Inrikes

Ljusglimten – kurvan kan vika om några veckor

'Hade vi inte haft omikron hade vi kanske sluppit alla de här rekommendationerna och restriktionerna', säger virusforskaren Ali Mirazimi. Arkivbild.
Foto: Jessica Gow/TT
Inrikes
Sverige Dystra smittorekord och nya restriktioner – finns det något hopp i coronamörkret?
– Ser vi på England och Danmark föll kurvan efter några veckor, säger Ali Mirazimi, professor vid Karolinska institutet.

Inga stora middagar eller fester, inställda cuper och stängt på krogen redan klockan 23. På måndagen meddelade regeringen nya coronabesked.

Folkhälsomyndigheten bedömer att smittan fortsätter uppåt de närmaste veckorna, och befarar att smittotoppen kan bli mer långvarig än man tidigare trott.

Ali Mirazimi, professor och vaccinforskare vid Karolinska institutet, konstaterar att coronaviruset i och med omikron fått ett helt nytt fält att operera på.

– Omikron passerar vaccinernas första skyddsbarriär, vilket är skydd mot smitta och eventuellt milda symptom. Då kan viruset plötsligt börja infektera både ovaccinerade och vaccinerade.

– Hade vi inte haft omikron hade vi kanske sluppit alla de här rekommendationerna och restriktionerna. Men nu kom omikron och rörde till, säger han.

"Bygger på skyddet"

Och innan det kan bli bättre kommer det sannolikt först att bli värre.

Smittokurvan, som redan pekar brant uppåt, späs inom kort på ytterligare av skolstarten, bedömer professorn.

TT: Många känner kanske hopplöshet i det här läget. När kan vi få se en ljusning?

– Ser vi på England och Danmark hade de också en brant kurva uppåt, men efter några veckor föll den. Vi har nästan samma vaccinationstäckning som dem så med stor sannolikhet följer vi det mönstret. Det gäller att hålla ut, kurvan kommer att vända ner, säger Ali Mirazimi.

TT: Under hela pandemin har det pratats om flockimmunitet – vad hände med den?

– Vi har inte nått någon flockimmunitet än, varken genom naturlig immunitet eller via vaccinationer. Men när fler gradvis fyller på med tredje dosen, ihop med alla de infektioner som nu sker i samhället både hos vaccinerade och ovaccinerade, bygger vi på skyddet.

– Men vi kommer aldrig att nå immunitet på en sådan nivå att vi inte kommer att se någon samhällsspridning. Däremot kommer effekterna på sjukhusvården att bli betydligt mindre.

Sista som lamslår?

TT: När kan corona bli en naturlig del av vårt liv?

– Vi får se om det blir det. Tidigare coronavirus är som vanliga förkylningar som vi drabbas av ungefär vartannat år och som vi knappt blir sjuka av. Vi hoppas att det blir så, att viruset blir mildare och mildare.

Det kan dock ta flera år, påpekar Mirazimi.

– Corona kan även välja att gå en annan väg och bli mer som en influensavariant, som det krävs en ny vaccination mot varje år, främst hos de äldsta och sköraste, säger han.

Möjligen kan omikron vara den sista variant som lamslår samhället på det här sättet.

– Att omikron sprids så brett kan vara till vår fördel, att vi bygger upp ett skydd i samhället som till slut bidrar till att vi kommer ut ur pandemin, säger professorn.

TT: När kan coronasmittan jämställas med en vanlig influensasäsong?

– Jag vågar inte säga så mycket mer än att vi kommer att ha att göra med det här viruset ett bra tag till. Förhoppningsvis har vi 2023 byggt upp ett så pass bra skydd i samhället att pandemin inte kommer att påverka livet som sådant. Men då tänker jag mig de rika länderna. I fattiga länder med låg vaccinationstäckning kan problemet bestå väldigt länge.

Virusforskaren Ali Mirazimi. Arkivbild.
Virusforskaren Ali Mirazimi. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT

FAKTA

Fakta: Rekordmånga covidfall

Coronasmittan ökar snabbt i Sverige och omikronvarianten är dominerande.

I onsdags förra veckan nådde Sverige en ny toppnotering med 23 877 nya bekräftade fall under ett dygn.

Omkring 100 personer vårdas just nu inom intensivvården för covid-19.

Till det kommer över 900 personer som vårdas på sjukhus men inte på iva.

På onsdag skärps restriktionerna. Bland annat ska krogar stänga senast 23 och nya maxtak gäller för större evenemang. Vuxna rekommenderas även att begränsa antalet kontakter och alla som kan jobba hemifrån ska göra det.

Restriktionerna är tillfälliga och ska enligt regeringen inte ligga kvar längre än nödvändigt.

Inrikes

Tredje dos kan vara nyckeln för cancersjuka

Ny forskning pekar på stor skillnad mellan hur cancerpatienter svarar på andra och tredje vaccindosen. Arkivbild.
Foto: Erik Mårtensson/TT
Inrikes
Inrikes Människor med nedsatt immunförsvar kan ha svårt att svara på vaccinen, och hör därför till pandemins allra mest sårbara. För dessa kan en tredje vaccindos vara nyckeln till att bilda antikroppar mot coronavirus, visar ny forskning.
PREMIUM

Den som drabbas av cancer blir, jämfört med en frisk person, mer mottaglig för infektioner. Cancerbehandlingen innebär i regel också att immunförsvaret bryts ner ytterligare. Cancerpatienter har därför större risk att bli allvarligt sjuka i covid-19 och klassas som riskgrupp under pandemin.

I en nyligen publicerad studie från Frankrike har forskare jämfört hur väl patienter som genomgår behandling svarat på två doser covidvaccin respektive tre. Hos 36 patienter som svarat svagt på andra dosen stärktes svaret hos 27 patienter efter tredje, vilket motsvarar 75 procent.

Svensk studie

Lotta Hansson, överläkare och docent i onkologi vid Karolinska Sjukhuset i Stockholm, har tillsammans med kollegor genomfört en svensk studie där de tittat på patienter inom fem olika diagnosgrupper med nedsatt immunförsvar – där ibland patienter med HIV, kronisk lymfatisk leukemi och människor som transplanterat organ. Studien har legat till grund för Folkhälsomyndighetens bedömningar att prioritera riskgrupper i vaccinkön.

Studien genomfördes i våras och utvärderade då hur väl patienterna svarade efter två doser, men tanken är att följa upp effekterna av en tredje dos. Lotta Hansson tror på ett gott svar.

– Det är vad vi förväntar oss säger hon, och tillägger att de framför allt ser fram emot resultatet i patientgruppen med kronisk lymfatisk leukemi där bara drygt 60 procent i studien svarat på andra dosen. Bland dessa finns också patienter som får immunsänkande behandlingar där endast drygt 25 procent svarat.

Svar efter tre doser

Att en tredje dos kan var nyckeln för att personer med nedsatt immunförsvar ska svara på vaccinen antyds också av andra studier. I Israel har en studie genomförts som tar fasta på 500 patienter.

– Hos patienter som inte alls svarat efter två doser är det 24 procent som utvecklat ett svar efter tre, säger Lotta Hansson och tillägger:

– Det här visar alltså att, inte alla, men ett antal svarar.

TT: Så forskningen sammantaget pekar på att dos tre är det man ska sikta mot?

– Ja, så får man ändå tolka det hela, säger Lotta Hansson.

Den gängse uppfattning är i dag att friska personer rekommenderas ta en tredje dos sexmånader efter den andra. Men den franska studien, genomförd vid Henri Mondor-sjukhuset i Paris, föreslår att cancerpatienter – vilket är patientgruppen som är föremål för studien – tar tredje dosen redan en månad efter andra.

Rättad: I en tidigare version uppgavs en felaktig siffra i texten, det är nu rättat.

Tomas Lauffs/TT

FAKTA

Fakta: Nedsatt immunförsvar och covid-19

Folkhälsomyndigheten rekommenderar sedan hösten 2021 att en extra dos covid-19-vaccin kan ges till människor från 18 år och uppåt med nedsatt immunförsvar orsakat av en sjukdom eller behandling, i samråd med behandlande läkare. De patientgrupper som omfattas är bland andra människor som:

Kronisk lymfatisk leukemi

Kronisk lymfatisk leukemi (KLL) är den vanligaste leukemiformen hos vuxna med europeiskt ursprung, men är förhållandevis ovanlig hos personer med asiatiskt och afrikanskt ursprung. Sjukdomen gör att tumörceller ackumuleras i benmärg, blod, lymfkörtlar och mjälte. Omkring 550 i Sverige får varje år diagnosen KLL. Fler män än kvinnor drabbas.

Källor: Folkhälsomyndigheten, Internetmedicin

Covidfakta

Nya restriktionerna: Så påverkas din biljett

Färre som kan se Malmö stadsteaters och Malmö dockteaters dockteater The world is full of married men blir det med de nya coronarestriktioner som presenterades på måndagen.
Foto: Emmalisa Pauly
Kultur och nöje
Kultur För Malmö opera och Malmö live innebär de nya restriktionerna framförallt att publiken kanske inte kan sitta på de platser de bokat. För Malmö stadsteater resulterar det i att färre kan se föreställningarna och för Kulturbolaget innebär det att delar av verksamheten stängs ner igen.

De nya coronarestriktionerna som regeringen presenterade på måndagen innebär bland annat ett maxtak på 500 besökare på till exempel konserter och teater- och operaföreställningar. Om arrangemangen har fler än 20 deltagare måste alla sitta, besökarna får komma i sällskap om maximalt åtta personer och varje sällskap ska hålla minst en meters avstånd. Detta påverkar i högsta grad konserter för stående publik och dem som spelar på mindre scener.

För Malmö stadsteater innebär det till exempel att föreställningen The world is full of married man, som spelas i samarbete med Malmö dockteater och på dockteaterns lilla scen, nu kan ta in betydligt färre i publiken. Detta gäller även teaterns kommande föreställning Gasljus: Malmö som spelas i replokalerna på Stadt Hamburggatan i Malmö. Gasljus: Malmö är dessutom dubbelt drabbad eftersom urpremiären nu på lördag, 15 januari, måste skjutas fram till 19 januari på grund av sjukdom.

– Det blir ju färre i publiken på våra föreställningar men exakt hur många vet jag inte än, säger Malmö stadsteaters pressansvariga Carin Hebelius. Även på föreställningar på Intiman, där vi har nästan premiär 5 februari, kan det blir färre.

Verksamheten på andra mindre scener i Malmö lär också kunna påverkas. På Victoriateaterns hemsida står det till exempel: ”De nya restriktioner som nyligen framfördes av Folkhälsomyndigheten och regeringen kommer att påverka vår verksamhet. Vi håller på att ta ställning till hur vi ska gå vidare och ber om att få återkomma med vidare besked så snart vi landat i detta! Tack för ert tålamod och förståelse!”

Inställda konserter

För Kulturbolaget i Malmö får de nya restriktionerna stora konsekvenser.

– De nya restriktionerna gör det praktiskt och ekonomiskt omöjligt för oss att genomföra våra redan inbokade evenemang. Vi ser därför över närliggande evenemang tillsammans med artist och spelställe för att se vad det finns för möjligheter att genomföra dessa vid senare datum. Vi tittar över evenemang under januari och februari i första hand och utvärderar evenemang längre in i våren utifrån hur smittspridning utvecklas, säger Grant Purdy som är pressansvarig på Kulturbolaget .

De nya restriktionerna gör det praktiskt och ekonomiskt omöjligt för oss att genomföra våra redan inbokade evenemang.

Grant Purdy uppmanar alla att hålla kolla på Kulturbolagets hemsida och i respektive Facebook-event där de uppdaterar information om respektive konsert i takt med att de får den.

Kulturbolaget kommer också att ställa in sina kommande Loungeklubbar varje fredag och lördag tillsvidare men fortsätter att ha restaurangen Scania öppen till 23.00.

Grant Purdy tycker så klart att det är väldigt trist att behöva stänga ner större delen av verksamheten igen.

– Man är trött på att behöva flytta och ställa in konserter och varje våg av restriktioner orsakar extra administration som tar tid och kraft. Men läget är som det är och kanske inte helt oväntat med tänka på att större delar av världen är fortfarande ovaccinerade, säger han.

Har redan maxtak på 500

För Malmö opera, som just nu spelar Sound of music på sin stora scen, och för Malmö live får de nya restriktionerna inte lika stora konsekvenser. Redan före jul sänkte de till exempel sina maxtak per föreställning till 500 personer.

– Om man skulle ha fler besökare än 500 då var man tvungen att se till alla höll avstånd och max åtta i sällskapen och då hade vi ändå inte fått in speciellt många fler än de 500 vi fick ta in utan några avståndsregler. Då var det lättare och rättvisare att begränsa till 500 och säga att de som bokat först får komma, förklarar operans pressansvarige Torgny Nilsson och fortsätter:

– Men nu ser reglerna annorlunda ut, det är avstånd som gäller och maxtaket är 500. Så vad vi gör nu är att vi kontaktar alla som har biljett och får komma och berättar att vi måste boka om dem, de kan kanske inte sitta på just de platser de bokat. Det blir ett rejält arbete för biljettkontoret.

Samma gäller på Malmö live där pressansvarige Anna-Maria Havskogen i ett mejl skriver att de nya restriktionerna påverkar deras program på så sätt att de får göra om bokningarna för hur folk sitter i salongen. ”Vi klarar 500 i publiken och förstås med vaccinbevis men vi behöver sprida ut publiken i enlighet med de nya restriktionerna. Så det blir ett nytt pusslande, men vi förberedde ju scenarion för det redan förra året.”, skriver hon.

Covidfakta

Förvärrat läge – tidigare stängning på krogen

Statsminister Magdalena Andersson (S) presenterar nya restriktioner under en pressträff i Rosenbad.
Foto: Marko Säävälä/TT
Inrikes
Inrikes Smittan rusar till rekordnivåer och nu införs nya restriktioner. Från och med onsdag ska krogar och restauranger med serveringstillstånd stängas senast klockan 23.

– Det är utan tvekan så att läget har förvärrats. Smittspridningen i Sverige befinner sig på historiskt höga nivåer, säger statsminister Magdalena Andersson (S) vid en pressträff.

Nya smittskyddsåtgärder träder ikraft från den 12 januari vilket bland annat innebär att alla som kan arbeta hemifrån ska göra det. Restauranger och krogar med serveringstillstånd ska stängas senast klockan 23 och vuxna uppmanas att begränsa sina nära kontakter inomhus, till exempel genom att avstå från större middagar och fester.

Regeringen förlänger även avrådan från deltagande i cuper och läger inomhus och smittskyddsåtgärder inom långväga kollektivtrafiken. För mässor med fler än 50 deltagare krävs vaccinationsbevis.

Tillfälliga åtgärder

– De (åtgärderna) är tillfälliga. Både regeringen och myndigheter kommer att bedöma behovet av åtgärderna löpande, säger Andersson.

Folkhälsomyndigheten har också lämnat in en hemställan till regeringen om att taket för privata sammankomster i hyrda lokaler ska sänkas till max 20 deltagare. Vid allmänna sammankomster, offentliga tillställningar och mässor inomhus vill Folkhälsomyndigheten se ett maxtak på 500 personer, även med vaccinbevis.

Socialminister Lena Hallengren (S) pekar på att läget har förvärrats i sjukvården:

– Andelen patienter på landets sjukhus har den senaste veckan ökat med nästan 40 procent, säger hon.

Hon understryker:

– Alla som kan ska arbeta hemifrån, säger Hallengren.

Socialstyrelsens generaldirektör Olivia Wigzell lyfter också den ökande belastningen på sjukvården:

– Sammantaget kan vi konstatera att hälso- och sjukvården och omsorgen står inför ett ansträngt läge de kommande veckorna, säger hon.

"Omikron har tagit över"

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell säger att smittspridningen i Sverige ökat under jul- och nyårshelgen.

– Omikron har tagit över i Sverige.

Läget är osäkert, konstaterar hon, men bedömningen är att smittspridningen kommer att vara hög de närmaste veckorna. Smittotoppen kan bli mer långvarig än vad man tidigare förutspått.

– Tittar man på utvecklingen i många andra länder och att omikron bryter igenom smitta på ett helt annat sätt bedömer vi att det kan bli en längre topp än vad som vi har i våra scenarier, säger Karin Tegmark Wisell.

Hon betonar att vaccinet däremot är väldigt effektivt mot allvarlig sjukdom och död, även vid två doser. Det ger ytterligare skydd vid en tredje dos.

– Även mot omikron har man ett gott skydd mot svår sjukdom, säger hon.

FAKTA

Fakta: Nya råd och rekommendationer

Nya råd och rekommendationer som gäller från den 12 januari:

Allmänna sammankomster och offentliga tillställningar inomhus: Vid arrangemang med fler än 20 deltagare tillåts endast sittande deltagare och sällskap på max åtta personer. Det ska vara minst en meter mellan sällskapen.

Undantag gäller däremot för religiösa ceremonier där stående deltagare tillåts. För arrangemang med fler än 50 deltagare krävs vaccinationsbevis.

Mässor: För mässor med fler än 50 deltagare krävs vaccinationsbevis. Det måste också finnas en yta på minst tio kvadratmeter per person.

Serveringsställen: Måste stänga senast klockan 23.00. Max åtta personer per sällskap och en meter måste finnas mellan sällskapen och endast sittande gäster tillåts.

Vuxna personer: Alla vuxna bör begränsa antalet nära kontakter inomhus och avstå från större middagar, fester och liknande sociala sammanhang. De tidigare allmänna råden om hemarbete, att undvika trängsel, hålla avstånd och att resa vid andra tider än rusningstrafik står fast.

Cuper och läger inomhus: Avrådan förlängs till den 31 januari. Träningar och tävlingar i ordinarie seriespel kan däremot genomföras med riskreducerande åtgärder.

Vuxenutbildningar och lärosäten: Rekommendationen om att delvis bedriva distansundervisning för att glesa ut i undervisningslokalerna utvecklas, men det ska däremot inte gälla som heltidsåtgärd. Praktiska moment, som exempelvis examinationer, bör genomföras på plats med smittskyddsåtgärder.

Åtgärderna bedöms i nuläget behöva kvarstå fram till mitten av februari, men kommer att omprövas var fjortonde dag.

Detta gäller sedan tidigare:

Alla bör hålla avstånd och undvika miljöer med trängsel.

Alla bör arbeta hemifrån om det är möjligt. Endast arbetstagare som måste vara på plats ska vara det.

Endast sittande resenärer vid långväga kollektivtrafik.

Munskydd rekommenderas i kollektivtrafiken om det inte är möjligt att hålla avstånd.

Krav på minst tio kvadratmeter per person och att undvika trängsel vid handelsplatser.

För kultur- och fritidsverksamheter gäller krav på tio kvadratmeter per person och att undvika trängsel. Ett undantag gäller för verksamheter som riktar sig till enbart barn och unga, som träningar och tävlingar.

Närundervisning för grundskola och andra obligatoriska skolformer, gymnasieskola och gymnasiesärskola är huvudprincipen. Smittskyddsåtgärder bör däremot vidtas, som att vara utomhus så mycket som möjligt, undvika stora grupper inomhus och att undvika att blanda klasser.

Inrikes

Två häktade för människorov och utpressning

Två personer har häktats i Västmanlands tingsrätt misstänkta för en rad brott. Arkivbild.
Foto: Pavel Koubek/TT
Inrikes
Inrikes

En man och en kvinna i 20-årsåldern har häktats misstänkta för en rad grova brott på flera platser i landet. Det rör sig om bland annat människorov, grov utpressning och grovt olaga tvång.

Misstankarna mot de två har uppkommit när polisen i Västerås utrett andra brott där det redan sitter personer häktade.

– Förundersökningen har pågått under en längre tid och under förundersökningens gång har utredningen växt, säger kriminalinspektör Per Björklind till VLT.

Mannen och kvinnan anhölls i sin frånvaro i tisdags och greps av den regionala insatsstyrkan i onsdags morse. De är båda skrivna i Stockholmsområdet.

Bland de brott de misstänks för anger Västmanlands tingsrätt bland annat människorov juni–juli 2021 i Västerås och Stockholms län samt grov utpressning juni–september 2021 i Västerås och andra platser i landet. De häktade nekar till brott.

Åtal ska vara väckt senast den 18 februari.

Inrikes

Ny rättegång om filmares dyk vid Estonia

Dokumentärserien 'Estonia – fyndet som förändrar allt' visade ett tidigare okänt, omkring fyra meter långt hål i färjans skrov på havsbotten. Två personer i filmteamet som lät en dykrobot ta bilderna är åtalade för brott mot gravfriden.
Foto: Dplay/TT
Inrikes
Inrikes Var det brottsligt att skicka en dykrobot, som upptäckte nya hål i vraket, till platsen där färjan Estonia ligger på Östersjöns botten?
Ja, anser åklagaren, som överklagat tingsrättens friande dom.
Nu går de juridiska turerna om filmteamet vidare i hovrätten.

Passagerarfärjan Estonia förliste i hårt väder på Östersjön en natt i september 1994. Det var en stor katastrof. 852 personer omkom. Bara 137 av de ombordvarande kunde räddas.

En tid efter katastrofen beslöts att gravfrid ska råda vid vraket, enligt en särskild lag.

Det är den lagen som dokumentärfilmaren Henrik Evertsson och vrakexperten Linus Andersson är åtalade för att ha brutit mot.

I september 2019 ledde Evertsson en expedition som sände ner en dykrobot till vraket. Roboten lyckades ta bilder av ett tidigare okänt hål i fartygets skrov, som senare visades i dokumentärserien "Estonia – fyndet som förändrar allt" på Discovery.

Nya undersökningar

Bilderna väckte mycket stor uppmärksamhet. Statens haverikommission hörde av sig, och fick se filmmaterialet. Nya undersökningar av katastrofen inleddes.

Men Evertsson och Andersson har ändå brutit mot gravfriden, enligt åklagaren.

Göteborgs tingsrätt höll dock inte med. Där friades de åtalade, eftersom de arbetat från en tysk båt. Tyskland har inte skrivit under lagen om gravfrid vid Estonias vrak.

Kammaråklagare Helene Gestrin överklagade domen. Och nu, precis ett år efter tingsrättens rättegång, blir det förhandling i hovrätten för västra Sverige.

Bevisning och resonemang kommer att vara desamma som tidigare. Förhören som hölls i tingsrätten spelas upp för nya domare.

– Vad som hänt är vi helt överens om. Det vi är oense om är om lagen är tillämplig eller inte, säger Helene Gestrin.

– Det finns ju inte särskilt mycket skrivet om Estonia-lagen och dess tillämpning. Inget alls egentligen. Den är ju inte prövad förut, tillägger Gestrin.

Inget "frikort"

Det finns dock ett argument till från de två åtalade och deras advokater: dykningen gjordes för att skaffa ny kunskap om en katastrof, med hänvisning till yttrandefriheten.

– Vi hade ett behov av att göra just den här informationsinhämtningen, sade Henrik Evertsson när han förhördes i tingsrätten.

Men på den punkten höll tingsrätten med åklagaren. Om dykarbetet gjorts från en svensk båt, hade de åtalade blivit fällda. Den grundlagsskyddade rätten till yttrandefrihet och information ger inte "någon form av carte blanche att straffritt begå straffbara gärningar", skrev tingsrätten i sin dom.

Åklagaren har yrkat att de åtalade ska dömas till villkorlig dom och dagsböter.

I höstas var Linus Andersson med i en ny expedition som också tog bilder med dykrobot vid Estonias vrak, på uppdrag av en förening för anhöriga till katastrofens offer. Arbetet gjordes från en båt som var registrerad på Malta.

– Vi håller fast vid att det är internationell maritim lag som gäller, sade Andersson då till TT.

Micke Larsson/TT

FAKTA

Fakta: Estonia

Färjan Estonia lämnade hamnen i Tallinn på kvällen 27 september 1994. Men knappt halvvägs till Stockholm kantrade fartyget i hårt väder. Sedan sjönk Estonia inom mindre än en timme.

852 människor omkom i katastrofen. 501 av dem var svenskar.

137 personer räddades.

Den internationella haverikommissionens viktigaste slutsats blev att fästena och låsen till Estonias bogvisir var underdimensionerade. När bogvisiret lossnade, forsade stora mängder vatten in på bildäck och fick fartyget att kantra.

Överlevare, anhöriga och andra engagerade personer har dock krävt att det snabba förloppet då fartyget sjönk måste utredas ytterligare.

Dokumentären "Estonia – fyndet som ändrar allt" visade ett nytt, tidigare okänt hål i skrovet på havsbotten. Bilderna väckte stor uppmärksamhet.

Haverikommissionerna i Sverige, Finland och Estland gör nu en ny granskning av vad som hände när färjan gick under.

Lagen om gravfrid vid vraket ändrades 1 juli 2021. Verksamhet som bedrivs av en myndighet i Sverige, Estland eller Finland för utreda katastrofen är nu undantagen från förbudet att dyka.

I november 2021 uppgav Statens haverikommission att de nya hål som upptäckts i skrovet troligen orsakats av klippor på havsbotten.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

CasinoHex.se

Tote erbjuder i samarbete med ATG betting på svensk hästsport i Storbritannien

CasinoHex.se Brittiska Tote Group har kommit fram till ett avtal med Sveriges före detta monopolföretag inom hästsport, AB Trav och Galopp (ATG) som gör att de kan erbjuda deras kunder tillgång till betting på svensk hästsport.

Bortsett från trav och galopp är ATG numera också ett casino som var högt rankade av sajten CasinoHEX.se som specialiserar sig på att kontrollera och betygsätta casinon online.

Brittiska gamblers kommer att ha möjlighet att placera sina bets på svensk galopp och trav. Tote kommer också att livestreama de svenska loppen på deras sajt och kunder kommer att få tillgång till sändningarna utan att behöva placera bets på loppen i fråga.

Avtalet kommer till eftersom brittiska gamblers nu har ett mycket begränsat utbud på lopp att satsa på i och med coronaviruset (Covid-19). Nästan varje UK spelbolag har få odds på all typ av sport att erbjuda sina kunder.

Alla brittiska hästlopp har ställts in till åtminstone den 30:e april medan irländska lopp är inställda till tidigast 19:e april. I Nya Zeeland är det för tillfället den 21:a april som gäller. Alla spelbolag och casino på nätet kommer alltså att ha begränsade utbud på odds den närmaste tiden.

”I dessa oförutsägbara tider jobbar vi alla tillsammans inom hästsporten och gör det vi kan för att stötta sporten och deras deltagare”, säger UK Tote Groups VD Alex Frost och fortsätter: ”Vi vill hjälpa till att öka på intresset inom trav och galopp och genom innovation och samarbeten hjälpa industrin att få tillbaka normal omsättning”.

”Vårt nya samarbete med ATG är ett bra exempel på detta och travfans som nu får möjlighet att njuta av att se och betta på svensk trav och galopp för första gången med Tote”.

ATG:s VD Hasse Lord Skarplöth tillägger: ”Vi drabbas alla av situationen i världen just nu, både i våra privata liv och i arbetslivet. Under dessa omständigheter är det bra att under den korta tid vi har kunnat arbeta med brittiska Tote kunna erbjuda svensk hästsport till deras kunder för första gången och på så sätt generera omsättning inom sporten”.

”Vi tänker fortsätta utbyta idéer och utveckla partnerskapet mellan UK Tote och ATG för att hjälpa till att gagna trav och galopp i båda våra länder”.

UK Tote Groups VD, Alex Frost, säger att organisationen också samtalar med ett antal andra förbund runt om i världen för att kunna lägga till fler möjligheter till spel för spelare i Storbritannien.

Frost säger: ”Vid sidan av vårt jobb med ATG pågår också diskussioner med ett antal andra internationella partners som vi ser fram emot att kunna uppdatera er om inom ett par veckor”.

Inrikes

Eldade upp grannens döda ko – åtalas

En fastighetsägare i Sörmland åtalas efter att ha eldat upp en död ko. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Inrikes
Inrikes

Boende i en ort i Sörmland slog larm till miljökontoret när rök och dålig lukt började sprida sig över trakten. En miljöinspektör gjorde ett oanmält besök på den utpekade gården och upptäckte att en död ko stoppats i en förbränningsugn, skriver SVT Sörmland.

Fastighetsägaren erkände att han eldat ett kadaver som tillhörde en lantbrukare i trakten. Döda djur måste dock hanteras på ett visst sätt och mannens ugn är inte godkänd. Det var inte heller första gången som fastighetsägaren ägnat sig åt otillåten eldning, uppger SVT.

Nu åtalas mannen för brott mot lagen om foder och animaliska biprodukter. En fällande dom kan som mest innebära fängelse i två år.

I polisförhör har mannen, trots det första erkännandet, hävdat att han inte minns att han eldat något otillåtet i ugnen.

Lars Brandelius/TT

Inrikes

Barn fastspänt – korttidshem får hård kritik

Inspektionen för vård och omsorg är mycket kritisk till att ett barn i Småland dagligen fått sitta med händer och fötter fastspända på en korttidsverksamhet.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Inrikes
Inrikes Ett barn har rutinmässigt fått händer och fötter fastspända inom en korttidsverksamhet i Småland.
Nu får verksamheten svidande kritik av Inspektionen för vård och omsorg (Ivo), skriver Smålands-Tidningen.

Personalen har uppgett att det inte funnits något annat sätt att hjälpa barnet. Fastspännandet har skett vid transporter i rullstol utomhus, och vid toalettbesök – ibland långa stunder.

I oktober fick Ivo in ett klagomål om hur barnet behandlades. Inspektionen kontaktade då bland annat en ansvarig socialchef i berörd kommun. Det ledde till att uppgifterna från anmälaren förstärktes.

Fastspännandet måste sluta genast, framhåller Ivo i sitt beslut. Det är förbjudet enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, och strider mot FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning.

Den ansvariga nämnden måste "följa det regelverk som finns, så att tvångs- och begränsningsåtgärderna omedelbart upphör", skriver Ivo.

Enligt anmälan har barnet även spänts fast på samma sätt av sina personliga assistenter i hemmet. Ivo har gjort en tillsyn där också, men i det fallet har beslutet inte redovisats ännu.

Inrikes

En miljard i återkrav för assistansersättning

Återkraven har ökat de senaste två åren. Arkivbild.
Foto: Jessica Gow/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

De senaste två åren har Försäkringskassan krävt tillbaka närmare en miljard kronor av utbetald assistansersättning, rapporterar SVT Nyheter. Återkraven har uppgått till över 460 miljoner kronor både 2021 och 2020, vilket är betydligt högre än åren innan. Enligt Försäkringskassan beror de ökande kraven på ett bättre samarbete med andra myndigheter.

Både större och mindre bolag har fått återkrav, däribland Humana, som är branschens största aktör. Humana krävs på 9,5 miljoner kronor efter att Försäkringskassan hittat en misstänkt efterhandskonstruerad planering och efter det hade uppstått frågetecken kring en assistent som hade ett annat arbete dagtid men redovisat nattarbete hos brukaren. Bolaget tillbakavisar kraven.

Under 2021 beräknas kostnaden för den statliga assistansersättningen hamna på 24,4 miljarder kronor.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL