Hörby

Nyhetsåret i Hörby: Flygdrama, bokfynd och flaggbråk

Ett mindre flygplan nödlandade och kraschade in i en villaträdgård i Västra Vedåkra.17-åriga Elin Skarp var först på plats efter olyckan och ringde SOS Alarm. Hennes mopedbil klarade sig utan en skråma i kraschen.
Foto: Jonas Karlsson
Hörby
HÖRBY Det lilla enmotoriga flygplanet som nödlandade på vägen i Västra Vedåkra en sommarmorgon i juli, och for rakt in i en villaträdgård, var en av fjolårets mest spektakulära nyheter i Hörbyområdet. Som genom ett under skadades ingen i det oväntade flygdramat.

2021 blev ett nyhetsintensivt år i Hörby - precis som vanligt.

Politikerna fortsatte att hålla ångan uppe, vilket gav upphov till många braskande rubriker på Hörbysidorna, och vi kunde dessutom berätta om ett sensationellt bokfynd i Lions bokantikvariat, och om hur förfallet bredde ut sig runt Bjeverödsdammarna.

Önneköps IF satsar på multisportarena på Björkvallen. Orförande är Oskar Hallkvist, och vice ordförande är Leif Tedemalm.
Foto: Jonas Karlsson

Önneköps IF:s storstilade planer på en multisportarena på Björkvallen letade sig förstås ocks¨å in på nyhetssidorna, liksom kommunens beslut att sälja Atos-fastigheten för 76 miljoner kronor för att kunna bana väg för en rad välfärdssatsningar.

Lyckade fotbollsfester

Trenationers i fotboll på Hörby Idrottsplats, invigningen av Ola Ols-museets nya samlingssal och kaoset kring snöröjningen i Önneköp var andra Hörbynyheter det gångna året.

Lars Reis på Lions i Hörby hittade bokskatt när han gick igenom gamla böcker från ett dödsbo. Carl von Linnés "Fauna Svecica" från 1749.
Foto: Jonas Karlsson

Felizia Andersson och Vega Jakobsson-Boy magnetfiskade i Hörbyån i somras och drog upp ett pansarskott ur vattnet, vilket förstås väckte viss uppståndelse.

Men jämfört med flygdramat i Västra Vedåkra bleknade det mesta.

Larmet gick på morgonen den 16 juli om att ett mindre enmotorigt flygplan på väg till Sturup hade fått problem med bränslepumpen och tvingats nödlanda.

Tappade höjd

Eftersom planet snabbt tappade höjd tog piloten beslut om att sätta ner ekipaget på en mindre allmän väg i Västra Vedåkra.

Under nödlandningen träffade ena vingen ett buskage utmed vägen, och planet kraschade in i en villaträdgård.

Ett mindre flygplan nödlandade och kraschade in i en villaträdgård i Västra Vedåkra.
Foto: Jonas Karlsson

I planet färdades tre personer - en man och en kvinna och deras son i tonåren. Ingen av dem skadades allvarligt, men de fick mindre blessyrer och skärskador.

Elin Skarp, 17 år, låg och pratade i telefon med en kompis på sitt rum när hon hörde ett förfärligt brak utanför huset.

”Trodde det var sopbilen”

– Plötsligt small det till utanför. Jag trodde det var sopbilen, men sen kom min syster springande och skrek i panik att det stod ett flygplan i trädgården, berättar Elin.

När hon kom ut trodde hon knappt sina ögon. Ett gult flygplan hade kraschat in i trädgården. Med bara några centimeter till godo hade hennes mopedbil undvikit att träffas av det framrusande planet.

Prideflaggan fortsätter att väcka debatt i Hörby.
Foto: Stina Stjernkvist/TT

I slutet av fjolåret valsade Hörby kommun ännu en gång runt i riksmedia, sedan det framkommit att kommunalrådet Cecilia Bladh in Zito (SD) fått ett utbrott efter att små bordsflaggor med pridesymbolen hade ställts fram på ett bord vid ett studiebesök på IFO-enheten.

– Hon skrek och gormade. Helt oacceptabelt, sade Madelene Eriksson, ombudsman på fackförbundet Vision.

Försvarade sitt agerande

Cecilia Bladh in Zito försvarade sig agerande, men sade att det inte stämde att hon skällde ut personalen.

– Jag sade i lugn och stilla ton att jag ville att de skulle ta bort flaggorna från bordet, som stod på ett kontor där man brukar ta emot besökare på IFO-enheten. Kommunens offentliga rum och möteslokaler ska vara en neutral plats där alla känner sig välkomna oavsett bakgrund, sade Cecilia Bladh in Zito.

Därmed kan vi lägga nyhetsåret 2021 till handlingarna, och se fram emot ett nyhetstätt år även 2022!

Eslöv

Lyktstolpar och knivdåd – nyhetsåret 2021 i Eslöv

Eslöv
ESLÖV Knivdådet på Källebergsskolan var den största nyhetshändelsen i Eslöv förra året. Men 2021 bjöd även på en hel del ”snackisar” av lite lättsammare slag.

Inom Eslövs kommun förekommer en rad orter i Trafikverkets förslag: Örtofta, Remmarlöv, Gårdstånga, Borlunda, Stockamöllan, Kastberga, Billinge, Gullarp, Östra Asmundtorp, Öslöv, Gryby och Stehag.

Många fastighetsägare och verksamheter berörs och Skånskan träffade flera av dem under året. Däribland Alvar och Carina Sonesson på Gunnaröds gård i Stockamöllan som fasar för en ”Berlinmur” som klyver landskapet och förstör för djurhållning och livsmedelsproduktion.

Råkeholms bed and breakfast varnade också för konsekvenserna i en intervju i Skånskan:

– Det kan bli så att vi kan hälla ut dricksvattnet direkt på banvallen. Det är förfärligt - det är ju tystnad vi säljer, sade Bengt Lindvall som driver verksamheten tillsammans med sambon Lennart Svensson.

Gyaskogen i Stehag - ett av många värdefulla naturområden som kan komma i kläm när höghastighetsbanan byggs ut. Oroliga Stehagsbor protesterade i en artikel i Skånskan i februari förra året.
Foto: Claes Hall

Kommunen hade många invändningar mot snabbtågen. Det hade man även mot planerna på tio stycken 200 meter höga vindkraftverk på Trolleholms gods, varav fem på Eslövs sida kommungränsen och fem på Svalövs. Här blev det ett klart nej till ansökan från kommunens sida.

Skolrenovering krånglade

Det byggs bostäder som aldrig förr i Eslövs tätort. Men det går inte alltid helt utan gnissel. GBJ Bygg AB som vann markanvisningstävlingen för Föreningstorget ville stryka en del av det man utlovat i sitt vinnarförslag - men då reagerade kommunstyrelsen och företaget fick ändra tillbaka.

Ekenässkolan byggdes om - men det blev dyrare och tog längre tid än någon räknat med.
Foto: Toomas Laagus

Strul blev det även med bostadsplanerna bakom Systembolaget, där parkeringsytor plötsligt saknades i en samrådsredogörelse med följden att granskningen måste göras om och projektet försenas ytterligare ett halvår. Grus i maskineriet drabbade även ombyggnaden av Ekenässkolan, som tog längre tid och blev mycket dyrare än beräknat, med skadeståndskrav gentemot byggföretaget som följd.

Plötsligt plockades gatubelysningen i Remmarlöv bort. Förvånade bybor protesterade högljutt och fick löfte om att få tillbaka belysningen.
Foto: Privat

En stor ”snackis” blev frågan om vägbelysningen i byarna. När kommunen började plocka ner Trafikverkets gamla stolpar i Remmarlöv reagerade byborna kraftfullt och protesterade. Strax därpå backade kommunen och lovade att sätta upp ny belysning - och dessutom se över andra orter som egentligen också skulle bli utan.

Stora delar av plåttaket till Medborgarhuset såg ut som en hopskrynklad aluminiumform från familjelasagnen efter starka aprilvindars framfart. Åtta månader senare har ett nytt tak ännu inte kommit på plats.
Foto: Henrik Lindahl

En annan snackis var när plåttaket till Medborgarhuset blåste av i kraftiga vindar - och fortfarande inte ersatts med ett nytt. Liksom familjen i Löberöd vars villa brann upp men ändå fortsatte få vattenfakturor från VA Syd.

Villapriserna skenade

Priserna på villor rusade i Skåne, inte minst i Eslöv. För Villa Skansen på Sturegatan begärdes 13,4 miljoner kronor - långt mer än någonsin tidigare för en villa i Eslöv. Den lades ut på Hemnet för tre månader sedan och är i skrivande stund fortfarande till salu.

Inrikesminister Mikael Damberg och utbildningsminister Anna Ekström begav sig till Eslöv efter knivdådet. Eslövs kommun beslutade att endast de egna kommunikatörerna fick lov att bevaka ministrarnas besök inne i skolan och skriva om det på Eslövs kommuns hemsida. Nyhetsmedierna portades och fick hålla till godo med några uttalanden på en pressträff efteråt, utanför skolan.
Foto: Andreas Hillergren/TT

Den nyhetshändelse i Eslöv som fick störst uppmärksamhet i riksmedia under 2021 var dådet på Källebergsskolan där en 15-årig elev knivskar en lärare som fick livshotande skador men klarade sig. Strax före jul föll domen: 2,5 års sluten ungdomsvård för mordförsök och flera olaga hot. Trots att pojken hävdat att han inte hade för avsikt att mörda valde han genast i samråd med sin advokat att avstå från att överklaga.

En annan händelse som skakade om var när en man i 20-årsåldern föll ut från en balkong på ett hyreshus på Kanalgatan och avled av sina skador strax därpå. Polisen öppnade en utredning om mord men kunde snabbt konstatera att det inte låg något brott bakom.

Tragisk olycka

I februari inträffade en tragisk trafikolycka i Kastbergaområdet. En 69-årig man avled efter att ha blivit påkörd av en backande lastbil. Skånskan pratade med ett trafikantvittne som var mycket kritisk mot att polisen lett in tung trafik på den smala Nr 3-vägen, med följden att rena kaoset uppstod där. Omledningen gjordes på grund av att väg 17 spärrats av på grund av en annan händelse. Även mannens bröder berättade i Skånskan om olyckan, som de menade hade kunnat undvikas.

Upprörande var också nyheten om en man som fick jobb inom Eslövs hemtjänst trots att han dömts för grova brott - något kommunen inte hade kollat upp. Bara dagar efter att han fått sluta anställningen rånade han en pensionär som han besökt i tjänsten. Mannen och hans kumpan kunde dock gripas direkt och dömdes nyligen till fängelse.

Fängelse blev också straffet för den man som sålde olagligt insmugglade reptiler från en fastighet i Löberöd, en rörig härva som tog tre år för rättsväsendet att reda ut.

Omtvistat konstverk

Den kommunala ekonomin gick bra under året, vilket bland annat gav mer pengar till fiber på landsbygden. De lokala politikerna hade inga riktigt stora stridsfrågor att kasta sig över, men ibland blev det ändå debatt. Som i frågan om ett nytt stadshus, förtätningstakten i Eslövs tätort, hur många chefer kommunen ska ha och stadsbusstrafikens omfattning.

Stora torg som till största del byggdes om 2020 kunde i år äntligen invigas på riktigt - men inte med fullt så festlig inramning som det från början var tänkt, på grund av pandemin. I gengäld hoppas kommunen på fler evenemang och mer liv och rörelse på torget framöver.

Konstnären Liva Isakson Lundin levererade ”Omväg” till ombyggda Stora torg - och fick stå ut med att Eslövsborna hade en hel del synpunkter på skulpturen.
Foto: Tobias Lagerholm

Meningarna om det nya konstverket ”Omväg” på torget gick isär. Sedan det visat sig att barn lätt kunde klättra upp i stålkonstruktionen och riskera att strypas mellan grenarna spärrades konstverket av och justerades.

Apropå torg - även på Föreningstorget väntar förändringar när bostäder ska byggas där. Då kan inte Anderssons gatukök vara kvar, och i februari lyftes kiosken helt sonika bort med hjälp av en lyftkran.

Brandmännen lyckades inte få stopp på branden i Eslövs BK:s klubbstuga. Många unika minnen från klubbens historia försvann i lågorna.
Foto: Henrik Lindahl

Eslövs BK har haft fina framgångar på det sportsliga planet de senaste säsongerna men drabbades av ett tungt bakslag när klubbstugan på Husarängen totalförstördes i en brand i februari. En period av stora praktiska bekymmer följde, men kanske kan det komma något gott ur eländet så småningom. Under hösten lovade politikerna nämligen att man planerar för en storsatsning på ett nytt stort föreningshus och en förbättrad utomhusmiljö på Husarängen.

Coronapandemin tvingade ner många verksamheter på sparlåga, men på Gamlegården i Billinge såg man tvärtom rekordmånga besökare under vår- och sommarmånaderna. Och när reserestriktionerna släppte blev det plötsligt rusning till passutlämningen på polishuset.

Stopp för ovaccinerade

Eslöv var ganska tidigt ute bland skånska kommuner med att diskutera ett stopp för nyanställning av ovaccinerad personal inom vård och omsorg. Något som fackförbundet Kommunal motsatte sig. Diskussionerna pågår fortfarande.

I mars hade Skånskan en omtyckt intervjuserie med Eslövsbor som på olika sätt påverkats av pandemin.

Många läsare höjde säkert på ögonbrynen när Skånskan i april kunde berätta om flera allvarliga brister på Bergagården, bland annat felaktig medicinering och anställda som benämnde de boende med lägenhetsnummer. Kommunen lex Sarah-anmälde och satte in extra internutbildning.

Ulrika kommer cyklande på den nya cykelvägen på Östergatan - där Eslövsbor uppmärksammat att en belysningsstolpe ser farligt felplacerad ut.
Foto: Henrik Lindahl

Vi avslutar med ytterligare en ”snackis”, som efter att Skånskan rapporterat om den vandrade vidare i andra tidningar, teve och sociala medier över hela landet. Det handlar förstås om den felplacerade lyktstolpen som hamnade mitt i den ombyggda cykelvägen vid tunneln mellan Östergatan och Stora torg. Lyckligtvis hann ingen cyklist trampa in i den innan kommunen lät flytta på den vid det laget rikskända stolpen.

Hörby

”Målet är att ta över - SD och M har gjort sitt”

Henrik Andersson blir Socialdemokraternas toppnamn i kommunvalet i Hörby, och kan bli Hörbys nästa kommunalråd om S gör ett bra val och lyckas med målsättningen att knuffa ut SD och M i kylan.
Foto: Jonas Karlsson
Hörby
HÖRBY Socialdemokraternas laguppställning i valet är klar. Som första parti lokalt presenterar man sin fullmäktigelista. Henrik Andersson (S) kliver upp i topp, med nykomlingen Pia Carlson (S) på andra plats.
– Målet är att ta över makten. SD och M har gjort sitt, säger Henrik Andersson.

Det är första gången som Henrik Andersson toppar listan. Förra gången - inför valet 2018 - var det Susanne Meijers som stod överst.

Henrik är 28 år och är därmed en av de yngsta listettorna någonsin för Socialdemokraterna i Hörby.

Han har redan varit med i kommunpolitiken i tio år och är gruppledare för S i kommunfullmäktige, och sitter med både i kommunstyrelsen och i kommunfullmäktige.

Till vardags arbetar han som gymnasielärare i Lund.

”Enhälligt beslut”

– Det var ett enhälligt beslut om listan, så det här känns förstås väldigt hedrande och samtidigt förpliktigande. Jag är ödmjuk inför de krav som ställs, säger Henrik Andersson när Skånskan ringar upp honom för en kommentar.

Renaldo Tirone, ordförande för S i Hörby, säger att han är mycket nöjd med listans sammansättning och att den togs med acklamation. Man har fått fram flera nya namn, och medelåldern jämfört med förra valet har sänkts rejält, berättar han. Man kör också med varannan damernas på listan.

Han är glad att Henrik Andersson står som förstanamn.

– Det är viktigt att visa att vi har unga politiker som jobba politiskt, och står upp för det politiska arbetet. Det ger en bra signal att vi Henrik som förstanamn på vår lista. Han är ung men redan en erfaren och driven politiker, framhåller Renaldo Tirone

Socialdemokraterna bygger ett lag för att vinna valet i höst och putta bort Sverigedemokraterna och Moderaterna från tronen.

”Målet är tio mandat”

– Målet är att vi ska få tio mandat i fullmäktige. Vi har sex platser idag. Vi vill få bort Sverigedemokraternas inflytande. Vi tycker inte alls om det sätt som SD jobbar på när det gäller frågor som rör medmänsklighet och allas lika värde. Där tycker vi helt olika. Vi är också otroligt irriterade över hur man hanterar kommunens personal. Det är hög personalomsättning, och nästan alla cheferna har bytts ut. Det har kostat skattebetalarna många miljoner kronor, säger Renaldo Tirone.

Henrik Andersson håller med, och säger att inkludering, tillsammanskap och solidaritet är självklara hörnpelare för Socialdemokraterna.

– Vi är taggade och framtidsorienterade, och har kompetenta kandidater. Målet är att ta över makten. SD och M har gjort sitt. Det är hög tid att de förpassas till historieböckerna.

Pia Carlson tvåa

Tvåa på listan är Pia Carlson, med en bakgrund som chef på Arbetsförmedlingen i Hässleholm. Det är första gången hon är med på listan. Hon har dock redan varit med i kommunpolitiken ett tag och sitter med i socialnämnden.

På tredje plats hittar vi Renaldo Tirone. Nummer fyra är Kristina Cavetoft, som flyttar fram positionerna rejält jämfört med förra valet då hon stod på 16:e plats.

Därefter följer Anders Johansson, Eva Lilja, Per Persson Landqvist och Lillemor Widh.

Även om Henrik Andersson toppar listan är han inte självskriven som kommunalrådskandidat.

– Jag skulle gärna se Henrik Andersson som ny kommunstyrelseordförande i Hörby, men vi fäster inte bara uppmärksamhet på vem som står på första plats. Det är inte nödvändigt att de allra tyngsta platserna går till den som toppar listan, säger Renaldo.

”Vi föregriper inget”

– Vi föregriper inget. Jag står på valbar plats. Allt annat är en process vi får ta efter valet, förklarar Henrik.

Socialdemokraterna är öppna för att samarbeta med andra partier i oppositionen för att bilda ett majoritetsstyre efter valet.

– Dörren är öppen för alla som delar vår värdegrund, säger Henrik Andersson.

FAKTA

24 namn på listan

Socialdemokraternas kandidater i kommunvalet i Hörby i höst: 1) Henrik Andersson, 2) Pia Carlson, 3) Renaldo Tirone, 4) Kristina Cavetoft, 5) Anders Johansson, 6) Eva Lilja, 7) Per Persson Landqvist, 8) Lillemor Widh, 9) Gunnar Carlson, 10) Dorit Sandberg Andersson, 11) Besim Sulejmani, 12) Åse Persson, 13) Charlie Oorthen Lähnn, 14) Anna-Carin Håkansson, 15) Håkan Andersson, 16) Magnus Rosvall, 17) Sarmand Abbas, 18) Harriet Olsson Strange, 19) Roland Lindén, 20) Ulla-Britt Hasanin, 21) Jan Axelsson, 22) Gunnar Bergqvist, 23) Robert Stenbeck, 24) Tommy Neubert.

Hörby

Vill skapa ett demensvänligare samhälle

Demensföreningen i Hörby bjuder in till filmvisning och arbetar för att öka förståelsen och kunskapen om demenssjukdomar.
Foto: Jeff Roberson
Hörby
HÖRBY Demensföreningen bjuder på söndag in till filmvisning på Metropol i Hörby. Oscarsbelönade The Father spelas upp på bioduken. Syftet arrangemanget är sprida information och öka kunskapen om demenssjukdomar.
Antalet platser i salongen begränsas till 50 på grund av coronarestriktionerna.

Christina ”Chris” Olsson, ordförande i demensföreningen, berättar att man har fått sponsorpengar en privat sponsor som gör det möjligt att bjuda på entrén till filmvisningen.

– Vi kör med 50 platser och fritt inträde. Det är först till kvarn som gäller, säger Chris.

Startade 2014

Demensföreningen i Hörby startade 2014 och lyder under Demensförbundet, där Chris Olsson är tillförordnad vice förbundsordförande. Uppdraget är att förbättra förhållandena för demenssjukas och deras anhörigas rättigheter och tillvarata deras rättigheter i samhället.

– Vår viktigaste uppgift är att hjälpa människor att hand om varandra i olika situationer. Det finns över 100 demensföreningar i Sverige, och Demensförbundet är en av de största handikapporganisationerna i landet. Vi vill skapa ett mer demensvänligt samhälle samhälle.

– Det finns många varianter på demenssjukdomar. Det är en sjukdom som är svår att begripa sig på och som berör många. Bara i Sverige finns det mellan 150 000 och 160 000 personer med kognitiv svikt, och mellan 10 000 och 15 000 av dem är under 65 år. Så det är inte bara äldre människor som drabbas av demenssjukdomar, förklarar Chris Olsson.

På det lokala planet brukar demensföreningen ordna föreläsningar och andra aktiviteter för att stötta och inspirera medlemmarna. Träffarna har ofta varit mycket välbesökta.

Ringer och pratar

Under pandemin har det dock varit tunnsått med arrangemangen.

– Vi har inte kunnat träffas och ordna aktiviteter i samma utsträckning som vi brukar. Vi ringer istället och pratar med medlemmarna, eller träffas utomhus, berättar Chris Olsson.

Det är tunnsått med evenemang i Hörby just nu. Men på söndag blir det filmvisning i demensföreningens regi.

Inbjudan till söndagens filmvisning har gått ut till alla medlemmar i Demensföreningen och Anhörigföreningen, samt till brukare och personal inom hemtjänsten och kommunens äldreboenden.

The Father har lovordats för sina trovärdiga skildring av hur det är att leva med demenssjukdom, berättar Chris. Oscarsvinnaren Anthony Hopkins spelar huvudrollen.

– Det är mycket bra film. Det är många anhöriga som vårdar sina respektive, och filmen ger ökad för förståelse för hur det är att leva med en person som har demenssjukdom. Det är också ett sätt för oss att få ut budskapet hur det är att vara sjuk, och vara i den situationen.

Hoppas på nya medlemmar

Chris Olsson säger att den som känner att den behöver stöd och information om demenssjukdomar, eller vill bli medlem i demensföreningen, kan vända sig direkt till henne, eller kontakta henne genom demensföreningens Facebook-sida.

– Vi tar gärna emot nya medlemmar, säger hon.

Om det är många som kommer till filmvisningen - och alla inte får plats i salongen - kommer det en ny chans längre fram.

– Då kör vi en extra föreställning, säger Chris Olsson.

Oscarsvinnaren Anthony Hopkins spelar huvudrollen i prisbelönta The Father.
Foto: Alexandre Meneghini

Hörby

Slog ner kvinna som bad om tändare – nu ändras domen

Mannen slog ner den 20-åriga kvinnan när hon frågade om han hade tändare. Nu döms han för misshandel. Mannen förnekar brott. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Hörby
HÖRBY 18-åringen fick ett raseriutbrott när den unga kvinnan frågade om han hade tändare, och kallade henne för fula ord och slog henne flera gånger med knytnävarna i ansiktet.
Han friades i tingsrätten, men hovrätten ser annorlunda på saken och dömer honom till 50 timmars ungdomstjänst och skadestånd för misshandel.

Händelsen inträffade i ett bostadsområde i Hörby den 15 augusti 2020. En kvinna i 20-årsåldern hade varit på fest i Hörby tillsammans med en väninna och ytterligare ett antal personer.

När hon lämnade festen uppstod bråk ute på gatan där det hade samlats en hel del folk. Kvinnan bad en 18-årig yngling om en tändare. Denne ilsknade då till och gick till attack mot kvinnan.

Slagen i ansiktet

Han skrek att hon var "en hora", och slog henne flera gånger i ansiktet med knutna nävar.

Vittnen skyndade fram för att hjälpa kvinna - som började blöda från sår i ansikten - och ringde efter ambulans, samtidigt som den misstänkte gärningsmannen tog till flykten.

Kvinnan var svullen och blodig i ansiktet, och hade svårt att öppna munnen, och fördes till sjukhuset för vård.

Hon berättar att hon träffades av ett hårt slag på vänster öra när hon frågade mannen - som hon är ytligt bekant med - om han hade tändare.

Försökte försvara sig

Hon försökte försvara sig genom att kasta ett glas med cider på 18-åringen, och hon fick då ytterligare minst ett hårt slag i ansiktet.

18-åringen förnekar brott och menar att det var kvinnan som aggressiv mot honom - inte tvärtom.

Han säger att han var på väg hem efter att ha spelat fotboll när han träffade kvinnan och "15-20 av hennes vänner". Mannen säger att hon var berusad och otrevlig, och att han fick panik när hon kastade alkohol i ansiktet på honom och att han därför knuffade till henne med båda händerna.

– Hon var provocerande, men jag har inte kallat henne för hora. Jag knuffade henne en gång med båda händerna, och jag kände att träffade något. Jag måste ha träffat henne i ansiktet och hennes skador måste ha uppkommit av knuffen.

Blev jätterädda

– Därefter hörde jag bara en massa skrik från olika håll, säger 18-åringen och berättar att han och hans kompisar stack iväg direkt efter tumultet "eftersom de var jätterädda"

Kvinnan säger att hon har fått bestående skador på öron och tänder efter misshandeln.

Trots det, och trots att det fanns flera vittnen till händelsen, blev hon friad av tingsrätten när ärendet togs upp där.

Enligt tingsrätten var det så rörigt på platsen att det inte går att utesluta att det var någon annan som utdelade slagen mot henne.

Åklagaren överklagade domen, och nu har hovrätten tittat närmare på fallet och man gör en annan bedömning än tingsrätten. Enligt hovrätten är det ingen tvekan om att det var 18-åringen som misshandlade kvinnan.

”Inte utrymme för annan slutsats”

– Det finns inte utrymme för någon annan slutsats än att mannen har misshandlat målsäganden på det sätt som åklagaren påstår, skriver hovrätten i sin dom som kom häromdagen.

Mannen döms till ungdomstjänst i 50 timmar för misshandel. Han ska dessutom betala 21 493 kronor till målsäganden i skadestånd.

Hörby

Oppositionen bara gnäller - förstör för våra ungdomar

Fullmäktige i Hörby flyttar tillbaka till Lågehallarna för att hindra smittspridning, vilket innebär att idrottande ungdomar måste flytta sina aktiviteter. Något som kritiseras av insändarskribenten.
Foto: Jonas Karlsson
Hörby
LOKAL DEBATT HÖRBY I kommunfullmäktige i Hörby sitter landets sämsta politiska opposition. Bara gnäll och klagan utan att själva komma med kreativa förslag.

Nu senast vill man inte acceptera mindre antal ledamöter i fullmäktige vilket innebär att man ska hålla fullmäktigemöten i Lågehallarna.

Detta får till följd att våra ungdomar utestängs från sina träningar i Lågehallarna plus merarbete för iordningställande av Lågehallarna.

Flytten blir en onödig kostnad. Dessutom innebär det icke visad respekt för våra tränande ungdomar.

Oppositionen i Hörby måste kliva upp ur sandlådan.

Jag misstänker att flytten till Lågehallarna är ett sätt för att alla ledamöter ska få behålla sina arvoden.

Skattebetalare i Hörby kommun

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Native Skd

Spela tryggare på svenska onlinecasinon

www.CasinoWings.se

Att spela på casino online har aldrig varit mer populärt, och det finns fler sajter än någonsin att välja mellan. Men debatten går het; är det bäst att spela på ett svenskt casino eller ett casino utan svensk licens?

Många anser att tryggheten på de svenska casinosajterna väger tyngre än de fördelar man kan få på utländska casinon. Det gäller särskilt alla de funktioner för ansvarsfullt spelande som erbjuds av spelbolag med licens från Spelinspektionen.

Vad är ansvarsfullt spelande?

Att spela ansvarsfullt innebär att man inte utsätter sig för onödiga risker i samband med att man spelar om pengar. Det kan till exempel handla om att sätta en spelbudget i förväg, att aldrig försöka vinna tillbaka sina förluster och att ha koll på tiden så att man inte spelar bort hela dagen.

Just ansvarsfullt spelande har också blivit ett begrepp som används av många spelbolag för att beskriva de funktioner som de erbjuder för spelarnas säkerhet. Det handlar om att förebygga spelberoende hos spelarna genom att hjälpa till med att skapa sunda spelvanor från start.

Mycket av det som ingår i ansvarsfullt spelande regleras av den svenska spellicensen. Det innebär att en hel del av de verktyg som finns tillgängliga för att skydda svenska spelare inte erbjuds på spelsidor som licensierats utomlands. Några exempel på svenska verktyg för spelansvar är spelgränser, självtester och Spelpaus.

Spelgränser

Alla onlinecasinon med svensk licens erbjuder olika slags spelgränser som hjälper spelaren att kontrollera sitt spelande. Casinon med den svenska licensen är tvungna att be sina spelare att uppge en insättningsgräns och en tidsgräns innan de kan börja spela.

Utöver detta kan svenska spelare även aktivera förlustgränser per dag, vecka eller månad. När förlustgränsen har uppnåtts går det inte längre spela under den tidsperiod den gäller. Spelaren kan ändra sina inställda gränser närsomhelst. Ändringar som ytterligare begränsar spelandet genomförs direkt, medan ändringar som gör det lättare att spela längre perioder eller för mer pengar genomförs med en fördröjning så att spelaren har chans att ångra sitt beslut.

Självtester

Den andra hörnstenen i Spelinspektionens obligatoriska funktioner för ansvarsfullt spelande på de svenska casinosajterna är självtester. På alla onlinecasinon med svensk licens kan spelarna testa sig för att se om de ligger i riskzonen för att drabbas av spelproblem. Det är ett bra sätt att ta tempen på sina spelvanor och minska risken för att spela för mycket framöver.

Självtestet går till så att man får ett antal flervalsfrågor som snabbt och lätt besvaras direkt hos Stödlinjen.se via respektive casinos hemsida. Svaren på frågorna räknas sedan ihop och man får se vilken risknivå man ligger på för tillfället. Utifrån detta kan man sedan justera sina spelvanor genom att till exempel ställa in striktare spelgränser och undvika framtida spelproblem.

Självuteslutning via Spelpaus

Märker man att ens spelande trots allt gått överstyr kan man också alltid stänga av sig från allt spel om pengar permanent eller under en kortare period. Detta görs på hemsidan Spelpaus som är Spelinspektionens nationella självavstängningsregister.

Det går att välja mellan att stänga av dig under 1 månad, 3 månader, 6 månader eller tills vidare. Det sista alternativet innebär att man är avstängd under minst 12 månader och sedan själv måste logga in för att avbryta avstängningen om man inte vill att den ska fortsätta.

Svenska casinon är ett bättre val i längden

Många kritiska åsikter har luftats kring Spelinspektionens och regeringens lagar och regler gällande ansvarsfullt spel sedan 2019 när det svenska spelmonopolet upphörde. Detta särskilt från spelbolagens håll då de upplever att den strikta spellagen gör att en del spelare väljer att gå över till casinon utan svensk licens. Det stämmer förstås delvis, men frågan är vad attityden är från spelarnas håll?

En som har koll på läget är Anders HolmstenCasinoWings.se som dagligen guidar spelare i den snåriga casinodjungeln: ”Enligt vår erfarenhet är de som väljer svenska sajter generellt mer nöjda med sin spelupplevelse än de som spelar på utländska onlinecasinon. Ofta är det nyhetens behag som gör att casinon utan licens har en viss dragningskraft på spelarna. Men vi märker att många upptäcker att de svenska onlinecasinona är ett bättre och tryggare val i längden. Det bevisas inte minst av våra besökare som i hög grad väljer att registrera sig hos spelbolag med licens från Spelinspektionen.”

De utländska spelsajternas stora och frekventa bonusar samt obefintliga spelgränser kan kännas lockande. Men då får man också räkna med att många casinon utan svensk licens inte alls erbjuder den nivå av säkerhet som är standard i Sverige.

Att ta hem tiotusentals kronor i bonusar är inte mycket värt om det inte går att ta ut dem via någon pålitlig betalningsmetod som Trustly, eller om det i praktiken inte är möjligt att uppfylla ett casinos höga omsättningskrav.

De flesta håller nog också med om att spelgränser är praktiska även för de som redan har sunda spelvanor. Att glömma bort tiden eller satsa någon hundralapp för mycket kan hända även den bäste, och då är det praktiskt att ha valt ett svenskt online casino som erbjuder många olika funktioner för ansvarsfullt spelande.

Hörby

Anmäler felaktig faktura

Hörby
HÖRBY En 65-årig kvinna i Hörby har polisanmält ett företag på webben för att ha skickat felaktiga fakturor till henne.

Det började med att hon fick en faktura på 3 700 kronor, vilken hon betalade. När företaget började skicka ytterligare fakturor blev hon, säger hon, fundersam och bestämde sig för att vända sig till polisen istället. Hon säger i sin anmälan att även den första fakturan som hon betalade var felaktig. Hon säger att hon inte beställt något från företaget.

Hörby

Zinkspann och grill stals

Hörby
HÖRBY En kolgrill och en zinkspann har stulits på en terrass till ett fritidshus.

Stölden skedde på en adress med postlåda utanför Hörby någon gång mellan 4 och 17 januari.

Det hela är anmält till polisen.

Covidfakta

Så är covidläget där du bor

Skåne
Eslöv
Höör
Skåne Coronasmittan har ökat i flera av Skånes kommuner den senaste veckan. Så är läget där du bor just nu.
PREMIUM

Förra veckan registrerades nästan 22 000 positiva fall i Skåne.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL