Platsen

Mannerheims Käthy kom från Lödde

Bilden visar tre hästar med militärer som ryttare. De är i en skog och hästarna dricker vatten i en flod eller sjö. Längst till höger står hästen Käthy och hon har en stor vit bläs.
Foto: SA KUVA
Kävlinge
Skåne
Löddeköpinge Finlands marskalk Mannerheim älskade hästar. Hans sista häst var ett sto från Tolvan i Löddeköpinge. Käthy följde honom till graven och står som omstridd staty i Helsingfors.

Friherre, officer, riksföreståndare, president. Titlarna Gustaf Mannerheim samlade på sig genom sitt liv var många. Bilderna på honom är oändligt många. Ofta är han till häst.

Hästar hade han många. Den sista hette Käthy och var uppfödd i Lödde. Det var marskalkens sista önskan att stoet skulle följa honom till graven. Det gjorde hon också iklädd ett svart täcke. Bara den stora vita bläsen och nosen ses titta fram på bilder.

Ingen passgångare

Efter marskalkens död 1951 genomfördes en tävling, som vanns av skulptören Aimo Tukiainen. Skulpturen i Helsingfors är omdiskuterad.

Varför konstnären lät stoet från Lödde bli passgångare är oklart. En sådan gångart är nämligen otänkbart i krig för Käthy blev en krigshäst. Hon var hans häst i de finländska krigen från 1939 och framåt.

flera militärer är till häst. Till vänster ett sto med stor vit bläs.
Käthe känns igen på sin stora vita bläs.
Foto: Finska försvarsmakten

Passgången kanske kan skyllas på konstnärens okunskap om hästar.

Ofta avbildad

Käthy finns med på många bilder från andra världskrigets Finland. Kännetecknet är den stora vita bläsen. Hon var född 1934 på Tolvan i Löddeköpinge.

Tolvan förknippas oftast med handlaren och hemmansägaren Julius Hansson, som utpekas för att på 20-talet ha låtit bygga en tjusig villa på Löddeköpinge nr 12. Huset var den sista rest som skulle ha bevarats på Tolvan men det brann ner 2017 efter en anlagd brand.

Uppfödaren av Käthy hette Gustav Nilsson och var arrendator på Tolvan och hade låtit betäcka sitt sto Blanka med den ostpreussiska importen Kyffhäuser, som verkade på Flyinge och Dagstorp 1929-36. Blanka i sin tur var också efter en Flyingehingst. Agrar var en hannoveranare som importerats från Tyskland.

Skånskan talade med Löddebon Torunn Ståhl för ett par år sedan. Hon hade varit dagbarn hos Gustav Nilssons fru Ellen. Det var många pokaler i hemmet och när hon började rida intresserade det Gustav Nilsson, som verkligen var en hästmänniska.

Julius Hansson villa på Tolvan brann ner till grunden sommaren 2017. Käthy gick troligen i hagen någonstans mellan Landskronavägen och Tolvans idrottsplats.
Foto: Lena Breitner/2017

Men Käthe hörde Torunns Ståhl aldrig talas om. Kanske för att hon kom till före Ellens tid i huset. Ellen var nämligen Gustav Nilssons andra fru. Fyra år tidigare hade Gustav Nilssons fru dött av en blodpropp i lungan, endast 29 år gammal, och lämnat två döttrar efter sig.

Kan Käthy ha döpts efter den döda hustrun? Evy Mimmi Kates tredjenamn stavades ibland Kath eller Keth i kyrkböckerna. Själv kallade Mannerheim alltid stoet för Keet.

Året efter Käthy föddes lämnade Gustav Nilsson Tolvan och flyttade med sina döttrar till Barsebäck. Om Käthy fick flytta med vet vi inte. Däremot vet vi att hon 1938 vann en kvalitetstävlan på Trolleholm och samma år exporterades till Finland.

Bilden visar en hingst som är blänkande svart med tre vita strumpor.
Hingsten Kyffhäuser gick på Dagstorp.
Foto: Databasen Häststam

Inköpet skedde med hjälp av kavallerigeneralen Ernst Linder, en god vän till Gustaf Mannerheim som var svensk militär med finska rötter. Första gången Käthy fotograferas med Mannerheim var hösten 1939.

Lönsam bisyssla

Hästavel var stort bland skånska bönder, kan den historieintresserade stallmästaren på Flyinge och Strömsholm Jens Fredricsson berätta. Försvarsmakten var inte bara en stor uppköpare, utan även en säker inkomstkälla då priserna för remontuppköp, treårshästar, alltid aviserades året innan.

Första världskriget förändrade dock spelplanen. Initialt behövde tyskarna ersätta sina hästar, men sedan sjönk marknaden som en sten. 1925 var det svenska kavalleriet halverat.

– Man kanske köpte in 400 hästar istället för 1 000. För att lugna uppfödarna köpte man in tunga hästar som var mer lämpliga till att dra, säger Jens Fredricsson.

Importen av Agrar och Kyffhauser var alltså helt naturliga då de var större och tyngre. Att Käthy blev 171 i mankhöjd var för sin tid väldigt stort.

Vissa uppgifter finns om att Käthy från ett års ålder gick på Dagstorp och att det var där hon hittades av en vän till Mannerheim.
Foto: SA Kuva

Käthy var inte nära marskalken när han dog. Han vistades i Schweitz och hon tillbringade sina sista år i Ypäjä, där finska försvarsmaktens motsvarighet till Flyinge fanns fram till 1955.

Efter Mannerheims död i januari 1951 balsamerades kroppen och skickades med flyg. Vid mellanlandningen på Bulltofta den 31 januari hade landningsbanan kantats av granris och mängder av prominenta personer hade anlänt till hangaren, där stoftet skulle vila över natten inför den vidare färd till Helsingfors.

Efter begravningen i Helsingfors storkyrka söndagen den 4 februari följde Käthy sin ägare till den sista vilan. Mannerheims kista bars ut av åtta generaler till den väntande kanonlavetten och drogs till Sandudd av sex svarta hästar. Den dräktiga Käthy leddes efter kistan. Hon var klädd i helsvart täckning med endast den vita bläsen som stack fram.

I februari 1953 avlivades Käthy på order av en veterinär som hävdade att stoet led av benstyvhet, periferi diagnos, på båda frambenen och ossifikation i det vänstra benet. Sjukdomen har dock ifrågasatts.

Käthy har en minnessten i Ypäjä i Finland.

FAKTA

Julius Hansson och Tolvan i Lödde

Området öster om Landskronavägen heter i dag Tolvåker. Här finns idrottsplatsen Tolvan och Julius fritidsgård. Namnen är historiska för Löddeköpinge.

Tolvan kommer från beteckningen Löddeköpinge nr 12 i församlingsböckerna. Hit flyttade handlaren Julius Hansson i början på 1920-talet och det är då ett nytt hus uppfördes strax norr om dagens Julius gränd.

Först var Julius Hansson arrendator på Tolvan, men han flyttade 1925 från fastigheten efter att enda barnet dött. Då flyttade Käthys uppfödare Gustav Nilsson in med familj och blev ny arrendator på Tolvan. Gustav Nilssons fru dog 1930 och fem år senare lämnar han Tolvan med döttrarna och flyttar till Barsebäck. Då återkom Julius Hansson och blev då hemmansägare på Tolvan.

Det finns uppgifter om att Käthy drygt årsgammal placerades på Dagstorp. Om det är sant har det troligen att göra med familjen Nilssons flytt till Barsebäck. Eller så fick hon flytta med till Barsebäck.

Ekonomibyggnaderna som tillhörde Tolvan låg norr om boningshuset. En del av dem fanns kvar för ett par år sedan men var i så dåligt skick att de revs. Hästhagarna där Käthy måste ha sprungit som föl låg mellan Tolvåkersbadet och Landskronavägen.

Kävlinge

Vändningen: Vaga uppgifter om drönare vid Barsebäck

20180322 - Drönare flyger i luften.Foto: Fotograferna Holmberg / TT / kod 96
Foto: Henrik Holmberg / TT
Kävlinge
Kävlinge Polisen meddelade under lördagsförmiddagen att det under fredagsnatten kom in ”vaga uppgifter” om drönarflygning vid Barsebäck. Detta meddelar Jimmy Modin, presstalesperson hos polisen.

– Vi har nu fått in nya uppgifter om att vi visst var på plats med en patrull på Barsebäck. Det var vid tolvtiden på natten under fredagen och vi har upprättat en anmälan, säger Jimmy Modin.

Skulle det röra sig om en drönare?

– Ja, precis. Men det är väldigt vaga uppgifter, det ska sägas, säger Jimmy Modin, presstalesperson hos polisen.

Detta är uppgifter som tidigare tillbakavisades av polisen, men som alltså nu bekräftas.

Polisen kunde inte se något spår av någon drönare när de anlände till platsen och det är oklart hur de fick in larmet.

Har ni vidtagit någon form av utökad bevakning av området?

– Nej, det har vi inte gjort, säger Jimmy Modin.

Anmälan ska röra olovligt tillträde till skyddsobjekt.

Kävlinge

Beskt om LSS i Stora Harrie

Brevskrivaren vände sig till kommunledningen för att påtala vad för slags natur det finns i Stora Harrie.
Foto: Lena Breitner
Kävlinge
Stora Harrie Vad menar kommunledningen med naturnära i Stora Harrie? Det är bara åkrar, en kyrkogård och privata trädgårdar, skriver en Kävlingebo har i ett brev till kommunledningen.

Skånskan har berättat att kommunstyrelsens planutskott vill upprätta en detaljplan för ett LSS-boende i Stora Harrie. Tio villatomter kan tillkomma utöver detta.

Tanken är att bebygga den gamla idrottsplatsen, som står övergiven.

Nu har en Kävlingebo vänt sig till omsorgsnämndens ordförande Annsofie Thuresson (M) och välkomnar att en satsning äntligen görs i denna del av kommunen. Förhoppningsvis kan det tillkomma en lekplats och plats för återvinning. Kanske kan gång- och cykelbanorna man önskat länge kan komma.

Brevskrivaren menar att satsningen på LSS-bostäder i Stora Harrie kommer att bli som ett fängelse för de boendet. Det går bara en buss tidigt på morgonen och en hem på eftermiddagen. Formuleringen ”naturnära” frågasätts också om etableringen.

– Då måste ni mena kyrkogården, i övrigt finns bara åkrar och privata trädgårdar, står det i brevet.

Kävlinge

Ny taxa klubbas

Kävlinge
Kävlinge

På kommunstyrelsen möte i nästa vecka föreslås ny livsmedelstaxan i Kävlinge klubbas. Den nya taxan innebär en indexupphöjning med en timavgift på 972 kronor istället för 949 kronor.

Ny lagstiftning har också tillkommit. Bland annat ska myndigheten kunna göra kontrollköp och ta prover, där avgift tas ut.

Ärendet ska senare klubbas i fullmäktige och ska gälla från och med 15 mars.

Kävlinge

Kävlingebo frias från misshandel

Lunds tingsrätt frikänner Kävlingebon.
Foto: Claes Hall
Kävlinge
Kävlinge

En Kävlingebo frias från anklagelser om att ha svingat en batong och ett skohorn mot två tonåringar som han menade hade uppfört sig illa.

Tingsrätten konstaterar att parterna är överens om att det 2020 finns en underliggande konflikt. Det påträffades en batong i Kävlingebons bostad, men husrannsakan skedde en månad efter incidenten. De två som åklagaren menar varit utsatta har befunnit sig på långt håller eller passerat förbi på moped. Den ene har inte sett något svingas mot dem.

Således frias mannen.

Kävlinge

Byalag kritiska till nya Barsebäcks boställe

Även det andra förslaget för Barsebäcks boställe får tummen ner av Barsebäcks byalag, som vill placera parken som front och radhusbebyggelsen i väster.
Foto: Kävlinge kommun
Kävlinge
Barsebäck Fortsatt för modernt som entré till Barsebäck. Dessutom är det fel om grodorna. Byalaget är fortsatt kritiska till planerna för Barsebäcks boställe. Möten har hållits med M, S och SD.

Först fick ett planförslag för Barsebäcks boställe byalaget att gå i taket. För futuristiskt som entré till byn. Det var fel att riva Barsebäcks boställe menade byalaget.

Byalaget fick medhåll av kommunledningen, som skickade tillbaka förslaget. Nu har ett nytt förslag presenterats och som Skånskan berättat om. Byggnaderna får mer bykaraktär, men däremot får bostället rivas. Både bostället men även trädgården är så förvanskat att dess kulturhistoriska värde anses vara begränsat.

Även förslag nummer två får tummen ner av byalaget, som menar att kommunledningen inte lyssnat alls på dem. Att bygga nytt och historiskt likt, men gömma det bakom nya parhus är inte att värna landskapsbilden och byns historia.

Planförslaget är ute på granskning och synpunkter kan lämnas till och med den 28 januari. Barsebäcks byalag avser att lämna in ett yttrande, men har redan nu haft möte med de tre största partierna i fullmäktige, nämligen M, S och SD.

Här har man framfört att den historiska entrén till byn går förlorad när bostället försvinner och ersätts av moderna parhus.

– Där de lagt park skulle kan kunna lägga husen, säger byalagets ordförande Åsa Fondin.

Utöver detta påpekar byalaget på att dagvattensystemet inte är tillträckligt utbyggt och att kommunen borde ta fram riktlinjer för förtätning i byn. Då det saknas fullgod samhällsservice i byn borde större utbyggnader inte vara lämpade.

Dessutom är det fel i grodinventeringen att grodor inte finns i byn.

– Alla som passerar dammen i maj kan gå i god för en högljudd grodsång, skriver byalaget i en pressinformation.

Henrik Ekberg, SD, berättar att de hade möte på torsdagen med byalaget.

– Vi lyssnade på vad de hade att säga, säger han. Vi ska nu diskutera det internt.

Enligt kommunstyrelsens ordförande Pia Almström (M) har hennes partigrupp varit enig om att det nya förslaget är bra.

– Vi gjorde en omstart där vi har försökt ta vara på de olika värdena. Det är ett trevligt förslag, säger hon.

Futuristisk entré till Barsebäck. Det första förslaget av Lloyd arkitekter fick tummen ner av politiker och byalag.
Foto: Kävlinge kommun
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinofeber

Säkert onlinespel - hur casinon håller dig trygg på nätet

Casinofeber De flesta har råkat ut för osäkra webbsidor online, men när det gäller spel på casino online har säkerheten kommit långt under de senaste två decennierna. Inte bara har kvaliteten och utbudet förbättrats, utan även många andra aspekter. Ända sedan det första online-casinot lanserades 1995 har en av de största frågorna varit en effektiv säkerhet online.

Vi vet alla att onlinevärlden inte är säker. Det finns alltför många historier om hur webbplatser har hackats och privata uppgifter spridits. Brottsliga hackare kan samla på sig alla slags detaljer som rör privata bankkonton, lösenord och inloggningsuppgifter. Oskyddade webbplatser är ofta benägna att ha och sprida virus, malware, trojaner, spionprogram och många andra skadliga dolda filer. Sådana filer är designade att förstöra din dator (eller mobila enhet), hacka hela din samling säkra lösenord, få tillgång till dina personliga uppgifter så att de kan ta över allt du gör online.

Vågar man registrera sig på ett casino?

Det skulle också vara ganska lätt att anta att hela casinospelsindustrin online är utsatt för samma risker vad gäller säkerheten, och ha liknande skräckhistorier om medlemmar som förlorat sitt konto och all bankinformation kommit i händerna på fel personer. Och vore det så, så skulle ingen våga anmäla sig eller skapa ett konto på ett casino online. Men casinobranschen är ju en av de snabbast växande det senaste decenniet, och miljontals människor världen över loggar in och spelar online varje dag.

Man kanske blir förvånad över att höra det,  men casinoindustrin online är faktiskt en av de säkraste branscherna på hela internet. Faktum är att många av branschens största onlinecasinon kan erbjuda mer sofistikerade säkerhetsåtgärder på webben än vad många ledande företag inom bank- och finansväsendet kan. Att hitta dessa casinon med hög säkerhet är ganska lätt, så länge du använder betrodda guider som www.casinofeber.se. Där kan du läsa recensioner av onlinecasinon för den svenska marknaden, och få tips på bonusar. De samlar även aktuella nyheter inom casinovärlden och guidar dig till hur du spelar på casino online. Så exakt hur uppnår casinon denna till synes otroliga prestation vad gäller säkerheten?

SSL - Gör "huset" säkert

Alla de största casinon online bryr sig om säkerhet, och de har en sak gemensamt när det gäller att ge sina spelare den mest effektiva onlinesäkerhet som finns - SSL-digitala krypteringsprotokoll. Då krävs det ett SSL-certifikat, som kan liknas vid ett slags bank-ID fast för webbplatser.

SSL betyder Secure Socket Layer, och är en slags kryptering. Det betyder att all data som skickas mellan din webbläsare och webbservern (i detta fall online casinot), är helt privat och säker.  SSL är den nuvarande branschstandarden för onlinecasinon, och du kan se det i webbläsarens adressfält. Om man ser certifikatet, att adressen i webbläsaren börjar med https, att det är ett grönt hänglås och att det står att webbplatsen är säker, då vet man att det onlinecasino man vill spela på och sätta in pengar på verkligen är helt tryggt.

Digital säkerhet på språng

Mobil casinospel har tagit spelvärlden online med storm de senaste åren, och många branschledande utvecklare tror att det kommer att bli det viktigaste sättet för användarna att komma åt sina favoritspel på casinon online framöver. Med införandet av HTML5, som tagit över det tidigare Flash-baserade direktspelet, försvann också de vanligaste säkerhetshoten.

Dagens mobila casinoplattformar använder sig också av mobil webbläsarteknik för HTML5, för att utöka säkerheten. Med hjälp av HTML5 kan spelarna nu logga in på sitt redan säkra casinokonto online direkt från sina mobila webbläsare, med samma SSL-certifikatprotokoll för att garantera säkert spel från hela världen, oavsett om man sitter på bussen hem från jobbet eller är hemma i soffan i vardagsrummet.

Kävlinge

Tar lång tid att riva möbelaffär

Foto: Lena Breitner
Kävlinge
Kävlinge Rivningen av Gamla Öhrströms möbler tar längre tid än väntat. Tillstånd för att belamra gator har förlängts till april, men målet är att vara klar tidigare.

Gång på gång har rivningen av Gamla Öhrströms möbler i hörnet Mårtensgatan-Västergatan försenats. I somras var det tänkt att ha kommunen ha platsen jämnad med marken så att en tillfällig popup-park kunde anläggas.

Strax innan jul inleddes rivningen. Framkomligheten begränsas till viss del på gatorna kring arbetsplatsen. Nu visar det sig att tillstånd för att belamra allmänna ytor förlängs.

Håltagarna i Skånes projektledare Johnny Nilsson förklarar att rivningen skulle vara avslutad 20 januari. Inför rivningen visste man att det fanns asbest i husen, men nu har man hittat mer. Saneringen tar längre tid än tidigare förväntat.

Gamla Öhrströms möbler på Mårtensgatan stod tomt en längre tid innan kommunen köpte fastigheten.
Foto: Lena Breitner/arkiv

Tillstånd finns att spärra av gator till 28 april, men så lång tid räknar Johnny Nilsson inte med att det ska ta.

– Jag bedömer att vi kommer att vara klara i slutet på februari eller början av mars, säger han.

Gamla Öhrströms möbler har stått tom under en längre tid. Kommunen köpte fastigheten förra våren och tanken är att utlysa någon form av arkitekttävling för att bygga bostäder för det som ska bli entrén till Mårtensstaden.

Kävlinge

Totalrenoverat i Lödde släpps i vår

Fem lägenheter på Bagerivägen står nu tomma och ska totalrenoveras. Utvändigt pågår upprustning.
Foto: Lena Breitner
Kävlinge
Löddeköpinge KKB har nu tagit över omsorgsnämndens marklägenheter på Bagerivägen i Lödde. Fem lägenheter står nu tomma och ska totalrenoveras. Målet är att släppa dem i vår till +60.

Vid årsskiftet tog KKB över ansvaret för 21 radhuslägenheter på Bagerivägen i Löddeköpinge. Lägenheterna ingick tidigare i omsorgsnämndens bestånd för servicelägenheter.

Omsorgsnämndens servicelägenheter har varit ett långvarigt ärende. För två år sedan gjorde nämnden ett underskott på 15,8 miljoner. Minusposterna började analyseras. Det visade sig att en stor mängd av de servicelägenheter som nämnden blockförhyrde av KKB stod tomma.

Kräver biståndsbeslut

Servicelägenheter kräver biståndsbeslut. De som klarade kraven ville inte bo i stora marklägenheter och långt från dagcentralen. De som ville bo i radhuslägenheterna var ofta inte behöriga enligt lagens krav.

De tomma lägenheterna har kostat nämnden mångmiljonbelopp då de inte får hyra ut till icke behöriga. Först släpptes femton lägenheter till KKB:s bostadskö till de som var 85 år eller äldre. Snart är det dags för gamla servicelägenheter i Löddeköpinge att gå till KKB-kön.

Bagerivägen uppsagd

Från årsskiftet löpte omsorgsnämndens blockförhyrning ut. Det innebär att alla nuvarande hyresgäster bor kvar som tidigare men får istället KKB som hyresvärd.

Antalet tomma lägenheter har nu växt och är fem till antalet. De ska nu totalrenoveras innan de lämnas till Boplats Syd. KKB:s styrelse har beslutat att lägenheterna ska bli så kallat kategoriboende för +60.

– Vi kommer att ha möte med entreprenören på torsdag, men det blir en totalrenovering med nytt kök, nytt badrum och genomgående parkett i hela lägenheten, säger KKB:s vd Mikael Strand.

Hyra ännu inte satt

Radhuslägenheter för seniorer är ett efterlängtat tillskott för äldre som vill flytta från villan. De aktuella lägenheterna är på två eller tre rum och kök och är mellan 65 och 75 kvadratmeter. Alla har uteplats.

Hyran kommer att sättas efter förhandling med Hyresgästföreningen.

När lägenheterna hamnar på Boplats Syd vet Mikael Strand inte, men målet är inflyttning i vår. Utvändigt pågår en stor uppfräschning i form av plåtarbete och fasadbeklädnad som bytts ut och målats. Vissa måleriarbeten kommer att genomföras när det blir varmare väder.

Kävlinge

Närboende kissade utanför andras hem

Kävlingebon nekar till brott. Ärendet gick till tingsrätten som nu dömer mannen.
Foto: Claes Hall
Kävlinge
Kävlinge Kävlingebon urinerade fullt synligt för boende. Själv nekar han till brott med motiveringen att han bor strax intill. Nu döms han för förargelseväckande beteende.

Det vara i oktober förra året som en civil polisbil kom körande längs med Västra Långgatan i Kävlinge. På några meters håll fick de se en man som urinerade mot ett träd.

Mannen stod i strålkastarbelysning och var fullt synlig för boende. Strålen från penisen syntes vittnar en av poliserna.

När mannen konfronterades vägrade han först att visa legitimation. Kävlingebon menade att det inte funnits någon anledning att kissa på offentlig plats då han bor strax i närheten.

Då Kävlingebon nekade till brott gick ärendet till tingsrätten, som nu dömer honom mot sitt nekande för förargelseväckande beteende. Han får 800 kronor i böter.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL