Covidfakta

Nya restriktionerna: Så påverkas din biljett

Färre som kan se Malmö stadsteaters och Malmö dockteaters dockteater The world is full of married men blir det med de nya coronarestriktioner som presenterades på måndagen.
Foto: Emmalisa Pauly
Kultur och nöje
Kultur För Malmö opera och Malmö live innebär de nya restriktionerna framförallt att publiken kanske inte kan sitta på de platser de bokat. För Malmö stadsteater resulterar det i att färre kan se föreställningarna och för Kulturbolaget innebär det att delar av verksamheten stängs ner igen.

De nya coronarestriktionerna som regeringen presenterade på måndagen innebär bland annat ett maxtak på 500 besökare på till exempel konserter och teater- och operaföreställningar. Om arrangemangen har fler än 20 deltagare måste alla sitta, besökarna får komma i sällskap om maximalt åtta personer och varje sällskap ska hålla minst en meters avstånd. Detta påverkar i högsta grad konserter för stående publik och dem som spelar på mindre scener.

För Malmö stadsteater innebär det till exempel att föreställningen The world is full of married man, som spelas i samarbete med Malmö dockteater och på dockteaterns lilla scen, nu kan ta in betydligt färre i publiken. Detta gäller även teaterns kommande föreställning Gasljus: Malmö som spelas i replokalerna på Stadt Hamburggatan i Malmö. Gasljus: Malmö är dessutom dubbelt drabbad eftersom urpremiären nu på lördag, 15 januari, måste skjutas fram till 19 januari på grund av sjukdom.

– Det blir ju färre i publiken på våra föreställningar men exakt hur många vet jag inte än, säger Malmö stadsteaters pressansvariga Carin Hebelius. Även på föreställningar på Intiman, där vi har nästan premiär 5 februari, kan det blir färre.

Verksamheten på andra mindre scener i Malmö lär också kunna påverkas. På Victoriateaterns hemsida står det till exempel: ”De nya restriktioner som nyligen framfördes av Folkhälsomyndigheten och regeringen kommer att påverka vår verksamhet. Vi håller på att ta ställning till hur vi ska gå vidare och ber om att få återkomma med vidare besked så snart vi landat i detta! Tack för ert tålamod och förståelse!”

Inställda konserter

För Kulturbolaget i Malmö får de nya restriktionerna stora konsekvenser.

– De nya restriktionerna gör det praktiskt och ekonomiskt omöjligt för oss att genomföra våra redan inbokade evenemang. Vi ser därför över närliggande evenemang tillsammans med artist och spelställe för att se vad det finns för möjligheter att genomföra dessa vid senare datum. Vi tittar över evenemang under januari och februari i första hand och utvärderar evenemang längre in i våren utifrån hur smittspridning utvecklas, säger Grant Purdy som är pressansvarig på Kulturbolaget .

De nya restriktionerna gör det praktiskt och ekonomiskt omöjligt för oss att genomföra våra redan inbokade evenemang.

Grant Purdy uppmanar alla att hålla kolla på Kulturbolagets hemsida och i respektive Facebook-event där de uppdaterar information om respektive konsert i takt med att de får den.

Kulturbolaget kommer också att ställa in sina kommande Loungeklubbar varje fredag och lördag tillsvidare men fortsätter att ha restaurangen Scania öppen till 23.00.

Grant Purdy tycker så klart att det är väldigt trist att behöva stänga ner större delen av verksamheten igen.

– Man är trött på att behöva flytta och ställa in konserter och varje våg av restriktioner orsakar extra administration som tar tid och kraft. Men läget är som det är och kanske inte helt oväntat med tänka på att större delar av världen är fortfarande ovaccinerade, säger han.

Har redan maxtak på 500

För Malmö opera, som just nu spelar Sound of music på sin stora scen, och för Malmö live får de nya restriktionerna inte lika stora konsekvenser. Redan före jul sänkte de till exempel sina maxtak per föreställning till 500 personer.

– Om man skulle ha fler besökare än 500 då var man tvungen att se till alla höll avstånd och max åtta i sällskapen och då hade vi ändå inte fått in speciellt många fler än de 500 vi fick ta in utan några avståndsregler. Då var det lättare och rättvisare att begränsa till 500 och säga att de som bokat först får komma, förklarar operans pressansvarige Torgny Nilsson och fortsätter:

– Men nu ser reglerna annorlunda ut, det är avstånd som gäller och maxtaket är 500. Så vad vi gör nu är att vi kontaktar alla som har biljett och får komma och berättar att vi måste boka om dem, de kan kanske inte sitta på just de platser de bokat. Det blir ett rejält arbete för biljettkontoret.

Samma gäller på Malmö live där pressansvarige Anna-Maria Havskogen i ett mejl skriver att de nya restriktionerna påverkar deras program på så sätt att de får göra om bokningarna för hur folk sitter i salongen. ”Vi klarar 500 i publiken och förstås med vaccinbevis men vi behöver sprida ut publiken i enlighet med de nya restriktionerna. Så det blir ett nytt pusslande, men vi förberedde ju scenarion för det redan förra året.”, skriver hon.

Kultur och nöje

Premiären för Zlatan-filmen flyttas fram

Granit Rushiti från Eslöv spelar den äldre versionen av Zlatan i Jag är Zlatan.
Foto: Mark de Blok
Kultur och nöje
Film Premiären av den svenska filmen Jag är Zlatan flyttas fram till ännu okänt datum.

På fredag 14 januari skulle Jens Sjögrens filmatisering av David Lagercrantz och Zlatan Ibrahimovic storsäljande bok haft premiär på svenska biografer. En premiär som redan skjutits upp flera gånger på grund av coronarestriktioner. På måndagen kom dock besked om att premiären även denna gång flyttas fram på grund av de nya restriktionerna.

– Vi är väldigt ledsna över att behöva ta det här beslutet, men för att ge filmen de möjligheter att möta den publik som den förtjänar är detta nödvändigt Intresset för filmen Jag är Zlatan är väldigt stort och när den väl går upp på bio ska det vara inför så fulla salonger som möjligt, säger Fredrik Heinig, en av filmens producenter.

Vilket datum filmen nu får premiär i stället är än så länge inte bestämt.

Sport

Max 500 på arenorna: "Känns inte rättvist"

En Malmösupporter under en SHL-match i december.
Foto: Anders Bjurö/TT
Sport
Sport Ett publiktak på 500 personer kommer tillbaka i svensk idrott.
Det innebär ännu en smäll för SHL, vars säsong redan komprimerats och sargats på grund av pandemin i kombination med ett stundande OS.
– Det känns inte rättvist, säger Patrik Sylvegård, sportchef i Malmö.

Exakt när publiktaket på 500 personer börjar gälla är inte helt klart. Beslutet kräver en förordningsändring, men åtgärden är planerad och beror på den stora smittspridningen av covid-19, säger statsminister Magdalena Andersson (S) på en pressträff.

– Vi måste få klarhet i vilka datum de nya restriktionerna ska träda i kraft, för att veta vad vi ska jobba emot. Vi har stor respekt för det som händer i samhället men framförhållningen blir väldigt viktigt för att vi ska kunna anpassa oss till riktlinjerna på ett bra sätt, säger Jenny Silfverstrand, vd i SHL som påverkas i hög grad av de nya beskeden.

Efterlyser svar om stöd

De nuvarande restriktionerna, med riktlinjer kring vaccinationspass, maxantal per sällskap och avstånd, infördes med ett par dagars varsel innan jul. En administrativ mardröm för hockeylagen, med tanke på de då stundande ledigheterna och att klubbarna är beroende av ideella krafter.

– Det var väldigt tufft. Redan nu har det börjats ett arbete ute i klubbarna, men det är bra att ha ett datum att förhålla sig till, säger Silfverstrand.

Pandemin har de senaste veckorna slagit hårt mot ligan. Flera matcher har skjutits upp på grund av smitta i klubbarna, samtidigt som en del spelare snart förväntas släppas iväg till OS och i samband med det tvingas anpassa sig efter olika restriktioner och isoleringskrav.

En sargad och komprimerad serie återstår – och nu innebär maxtaket att många av klubbarna dessutom blir av med majoriteten av sin publik.

– Spelschemat blir hårt ändå, med match nästan varannan dag, men nu också utan publik, säger Malmös sportchef Patrik Sylvegård och fortsätter:

— Vi har kunnat ta in 3 000 personer på ett smittsäkert sätt. Det här blir konstigt för oss, att ta in 500 personer i en arena med 400 toaletter och en kapacitet på 13 000 personer. Det känns inte rättvist.

Han efterlyser nya ekonomiska stöd nu när stora delar av publikintäkterna åter uteblir.

Det gör även Jenny Silfverstrand.

– Ja, maxtaket aktualiserar frågan om stödpaketen, som vi inte har fått besked kring vad som gäller bortom januari, säger Silfverstrand.

Hon poängterar att ligans hållning har varit att man föredrar ett system som utgår ifrån arenans storlek och förutsättningar för smittsäkerhet, i stället för ett generellt maxtak.

"Gjorde det enkelt för sig"

Patrik Sylvegård säger att det bara är att acceptera de nya restriktionerna, även om det bär emot.

— Vi måste ta vårt samhällsansvar, men jag tycker att vi gör det i vår arena med alla anpassningar som gjorts. De nya restriktionerna känns som att regeringen gjorde det enkelt för sig, men det är som det är, säger Sylvegård.

Publiktaket infördes för första gången i början av mars 2020 och var som lägst nere på åtta personer, i slutet av 2020. Under fjolåret, i takt med att vaccineringen gav effekt, höjdes taket allt mer och togs bort helt den 29 september 2021.

Redan den 12 januari införs också ett antal mindre åtgärder. Från och med då krävs vaccinationspass vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 50 personer. Dessutom förlängs rekommendationen att alla cuper och läger inomhus på amatörnivå, som samlar en större mängd människor, bör ställas in. Avrådan gäller till och med den 31 januari, då det ska omprövas.

Däremot kan ordinarie aktiviteter med träningar, matcher och tävlingar hållas "med riskreducerande åtgärder".

Hilda Djupenström/TT

Jenny Silfverstrand. Arkivbild.
Jenny Silfverstrand. Arkivbild.
Foto: Mikael Fritzon/TT

Ekonomi

"Rädd för att vi får se varsel igen"

Glest mellan gästerna och tidig hemgång kan bli ett hårt slag för krogarna. Arkivbild.
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT
Ekonomi
Ekonomi Använd vaccinbevisen för att stoppa smittan i stället för att begränsa krogarnas öppettider, tycker krogbranschens organisation Visita. Nu befaras nya varsel i en hårt prövad bransch.
PREMIUM

De nya restriktionerna, som börjar gälla redan i övermorgon den 12 januari, innebär bland annat att krogarna måste stänga klockan 23 och att högst åtta personer tillåts per sällskap, som måst sitta ned med minst en meter emellan sig. Ett hårt slag mot krogbranschen, enligt Visitas vd Jonas Siljhammar.

– Nu kommer återigen nya restriktioner med kort varsel, säger han, och tillägger att han visst förstår att det behövs nya åtgärder när smittan skenar.

– Men att begränsa öppettiderna, det förstår vi inte. Jag tycker att man ska nyttja vaccinbevisen i stället. Statsministern inledde ju själv pressträffen med att vaccinet är det viktigaste verktyget. Jag trodde att vi hade kommit längre i analysen av effekten av åtgärder.

"Varsel igen"

Han förklarar att det inte uppstår någon trängsel på restauranger i dag. Det är redan glest mellan gästerna och borden.

Nu befarar han att många företag kommer att drabbas hårt.

– Jag är rädd för att vi kommer att få se en hel del varsel igen. De har precis kunnat återanställa personal som tidigare varslat. Men många är skuldsatta.

Kort framförhållning

Han tycker också att beskedet kommer med väldigt kort varsel, många krogar har redan schemalagt personal och handlat hem varor för den närmaste framtiden.

– Det finns inte heller några fungerande stöd på plats nu. Jag hade förutsatt att stöden presenterades samtidigt, men vi har bara fått besked om att stöden ska förlängas under december och januari. Men vi har inte sett detaljerna ännu.

Det handlar om olika belopp och gränser som behöver justeras, förklarar han.

– Som det är nu har många företag redan slagit i taket. Då finns inga stöd att söka, säger Jonas Siljhammar.

Johanna Cederblad/TT

Covidfakta

Förvärrat läge – tidigare stängning på krogen

Statsminister Magdalena Andersson (S) presenterar nya restriktioner under en pressträff i Rosenbad.
Foto: Marko Säävälä/TT
Inrikes
Inrikes Smittan rusar till rekordnivåer och nu införs nya restriktioner. Från och med onsdag ska krogar och restauranger med serveringstillstånd stängas senast klockan 23.

– Det är utan tvekan så att läget har förvärrats. Smittspridningen i Sverige befinner sig på historiskt höga nivåer, säger statsminister Magdalena Andersson (S) vid en pressträff.

Nya smittskyddsåtgärder träder ikraft från den 12 januari vilket bland annat innebär att alla som kan arbeta hemifrån ska göra det. Restauranger och krogar med serveringstillstånd ska stängas senast klockan 23 och vuxna uppmanas att begränsa sina nära kontakter inomhus, till exempel genom att avstå från större middagar och fester.

Regeringen förlänger även avrådan från deltagande i cuper och läger inomhus och smittskyddsåtgärder inom långväga kollektivtrafiken. För mässor med fler än 50 deltagare krävs vaccinationsbevis.

Tillfälliga åtgärder

– De (åtgärderna) är tillfälliga. Både regeringen och myndigheter kommer att bedöma behovet av åtgärderna löpande, säger Andersson.

Folkhälsomyndigheten har också lämnat in en hemställan till regeringen om att taket för privata sammankomster i hyrda lokaler ska sänkas till max 20 deltagare. Vid allmänna sammankomster, offentliga tillställningar och mässor inomhus vill Folkhälsomyndigheten se ett maxtak på 500 personer, även med vaccinbevis.

Socialminister Lena Hallengren (S) pekar på att läget har förvärrats i sjukvården:

– Andelen patienter på landets sjukhus har den senaste veckan ökat med nästan 40 procent, säger hon.

Hon understryker:

– Alla som kan ska arbeta hemifrån, säger Hallengren.

Socialstyrelsens generaldirektör Olivia Wigzell lyfter också den ökande belastningen på sjukvården:

– Sammantaget kan vi konstatera att hälso- och sjukvården och omsorgen står inför ett ansträngt läge de kommande veckorna, säger hon.

"Omikron har tagit över"

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell säger att smittspridningen i Sverige ökat under jul- och nyårshelgen.

– Omikron har tagit över i Sverige.

Läget är osäkert, konstaterar hon, men bedömningen är att smittspridningen kommer att vara hög de närmaste veckorna. Smittotoppen kan bli mer långvarig än vad man tidigare förutspått.

– Tittar man på utvecklingen i många andra länder och att omikron bryter igenom smitta på ett helt annat sätt bedömer vi att det kan bli en längre topp än vad som vi har i våra scenarier, säger Karin Tegmark Wisell.

Hon betonar att vaccinet däremot är väldigt effektivt mot allvarlig sjukdom och död, även vid två doser. Det ger ytterligare skydd vid en tredje dos.

– Även mot omikron har man ett gott skydd mot svår sjukdom, säger hon.

FAKTA

Fakta: Nya råd och rekommendationer

Nya råd och rekommendationer som gäller från den 12 januari:

Allmänna sammankomster och offentliga tillställningar inomhus: Vid arrangemang med fler än 20 deltagare tillåts endast sittande deltagare och sällskap på max åtta personer. Det ska vara minst en meter mellan sällskapen.

Undantag gäller däremot för religiösa ceremonier där stående deltagare tillåts. För arrangemang med fler än 50 deltagare krävs vaccinationsbevis.

Mässor: För mässor med fler än 50 deltagare krävs vaccinationsbevis. Det måste också finnas en yta på minst tio kvadratmeter per person.

Serveringsställen: Måste stänga senast klockan 23.00. Max åtta personer per sällskap och en meter måste finnas mellan sällskapen och endast sittande gäster tillåts.

Vuxna personer: Alla vuxna bör begränsa antalet nära kontakter inomhus och avstå från större middagar, fester och liknande sociala sammanhang. De tidigare allmänna råden om hemarbete, att undvika trängsel, hålla avstånd och att resa vid andra tider än rusningstrafik står fast.

Cuper och läger inomhus: Avrådan förlängs till den 31 januari. Träningar och tävlingar i ordinarie seriespel kan däremot genomföras med riskreducerande åtgärder.

Vuxenutbildningar och lärosäten: Rekommendationen om att delvis bedriva distansundervisning för att glesa ut i undervisningslokalerna utvecklas, men det ska däremot inte gälla som heltidsåtgärd. Praktiska moment, som exempelvis examinationer, bör genomföras på plats med smittskyddsåtgärder.

Åtgärderna bedöms i nuläget behöva kvarstå fram till mitten av februari, men kommer att omprövas var fjortonde dag.

Detta gäller sedan tidigare:

Alla bör hålla avstånd och undvika miljöer med trängsel.

Alla bör arbeta hemifrån om det är möjligt. Endast arbetstagare som måste vara på plats ska vara det.

Endast sittande resenärer vid långväga kollektivtrafik.

Munskydd rekommenderas i kollektivtrafiken om det inte är möjligt att hålla avstånd.

Krav på minst tio kvadratmeter per person och att undvika trängsel vid handelsplatser.

För kultur- och fritidsverksamheter gäller krav på tio kvadratmeter per person och att undvika trängsel. Ett undantag gäller för verksamheter som riktar sig till enbart barn och unga, som träningar och tävlingar.

Närundervisning för grundskola och andra obligatoriska skolformer, gymnasieskola och gymnasiesärskola är huvudprincipen. Smittskyddsåtgärder bör däremot vidtas, som att vara utomhus så mycket som möjligt, undvika stora grupper inomhus och att undvika att blanda klasser.

Kultur och nöje

Andres Serrano lyfter rasismens klenoder

Andres Serrano är aktuell med en ny utställning på Fotografiska i Stockholm. Arkivbild.
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Han har ställt ut fotografier av lik, sex och avföring och hans gamla kiss-Jesus väcker fortfarande ilska. Nu är Andres Serrano tillbaka med en ny utställning där han vill påminna om USA:s rasism genom bilder på skamliga souvenirer.

Ku Klux Klan-huvor, kolsvarta dockor med grinande röda munnar, ett kvitto från försäljningen av en tolvårig slavpojke, en hotfull svart man med revolver som en måltavla till skjutbanor. I sin nya utställning "Infamous" lyfter den amerikanske fotokonstnären Andres Serrano fram sitt lands skamliga förflutna i ljuset med bilder av en serie föremål.

Utställningen har tidigare visats på Fotografiska i New York och på fredag kommer den till Stockholm. Den främsta anledningen till att Serrano vill visa upp föremålen är att de över huvud taget existerar, förklarar han.

– De finns och de är en del av historien. Det här är en särskild sorts skam. Det är rasism, och USA är fullt av det, säger han och fortsätter:

– Poängen är att många av de här föremålen var ämnade för konsumtion. De köptes varje dag i helt vanliga affärer. Det var inte som att det här var speciella saker som du behövde köpa i smyg.

Dyra föremål

Bildernas motiv är laddade med klara färger och liksom glödande ljus. Serrano samlar själv på kristna konstföremål, och i hans händer har många av de gamla rasistiska prylarna förvandlats till bildmässigt vackra och åtråvärda klenoder.

– Om jag kan hitta skönhet i dem så försöker jag det. Det är så jag brukar arbeta. Jag försöker att frambringa skönhet eller åtminstone en känsla av estetik, vare sig det handlar om döda människor i ett bårhus eller skjutvapen. Jag försöker uppskatta mina objekt och skapa konstverk utifrån min estetiska känsla, säger han.

Föremålen har han köpt på Ebay och hos andra auktionshus. Några av dem var mycket dyra, berättar han. Så vilka är det som utgör marknaden för den här sortens samlarobjekt? Säkert många rasister, men det finns också många svarta köpare, förklarar Serrano.

– Whoopi Goldberg sägs vara en samlare. Det är en blandning av olika sorters människor, på samma sätt som många objekt från Nazityskland köps av vissa judiska samlare, säger han.

Fotograferade Epstein

I utställningen finns också ett porträtt av Donald Trump, och ett av Jeffrey Epstein, som Serrano tog bara några månader före finansmannens död.

Han är noga med att poängtera att hans kontakter med den förmögne sexualförbrytaren inte sträckte sig längre än så.

– Jag hade porträttet och tänkte att det skulle passa in i en utställning som heter "Infamous" (ökänd). Jag besökte hans hus några gånger tillsammans med min fru och drack kaffe. Jag fanns inte med i hans lilla svarta adressbok och det visar att jag inte var en figur i hans kretsar, säger han.

"Infamous" blev klar före mordet på George Floyd och den våg av protester som svepte över USA och resten av världen efteråt. I likhet med utställningen har många inom Black lives matter-rörselsen velat göra upp med rasismens symboler.

– Det är en bra rörelse med många likheter med medborgarrättsrörelsen. Malcolm X och Svarta pantrarna utmålades också som skurkar och ansågs vara för våldsamma, men de var nödvändiga, säger han.

"Produkt av 60-talet"

Han ställer sig dock frågande till att gömma undan eller städa bort symbolerna. Fast det där kan vara en generationsfråga, tror han.

– Jag är en produkt av 60-talet, en era som är borta sedan länge förutom för oss som överlevde den. Vi var en del av en rörelse som strävade efter att revolutionera musik, konst, politik och ras. Det var många som dog på 60-talet för att ge oss många av de rättigheter som vi tar för givet nu.

Sedan Andres Serrano doppade ner ett litet krucifix i sitt eget kiss för verket "Piss Christ" 1987 är han van vid att bli utskälld, även om omvärlden kanske inte blir riktigt lika provocerad av hans konst längre. Han har hur som helst aldrig sett de ilskna reaktionerna som någon del av konsten.

– Det där är bara en biprodukt. Meningen med min konst är inte att att få människor att göra sådant. Men den väcker känslor ibland. Oftast är det nog bra känslor, men människor som mår bra av mina bilder går inte ut och demonstrerar eller skriver på protestlistor, suckar han.

Björn Berglund/TT

FAKTA

Fakta: Andres Serrano

Född i New York 1950.

Bor i New York i med sin fru.

Bakgrund: Växte upp i katolsk miljö i Brooklyn med ensamstående kubansk mamma, som tidvis frånvarande från hemmet på grund av psykisk sjukdom. Började som tonåring studera måleri. Missbrukade droger under flera år. Fick sitt genombrott på 1980-talet med en reklaminspirerad estetik och med motiv hämtade från konsthistorien. Blev 1987 världskänd för sitt verk "Piss Christ", en bild på ett plastkrucifix nedsänkt i kiss.

Aktuell med utställningen "Infamous" på Fotografiska i Stockholm, som pågår mellan 21 januari och 19 maj. Även aktuell med filmen "Insurrection" som handlar om stormningen av stormningen av kongressen förra året.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Zervant

Skapa den perfekta fakturan

Zervant

En stor del av att driva ett företag går ut på att skicka och ta emot fakturor. Trots att en faktura oftast bara uppfattas som en begäran om en betalning så har den lite större betydelse än så, och den fakturamall som du använder kan komma att ha en stor påverkan på hur företaget uppfattas.

Med en välgjord faktura kan du ge så mycket mer än en betalningsuppmaning då du skickar fakturan till din kund, och alltså ge ett gott intryck utan att behöva kommunicera särskilt mycket. I den här artikeln sammanfattar vi de allra viktigaste punkterna då du ska skapa en faktura i ditt företag, och vad du bör tänka på för att den ska bli perfekt!

Fakturans innehåll

För att fakturan ska vara så korrekt och professionell som möjligt bör den innehålla en del specifika punkter. Det finns till och med en lag hos Skatteverket som talar för att en faktura måste innehåll vissa punkter, så som datum, löpnummer, företagets och kundens namn, och betalningssumman för varorna/ tjänsten.

Annat innehåll som stärker fakturan och gör den mer trovärdig är om du adderar företagets logga, beskriver den försäljning eller de produkter som fakturan berör på ett klart och tydligt sätt, vilka betalningsvillkor som gäller, och att samtlig information är välordnad. Du bör också skriva med dina och kundens uppgifter.

Innehållet på en faktura kan såklart variera beroende på vilket företag det gäller och vad fakturan berör, men dessa punkter är något som alla företag kan ta del av för att skapa pålitliga och professionella fakturor. Det kan absolut vara värt att lägga ner lite extra tid på innehållet i och med att det kan höja företaget och dess ansikte utåt.

Skicka faktura

Hur du skickar fakturan till kunden kan också vara avgörande för det intryck den ger. Det handlar om att skapa ett professionellt helhetsintryck där du vill övertala kunden att du har koll på vad sysslar med, och då krävs det att samtliga steg hanteras på ett smidigt och säkert sätt för båda parter.

Kommunikation mellan kund och företag är A och O, där fakturan ofta står för en stor del av den kommunikativa delen. Genom att skapa en välgjord faktura med ett korrekt innehåll som du sen skickar på ett lätthanterligt sätt kan du ge ett proffsigt intryck utan att behöva kommunicera särskilt mycket.

Skapa e-faktura

Ett väldigt smidigt och lätthanterligt sätt att hantera din fakturering är att skicka din faktura som e-faktura, alltså en elektronisk faktura. E- fakturering blir allt vanligare i vårt digitala samhälle, just för att det är ett smart och enkelt sätt att sköta sin fakturahantering på.

Bara de senaste åren har man sett en markant ökning när det kommer till e-fakturering och försändelser av e-fakturor mellan olika företag och kunder. Enligt en rapport från Svenska Bankföreningen skickades det år 2017 omkring 138 miljoner e-fakturor, och redan år 2018 hade den siffran stigit till omkring 148 miljoner e-fakturor.

Faktureringsprogram

Med den påtagliga ökningen av e-fakturering runt om i världen finns det ingen tvekan om att det anses vara ett praktiskt och smidigt sätt att hantera sina fakturor. Idag finns det en hel del olika faktureringsprogram som erbjuder e-fakturering för olika företag, så att du kan ta din verksamhet till nya nivåer.

Genom att ta del av en faktureringsprogram kan du få hjälp med att skapa korrekta fakturor till alla dina kunder, så att du kan ge ett professionellt och pålitligt intryck bara genom att skicka dina fakturor via e-fakturering. Vi hoppas att den här artikeln kan hjälpa dig då du vill skapa den perfekta fakturan!

Kultur och nöje

Rådsmedlem kan ha angivit Anne Frank

Enligt Ronald Leopold, chef för Anne Frank Museum, återstår många frågor att besvara när det gäller hur nazisterna kunde hitta familjen Frank. Arkivbild.
Foto: Peter Dejong/AP
Kultur och nöje
Kultur och nöje Hur upptäcktes Anne Frank och hennes familj i den gömda bostaden i Amsterdam? En ny teori presenteras nu om vem som kan ha angivit familjen för nazisterna.

Den 4 augusti 1944 genomförde nazisterna en razzia i Amsterdam och hittade lägenheten där Anne Frank och hennes familj hade hållit sig gömda i två år. Anne Frank och hennes syster dog i tyfus i koncentrationslägret Bergen-Belsen året efter medan modern avrättades i Auschwitz. Den överlevande fadern, Otto Frank, såg senare till att publicera "Anne Franks dagbok" som blev ett viktigt vittnesmål om nazisternas brott.

Den kanadensiska författaren Rosemary Sullivan presenterar nu i sin bok "Så förråddes Anne Frank" en teori om hur familjen blev upptäckt. I boken, som ges ut även i svensk översättning, berättar Sullivan om den pensionerade FBI-utredaren Vince Pankoke som efter en egen utredning kommit fram till att familjen kan ha blivit angiven av en medlem i det judiska råd som nazisterna, precis som på andra platser, tvingade att hjälpa till med deportationerna till koncentrationslägren.

Ronald Leopold, vd för Anne Frank House i Amsterdam, säger dock till AFP att många frågor kvarstår att besvara:

– Man måste vara väldigt försiktig med att skriva in någon i historien som Anne Franks förrädare om man inte är 100 eller 200 procent säker.

Kultur och nöje

Barberaren i Sevilla streamas

Malmö opera erbjuder två streamade föreställningar av Barberaren i Sevilla.
Foto: Johan Nilsson/TT
Kultur och nöje
Scen Två föreställningar av Malmö operas kommande uppsättning av Barberaren i Sevilla kommer att streamas i direktsändning.

Lördag 12 februari är det premiär för Gioacchino  Rossinis Barberaren i Sevilla på Malmö opera. På grund av de rådande restriktionerna är samtliga föreställningar redan fullbokade. På tisdagen meddelade Malmö opera att det nu också är möjligt att köpa streamingbiljetter till två av föreställningarna - 20 mars och 29 mars.

Uppsättningen är hämtad från operafestivalen i Glyndebourne och för regin står den engelska regissören Annabel Arden. Rollen som Greve Almalviva sjungs av den sydafrikanske tenoren Levy  Sekgapane, Rosina görs av den tysk-italienska mezzosopranen Theresa Krontahler och Figaro av den österrikiska barytonen Rafael Fingerlos.

Kultur och nöje

"Chapel of love"-sångerska död

Kultur och nöje
Kultur och nöje

Rosa Lee Hawkins, sångerska i 1960-talsgruppen The Dixie Cups, har avlidit i samband med en operation, uppger NME. Trion hade stora framgångar med låtar som "Chapel of love", "Iko iko" och "People say".

I gruppen ingick förutom Rosa Lee Hawkins även hennes storasyster Barbara Ann och kusin Joan Marie Johnson. Med "Chapel of love" lyckades de till och med peta ned Beatles "Love me do" från Billboardlistan 1964.

"Chapel of love" har gjorts i många coverversioner sedan dess, bland annat av Elton John och Bette Midler och förekommer i filmer som "Brudens far" och "Full metal jacket".

Rosa Lee Hawkins blev 76 år gammal.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL