Sport

Max 500 på arenorna: "Känns inte rättvist"

En Malmösupporter under en SHL-match i december.
Foto: Anders Bjurö/TT
Sport
Sport Ett publiktak på 500 personer kommer tillbaka i svensk idrott.
Det innebär ännu en smäll för SHL, vars säsong redan komprimerats och sargats på grund av pandemin i kombination med ett stundande OS.
– Det känns inte rättvist, säger Patrik Sylvegård, sportchef i Malmö.

Exakt när publiktaket på 500 personer börjar gälla är inte helt klart. Beslutet kräver en förordningsändring, men åtgärden är planerad och beror på den stora smittspridningen av covid-19, säger statsminister Magdalena Andersson (S) på en pressträff.

– Vi måste få klarhet i vilka datum de nya restriktionerna ska träda i kraft, för att veta vad vi ska jobba emot. Vi har stor respekt för det som händer i samhället men framförhållningen blir väldigt viktigt för att vi ska kunna anpassa oss till riktlinjerna på ett bra sätt, säger Jenny Silfverstrand, vd i SHL som påverkas i hög grad av de nya beskeden.

Efterlyser svar om stöd

De nuvarande restriktionerna, med riktlinjer kring vaccinationspass, maxantal per sällskap och avstånd, infördes med ett par dagars varsel innan jul. En administrativ mardröm för hockeylagen, med tanke på de då stundande ledigheterna och att klubbarna är beroende av ideella krafter.

– Det var väldigt tufft. Redan nu har det börjats ett arbete ute i klubbarna, men det är bra att ha ett datum att förhålla sig till, säger Silfverstrand.

Pandemin har de senaste veckorna slagit hårt mot ligan. Flera matcher har skjutits upp på grund av smitta i klubbarna, samtidigt som en del spelare snart förväntas släppas iväg till OS och i samband med det tvingas anpassa sig efter olika restriktioner och isoleringskrav.

En sargad och komprimerad serie återstår – och nu innebär maxtaket att många av klubbarna dessutom blir av med majoriteten av sin publik.

– Spelschemat blir hårt ändå, med match nästan varannan dag, men nu också utan publik, säger Malmös sportchef Patrik Sylvegård och fortsätter:

— Vi har kunnat ta in 3 000 personer på ett smittsäkert sätt. Det här blir konstigt för oss, att ta in 500 personer i en arena med 400 toaletter och en kapacitet på 13 000 personer. Det känns inte rättvist.

Han efterlyser nya ekonomiska stöd nu när stora delar av publikintäkterna åter uteblir.

Det gör även Jenny Silfverstrand.

– Ja, maxtaket aktualiserar frågan om stödpaketen, som vi inte har fått besked kring vad som gäller bortom januari, säger Silfverstrand.

Hon poängterar att ligans hållning har varit att man föredrar ett system som utgår ifrån arenans storlek och förutsättningar för smittsäkerhet, i stället för ett generellt maxtak.

"Gjorde det enkelt för sig"

Patrik Sylvegård säger att det bara är att acceptera de nya restriktionerna, även om det bär emot.

— Vi måste ta vårt samhällsansvar, men jag tycker att vi gör det i vår arena med alla anpassningar som gjorts. De nya restriktionerna känns som att regeringen gjorde det enkelt för sig, men det är som det är, säger Sylvegård.

Publiktaket infördes för första gången i början av mars 2020 och var som lägst nere på åtta personer, i slutet av 2020. Under fjolåret, i takt med att vaccineringen gav effekt, höjdes taket allt mer och togs bort helt den 29 september 2021.

Redan den 12 januari införs också ett antal mindre åtgärder. Från och med då krävs vaccinationspass vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 50 personer. Dessutom förlängs rekommendationen att alla cuper och läger inomhus på amatörnivå, som samlar en större mängd människor, bör ställas in. Avrådan gäller till och med den 31 januari, då det ska omprövas.

Däremot kan ordinarie aktiviteter med träningar, matcher och tävlingar hållas "med riskreducerande åtgärder".

Hilda Djupenström/TT

Jenny Silfverstrand. Arkivbild.
Jenny Silfverstrand. Arkivbild.
Foto: Mikael Fritzon/TT

Sport

Regerande mästaren utslaget: "Misslyckande"

Algeriet förlorade mot Elfenbenskusten – och är utslaget.
Foto: Themba Hadebe/AP/TT
Sport
Sport Regerande mästaren Algeriet är överraskande utslaget ur Afrikanska mästerskapen i fotboll. Redan i gruppspelet.
Däremot är skrällaget Komorerna klart för åttondelsfinal.

2019 tog Algeriet sin andra titel i Afrikanska mästerskapen. Men efter två förluster och ett kryss slutade laget sist i grupp E i årets upplaga i Kamerun, uppskjutet på grund av coronapandemin.

Inför den sista omgången i gruppspelet hade Algeriet fortfarande en plats i åttondelsfinalen i egna händer. En seger mot redan klara Elfenbenskusten hade skickat vidare laget som en av de bästa treorna.

"Ett misslyckande"

Men efter mål från Franck Kessié, Ibrahim Sangaré och Nicolas Pépé blev det förlust med 1–3 för algerierna som därmed blir femte regerande mästaren att inte ta sig till slutspel på de senaste sex turneringarna.

– Det är ett misslyckande, så enkelt är det, sade Algeriets förbundskapten Djamel Belmadi, som ledde Algeriet till titeln 2019.

– Från starten av turneringen har vi inte lyckats ta vara på våra målchanser. Till och med straffar har vi haft svårt med. Vi var helt enkelt inte tillräckligt bra.

I stället tog Ekvatorialguinea, via 1–0 mot Sierra Leone, andraplatsen bakom Elfenbenskusten, och avancerar till åttondelsfinal. Sierra Leone blev trea i gruppen.

Skrällaget mot Kamerun

Ekvatorialguineas seger innebar dessutom att skrällaget Komorerna – som gör sitt första framträdande i mästerskapet – sensationellt är klart för åttondelsfinal. Önationen var med sina 132:a-plats på världsrankningen det tredje sämst rankade laget på förhand, men skrällvann mot bjässen Ghana med 3–2 i den avslutande gruppspelsomgången. Det räckte för att Komorerna skulle ta sig vidare till åttondelsfinal, på Ghanas bekostnad, som en av de bästa treorna från gruppspelet.

I åttondelsfinal väntar emellertid tufft motstånd, i form av värdnationen Kamerun, som gjorde sju mål på tre gruppspelsmatcher.

För Elfenbenskustens del väntar tungviktsmöte med Egypten – den stora matchen bland åttondelsfinalerna.

FAKTA

Fakta: Åttondelsfinalerna i Afrikanska mästerskapen

23 januari: Burkina Faso–Gabon, Nigeria–Tunisien.

24 januari: Guinea–Gambia, Kamerun–Komorerna.

25 januari: Senegal–Kap Verde, Marocko–Malawi.

26 januari: Mali–Ekvatorialguinea, Elfenbenskusten–Egypten.

Sport

Wanne och Palicka glänste när Sverige vann i EM

Andreas Palicka stod för 15 räddningar mot Ryssland.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Sport
Sport Ett steg i rätt riktning, två välbehövliga poäng och tre matcher kvar.
Efter 29–23 mot tidigare obesegrade Ryssland har handbollslandslaget fått en perfekt start på mellanrundan i EM.
– En stabil seger, säger målvakten Andreas Palicka till TV6.

Det var med knapp marginal och utan att imponera som Sverige över huvud taget lyckades ta sig vidare till mellanrundan i Bratislava.

Ett av de stora frågetecknen inför matchen mot Ryssland handlade om kant- och kontringsspelet, som var så framgångsrikt vid VM-silvret för ett år sedan men nästan obefintligt hittills i EM.

Snabbt svar mot Ryssland: Vänstersexan Hampus Wanne kontrade in 1–0 direkt i första matchminuten.

Ett annat frågetecken var målvaktsspelet, bara tre räddningar (!) på hela matchen senast mot Tjeckien.

Snabbt svar mot Ryssland: Andreas Palicka var uppe i tre räddningar redan efter drygt sex minuter.

– Vi kommer in i matchen på ett helt annat sätt, brinner lite mer och får i gång spelet direkt, säger "Palle" till TV6.

Fyra raka mål

Så långt såg det bra ut, men en tidig 5–2-ledning åts upp av ryssarna som firade triumfer mot det svenska mittförsvaret och var ikapp till 12–12 i slutet av första halvlek. Straffsuveränen Wanne – hundraprocentig från sjumeterslinjen – gav då Sverige ledningen igen och när det följdes av ytterligare tre blågula mål lades grunden till en skön halvtidsledning med 16–13.

– Vi ska försöka hålla i det vi har påbörjat, det breda anfallsspelet som har funkat jäkligt bra och som vi på något sätt har hittat tillbaka lite till, sade assisterande förbundskapten Martin Boquist till TV6 i sin halvtidsanalys.

Tre coronasmittade

Coronaviruset härjar vilt i EM-turneringen och Sverige kom till spel utan isolerade trion Max Darj, Daniel Pettersson och Niclas Ekberg. Försvarsgeneralen Darj smittades först och är därför närmast en möjlig comeback.

Nu fick Ekbergs hastigt influgne ersättare Isak Persson, till vardags i Lugi, göra mästerskapsdebut och skicka in 21–16-målet när Sverige såg till att behålla kommandot mot ryssarna i andra halvlek.

När den briljante Wanne i tät följd gjorde sitt sjunde och åttonde mål – och gav Sverige 24–18 – kändes matchen avgjord. Wanne slutade på nio mål totalt.

– Det var skitkul i dag, det känns på planen i alla fall som att det syns vad vi har pratat igenom, säger Wanne till TV6.

Palicka noterades för hela 15 räddningar – och Sveriges medaljhopp i EM lever i allra högsta grad.

– Det var skönt att vinna i dag, det var en lite stabilare insats från oss allihop, säger Palicka.

– Jag håller prestationen som den bästa i det här mästerskapet så här långt, men det finns fortfarande saker att förbättra och det är glädjande.

Wanne säger att Sverige har fokuserat på att "inte göra det svårare än vad det är".

– Jag tycker att vi har bevisat senaste året vad vi kan göra. Vi har kollat video på hur vi har gjort det innan. Jag tycker vi tog ett litet steg i alla fall mot vår äldre form.

Blågult spelar igen redan på fredagskvällen, mot Polen, som föll med 31–42 mot Norge.

Carl Göransson/TT

FAKTA

Så fortsätter handbolls-EM

Sex lag spelar i Sveriges grupp i mellanrundan i Bratislava, där de två bästa lagen når EM-semifinal. Lagen tar med sig inbördes resultat från det första gruppspelet, vilket betyder att Sverige har med sig förlusten mot Spanien i bagaget.

+ Ställningen:

Spanien har fyra poäng. Norge, Sverige, Tyskland och Ryssland har två poäng. Polen har noll poäng.

+ Spelprogrammet:

Torsdag: Sverige–Ryssland 29–23, Tyskland–Spanien 23–29, Polen–Norge 31–42.

Fredag: Spanien–Ryssland (15.30), Sverige–Polen (18.00), Norge–Tyskland (20.30).

Söndag: Ryssland–Polen (15.30), Sverige–Tyskland (18.00), Spanien–Norge (20.30).

Tisdag: Polen–Spanien (15.30), Tyskland–Ryssland (18.00), Sverige–Norge (20.30).

Sport

Powerplay tog Skellefteå till serieledningen

Skellefteås Rickard Hugg blev tvåmålsskytt i 5–2-segern mot Timrå. Arkivbild.
Foto: Pär Bäckström/TT
Sport
Sport Skellefteå spelade inte alls som ett topplag men lagets powerplay var högeffektivt.
Då blev det ändå seger med 5–2 mot Timrå och avancemang upp till serieledning i SHL.
– Kul. Vi har ju som målsättning att vara där uppe och ska försöka hålla oss kvar där resten av säsongen, säger tvåmålsskytten Rickard Hugg.

Passningarna satt inte där de skulle och farten på skridskorna saknades. Men spelet i numerärt överläge var exemplariskt. Lagets tre första mål kom med en man mer på isen och var i praktiken det som avgjorde matchen till Skellefteås fördel.

Andrakedjan med Rickard Hugg, Jonathan Johnsson och Linus Karlsson stod för fyra av Skellefteås fem mål, tre av dessa i numerärt överläge.

– Vi har spelat ihop hela säsongen och är ganska svårlästa i powerplay, säger Rickard Hugg.

Efter 6.12 i den första perioden kom det första powerplaymålet. Det var lagets bäste målskytt Linus Karlsson som fick en passning genom boxen från Jonathan Johnsson, tog emot pucken och drog sedan upp den i nättaket bakom Sami Rajaniemi i Timrås mål.

"Enkla men fina mål"

Timrå gjorde en blek insats senast mot Brynäs, nu såg det betydligt bättre ut och efter en snabb spelvändning kunde Timråbacken Joey LaLeggia kvittera till 1–1 i slutet av öppningsperioden.

Passningen kom från Robin Alvarez och sex minuter in i den andra perioden stod Alvarez för en ny målgivande passning när han rundade Skellefteåkassen och hittade en helt omarkerad Jacob Blomqvist som med ett direktskott gav bortalaget ledningen.

Men så var det det där med Skellefteås powerplay.

Tre gånger fick hemmalaget chansen att spela med en man mer på isen i mittenperioden. Två gånger gjorde Rickard Hugg mål.

– Det var två ganska enkla mål men fina att få. Och det är alltid kul att göra mål, säger Rickard Hugg, som hade chansen att göra hattrick men missade det tomma Timråmålet på slutet.

"Helt okej match"

Timrå stod för en stark slutperiod och pressade stundtals intensivt i anfallszonen men Skellefteåmålvakten Gustaf Lindvall storspelade. Mitt i Timrådominansen kunde hemmaforwarden Jonathan Johnsson sticka upp och skicka in 4–2-målet intill Rajaniemis högra stolpe.

Oscar Möller fastställde sedan slutresultatet i tomt mål.

Skellefteå har nu vunnit elva av sina senaste 14 matcher och tog sin tredje seger av lika många möjliga mot Timrå den här säsongen.

– Det var ingen perfekt match från vår sida. Vi är slarviga i neutral zon, får inte ner pucken på djupet utan ger dem momentum. Men totalt sett gör vi en helt okej match, säger Rickard Hugg som nu gjort 13 mål den här säsongen.

Thomas Eriksson/TT

Sport

Maxwell sänkte Frölunda sent

Ben Maxwell avgjorde för Linköping i 2–1-segern mot Frölunda.
Foto: Ulf Palm/TT
Sport
Sport Linköping fortsätter att imponera – och slog andra topplaget på raken.
Efter 4–1 borta mot Växjö senast vann östgötarna hemma mot Frölunda med 2–1.
Ben Maxwell tryckte in segerpucken 39 sekunder före slutsignalen.

I tabellen skilde 13 poäng och två mindre matcher spelade för gästande tabellfyran Frölunda mot tabelltian Linköping inför torsdagens drabbning.

Men östgötarna har varit det klart formstarkaste laget de senaste fem omgångarna – med 9 av 15 poäng, mot göteborgarnas 5 av 15 poäng.

Att LHC var fyllda av självförtroende efter segern borta mot Växjö med 4–1 i lördags märktes också tydligt.

Hemmalaget ägde det mesta av spelet i den första perioden, inte minst den andra halvan – då flera högklassiga chanser radades upp. Där svarade målvakten Niklas Rubin för flera vassa parader. Men Robert Lantosis öppna läge behövde han inte rädda, eftersom slovaken sköt utanför.

Första SHL-målet

Både Lantosi och Jonas Junland hade varsin superchans i den andra perioden, men ingen lyckades näta.

Till slut kom ändå utdelningen – Junland levererade en suverän diagonalpassning till junioren Georg Weigelt, som styrde in sitt första SHL-mål.

– Bara att bocka och buga. Den satt perfekt på tejpen, där kunde jag inte missa, log 19-åringen i C More. Jag får spara pucken på en hylla hos mamma och pappa.

LHC dominerade även mittakten och Frölundas tränare Roger Rönnberg var allt annat än nöjd.

– Om vi spelar lite trubbigt? Jag tar det nästan som beröm. Jag tycker inte vi ser kloka ut. Jag är duktigt upprörd. I slutet av andra har vi kanske tre, fyra minuter jag är nöjd med, dundrade han i C More.

"Stolt över killarna"

Frölunda hade svårt att ta sig igenom Linköpings starka defensiv även i sista perioden – och när de väl gjorde det agerade Marcus Högberg väldigt säkert i kassen.

Efter 17.57 kunde ändå gästerna kvittera, då Elmer Söderblom styrde in Ryan Lasch skott.

När de flesta trodde att det skulle bli oavgjort klev Ben Maxwell fram som hjälte. Bara 39 sekunder före ordinarie tid skickade kanadensaren in en retur och ordnade segermålet fram till 2-1,

– Jag är stolt över killarnas insats och grymt bra att få in ett mål till på slutet efter att de kvitterat. Det var välförtjänt, sade Marcus Högberg i C More.

Joakim Löwing/TT

Sport

Lund skrällde i Skånederbyt

Ett innebandylag som jublar
Foto: Nisse Nilsson
Sport
Malmö
Lund
Innebandy Bottenkrigande IBK Lund Elit höll undan till 6-4 borta mot formstarka Malmö FBC och kunde jubla över sin historiska första derbytriumf i damernas SSL.

– Hur skönt som helst. Extra skönt att vinna på sin födelsedag mot Ellen [Rasmussen] och Yamou [Njai] som är mina instruktörer på innebandygymnasiet, sa 18-årsfirande tvåmålsskytten Alexandra Ålund i Expressens sändning.

– Samtliga ville verkligen det här och gjorde sitt bästa. Vi kom upp i den nivån som vi kan.

Mikael Jeppsson-tränade Malmö FBC sköt mest, men det var gästade Lund som var hetast både gällande chanser och avslut.

Emma Heander spräckte nollan efter 05.14 och drygt två minuter senare utökade Alexandra Ålund till 2-0-ledning i Baltiska hallen. Hennes första SSL-mål för säsongen och andra totalt.

Landslagsstjärnan Ellen Rasmussen stack därefter emellan med en reducering varpå Denise Vidén sköt 3-1 precis före pausvilan.

Sedan dröjde nästa fullträff till upptakten av tredje perioden då den tidigare FBC-spelaren Emelie Rosenqvist gjorde 4-1 när Rasmussen satt på utvisningsbänken.

Men Malmö FBC gav inte upp. Ellen Rasmussen reducerade på nytt med ett dragskott som satt stenhårt bakom en chanslös Johanna Birgersson i IBK Lunds mål.

En innebandyspelare som gör mål
Malmö FBC:s Sofia Enerstad reducerar till 3-4.
Foto: Nisse Nilsson

3-4 kom också genom Sofia Enerstad och skapade rejäl nerv i torsdagskvällens tillställning.

Då replikerade Isa Mattsson med sitt första SSL-mål där hon rundade målburen och hittade en lucka fram till 5-3. Som blev 6-3 efter att Alexandra Ålund hittat rätt för andra gången i derbyt.

Malmötränaren Mikael Jeppsson tog därefter timeout, men lyckades bara reducera en gång genom Denisa Kotzurova.

Därmed kunde IBK Lund Elit jubla över sin första derbytriumf och andra raka totalt sett.

– Klart att det är en god känsla och jag hoppas att vi kan ta med oss det här självförtroendet och vinna fler matcher, konstaterade Ålund i sändningen och avslutade:

– Nu ska jag åka hem och äta tårta.

I sjätteplacerade Malmö FBC var det mindre muntra miner.

– Givetvis är jag besviken. Framför allt över att vi inte vann matchen. Klart att vi hade räknat med att vinna, suckade tvåmålsskytten Ellen Rasmussen och försökte sig på en analys.

– Vi snackade mycket om att vi inte vann många närkamper och då tappar man en del energi. Det brann inte riktigt i ögonen.

På söndag spelar IBK Lund Elit hemma mot Endre IF och samma dag är Malmö FBC på besök hos IK Sirius FBC.

En innebandyspelare i aktion
Malmö FBC:s tvåmålsskytt Ellen Rasmussen.
Foto: Nisse Nilsson
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

IG

Swedbanks lansering av Apple Pay visar på mobil trend

Källa: Pexels
IG Apple Pay har varit tillgängligt på den svenska marknaden sedan hösten 2017. Alla storbanker har dock inte varit lika snabba med att erbjuda den mobila betaltjänsten till sina kunder. Nordea var först ut och bland annat Klarna och Komplett Bank har därefter lagt till tjänsten i sitt utbud. Den 4 december hoppade även Swedbank till slut på tåget, efter två år av dagliga frågor från kunder på företagets Facebooksida.

Varför Swedbank väntat tills nu med att erbjuda betalsättet är svårt att svara på. Kanske lades allt fokus på den egenutvecklade Swedbank Plånbok som länge har haft stöd för Samsung Pay, men alltså inte förrän nyligen även stöder Apple Pay. Oavsett anledning så visar Swedbanks anammande av Apple Pay att mobila applikationer i den svenska finanssektorn är en trend som de största aktörerna inte kan ignorera.

Börshandel och fysisk handel följer trenden

Handel på finansiella marknader är också något som mer och mer görs i mobilen idag. Möjligheten att kunna handla turbowarranter, CFD:s och barriers dygnet runt och på resande fot, är något som alltfler kunder i dag efterfrågar. I Sverige och sex andra europeiska länder lanserades nyligen tjänsten Turbo24, som förutom en webbaserad plattform har lagt stort fokus på mobilappar som stöder alla de funktioner som webbversionen erbjuder. Det har helt enkelt blivit hårdare krav från kunder att appar ska vara lika kraftfulla och ha samma verktyg som desktop-baserade plattformar erbjuder.

I den fysiska handeln är övergången till mobila lösningar som mest påtaglig i Sverige. Det är ingen slump att brittiska nyhetssajten The Telegraph i oktober utnämnde Sverige till världsmästare när det kommer till kontantlösa samhällen. Värdet av de kontanter som cirkulerar i Sverige har sjunkit med 27.5 procent på fyra år. Endast 60 procent hävdar att de använt kontanter över huvud taget den senaste månaden – i Japan är siffran 79 och i USA 70 procent. En av de största vinnarna på privatpersoners preferens att betala med mobilen är Swish som fortsätter ta marknadsandelar. 2014 utfördes 21 miljoner betalningar med Swish och 2018 var siffran 394 miljoner.

Betalningar med kort fortfarande störst

Kortbetalningar är fortfarande det populäraste betalsättet bland svenskar, även om det är betydligt lägre i jämförelse med de flesta andra europeiska länder och framför allt USA. Kortjättarna VISA och Mastercard har försökt simplifiera kortköp online med det nya betaltjänstdirektivet PSD2. Direktivet gör det enklare för konsumenter att verifiera köp, men det har också lett till tekniska utmaningar för e-handlare och betalväxlar att implementera den nya typen av kortköp.

Huruvida de nya direktiven är tillräckliga, och hinner implementeras tillräckligt snabbt, för att på riktigt konkurrera med de mobila betalningsalternativens framfart återstår att se – just nu ser inte den mobila trenden ut att bromsa över huvud taget. Finanssektorn tycks alltså dras mer åt fokus på mobilappar både när det gäller bankärenden, handel på börsen eller betalningar generellt. I alla fall om man ser till de största aktörernas satsning på området och nu senast kundernas rop på bankerna att erbjuda stöd för Apple Pay.

Sport

Urladdning av Leksand mot Växjö

Jubel i Leksand efter att Nils Åman gjort 5–1 mot Växjö. Leksand vann med klara 7–3.
Foto: Ulf Palm/TT
Sport
Sport Växjö har varit en mardrömsmotståndare för Leksand.
Det märktes inte på torsdagskvällen.
Leksand vann med 7–3 efter en islossning i den andra perioden.
– Vi hade snuskig effektivitet, sade Jon Knuts till C More.

Fem av sex segrar, och 15 av 18 möjliga poäng.

Det var Växjös facit mot Leksand på förhand. Och när Peter Andersson satte 1–0 för gästerna redan efter 2.41, efter ett passivt Leksandsförsvar, trodde kanske många att den ojämna poängfördelningen lagen emellan skulle fortsätta i Växjös favör.

Så blev emellertid inte fallet.

Martin Karlsson kvitterade drygt fyra minuter senare, och med 3.27 kvar av den första perioden styrde Carter Camper in 2–1.

Och bättre skulle det bli för Leksands del.

"Diktera villkoren"

Leksand tog bara fyra poäng på sju matcher i december, och efter coronautbrott i såväl Leksand som andra lag fick Dalalaget vänta fram till i tisdags innan man kunde inleda 2022. Då blev det 2–1 borta mot Malmö.

– Vi vill mer tillbaka till den hockey Leksand ska spela – diktera villkoren och inte anpassa oss alltför mycket efter motståndarna. Det blev lite så under en längre period i december, och det genomsyrade vårt spel också. Vi har pratat om det och vill hitta tillbaka till de styrkor vi har i det här laget – och det tycker jag att vi har gjort så här långt, sade comebackande Jon Knuts – första matchen sedan i november – till C More efter den första perioden.

Och "diktera villkoren" fortsatte Leksand med i andraperioden.

Häng med nu – för det gjorde inte Växjö.

+ Carter Camper gjorde sitt andra mål för kvällen till 3–1 efter 1.13. Redan då fick Växjömålvakten Janis Kalnins nog – men Adam Åhmans intåg hjälpte inte.

+ Poängkungen Max Veronneau ökade på till 4–1 efter 3.45.

+ Nils Åman satte 5–1 efter 5.21.

Tre mål inom loppet av drygt fyra minuter, alltså – och Växjö var förstås ett slaget lag.

"En mardröm"

Växjö gjorde visserligen två mål (Richard Gynge och Tobias Riedler) i den andra perioden, men Leksand gjorde ytterligare ett till 6–3 (Mikael Ruohomaa) och vann perioden med 4–2.

– Jag vet inte vad som händer. Det är en mardröm. Det är inte godkänt någonstans, sade Richard Gynge besviket till C More.

Gynge sade att Växjö skulle fokusera på att göra en bättre tredjeperiod – och att vinna den.

Så blev dock inte fallet.

Med två minuter kvar av den tredje perioden satte Calle Själin 7–3 för Leksand.

Andra raka segern för Leksand, som i den haltande tabellen passerar Oskarshamn och just Växjö och är på sjätte plats.

Växjö åkte på tredje raka förlusten, och som om inte det vore nog utgick centern Martin Lundberg i den andra perioden.

Fredrik Shayn Scherman/TT

Sport

Legendarisk friidrottstränare död

Sport
Sport

Den legendariske friidrottstränaren John Velzian har avlidit vid 93 års ålder, rapporterar bland annat Athletics Weekly på Twitter.

På 1950-talet blev britten John Velzian den första förbundskaptenen för Kenyas friidrottslandslag – en post han stannade på fram till 1968. John Velzian upptäckte, tränade och utvecklade storheter som Kipchoge Keino, som tog OS-guld i Mexico City 1968.

Enligt Athletics Weekly kallades John Velzian av vissa för "Kenyas friidrotts fader".

Sport

Aubameyang: Jag mår bra

Pierre-Emerick Aubameyang. Arkivbild.
Foto: Alastair Grant/AP/TT
Sport
Sport Arsenals anfallsstjärna Pierre-Emerick Aubameyang ger lugnande besked om sin hälsa.

32-åringen tvingades ju lämna Afrikanska mästerskapen på grund av hjärtproblem och flög tillbaka till London för undersökningar.

"Jag kom tillbaka till London för att genomgå några extra kontroller, och jag är väldigt glad över att kunna säga att mitt hjärta är bra och att jag är helt frisk!", skriver Aubameyang på Instagram.

Aubameyang har annars haft en tung tid på sistone.

Efter att ha återvänt sent från en av Arsenal godkänd resa för att besöka sin sjuka mamma blev Aubemeyang både petad från laget och avtvingad kaptensbindeln av tränaren Mikel Arteta.

Anfallsstjärnan fick dock tillåtelse att ansluta i förtid till Gabons uppladdning inför Afrikanska mästerskapen i Kamerun. Det slutade emellertid i att Aubameyang och lagkamraten Mario Lemina (Nice) smittades av covid-19 – det efter att ha fastnat på foton på en fest i Dubai, vilket inte direkt förbättrade Aubameyangs rykte.

Han missade därmed premiären mot Komorerna, och efter att ha tillfrisknat från covid-19 rapporterades det om ett hjärtproblem, vilket gjorde att han inte kom till spel mot Ghana och sedermera alltså lämnade mästerskapet och reste tillbaka till London.

Nu återstår det att se om hans fotbollsframtid är i Arsenal.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL