Lagfarter SkD

Fastighet i Hurva har fått ny ägare

Kategorier:
Lagfarter SkD
Lagfarter SkD Karl Arvid Gustav Hansson, 22, har tagit över fastigheten på adressen Äspinge 1504 i Hurva från Lena Anette och Kent Ingemar Karlsson. Ägarbytet blev klart i december 2021 och köpesumman blev 4 300 000 kronor. Huset har en boyta på 145 kvadratmeter.

Strax över en kilometer därifrån såldes för bara två månader sedan ett annat hus, på Tängelsås 329. Där landade priset på 1 700 000 kronor för det 112 kvadratmeter stora huset.

De senaste tolv månaderna har det sålts två hus inom en kilometer från den här fastigheten. Det dyraste var Äspinge 536, som gick för 3 625 000 kronor.

  • Datum: 2021-12-15
  • Överlåtelse: Vanligt köp
  • Pris: 4300000 kr
  • Taxeringsvärde: 1412000 kr
  • Adress: Äspinge 1504, Hurva

Ekonomi

Investor höjer utdelningen

Investor redovisar sitt resultat. Arkivbild.
Foto: Alexander Larsson Vierth/TT
Ekonomi
Ekonomi

Wallenbergsfärens maktbolag Investor föreslår en höjd utdelning, från 3:50 till 4 kronor per aktie.

Investors substansvärde uppgick till 760 962 miljoner kronor, eller 248 kronor per aktie, vid utgången av det fjärde kvartalet i fjol. Totalavkastningen blev 21 procent. Investor jämför sig med SIXRX avkastningsindex, som steg med 12 procent.

Det innebär en ökning av substansvärdet med 78 564 miljoner kronor, eller 12 procent.

För hela 2021 ökade det justerade substansvärdet med 41 procent, och totalavkastningen blev 55 procent.

Men världen är mycket osäker just nu, konstaterar vd Johan Forssell i pressmeddelandet, fast Investor kommer att klara sig.

”När vi går in i 2022 råder det ingen brist på utmaningar och osäkerhet, men oaktat hur världsekonomin och aktiemarknaderna utvecklas står Investor starkt".

Ekonomi

Arbetsolyckor med dödlig utgång ökade 2021

Lastbilar, truckar eller andra mobila maskiner, som hjullastare, var inblandade i närmare hälften av dödsolyckorna 2021. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Ekonomi
Ekonomi Under förra året miste 44 personer livet i arbetsplatsolyckor, bland annat i kläm- och fallolyckor. Men lastbilar står också för en stor del av dödsfallen i arbetslivet.

Sammanställningen är gjord av tidningen Arbete t.

Ökningen ses som kraftig i jämförelse med 2020, som var ett rekordlågt år och endast 27 personer miste livet. Ökningen förra året ligger mer i linje med hur det sett ut tidigare år.

Fordon inblandade i nästan av fallen

Bland annat tas händelsen med den polis som blev skjuten i tjänsten i Biskopsgården i Göteborg i juni upp och de två poliser som omkom i en krock med en lastbil när de transporterade konstnären Lars Vilks.

I en annan av olyckorna var en person försvunnen och tros ha drunknat när han föll från en båt utanför Vilhelmina vattenkraftverk.

Fordon som lastbilar, truckar eller andra mobila maskiner, som hjullastare, var inblandade i närmare hälften av dödsolyckorna. Till exempel avled en man i Uppsala efter att ha fått en närmare 350 kilo tung lastbilssläpramp över sig.

Svårt att lära av historien

Enligt Arbetsmiljöverket är det inte ovanligt att vissa typer av olyckor upprepar sig och understryker därför vikten av att ta lärdom av händelser så att dödstalen på sikt sänks.

– Vissa typer av olyckor upprepar sig. Varför lär vi oss inte så att det säkerställs att inte samma sak kan hända igen? Det ska ju ner till noll så klart, ingen ska dö av jobbet, säger Gustav Sand Kanstrup, projektledare för Arbetsmiljöverkets arbete med en nollvision mot dödsolyckor till Arbetet.

Ensamarbete ses som en orsak

Flera av fallen har den gemensamma nämnaren att personer jobbat ensamma och enligt en åklagare som Arbetet pratat med gör det ansvarsfrågan svår att utreda, eftersom ingen sett vad som skett.

I tretton av olyckorna pågår förundersökningar om arbetsmiljöbrott och i ytterligare 22 fall har utredningar gjorts, men lagts ned av åklagare utan att någon åtalats.

Linnéa Wannefors/TT

FAKTA

Fakta: Sammanställningen

Sammanställningen bygger på bygger på Arbetets tidigare rapportering, statistik från Arbetsmiljöverket och uppgifter från åklagarmyndighetens riksenhet för miljö- och arbetsmiljöbrott. Den är ännu preliminär, det kan visa sig i utredningar att någon olycka skett utanför arbetet eller att någon händelse ska läggas till.

Källa: Arbetet

Inrikes

Olycksdrabbat norskt fartyg gick till botten

En räddningshelikopter från Sjöfartsverket. Arkivbild från 2016.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Fem besättningsmedlemmar fick räddas med helikopter när ett norskt lastfartyg fick slagsida väster om Kullen i nordvästra Skåne.
Under natten sjönk fartyget.
– Vi är på väg dit för att undersöka om det är något utsläpp, säger Allan Mortensen på den danska försvarsmakten.

Larmet från fartyget, som är norskflaggat, kom strax före klockan 21 på torsdagskvällen. Fem personer befann sig ombord. Vid 22.30 hade helikoptern plockat upp samtliga och var på väg med dem till Sverige för vård.

– Helikoptern plockade upp två från fartyget och tre från en livflotte. Så det har gått precis som det ska, sade Fredrik Strömbäck, kommunikatör på Sjöfartsverket, till TT vid 22-tiden.

Sjönk under natten

En dansk och två svenska helikoptrar ska ha deltagit i räddningsaktionen. Enligt Emma Nykvist, biträdande sjöräddningsledare, klarade sig de inblandade utan allvarliga skador.

– Vad vi vet mår de bra och är efter omständigheterna välbehållna, säger hon till Sydsvenskan.

Vid klockan 01.30 sjönk fartyget och det ligger nu på cirka 25 meters djup på danskt vatten. Fartyget var lastat med förorenad jord och var på väg från Köpenhamn till Randers på Jylland.

– Det ligger lite till fara för trafiken, så vi har sänt ut en navigationsvarning. Nu är det danska försvarets miljöskyddsfartyg på väg till platsen och tillsammans med andra myndigheter ska man lägga en plan för vad som ska ske med fartyget, säger Allan Mortensen, vakthavande befäl vid danska försvarets operationscenter, till TT.

Mortensen uppger att de fem besättningsmedlemmarna ska vara norska medborgare.

– Vi har varit på sjukhuset i Lund och kontrollerat deras identiteter. Det är ett danskt räddningsärende. Vi har inte gjort något mer än så och kommer nog inte att göra mer än så, säger Patric Fors, presstalesperson på den svenska polisen.

"Väldigt mörkt"

Inledningsvis fanns det inga indikationer på att fartyget läcker.

– Det var ju självklart väldigt mörkt när det sjönk, men då kunde man inte se att det läckte ut något. Vi räknar inte heller med att det är något stort utsläpp, men det får vi undersöka under förmiddagen, säger Allan Mortensen.

Den troliga förklaringen till slagsidan är att lasten har vält eller flyttat på sig.

– Det har varit väldigt hårt väder, med hårda vindar och kraftiga vågor, vilket har föranlett lastförskjutningen, säger Frida Nykvist till Sydsvenskan.

Kultur och nöje

Premiärdags för American Song Contest

Italienska Maneskin vann Eurovision Song Contest i fjol. Den amerikanska tävlingen genomförs med den europeiska som förlaga. Arkivbild.
Foto: Peter Dejong/AP
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Måndag den 21 mars blir det premiär för American Song Contest och några veckor senare, den 9 maj äger själva finalen rum.

I maj i fjol meddelade den svenske melodifestivalräven Christer Björkman att han fått ett nytt jobb. Det amerikanska tv-bolaget NBC sänder American Song Contest 2022 med Björkman som en av producenterna. Och nu börjar tävlingen ta form. 50 delstater, fem amerikanska territorier och huvudstaden finns representerade, och den stora finalen äger rum dagen före den första semifinalen i Eurovision Song Contest.

Utrikes

Danmark: Halvering av coronasjuka på Iva

Coronatestning vid Rigshospitalet i Köpenhamn. Arkivbild.
Foto: Niels Christian Vilmann/AP/TT
Utrikes
Utrikes Bara knappt hälften så många patienter med covid-19 har lagts in på danska intensivvårdsavdelningar i början av 2022, jämfört med slutet av förra året.

Omikron är sedan en tid tillbaka den dominerande varianten av viruset.

I vecka två var 24 patienter nyinlagda inom intensivvården, mot 42 respektive 47 de sista två veckorna av 2021, visar en rapport från Regionernes Kliniske Kvalitetsudviklingsprogram.

Var fjärde patient som blev inlagd med coronavirus under vecka två, blev inlagd av andra orsaker, framgår det också av rapporten.

– Det beror förmodligen på att omikron från och med vecka två är den mest utbredda coronavarianten bland nyinlagda intensivvårdspatienter. Mycket tyder på att långt färre blir allvarligt sjuka av denna variant, säger professor Anders Perner på Rigshospitalet.

Risken för att bli inlagd med omikron är 36 procent lägre än med deltavarianten, visar en rapport som Statens Serum Institut publicerade i torsdags.

Trots att antalet nysmittade i Danmark stigit kraftigt under december och januari, var antalet som fick intensivvård i torsdags – 49 patienter – det lägsta sedan slutet av november.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Miljonlotteriet

Miljonlotteriet testar på en ny strategi för sin annonsering!

Miljonlotteriet Miljonlotteriet är ett av Sveriges största lotterier och har funnits med sedan 1964.

För dig som inte vet något om lotteriet sedan tidigare, så är Miljonlotteriet grundat av iogt.se som sedan start haft som mål att låna lotteriet finansiera deras arbete mot droger i samhället. I och med regleringen av spelmarknaden förra året så har också de svenska lotterierna och spelbolagen kunnat ändra sin marknadsföring och i samband med dessa ändringar så är det bestämt att Miljonlotteriet blir digitalt, för att dra in ännu mer pengar till välgörenhetsarbetet som IOGT fokuserar på. Om du är intresserad av att kika in Miljonlotteriet så kan du göra detta här eller läsa mer om dem i denna artikel om Miljonlotteriet.

Eftersom att den svenska spelmarknaden har blivit annorlunda, så är detta en stor fördel för det svenska Miljonlotteriet eftersom att de kan använda förändringarna till något positivt. Den nya strategin för lotteriet är helt enkelt att visa mer var pengarna från Miljonlotteriets överskott går, så att fler människor får vara delaktiga i välgörenhetsarbetet som IOGT arbetar med. Sedan starten har lotteriet bidragit med över 2 miljarder kronor totalt till välgörenhetsarbete och detta är något som lotteriets överskott ska fortsätta att gå till, precis som det gjort sedan start.

Miljonlotteriet blickar framåt!

Miljonlotteriet har bestämt sig för att satsa bredare på just den digitala annonseringen där lotteriet riktar in sig på ansvarsfullt spelande och behöver numera uppfylla de hårda kraven som ställs på svenska spelbolag. Eftersom att lotteriets grundidé är att minska missbruk i samhället, så är detta något som de också är väldigt noga att fortsätta med och det är också här som den största kraften kommer att läggas även framöver. Genom de digitala kanalerna så har Miljonlotteriet redan nu lyckas komma en bra bit på vägen och det är också på denna bana som vi kan se dem fortsätta på framöver.

Den digitaliserade annonseringen kommer med andra ord att hjälpa lotteriet att nå ut till svenska folket så att de får se med egna ögon vad överskotten från försäljningen av spel hos dem bidrar till. Några av de saker som lotteriet hjälper till med är bland annat att rikta in sig på att tillföra gemenskap för barn och ungdomar som växer upp i stökiga familjer som kantas av missbruk genom årliga läger och evenemang. Via deras lotteri så kan du som spelar vara med och tävla om fantastiska vinster men också samtidigt vara en del av det stora välgörenhetsarbete som överskottet bidrar till. Sedan start så har de hjälpt både hemlösa att få tak över huvudet samt bidragit till många behandlingshem runt om i landet.

Utrikes

Oljekatastrof i Peru – efter Tongautbrott

Saneringsarbete på en av de 21 stränder i Peru som drabbats av en stor oljeläcka som orsakades av det massiva vulkanutbrottet – med efterföljande tsunamivågor – på önationen Tonga.
Foto: Martin Mejia/AP/TT
Utrikes
Utrikes Pingviner, sjölejon och sjöfåglar har dött och fiskare förlorat sina inkomster efter en oljekatastrof i Peru – orsakad av vulkanutbrottet på Tonga hundratals mil bort.
21 stränder på Stillahavskusten har förorenats av oljeläckan och ett miljönödläge är utlyst.

Flodvågor som utlöstes av helgens kraftiga utbrott i undervattensvulkanen Hunga på önationen Tonga nådde bland annat Peru och orsakade där en oljeläcka vid ett raffinaderi. 6 000 fat olja läckte ut.

Myndigheterna kallar utsläppet den värsta ekologiska katastrofen i huvudstaden Lima i modern tid. Miljödepartementet uppger att 174 hektar – motsvarande 270 fotbollsplaner – hav, stränder och naturreservat påverkats.

Klimataktivister har de senaste dagarna plockat upp sjöfåglar som antingen är döda eller indränkta i olja. I närliggande områden har döda pingviner och sjölejon hittats längs kusterna.

President Pedro Castillo lovar att en kommitté ska tillsättas för att hantera krisen och samtidigt skydda miljön.

Tre stränder har spärrats av för sanering, vilket innebär att hundratals fiskare står utan sysselsättning. Det har i sin tur utlöst protester.

Fiskare som kan tjäna mellan 15 och 30 euro om dagen på sin fångst och ofta lever från dag till dag är oroade för sin framtid och kräver kompensation från det spanskbaserade raffinaderiet Repsol.

– Hur ska vi överleva nu? Det är vår oro, säger Miguel Angell Nunez, som ledde protesten, till AFP.

– Vi har förlorat vår källa till inkomst och vet inte när det här kommer sluta.

Enligt FN:s beräkningar har omkring 84 000 människor – över 80 procent av Tongas befolkning – påverkats av vulkanutbrottet och tsunamin. Tre dödsoffer har krävts.

Saneringsarbetare i skyddskläder arbetar med att få bort oljan på stranden Conchitas i Ancon, Peru.
Saneringsarbetare i skyddskläder arbetar med att få bort oljan på stranden Conchitas i Ancon, Peru.
Foto: Martin Mejia/AP/TT

Ekonomi

Storskogen köper tyskt färdigmatsföretag

Storskogen köper in sig i färdigmat. Arkivbild.
Foto: LUNDS UNIVERSITET
Ekonomi
Ekonomi

Storskogen har köpt ett tyskt företag inom färdigmat, A&K – Die Frische Küche GmbH, som tillverkar färdigmat för bland annat äldreboenden, skolor och sjukhus.

Bolaget har 150 anställda och har en omsättning på 16 miljoner euro, motsvarande cirka 166 miljoner kronor.

Malmö

Ung förare körde in i staket och slog man

Malmö
Malmö Vid kvart i fyra-tiden på fredagsmorgonen slog en uppringare larm till polisen om en trafikolycka på Sjöbergsvägen i Malmö. I samband med olyckan uppstod ett bråk på platsen.

Vid olycktillfället körde bilen in i ett staket. Ingen människa ska ha blivit skadad men i samband med olyckan hamnade bilföraren i bråk med en annan person.

– Bilen har kört in i ett villastaket. När det hände kom mannen och kvinnan som bor i villan ut, berättar Patric Fors, pressinformatör vid polisens ledningscentral.

Föraren, en kille i 17-årsåldern, avvek först från platsen men kom sedan tillbaka.

– När han kom tillbaka uppstod det bråk mellan föraren och mannen som bor i huset. Bland annat fick mannen ett slag mot ögonbrynet och det började blöda.

När polis anlände till platsen lugnade situationen ned sig.

– Föraren är förhörd på plats, sedan kom föräldrarna och hämtade honom.

Han misstänks nu för misshandel, olovlig körning och smitning.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL