Inrikes

Tonåring anhållen efter skolattack

Polisen utanför skolan i Kristianstad.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes En tonårspojke har skadats allvarligt i samband med en knivattack på en skola i Kristianstad.
Bara sju minuter efter larmet kunde en tonåring gripas. Han anhölls senare misstänkt för mordförsök.
PREMIUM

– Han började plötsligt hugga omkring sig i klassrummet. Vi var många som sprang ut genom en branddörr, säger en av eleverna som befann sig på skolan vid händelsen, till Kristianstadsbladet.

Polisen fick larm klockan 09.14 från NTI-gymnasiet i Kristianstad om ett pågående angrepp. Närmaste polispatrull skickades dit och gick in direkt för att avbryta den pågående våldshandlingen, berättar lokalpolisområdeschef Anders Olofsson vid en pressträff.

Odramatiskt gripande

– - Sju minuter efter första påringningen till polisen grips den här gärningsmannen relativt odramatiskt, säger han.

En elev på skolan, född 2005, skadades svårt, och en lärare i 50-årsåldern blev lindrigt skadad. Den gripne tonåringen är misstänkt för att ha utsatt båda för mordförsök.

Lokalpolisområdeschefen flaggar för att brottsmisstankarna eventuellt kan komma att utvidgas.

– Det kan bli aktuellt med fler målsägande än vad vi har i nuläget, säger han.

Elever blev vittnen

Flera elever blev vittnen till angreppet. Polisen vet ännu inte om dådet var planerat och inte heller om den tonåring som blev svårt skadad var en planerad måltavla.

Vid pressträffen får Anders Olofsson frågan om den gripne genomgått radikalisering.

– Vi har inga sådana uppgifter i nuläget.

Vad som hade hänt om polisen inte snabbt hade ingripit är oklart.

– Det var inte i skedet att man förhindrade någon konkret våldshandling, men man vet ju aldrig hur den här situationen skulle ha eskalerat, säger Anders Olofsson.

Anhölls efter förhör

Den misstänkte tonåringen förhördes under eftermiddagen. Därefter anhölls han misstänkt för mordförsök. Det är inte känt om han erkänner eller förnekar misstankarna.

– Vi lämnar inte ut uppgifter om vad hans inställning är, säger chefsåklagare Pernilla Åström till TT.

Hon vill inte heller uttala sig om vad ett motiv skulle kunna vara.

Enligt TV4 Nyheterna kan det finnas en koppling mellan måndagens dåd och skolattacken i Eslöv i augusti i fjol. Då knivhöggs en lärare av en 15-årig pojke. Den nu misstänkte pojken känner pojken som utförde attacken i Eslöv och förhördes som vittne i den utredningen, enligt TV4 Nyheterna.

Pernilla Åström vill inte kommentera om det kan finnas en koppling mellan händelserna.

– Vi kommer naturligtvis att kontrollera sådana uppgifter närmare.

Anna Karolina Eriksson/TT

Daniel Kihlström/TT

Cecilia Klintö/TT

Anders Olofsson, lokalpolisområdeschef, vid en presskonferens om knivattacken på NTI-gymnasiet i centrala Kristianstad.
Anders Olofsson, lokalpolisområdeschef, vid en presskonferens om knivattacken på NTI-gymnasiet i centrala Kristianstad.
Foto: Johan Nilsson/TT

Inrikes

Hultqvist: Oacceptabelt med ryska legosoldater

Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist (S). Arkivbild.
Foto: Jessica Gow/TT
Inrikes
Inrikes Ryska legoknektar, en militärjunta som kuppat till sig makten och danska soldater som förklarats icke önskvärda. Situationen för den multinationella insats som Sverige bidrar till i Mali har ställts på sin spets – och besked om framtiden kan komma inom ett par veckor.

I juntans Mali har frågetecknen kring framtiden för den utländska militära närvaron blivit allt fler – i synnerhet sedan militärstyret hyrt in ryska legoknektar från den ökända Wagnergruppen.

I torsdags meddelade Danmark att landet drar tillbaka sina soldater sedan militärjuntan meddelat att de inte var välkomna i landet. Och inom koalitionen som deltar i den franskledda multinationella specialförbandsinsatsen Task Force Takuba pågår nu intensiva diskussioner om framtiden i Mali – där uppgiften är att bekämpa terrorism och kriminalitet.

"Djupt allvar"

Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist (S) deltog under fredagen i ett möte med sina kollegor inom koalitionen, där såväl det politiska som operativa läget togs upp.

– Det pågår ett arbete där vi ska stämma av och fatta beslut om hur vi ska agera vidare utifrån den givna situationen, säger han till TT.

– Det finns ett djupt allvar inom koalitionen. Regeringen har ingen legitim position och att de har tagit dit Wagner, en proxy för ryska regimen, är inte heller acceptabelt. Det är ett företag med legosoldater som har begått oacceptabla övergrepp på olika platser i världen och som i min värld är att betrakta som i det närmaste en kriminell verksamhet.

Danmarks försvarsminister Trine Bramsen sade till medier efter försvarsministermötet att Takubaländerna inom 14 dagar kommer att fatta beslut om hur den framtida terrorbekämpningen i Sahelregionen, där Mali ligger, ska se ut.

Hultqvist vill dock inte bekräfta den tidsplanen.

– Det kommer att ske skyndsamt, men jag vill inte bekräfta något exakt antal dagar eller i detalj vilka diskussioner som har förts, säger han.

– Men det pågår en strategiprocess som jag hoppas ska vara avslutad relativt snart och då återkommer vi med mer konkreta besked.

Besked väntas

Den 18 januari lovade Hultqvist att inom en månad ge riksdagen besked om framtiden för de svenska militära insatserna i Mali. Förutom Task Force Takuba deltar svenska soldater också i FN-insatsen Minusma.

– Vi kommer att återkomma till riksdagen inom den tidsintervall som vi har sagt. Jag vill respektera processen som pågår inom koalitionen innan jag börjar prata om olika saker, säger Hultqvist.

Sofia Eriksson/TT

FAKTA

Fakta: Task Force Takuba

Task Force Takuba är en multinationell specialförbandsinsats i Mali och ingår i den franskledda insatsen Operation Barkhane.

Det svenska bidraget till Task Force Takuba är en helikopterburen snabbinsatsstyrka som kan rycka ut vid oförutsedda händelser. Utöver det är fokus att assistera, rådge och medfölja de maliska säkerhetsstyrkorna.

Den svenska enheten består av omkring 150 personer.

Källa: Försvarsmakten

Inrikes

Covid stoppar tågtrafik i Stockholm

Omkring hälften av tågavgångarna i Stockholm ställs in eftersom många på trafikledningen är sjuka. Arkivbild.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Inrikes
Inrikes Hälften av alla tågavgångar från, till eller genom Stockholm i helgen ställs in. Orsaken är ett stort sjukdomsbortfall bland personalen på trafikledningen hos Trafikverket.
Kristoffer Tamsons (M), trafikregionråd i Stockholm, reagerar kraftigt på beskedet.

Trafikverkets beslut om att ställa in omkring hälften av tågtrafiken genom Stockholm gäller från klockan 14.00 på lördagen fram till och söndag klockan 4.00. Fjärrtåg, regionaltåg, pendeltåg och godståg berörs.

"Trafikverket har aldrig tidigare behövt ställa in så här många avgångar på grund av sjukdomsbortfall inom personalgruppen. Detta trots nästan två års pandemi", säger Bengt Olsson, presschef vid Trafikverket, i ett pressmeddelande.

Hänvisas till tågbolag

Beslutet gäller tåg i Stockholm, men det kan påverka avgångar från andra orter som ska passera eller ska till Stockholm. Resenärer hänvisas till sina tågbolag för information om hur deras avgångar påverkas.

Kristoffer Tamsons, trafikregionråd i Stockholm och ordförande för SL, säger att han fick uppgifterna om att hälften av tågtrafiken ställs in genom medierna sent på fredagseftermiddagen.

Han säger att Trafikverket inte haft någon dialog med regionen och operatörerna om vad det här för beslut och vilka konsekvenser det kommer att få för resenärerna och trafiken.

– Vi vet ännu inte vad det här beslutet innebär och hur omfattande det är för våra verksamheter. Vi vet inte vilka turer eller vilka avgångar vi förväntas ställa, säger han.

Vill ha krismöte

Tamsons är kritisk mot Trafikverkets krisberedskap och säger att det som hänt visar att staten inte klarar av ett av sina grundläggande samhällsåtaganden. Han vill nu att infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) kallar till ett krismöte.

– Jag tycker att det är under all kritik, både hur den här frågan har skötts men också på det sätt den blottlägger att staten inte klarar det man har ålagt alla andra.

Inrikes

S riktar in sig på tre områden i valet

Socialdemokraterna presenterar sin plan för valet i år. På bilden partisekreteraren Tobias Baudin. Arkivbild.
Foto: Christine Olsson/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

Socialdemokraterna riktar in sig på tre områden inför valet senare i år. Det handlar om att bryta segregeringen och få bort brottsligheten, att ta tillbaka den demokratiska kontrollen över välfärden samt att använda klimatomställningen för att skapa framtidens jobb, skriver partiet i sin plan för valet 2022.

"Vi går inte till val på fyra år till. Vi vet att väljarna inte vill ha mer av samma och att inte minst arbetarväljare har en negativ syn på Sveriges utveckling. Istället ber vi om förtroende för fyra nya år med tydliga prioriteringar för väljarna att ta ställning till", säger partisekreteraren Tobias Baudin i ett pressmeddelande.

Huvudmotståndare i valet "är det högerkonservativa blocket som styrs av Moderaterna och Sverigedemokraterna", skriver Socialdemokraterna.

Socialdemokraterna går till val som eget parti och utesluter allt samarbete med SD.

Inrikes

Man häktad för stort beslag av dopningsmedel

Doft av cannabis i trapphuset ledde polisen till en lägenhet där stora mängder dopningspreparat hittades. Arkivbild.
Foto: Stockholmspolisen
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

Stora mängder av vad som misstänks vara anabola steroider och andra dopningspreparat har beslagtagits av polisen i Stockholmsförorten Rinkeby. En man har häktats, på sannolika skäl misstänkt för grovt dopingbrott, uppger polisen.

Mannen greps i den lägenhet där beslaget gjordes i måndags. Polisen vill inte berätta hur stora mängder det handlar om, men enligt uppgift till SVT Nyheter rör det sig om minst en miljon enheter.

De misstänkta dopingpreparaten har skickats på analys.

Inrikes

Vårdfacken: Satsa mer på vidareutbildning

Fler svenskar bör få ha en namngiven, fast läkare – inte bara en listning på en vårdcentral, anser Läkarförbundet. Men då krävs att man utbildar fler specialister i allmänmedicin. Arkivbild.
Foto: Claudio Bresciani/TT
Inrikes
Inrikes Det räcker inte.
Så kan man sammanfatta vårdfackens reaktion på den satsning som regeringen och regionerna nu presenterat.
En punkt som facken lyfter fram är att regionerna måste satsa mer på vidareutbildning av läkare och sjuksköterskor.
PREMIUM

Elva miljarder kronor till hälso- och sjukvård lades fram av socialminister Lena Hallengren, tillsammans med Sveriges kommuner och regioner (SKR), på fredagen.

Men miljarderna fanns redan i budgeten.

– Det är redan intecknade pengar, säger Sofia Rydgren Stale, ordförande i Läkarförbundet.

– Det är samma pengar som man gav regionerna förra året, säger Sineva Ribeiro, ordförande i Vårdförbundet, som organiserar sjuksköterskor och barnmorskor.

Men regeringen anses ändå vara på rätt spår.

– De adresserar precis de frågor som vi och Läkarförbundet också lyfter fram, att det handlar om arbetsmiljö och kompetensförsörjning. Men tror vi att det räcker att göra samma sak som man gjorde innan för att få till en lösning? Nej, det tror vi inte, säger Sineva Ribeiro.

Personlig läkare

Läkarförbundet vill särskilt framhålla att fler svenskar bör vara listade hos en namngiven fast läkare i primärvården – inte bara på en vårdcentral, som kan ge patienterna olika läkare vid varje besök.

– Kontinuitet ger fördelar, säger Sofia Rydgren Stale.

– Men andelen som har en egen, fast läkare har sjunkit till 26 procent. Det är en väldigt låg siffra, i ett europeiskt perspektiv, tillägger hon.

För att höja den, behövs fler läkare som är specialister i allmänmedicin. Men då krävs fler utbildningstjänster inom vården.

– Vi hade behövt se satsningar för att se till att regionerna tillhandahåller fler utbildningstjänster, säger Sofia Rydgren Stale.

Folkhälsan sämre

Vårdförbundet för ett liknande resonemang, men om vidareutbildning av specialistsjuksköterskor.

– Sätt press på regionerna att ni måste utbilda! Skicka inte bara ner pengar, säger Sineva Ribeiro och riktar uppmaningen till Lena Hallengren.

Ribeiro gör bedömningen att pandemin medför en allmänt försämrad folkhälsa, och därmed ett ökat behov av vård.

– Vissa regioner och kommuner ger jätteöverskott, samtidigt som man försöker dra ner på personal ute i vården, säger Sineva Ribeiro kritiskt.

Micke Larsson/TT

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Miljonlotteriet

Miljonlotteriet testar på en ny strategi för sin annonsering!

Miljonlotteriet Miljonlotteriet är ett av Sveriges största lotterier och har funnits med sedan 1964.

För dig som inte vet något om lotteriet sedan tidigare, så är Miljonlotteriet grundat av iogt.se som sedan start haft som mål att låna lotteriet finansiera deras arbete mot droger i samhället. I och med regleringen av spelmarknaden förra året så har också de svenska lotterierna och spelbolagen kunnat ändra sin marknadsföring och i samband med dessa ändringar så är det bestämt att Miljonlotteriet blir digitalt, för att dra in ännu mer pengar till välgörenhetsarbetet som IOGT fokuserar på. Om du är intresserad av att kika in Miljonlotteriet så kan du göra detta här eller läsa mer om dem i denna artikel om Miljonlotteriet.

Eftersom att den svenska spelmarknaden har blivit annorlunda, så är detta en stor fördel för det svenska Miljonlotteriet eftersom att de kan använda förändringarna till något positivt. Den nya strategin för lotteriet är helt enkelt att visa mer var pengarna från Miljonlotteriets överskott går, så att fler människor får vara delaktiga i välgörenhetsarbetet som IOGT arbetar med. Sedan starten har lotteriet bidragit med över 2 miljarder kronor totalt till välgörenhetsarbete och detta är något som lotteriets överskott ska fortsätta att gå till, precis som det gjort sedan start.

Miljonlotteriet blickar framåt!

Miljonlotteriet har bestämt sig för att satsa bredare på just den digitala annonseringen där lotteriet riktar in sig på ansvarsfullt spelande och behöver numera uppfylla de hårda kraven som ställs på svenska spelbolag. Eftersom att lotteriets grundidé är att minska missbruk i samhället, så är detta något som de också är väldigt noga att fortsätta med och det är också här som den största kraften kommer att läggas även framöver. Genom de digitala kanalerna så har Miljonlotteriet redan nu lyckas komma en bra bit på vägen och det är också på denna bana som vi kan se dem fortsätta på framöver.

Den digitaliserade annonseringen kommer med andra ord att hjälpa lotteriet att nå ut till svenska folket så att de får se med egna ögon vad överskotten från försäljningen av spel hos dem bidrar till. Några av de saker som lotteriet hjälper till med är bland annat att rikta in sig på att tillföra gemenskap för barn och ungdomar som växer upp i stökiga familjer som kantas av missbruk genom årliga läger och evenemang. Via deras lotteri så kan du som spelar vara med och tävla om fantastiska vinster men också samtidigt vara en del av det stora välgörenhetsarbete som överskottet bidrar till. Sedan start så har de hjälpt både hemlösa att få tak över huvudet samt bidragit till många behandlingshem runt om i landet.

Inrikes

Kraftig brand i Stenungsund

En kraftig brand har brutit ut i en industrifastighet i Stenungsund.
Foto: Mikael Berglund/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

En kraftig brand har brutit ut i en industrilokal i Stenungsund.

– Det är en fullt utvecklad brand i en byggnad som är ett industrihotell, säger Andreas Terner, larm- och ledningsoperatör vid räddningstjänsten, till TT.

Byggnaden är utrymd. Det finns inga uppgifter om personskador.

Räddningstjänsten arbetar på platsen med tio enheter. Det finns ingen prognos för när branden kan vara släckt.

På grund av den kraftiga rökutvecklingen har ett VMA (viktigt meddelande till allmänheten) utfärdats om att alla i området ska hålla sig inomhus samt att dörrar, fönster och ventilation ska vara stängda.

Larmet om branden kom vid 14.30-tiden på fredagen.

Inrikes

Regeringen vill tillåta kronvittnen

Justitieminister Morgan Johansson (S) presenterade på fredagen förslag för att stärka skyddet för vittnen och för att fler brott ska klaras upp.
Foto: Paul Wennerholm/TT
Inrikes
Inrikes Regeringen vill införa ett system med kronvittnen – att brottsmisstänkta kan få mildare straff om de hjälper polisen att utreda andras brott.
Men någon garanti för en strafflindring kan ett kronvittne aldrig få.

– I slutändan är det domstolen som ska bestämma, säger justitieminister Morgan Johansson (S).

Tystnadskultur och rädsla för att vittna är ett problem för polisen, särskilt i utsatta områden. Nu lägger Morgan Johansson fram lagförslag som ska få fler att våga vittna.

– Vi måste kunna nysta upp de här slutna gängmiljöerna, säger han på en digital presskonferens.

Regeringen går i en lagrådsremiss bland annat vidare med utredningsförslaget om kronvittnen som kom i våras.

"Lönar sig att samarbeta"

Det innebär att en brottsmisstänkt, "kronvittnet", kan få strafflindring genom att hjälpa polisen att utreda andras brott, till exempel medlemmar i samma kriminella gäng. Men då måste kronvittnet lämna uppgifter som har väsentlig betydelse för en utredning om ett grovt brott.

– Vår bedömning är att fler kommer att vilja medverka till att klara upp brott. Plötsligt finns det något som gör att det lönar sig att samarbeta, säger Johansson.

Tanken är dock inte att personer som exempelvis begått mord ska kunna få strafflindring.

– Det här verktyget måste hanteras med omdöme. Det här kommer framför allt att handla om de lite lindrigare brotten, till exempel narkotikabrott som man erkänner själv och sedan berättar om andra grövre brott, säger Johansson.

En brottsmisstänkt ska inte kunna förhandla med åklagaren om åtalsfrihet, något man ibland ser i amerikanska filmer. Åklagaren ska lämna ett påföljdsförslag till rätten, men det är domstolen som till sist avgör om det blir straffminskning.

Risk för lögner

TT: Utan en garanti på straffreduktion – finns det inte en risk att få väljer att vara ett kronvittne?

– Det klart att man kan aldrig som gärningsman veta att åklagarens påföljdsförslag verkligen blir det som domstolen beslutar. Men det tycker jag nog ändå är en ganska viktig rättslig princip, att i slutändan är det domstolen som ska bestämma, säger Morgan Johansson.

En invändning mot kronvittnen är framför allt att de kan komma att ljuga för att få straffreduktion.

– Det där måste man vara medveten om. Det kommer att finnas ett incitament att inte vara helt sanningsenlig, säger Johansson.

Regeringen föreslår även att övergrepp i rättssak – vilket oftast handlar om hot mot vittnen – ska betraktas som grovt om gärningen innefattat hot som förstärkts med hjälp av vapen, sprängämne eller genom anspelning på våldskapital.

Våldskapital kan även vara en anspelning på att man tillhör ett kriminellt gäng.

– Kommer du hem till någon med en Hells Angels-väst eller något liknande och hotar folk, då är det uppenbart att det är en anspelning på ett våldskapital och då ska det straffas som ett grovt brott, säger Morgan Johansson till TT.

Anonyma vittnen

Polisen uppger ofta att kriminella är löst sammansatta i nätverk snarare än tydliga gäng. Justitieministern tror dock att det är relativt enkelt att påvisa att en individ faktiskt ingår i ett kriminellt gäng.

– Det är ganska välkänt i utsatta områden vem det är som är med i de här kriminella nätverken och vilka nätverk som finns. Det är inga hemligheter. Om du använder det (gängtillhörighet) för att hota ett vittne, då ska det ses som ett grovt brott och då är det två till åtta års fängelse, säger Morgan Johansson.

Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell tycker att regeringen tar i för lite.

– Jag är kritisk till att regeringen missar att lägga fram det mest effektiva sättet att bryta gängens tystnadskultur, nämligen anonyma vittnen, säger han.

Utredningen som ligger till grund till regeringens förslag ansåg att anonyma vittnen skulle innebära stora inskränkningar i principen att den misstänkte ska ha rätt till full insyn i det som är grund för åtal. Johan Forssell lyfter att möjligheten till anonyma vittnen redan finns i våra grannländer.

– Man måste vara medveten om var vi befinner oss i dag. Alternativet till att inte ha anonyma vittnen är att inte ha några vittnen alls många gånger, säger Forssell.

Daniel Kihlström/TT

Peter Wallberg/TT

Maria Davidsson/TT

FAKTA

Fakta: Delar av regeringens förslag

I en lagrådsremiss föreslår regeringen att en brottsmisstänkt – ett så kallat kronvittne – ska kunna få en strafflindring genom att hjälpa polisen att utreda andras brott. Uppgifterna måste ha en väsentlig betydelse för en utredning om ett grovt brott.

I vissa fall kan det komma att handla om en straffreduktion på upp till hälften av det straff man skulle ha dömts till. Men då krävs att det har lämnats avgörande information för att andra grova brott har klarats upp.

Åklagaren ska lämna förslag på en straffreduktion, men det är domstolen som fattar beslut om så blir fallet. Domstolen måste dock redovisa sina skäl för en eventuell avvikande åsikt.

Åklagarmyndigheten har i ett yttrande bedömt att det krävs mer förutsägbarhet för att ett kronvittne ska våga lämna uppgifter om brott som andra begått.

Regeringen föreslår även en lagändring som gör att brottet mened, det vill säga att ljuga under vittnesed, ska bedömas som grovt i fler fall än i dag.

Regeringen föreslår även en straffskärpning för övergrepp i rättssak av normalgrad. Minimistraffet högs från 14 dagar till 6 månader. Maxstraffet är 4 år.

Därutöver föreslås straffskärpningar för skyddande av brottsling. Maximistraffet i normalfallet föreslås höjas från ett år till två år. Om brottet är grovt föreslås dagens straffskala från sex månader till fyra år höjas till från ett år till sex år.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli.

Inrikes

Misstänkta IS-kvinnor på fri fot

Det kurdiska självstyrets läger Roj för misstänkta IS-medlemmar i nordöstra Syrien. Arkivbild.
Foto: Maya Alleruzzo/AP/TT
Inrikes
Inrikes

Två kvinnor kopplade till terrorgruppen IS har släppts efter att ha suttit anhållna som misstänkta för krigsförbrytelser, rapporterar Sveriges Radio.

Kvinnorna greps på Arlanda flygplats på torsdagen. Personal från bland annat utrikesdepartementet och sociala myndigheter hämtade hem dem från det kurdiska självstyrets läger för misstänkta IS-medlemmar i nordöstra Syrien.

Med kvinnorna kom också fyra barn som nu är omhändertagna av socialtjänsten.

Misstankarna kvarstår mot kvinnorna, enligt Sveriges Radio.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL