Covidfakta

Skåne: "Extremt många positiva fall"

Eva Melander, smittskyddsläkare, under region Skånes pressträff om covid-läget i Skåne.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Coronaviruset sprider sig snabbt i Skåne – och prover visar att omikronvarianten dominerar totalt. "Extremt" är ordet för dagen på Region Skånes pressträff.

– Det är extremt många positiva fall, den senaste veckan ökade det med 55 procent, säger smittskyddsläkare Eva Melander.

– Andelen positiva har aldrig varit så hög som nu, säger hon också.

Snittet ligger på 40 procent positiva svar bland dem som testas. Förra veckan var antalet smittade uppe i 17 268 covid-fall i Skåne och omikronvarianten utgör 75 procent av alla fall.

Provtagning trappas upp

Regiondirektör Alf Jönsson kallar också utvecklingen extrem. Sjukfrånvaron har fördubblats inom sjukvården jämfört med den förra smittotoppen och efterfrågan på provtagning har ökat.

– Vi hade tagit höjd för en fördubblad kapacitet. Men vi ökar nu med 30 procent, säger han om provtagningen.

De smittade finns i alla åldersgrupper, men det är framförallt yngre som drabbas. Vaccinerna spelar stor roll för att hålla tillbaka smittan bland äldre, framhåller smittskyddsläkaren.

Antalet covidfall på sjukhusen är inte lika högt som vid tidigare toppar, men hälso- och sjukvårdsdirektör Pia Lundbom beskriver trycket som hårt.

– Den planerade verksamheten är reducerad på grund av hög belastning och hög sjukfrånvaro, säger hon.

Strul med vaccinbevis

Hittills har 83 procent av alla skåningar från 16 år och uppåt fått en första vaccindos, 81 procent har fått dos två och cirka 30 procent dos tre. Men alla kan inte få ut vaccinbevis, på grund av ett problem med överföringen av data till E-hälsomyndigheten, berättar vaccinsamordnare Maria Landgren.

– Alla uppgifter för alla individer går inte över som de ska, så det pågår ett aktivt, intensivt felsökningsarbete, säger hon.

De första indikationerna på att det inte beror på en eftersläpning i registreringen kom förra veckan.

Orsaken till problemen är inte klarlagd och hon vet inte hur många vaccinerade som drabbats, men hon tror att det är en liten andel.

– Med tanke på hur många som vaccineras är det förhållandevis få som hör av sig.

Nästa vecka startar två av tre upphandlade privata aktörer massvaccinering i Skåne och den tredje privata aktören inleder vaccineringar veckan därpå. Tider hos dem kommer att kunna börja bokas senare denna vecka.

Cecilia Klintö/TT

Inrikes

Statsministern: Alla förstår inte allvaret

Det är med en tydlig opinionsvind i ryggen som statsminister Magdalena Andersson (S) deltar i dagens partiledardebatt i riksdagen.
Foto: Anders Wiklund/TT
Inrikes
Inrikes Sverigedemokraterna KU-anmäler statsminister Magdalena Andersson (S) för regeringens covidrestriktioner. Men hon slår tillbaka.
– Frågan man bör ställa sig är inte om regeringen borde göra mindre, utan om vi borde göra mer, säger hon.
PREMIUM

Årets första partiledardebatt i riksdagen hölls samma dag som nya restriktioner för att begränsa smittspridningen av covid-19 infördes. SD-ledaren Jimmie Åkesson ifrågasätter om åtgärderna är proportionerliga och träffsäkra.

SD anmäler också regeringen till konstitutionsutskottet (KU) för hur den hanterat restriktionerna.

– Lika viktigt som det är att fatta beslut om stränga åtgärder när nöden kräver, lika viktigt är det att avstå när vågskålen tippar tillbaka, säger SD-ledaren.

Han pekar på att det för närvarande inte finns någon överbeläggning i intensivvården, samt på att antalet patienter som vårdas för covid-19 i sluten vård och intensivvård är cirka en fjärdedel i förhållande till samma period för ett år sedan.

– Det är för mig obegripligt hur regeringen efter två år in i pandemin helt saknar marginal och beredskap för att hantera en sådan här situation, utan i stället återgår till de här i vissa fall oproportionerliga och mindre träffsäkra åtgärderna som innebär allvarliga ingrepp i den enskilde människans liv, säger SD-ledaren.

"Alla förstår inte"

Men Magdalena Andersson försäkrar att regeringen inte inför restriktioner lättvindigt och understryker hur allvarligt läget är just nu, med en rekordstor smittspridning.

– Det handlar inte bara om de som ligger på sjukhus, det handlar om personal som jobbar där, att inte alla läkarna är hemma och är sjukskrivna, säger hon.

Efter debatten välkomnar hon att regeringens hantering av restriktioner nu ska granskas av KU, men hon frågar sig om andra partier förstår det kritiska läget.

– Jag tycker inte jag hörde i debatten att alla partier riktigt förstår hur allvarligt läget är, säger hon.

Liberalerna anklagade under tisdagen regeringen för att missbruka befogenheterna i pandemilagen och meddelade att L inte kommer att rösta för en förlängning av den.

– Två år in i den här pandemin måste vi lära oss leva med att det kommer att finnas rs-virus, kräksjuka, influensa och nya variationer av covid. Nu säger vi att det räcker, säger L:s gruppledare Johan Pehrson, som ersätter L-ledaren Nyamko Sabuni i debatten.

M: Dåligt skött

Jimmie Åkesson anser dock att det är fel att rösta nej till pandemilagen i det här läget, eftersom den kan behövas om åtgärder behöver införas snabbt. Däremot vill SD förändra lagen så att riksdagens kontroll över besluten ökar.

Även Moderaternas partiledare Ulf Kristersson är kritisk.

– Jag delar kritiken som L och C har, det här är dåligt skött av regeringen. De gör breda penseldrag och breda restriktioner istället för att göra precisa insatser med fokus på vaccinationer och på att nå de som inte är vaccinerade, säger Kristersson.

– Riksdagen har med stor tvekan överlåtit makten till regeringen under förutsättning att de sköter det bra, det tycket inte jag att de gör.

Men han har inget klart svar på hur lagstiftningen ska se ut eller vad som ska förändras.

– Vad sjukvården behöver nu är att folk blir vaccinerade och resurser. Vi kan inte år efter år hålla på med nedstängningar när det här kommer tillbaka, som en allvarlig influensa och andra allvarliga sjukdomar, vi kan inte stänga ner varje gång, säger Kristersson.

Vänsterledaren Nooshi Dadgostar anser att restriktioner behövs nu, men hon efterlyser en stor satsning på vården.

– När man skickar signalen att rs-viruset och den vanliga influensan har lett till att vi måste stänga ner samhället, då sprider man oro och många känner otrygghet. Beskedet till vårdpersonalen nu måste vara att vi kommer att göra stora satsningar på er, vi kommer att prioritera det framför annat, säger Dadgostar.

Betonade stabilitet

Även om en hel del av debattens efterspel kom att handla om covidrestriktioner, så var det mer fokus på säkerhetspolitik och energi inne i kammaren.

Centerledaren Annie Lööf undrade om statsministern är beredd att diskutera frågan om en Natooption, vilket det finns majoritet för i riksdagen.

– Vi skulle i likhet med Finland skicka en tydlig signal till Kreml om vad som gäller, sade Lööf.

Men Andersson budskap var att en Natooption skulle innebära en förändring av Sveriges säkerhetspolitiska linje.

– Just nu behövs stabilitet, sade statsministern.

– Det skulle inte gagna stabiliteten i den här allvarliga situationen.

Pratkvarnar värmer ej

Liberalernas Johan Pehrson vill se en politik som gör att mer kärnkraft byggs. Men Andersson var kallsinnig och efterlyste en konkret plan med finansiering från kärnkraftsförespråkarna.

– Svenska hushåll kan inte värma upp sina hus med pratkvarnar, sade hon.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson (SD) under dagens partiledardebatt i riksdagen.
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson (SD) under dagens partiledardebatt i riksdagen.
Foto: Anders Wiklund/TT
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M) under dagens partiledardebatt i riksdagen.
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M) under dagens partiledardebatt i riksdagen.
Foto: Anders Wiklund/TT
Liberalernas Johan Pehrson (L) under dagens partiledardebatt i riksdagen.
Liberalernas Johan Pehrson (L) under dagens partiledardebatt i riksdagen.
Foto: Anders Wiklund/TT

Inrikes

Här är de nya restriktionerna

Foto: Anna-Lena Lindqvist/TT
Inrikes
Inrikes Inte helt säker på vilka restriktioner och rekommendationer som börjar gälla från och med nu? Här är hela listan.
PREMIUM

Från och med den 12 januari gäller nya råd och rekommendationer för att begränsa smittspridningen av covid-19:

· Alla vuxna bör begränsa antalet nära kontakter inomhus och avstå från större middagar, fester och liknande sociala sammanhang. De tidigare allmänna råden om hemarbete, att undvika trängsel, hålla avstånd och undvika att resa med kollektivtrafik under rusningstrafik står fast.

· Vill du gå på krogen blir du inte ute sent. Serveringsställen måste stänga senast klockan 23.00. Max 8 personer per sällskap tillåts och endast sittande gäster. En meter måste finnas mellan varje sällskap.

· Avrådan för deltagande i cuper och läger inomhus förlängs till och med den 31 januari. Träningar och tävlingar i ordinarie seriespel kan däremot genomföras med riskreducerande åtgärder.

· Vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar inomhus med fler än 20 deltagare tillåts endast sittande deltagare och sällskap på max 8 personer. Det ska vara minst en meter mellan sällskapen. För arrangemang med fler än 50 deltagare krävs vaccinationsbevis. Undantag gäller däremot för religiösa ceremonier där stående deltagare tillåts.

· För mässor med fler än 50 deltagare krävs vaccinationsbevis. Det måste också finnas en yta på minst 10 kvadratmeter per person.

· Rekommendationen för lärosäten (universitet och högskolor) om att delvis bedriva distansundervisning som åtgärd för att glesa ut i lokalerna står fast men det ska däremot inte gälla som heltidsåtgärd. Praktiska moment, som exempelvis examinationer, bör genomföras på plats med smittskyddsåtgärder. Rekommendationen gäller inte övrig utbildning för vuxna.

.

Sedan tidigare gäller:

· Alla bör hålla avstånd och undvika miljöer med trängsel.

· Alla som kan bör arbeta hemifrån. Endast arbetstagare som måste vara på plats ska vara det.

· Endast sittande resenärer vid långväga kollektivtrafik.

· Munskydd rekommenderas i kollektivtrafiken om det inte är möjligt att hålla avstånd.

· Krav på minst tio kvadratmeter per person och att undvika trängsel vid handelsplatser.

· För kultur och fritidsverksamheter gäller krav på 10 kvadratmeter per person och att undvika trängsel. Ett undantag gäller för verksamheter som riktar sig till enbart barn och unga, som träningar och tävlingar.

· Undervisning på plats för grundskola, och andra obligatoriska skolformer, gymnasieskola och gymnasiesärskola är huvudprincipen. Smittskyddsåtgärder bör däremot vidtas, som att vara utomhus så mycket som möjligt, undvika stora grupper inomhus och att undvika att blanda klasser.

Beata Wallsten/TT

Skåne

Smittan skenar – Skåne lanserar enklare covidtest

Foto: Johan Nilsson/TT
Skåne
Skåne Covidsmittan skenar i Skåne vilket gjort att trycket på att testa sig är rekordhögt med långa väntetiderna som följd. Därför lanserar Region Skåne ett nytt enklare testalternativ för att öka kapaciteten.

– Stanna hemma när du är sjuk, provta dig vid symtom, vuxna ska begränsa sina sociala kontakter med andra vuxna inomhus, jobba hemma om det är möjligt, undvik kollektivtrafik och speciellt i rusningstid, undvik trängsel och håll avstånd till personer som du inte bor med, säger Eva Melander, smittskyddsläkare i Region Skåne.

Lediga tider i Göteborg

Skåningarna uppmanas alltså att testa sig. Problemet är dock att det just nu inte finns några lediga tider för ett ombud att hämta ut pcr-test mot covid-19 genom regionens provtagning.

I förra veckan sattes nytt smittorekord i Skåne med drygt 17 000 nya covid-fall. Samtidigt registrerade Region Skåne hela 59 000 provtagningar. Men nu möts spekulanter på ett test endast av röda markeringar och ordet ”fullbokat” eller tomma veckokalendrar på 1177:s hemsida.

Närmaste lediga tid för pcr-test, om man inte har råd med ett dyrt test på ett privat företag, hittar man just nu cirka 279 kilometer bort i Göteborg. I alla fall tills på torsdag.

Ökar testkapaciteten

För nu har Region Skåne beslutat sig för att lansera ett nytt test och på så sätt öka kapaciteten. Det nya typen av test ska göra provtagningen enklare då användaren själv kan hämta sitt och övriga familjemedlemmars test.

– Dessa nytillkommande tester ökar den skånska testkapaciteten till cirka 15 500 tillgängliga tester varje vecka och är ett välbehövligt tillskott eftersom nuvarande smittspridning gör att trycket på egenprovtagningen via 1177 varit långt större än vad som tidigare förutsetts, säger Richard Davidsson, provtagningsansvarig i Region Skåne.

Startar i Malmö, Lund och Helsingborg

De nya testen kommer först att sättas i bruk på utlämningsplatser i Malmö, Lund och Helsingborg. Bokningen öppnar redan på onsdag, den 12 januari, och kommer att kunnas hämtas ut tidigast torsdag, den 13 januari. På onsdagen blir det även klart var exakt utlämningsplatserna kommer att vara i respektive stad.

FAKTA

Här hämtar du dina självtester

I nuläget startar Region Skåne med tre nya platser att hämta ut självtester på. Viktigt är att registrera sig via regionens hemsida 1177.se innan man hämtar testet, eller skickar ett ombud.

I Malmö är adressen Grophusgatan på pendlarparkeringen i Svågertorp, i Lund är platsen Stadsparksgatan i P-hus Arena Park och i Helsingborg är hämtningsstället Pixla Piren på Atlantagatan.

Dessa platser har tidigare fungerat som testplatser, skillnaden i dessa fall är att hämtning av testet registreras via 1177 och efter att testet är taget registrerar sig privatpersonen på 1177 med hjälp av en QR-kod.

Efter att användaren har provtagit sig registrerar man testet med en QR-kod och lämnar sedan in det på utlämningsplatsen som kommer att ha öppet alla dagar mellan klockan 08.30-16.00. Testet måste lämnas in samma dag eller senast dagen efter.

Samtidigt meddelar Region Skåne att de nuvarande testalternativen kommer att finnas kvar som vanligt.

FAKTA

Aktuella covid-siffror i Skåne

Nya konstaterade covid-19-fall: 1 775 (934)

Totalt antal konstaterade covid-19-fall: 217176 (207 467)

Inlagda på sjukhus med konstaterad covid-19: 234 (192)

Inlagda på iva med konstaterad covid-19: 14 (16)

Totalt antal vaccinerade med en första dos (över 12 år): 994 155 motsvarar 81,9%

Totalt antal vaccinerade med en andra dos (över 12 år): 961 399 motsvarar 79,2%

Totalt antal vaccinerade med en tredje dos (över 12 år): 347 888 motsvarar 28,6%

Totalt antal avlidna med covid-19: 1 871 (1 869 den 5 januari)

Källa: Region Skåne

Siffror från: 11 januari. Föregående siffror inom parentes. Region Skåne uppdaterar vanligtvis siffrorna varje tisdag och torsdag.

Redaktionen tipsar

Covidsmittan – så är läget där du bor

Foto: Johan Nilsson/TT
Skåne
Eslöv
Höör
Skåne Covidsmittan fortsätter att öka markant i Skåne, främst i syd och sydvästra delen av regionen. Antalet fall per 100 000 invånare är störst i Ystad, följt av Burlöv, Svedala, Skurup och Sjöbo. Så här är läget i den kommun där du bor.

Inrikes

Karantän och sjukdom stoppar rättegångar

Nästan var tredje domstolsförhandling ställs in just nu.
Foto: Anders Humlebo
Inrikes
Inrikes Totalt har närmare 30 procent av planerade förhandlingar i svenska domstolar ställts in sedan årsskiftet. Det är väsentligt fler än under motsvarande period de senaste åren.

En knapp tredjedel (30,9 procent) av förhandlingarna som skulle hållits i svenska tingsrätter under årets första veckor har ställts in. Än fler har det varit i kammarrätterna där 43 procent ställts in och i hyresnämnderna där knappt 42 procent av förhandlingarna inte kunnat genomföras.

Vid exempelvis Nacka tingsrätt utanför Stockholm började parter, ombud och förhörspersoner höra av sig förra veckan och ville ställa in eller flytta förhandlingar på grund av sjukdom. Totalt har 16–20 mål inte kunnat genomföras.

– Vi har fått ställa in ett par huvudförhandlingar i tvistemål och vi har fått ställa in lite brottmål. Det beror oftast på part eller ombuds sjukdom eller att de sitter i karantän, säger Cecilia Klerbro som är lagman, det vill säga chef, för Nacka tingsrätt.

Hotar inte

För att slippa ställa in förhandlingar försöker tingsrätten i första hand att lösa det genom att exempelvis åklagare eller advokat kan vara med på länk, vilket hittills gjort att inga förhandlingar där personer sitter häktade har behövt ställas in eller skjutas upp.

Även om många är sjuka eller är i karantän tycker Cecilia Klerbro inte att det är så pass allvarligt att det utgjort ett hot mot verksamheten. Än så länge finns tillräckligt med personal i tjänst för att kunna lösa eventuell sjukfrånvaro eller hemkarantän.

– Om domaren blir sjuk får en annan domare hoppa in. Vi har personal i alla personalgrupper än så länge, säger Cecilia Klerbro.

Domstolsverkets generaldirektör Thomas Rolén säger att det är för tidigt att säga om smittosituationen och det relativt stora antalet inställda förhandlingarna under årets första veckor kommer att få konsekvenser för domstolarna på längre sikt.

Bra läge

Han säger att domstolarna redan under pandemiåret 2021 lyckats minska balansen, det vill säga oavgjorda mål som ligger och väntar, med över 6 000 mål. Mycket tack vare att domstolarna kunnat koppla upp sig via video och på så sätt kunnat genomföra många förhandlingar.

– Vi går in i 2022 i ett bra läge. Så även om man ställer in nu är det för tidigt att säga om vi kommer att bygga någon målskuld, säger Thomas Rolén.

Men om sjukdom och karantän fortsätter att störa domstolarnas verksamhet så mycket att det byggs upp en målskuld, som förr eller senare måste betas av, är generaldirektören inte orolig.

– Vad gäller finansieringen så fick vi extrapengar i förhållande till regeringens budget eftersom man nu fick regera på M, KD, SD-budgeten. Nu när vi skriver vårt budgetunderlag som ska vara klart i mars ser det ut som att Sveriges domstolar för närvarande har en stabil ekonomi. Så det finns utrymme för att beta av en eventuell skuld som uppstår, säger Thomas Rolén.

Beatrice Nordensson/TT

Cecilia Klerbro, lagman vid Nacka tingsrätt. Arkivbild.
Cecilia Klerbro, lagman vid Nacka tingsrätt. Arkivbild.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

CasinoGuide.se

Nya förslag för den svenska spelmarknaden

CasinoGuide.se

De senaste veckorna har det diskuterats flitigt angående restriktioner för spel online. Den 23 april hölls en presskonferens för den gällande frågan. Många länder har infört bland annat insättningstak och andra restriktioner på grund av rådande omständigheter med målet att främja ansvarsfullt spelande. Inget är ännu bestämt, men nedan går vi igenom några av förslagen som ska verka för ytterligare skydd för konsumenterna.

Nytt maxtak för insättningar

Enligt de lagar och restriktioner som just nu gäller i Sverige kan man alltid sätta sina egna spelgränser och därmed styra över hur mycket man kan sätta in per dag, vecka och månad hos varje casino. Vill man göra ändringar och höja sin spelgräns så gäller en veckas väntetid. Den nya regeln skulle innebära att alla spelare får en maxgräns om 5000 kr per vecka per casino, men självklart bör det även vara möjligt för spelare att sätta egna lägre gränser.

Maxtak för välkomstbonusar

En annan av åtgärderna som föreslås är ett begränsat tak på vilken summa man kan få i välkomstbonus när man börjar spela på nya casinon. Även i nuläget gäller att casinon endast får erbjuda en bonus på den första insättningen, alltså kan man som spelare enbart få bonus en gång per casino. Det finns i nuläget inga maxtak för hur denna bonus ska se ut, det som dock gäller är att alla bonusar måste vara tillgängliga för alla spelare. Det nya förslaget innebär ett maxtak på 100 kr i bonus på den första insättningen.

Obligatorisk tidsgräns

Ännu en del av det nya förslaget är en tidsgräns per dag. Även denna ska vara obligatorisk för alla spelare. Hur lång denna tidsgräns ska vara och fler detaljer om hur detta skulle implementeras har inte framkommit i nuläget.

Så påverkas casinospel online av de nya reglerna

De nya reglerna har målet att beskydda dig som spelare. Regler och lagar är redan tillsatta i och med den nya spellagen med den svenska spellicensen som infördes i januari 2019. De nya restriktionerna har alltså som mål att skydda svenska spelare ytterligare. De eventuella regler som sätts av regeringen gällande ansvarsfullt spelande omfattar alla spelare som spelar på svenska casinon. Det återstår att se om, samt exakt hur, de nya reglerna kommer att se ut.

Inrikes

Tredje befäl i Enköping utreds för brott

En förundersökning har inletts mot ett tredje befäl vid Ledningsregementet i Enköping. Rubriceringarna är tjänstefel och framkallande av fara för annan. Brottsoffret ska vara en värnpliktig. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Inrikes
Inrikes

En förundersökning mot ett tredje befäl vid Ledningsregementet i Enköping har inletts, rapporterar Ekot.

Brottsrubriceringen är framkallande av fara för annan samt tjänstefel. Vapen ska ha varit inblandade vid händelsen som skedde i samband med en skjutövning, enligt åklagaren. Brottsoffret uppges vara en värnpliktig.

– Jag utgår från att det finns både vittnen och andra inblandade personer som kommer kunna bringa klarhet i vad som hänt, säger kammaråklagare Elin Blank i Uppsala till radion.

Det finns inga uppgifter om hur den misstänkta förhåller sig till anklagelserna. Det kommer att hållas förhör i utredningen.

I fredags inleddes en förundersökning om två fall av sexuellt ofredande och tjänstefel mot två andra befäl för händelser som ska ha skett på ett skjutfält i höstas.

I december skickades 520 soldater hem från regementet i Enköping akut på grund av larmen om att det förekommit kränkningar.

Inrikes

Dog av för hög dos medicin – läkare åtalas

En kvinna dog av medicinförgiftning efter att hon fått en för hög dos medicin förskriven. Arkivbild.
Foto: Isabell Höjman/TT
Inrikes
Inrikes

Två läkare åtalas för vållande till annans död efter att en kvinna dött av medicinförgiftning, rapporterar P4 Väst.

Läkarna arbetar inom NU-sjukvården, som består av Norra Älvsborgs Länssjukhus i Trollhättan och Uddevalla sjukhus. Det var i samband med att den kvinnliga patienten skrevs ut för snart tre år sedan som hon fick recept på en medicin. Men den förskrivna dosen var för hög och kvinnan avled i sitt hem efter fyra dagar.

De båda läkarna förnekar brott.

Inrikes

Gamla karantänsregler på FHM:s hemsida

Förra veckan gick FHM ut med nya lättnader för familjekarantänen. Arkivbild.
Foto: Claudio Bresciani/TT
Inrikes
Inrikes

På Folkhälsomyndighetens (FHM:s) presskonferens förra torsdagen presenterades nya lättnader för den så kallade familjekarantänen. Tiden som man ska stanna hemma om någon i hushållet smittats med covid-19 kortades till fem dagar i stället för de tidigare sju.

FHM:s hemsida har däremot inte uppdaterats med de nya karantänsrekommendationerna, sedan förra veckan. På fliken "Hur länge ska jag stanna hemma?", med rekommendationerna kring familjekarantänen, finns endast information om de gamla rekommendationerna om sju dagar. Det står även att sidan är under uppdatering.

Familjekarantänen kortades efter rapporter om arbetsplatser som har haft stora problem med att hålla i gång sin verksamhet och att elever inte kunde ta sig till skolan för att många satt i karantän för att någon i familjen varit sjuk.

FHM:s presstjänst uppger vid 13-tiden på måndagen att uppdateringarna av informationen till allmänheten beräknas vara klara under dagen.

"Vad som gäller har hela tiden funnits i nyhetstexten (på hemsidan) och i stöddokument riktade till vård och omsorg", skriver presstjänsten i ett mejl till TT.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL