Kultur och nöje

Funkpionjären Calvin Simon död

Kultur och nöje
Personligt
Kultur och nöje
PREMIUM

Funkartisten Calvin Simon har avlidit, 79 år gammal, uppger flera amerikanska medier. Hans död offentliggjordes av den före detta bandkollegan Bootsy Collins på Instagram, skriver NME.

Calvin Simon var mest känd för sina vokala insatser i bandet Parliament-Funkadelic som han var med om att grunda under namnet The Parliaments i slutet av 1950-talet. Bandet startade som en dowoop-grupp, men utvecklades snart mot funkrock.

Parliament-Funkadelic valdes in i Rock and Roll Hall of Fame 1997 och Simon har i intervjuer konstaterat att man med sitt sound banade väg för senare artister som Prince, Dr Dre och Snoop Dogg. Några av bandets största hitlåtar var "Give upp the funk", "One nation under the groove" och "Flash light". Ofta kortas bandnamnet ned till P-Funk.

Senare i livet kom Calvin Simon att vända sig mot gospelmusiken.

Dödsorsaken är ännu okänd, men Simon har tidigare behandlats för cancer.

Kultur och nöje

"Squid game" får ny säsong

Netflix-serien 'Squid game' får en ny säsong. Pressbild.
Foto: Noh Juhan/Netflix/AP
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Den sydkoreanska Netflix-succén "Squid game" får ytterligare en säsong. Ännu finns inget premiärdatum för den andra säsongen, men Netflix-chefen Ted Sarandos säger till Variety att den "bara är början på 'Squid game'-universumet".

"Squid game" blev snabbt ett globalt fenomen efter premiären i september i fjol. Serien handlar om en grupp djupt skuldsatta personer som inbjuds att delta i en serie barnspel med livshotande konsekvenser för att få en chans att vinna en stor summa pengar och för att roa rika knösar.

Kultur och nöje

Meat Loaf hade "ett rovdjur i halsen"

Meat Loaf. Arkivbild.
Foto: Jeff Christensen/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Den amerikanska artisten Meat Loaf är död, uppger Deadline. Michael Lee Aday, som han egentligen hette, avled på torsdagskvällen med sin fru och sina döttrar vid sin sida. Han blev 74 år.

Meat Loaf var amerikansk rocksångare och skådespelare. Som musiker var han bland annat känd för de två albumen "Bat out of hell" och Bat out of Hell II: Back into hell" som han gjorde tillsammans med producenten Jim Steinman. Den första skivan hör till de 35 mest säljande i USA någonsin.

När Steinman dog i våras skrev Meat Loaf en offentlig hälsning till sin tidigare låtskrivare och samarbetspartner:

"Jag kommer snart, min bror Jimmy", "Flyg Jimmy flyg".

Meat Loaf sålt mer än 100 miljoner skivor, uppger Deadline. Före sitt mest framgångsrika album "Bat out of hell" spelade han huvudpersonen Eddie i musikalfilmen "The Rocky Horror picture show" från 1975. Meat Loaf "stal hela föreställningen", konstaterar Deadline. Han skulle också göra samma roll på scenen.

Han föddes och växte upp i Dallas där modern var lärare och gospelsångerska och fadern alkoholiserad polis. Det ska också har varit han som först kallade sonen för "Meat Loaf". I slutet av 1960-talet flyttade han till Los Angeles där han bildade sitt första band och så småningom gjorde en roll i musikalen "Hair".

Det var dock genom samarbete med Jim Steinman som Meat Loaf fick sitt stora genombrott.

Rockjournalisten Anders Tengner intervjuade Meat Loaf flera gånger och minns en "fruktansvärt rolig och trevlig människa":

– Meat Loaf hade en stark och omfångsrik röst, han var en väldigt duktig sångare, det går inte att komma ifrån även om rocksång inte handlar om att pricka tonerna. Men det som var speciellt med honom var att det fanns ett rovdjur i halsen på honom, samtidigt som han också kunde sjunga sprött, bräckligt och extremt romantiskt, säger Anders Tengner till TT.

Meat Loaf vid ett framträdande i Ohio 2012.
Meat Loaf vid ett framträdande i Ohio 2012.
Foto: Charles Dharapak/AP/TT
Meat Loaf blev 74 år. Arkivbild.
Meat Loaf blev 74 år. Arkivbild.
Foto: Frank Gunn/AP/TT

Kultur och nöje

Premiärdags för American Song Contest

Italienska Maneskin vann Eurovision Song Contest i fjol. Den amerikanska tävlingen genomförs med den europeiska som förlaga. Arkivbild.
Foto: Peter Dejong/AP
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Måndag den 21 mars blir det premiär för American Song Contest och några veckor senare, den 9 maj äger själva finalen rum.

I maj i fjol meddelade den svenske melodifestivalräven Christer Björkman att han fått ett nytt jobb. Det amerikanska tv-bolaget NBC sänder American Song Contest 2022 med Björkman som en av producenterna. Och nu börjar tävlingen ta form. 50 delstater, fem amerikanska territorier och huvudstaden finns representerade, och den stora finalen äger rum dagen före den första semifinalen i Eurovision Song Contest.

Kultur och nöje

Adele i tårar – ställer in i Vegas

Adele meddelar att hennes show inte är färdig och klar för premiär. Arkivbild.
Foto: Matt Sayles/AP
Kultur och nöje
Kultur och nöje

En dag före showstarten i Las Vegas meddelar Adele att hon skjuter upp premiären. Världsstjärnan, vars senaste album "30" blev en storsäljare i höstas, säger nu att hennes utsålda show inte är färdig, vilket hon förklarar med "fördröjda leveranser och covid".

"Jag är ledsen, men min show är inte färdig" säger hon i en video som hon postat på Instagram.

Med tårar i ögonen och darrande röst meddelar Adele att halva hennes styrka är sjuk.

"Jag är ledsen att det här kommer så sent, vi har varit vakna i över 30 timmar för att försöka lösa situationen och nu finns det inte längre någon tid".

Adele säger att hon är upprörd och generad och ledsen för alla som har rest till Las Vegas för att se premiären. Showen har titeln "Weekends with Adele," och är planerad två gånger i veckan från 21 januari till 16 april.

När showen nu ska få premiär är inte klart.

Kultur och nöje

Ilska och besvikelse från norska kulturlivet

Företrädare för det norska kulturlivet demonstrerade tidigare i veckan utanför Stortinget. Arkivbild.
Foto: Javad Parsa/NTB
Kultur och nöje
Kultur och nöje De norska publikrestriktionerna lättas ytterligare. Men företrädare från kulturlivet uttrycker besvikelse och ilska och menar att regeringen kunde ha gått längre.

Från lunchtid fredag 21 januari kan norska kulturarrangörer ta emot en publik på upp till 1 500 inomhus och 3 000 personer utomhus så länge som besökarna har anvisade platser. För inomhusarrangemangen råder dock också en gräns på 50 procents kapacitet samtidigt som publiken måste delas upp i grupper på högst 200 personer. Mellan dessa krävs ett avstånd på två meter.

Olav Munch, administrativ chef i Grieghallen säger till Bergensavisen att det i praktiken inte blir möjligt att ta emot 1 500 personer.

– Om alla gäster ska hålla en meters avstånd, kan vi i teorin ta emot 820 personer. Men eftersom det nu också är snack om grupper, och avstånd mellan grupperna, kommer antalet besökare att bli lägre. I praktiken betyder det att vi har plats för ungefär 600 i publiken. Det är klart vi hade hoppats på mer.

En rad aktörer hade bett om att arrangörerna själva ska får göra en värdering av hur många som går att ta in, enligt samma princip som råder för butiker, träningslokaler med flera. I stället satte regeringen en ny övre gräns.

– Vi är besvikna och arga. Det är så orättfärdigt att jag mest har lust till att gråta, säger Atle Halstensen från musikalproducenten Scenekvelder till Aftenposten.

Tidigare i veckan arrangerade Scenekvelder en demonstration utanför Stortinget som samlade flera hundra personer från kulturlivet.

Den norska kulturministern Anette Trettebergstuen, Arbeiderpartiet, beskriver de nya restriktionerna som ett steg i rätt riktning.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Allakando

Läxhjälp och mattehjälp hjälper att lyfta svenska skolresultat

Allakando Svenska elever är bland de bästa i Europa på engelska, men de har betydligt svårare med matematiken. Det finns många elever som är i behov av extraundervisning för att kunna få godkänt i matematik - eller för att bli riktigt duktig i ämnet. Många elever har ett stort behov av mattehjälp – något som läxhjälpsföretaget Allakando hjälper till med. Fungerar det? I skrivande stund har 9 av 10 elever som tar del av deras läxhjälp höjt betygen.

Kunskapsresultaten i svensk skola har länge varit en viktig fråga på den politiska dagordningen. Sedan 1990-talet har svenska elevers resultat i internationella kunskapsmätningar fallit, även om vi på senare år har sett att resultaten gått upp något. En sak är dock säker – de svenska eleverna har svårt med matematiken.

Nästan 20 procent av de svenska eleverna kan bara förstå mycket grundläggande matematik, såsom enkla algoritmer, formler och procedurer, visade den senaste PISA-mätningen. PISA-mätningen visade att Sverige idag har en lägre andel högpresterande elever i matematik, jämfört med PISA-mätningen år 2003.

Experter oroliga för att svenska elever inte lyckas ännu bättre

Det är oroande att svenska elever inte lyckas bättre med matematiken. Matematiken är en grundförutsättning för logiskt tänkande och slutledningsförmåga och behövs i alla yrken. En vanlig missuppfattning är också att matematik är bara något som läses på högskoleförberedande program – även de som läser yrkesprogram på gymnasiet läser också minst en kurs i matematik.

På samhällsnivå är det därför viktigt att alla elever förbättrar sina kunskaper och resultat i matematik. Inte minst på grund av att vi har en arbetsmarknad idag med ett stort behov av exempelvis programmerare och personer med grundläggande kunskap i programmering, vilket i sin tur förutsätter att man behärskar matematikens grunder.

Läxhjälp som leder till höjda mattebetyg

Det finns dock goda exempel på insatser som leder till höjda mattebetyg. En sådan insats är företaget Allakandos läxhjälp. Allakando har erbjudit studiehjälp i hemmet såväl i hela Sverige sedan 2007, såväl som läxhjälp online i alla ämnen. Bolagets välrenommerade pedagogiska modell har hjälpt många elever att lyckas med sin matematik – 9 av 10 av eleverna som får läxhjäp med en mattelärare från Allakando lyckas höja sitt betyg.

Det är inte bara positivt för elevernas möjligheter att studera vidare – utan ger också en enorm skjuts för elevernas självförtroende. Matematik kan kännas svårt, men när man får det förklarat för sig på ett tydligt sätt och förstår hur man ska gå tillväga för att ta sig an uppgifterna, så är det enormt positivt för elevernas självbild.

Duktiga matteläre – nyckeln till varför Allakandos läxhjälp är så framgångsrik

Kärnan i Allakandos pedagogiska modell är att erbjuda högkvalitativ mattehjälp. Med högkvalitativ menas att den som lär ut ska ha goda ämneskunskaper, samt en bra förmåga att lära ut det som kan uppfattas som svårt inom matematiken. Därför är det mycket studenter som gör skillnad genom Allakandos mattehjälp.

Just nu populärt med läxhjälp online i matematik

En allt mer populär tjänst nu när många skolor har distansundervisning är deras skräddarsydda mattehjälp online. Tack vare den kan elever få topphjälp oavsett var de bor i Sverige. Exempelvis finns det många ingenjörsstudenter från Chalmers, Lunds Tekniska Högskola och KTH som som undervisar elever i matematik från sydligaste Skåne till nordligaste Norrland. Då det är personer som har stor förståelse för matematiken och som vet vad som krävs för att kunna göra matematiken begriplig. Ingenjörsstudenter, och andra studenter med god kunskap i matematik, är därmed tillgängliga för att ge läxhjälp till alla elever i Sverige.

En mattelärare på Allakando kommer inte bara hjälpa eleven att klara nästa prov – utan kommer också hjälpa eleven att klara framtida studier och ett framtida yrkesliv. Mattehjälp är viktigt för många elever, här kan du som ingenjörsstudent göra skillnad. På riktigt.

Kultur och nöje

Tio filmer att se fram emot i vår

Gal Gadot, Emma Mackey och Armie Hammer i 'Döden på Nilen'. Pressbild.
Foto: Rob Youngson/2020 Twentieth Century Fox
Kultur och nöje
Kultur och nöje Restriktioner eller ej – vårrepertoaren är än så länge fylld av starka filmer av Kenneth Branagh, Maggie Gyllenhaal och Jacques Audiard som redan har prisats på olika festivaler. Och så är det äntligen dags för Tom Cruise att flyga riktigt vårdslöst igen i "Top gun"-uppföljaren.
Här är tio filmer att våga sig till biografen för.

"Döden på Nilen"

Kenneth Branagh tvinnar åter mustascherna i rollen som Agatha Christies detektiv Hercule Poirot. Den här gången blir hans små grå hårt prövade när en ung, vacker arvtagerska (Gal Gadot) blir mördad under en semesterresa på Nilen. Klassisk story full av stjärnor, även den skandaliserade Armie Hammer, men det kan bara bli bättre än "Mordet på Orientexpressen".

Premiär: 11 februari.

"Blue Bayou"

Justin Chon spelar en adopterad man som har bott i Louisiana i nästan hela sitt liv. När han står inför hot om deportering till Sydkorea, som han inte har någon relation till, skakar världen för honom, hans gravida fru (Alicia Vikander) och hennes lilla dotter. Belyser USA:s politik kring adoptioner och fick fina recensioner efter premiären i Cannes.

Premiär: 18 februari.

"Belfast"

Mera Brangah – skådespelaren och regissören återvänder till sin barndoms turbulenta och våldsamma arbetarkvarter i Belfast i det här redan hyllade svartvita dramat. Året är 1969 och "The troubles" präglar tillvaron för den lille fräknige Buddy. En dag förändras allt när konflikten mellan protestanter och katoliker trappas upp.

Premiär: 25 februari.

"The lost daughter"

Filmatiseringen av den här Elena Ferrante-historien har haft premiär på Netflix på många håll – och har hajpats rejält sedan dess – men i Sverige blir det biopremiär. Maggie Gyllenhaals regidebut är ett mörkt familjedrama med Olivia Colman, Jessie Buckley och Dakota Johnson i huvudrollerna. Filmen tilldelades pris för bästa manus i Venedig och den är en av lågoddsarna på vårens alla prisgalor.

Premiär: 25 februari

"Lamm"

Den här egensinniga filmen med manus av författaren och poeten Sjón har beskrivits som en cool och upprörande skräckkomedi, hopsnickrat av lika delar folkloristiskt drama som chockeffekter. Det finns också ett gulligt (?) litet lamm i centrum av historien. Alla talar isländska, inklusive Noomi Rapace, som spelar en av huvudrollerna.

Premiär: 11 mars

"Licorice pizza"

En Paul Thomas Anderson-film är alltid ett event, och den här gången har "Magnolia"-regissören livat upp sin rollista med Cooper Hoffman, son till den avlidne Philip Seymour Hoffman. Storyn utspelas i San Fernando Valley 1973 och handlar om ett möte mellan den 15-årige Gary och 25-åriga Alana.

Premiär: 18 mars.

"Drive my car"

Baserad på en novell av Haruki Murakami och en av de hetaste titlarna i vår, som spås gå långt i kategorin bästa internationella film på Oscarsgalan. Den japanska filmen är tre timmar lång men det verkar vara väl tillbringad tid. Detta bilburna drama om en man som flyr sitt sorgearbete har hyllats av kritiker och redan vunnit fina priser bland annat i Cannes.

Premiär 1 april.

"The Northman"

Mera Sjón – den isländske författaren har varit med och skrivit manus till det här vikingadramat. Räkna med blod, gegga, suggestiv stämning och avgrundsvrål när Alexander Skarsgårds vikingaprins är på jakt efter hämnd i Robert Eggers ("The lighthouse") nya film. Medverkar gör även Nicole Kidman, Anya Taylor-Joy och Björk.

Premiär: 1 april.

"Paris 13:e arrondissement"

Det är svartvitt, det är ett Paris bortom turiststråken och det är fullt av unga, vackra människor som söker sex och kärlek. Filmen bygger på en amerikansk serieroman av Adrian Tomine och har fått blandad kritik, men eftersom det ändå är oftast mästerlige Jaques Audiard ("Profeten", "Rust and bone") som står för regin är det nog bäst att ha ett öppet sinne och avgöra själv.

Premiär: 11 mars.

"Top gun: Maverick".

Den har skjutits upp på grund av pandemin, men nu ser det ut att bli av: Mer än 30 år sedan originalet är det dags för Tom Cruise att spela Pete "Maverick" Mitchell och reta överordnade, sjunga karaoke och flyga riktigt vårdslöst igen. Val Kilmer står också med i rollistan så man får väl hoppas på iskall munhuggning och minst en beach volleyboll-match.

Premiär: 27 maj.

Miranda Sigander/TT

Jessie Buckley spelar den yngre versionen av huvudpersonen i 'The lost daughter'. Pressbild.
Jessie Buckley spelar den yngre versionen av huvudpersonen i "The lost daughter". Pressbild.
Foto: Yannis Drakoulidis
I 'Lamm' syns Hilmir Snær Gudnason och Noomi Rapace, som förlöser ett mystiskt lamm. Pressbild.
I "Lamm" syns Hilmir Snær Gudnason och Noomi Rapace, som förlöser ett mystiskt lamm. Pressbild.
Foto: Triart
Cooper Hoffman och Alana Haim i en scen ur Paul Thomas Andersons 'Licorice Pizza'. Pressbild.
Cooper Hoffman och Alana Haim i en scen ur Paul Thomas Andersons "Licorice Pizza". Pressbild.
Foto: MGM/AP
Tom Cruise flyger igen, i uppföljaren 'Top gun: Maverick'. Pressbild.
Tom Cruise flyger igen, i uppföljaren "Top gun: Maverick". Pressbild.
Foto: Paramount pictures/AP

Filmfredag

Livsbejakande och stark surfingdokumentär

Foto: Pressbild
Kultur och nöje
Film/Recension Peter Eliasson har sett surfdokumentären Into the storm.

Verkligheten vinner. I alla fall föräras dokumentärfilmer inte sällan både fina recensioner och priser. Som till exempel Into the storm, en historia med tydligt fängslande underdogperspektiv och en autentisk närhet både till huvudperson och platsen denne kommer ifrån. Sedan kan jag inte med bästa vilja påstå att ett sportrelaterat fokus är mitt forte, till skillnad då från filmens upphovsman Adam Brown, som kom in på regissörsyrket i egenskap av kameraman inom just sportvärlden. Men visst är det här en både en stark och fängslande skapelse.

Historien tar sin början 2014. Det var då Brown upptäckte den då 14-årige Jhonny Guerrero under ett filmuppdrag. Han blev såg en story i den fattige tonåringen från Chorillos, en av Limas brottstyngda stadsdelar, och hans ambition att bli en framgångsrik surfare trots de dåliga oddsen. Så regissören började helt enkelt filma hans liv både i vardagen och på surfingvågorna.

I slutänden blev Into the storm en mycket mer långdragen affär än vad det var tänkt eftersom historien ständigt växte och utvecklades. Dessutom hoppades Brown länge kunna presentera ett positivt slut, vilket alla som ser filmen också tacksamt kan konstatera.

Mycket hinner hända under de fem år Brown filmade Guerrero. Vi får vara med om värvandet till en surfingakademi, som drivs av tidigare världsmästarinnan Sofia Mulanovich, genombrottet i Perus juniorserie, ett skottdrama Guerrero, den slutliga triumfen och så vidare.

Sedan finns här givetvis en inneboende konflikt som adderar ett gott mått syre till dramatiken. För de två liv Jhonny delar mellan Chorillos och surfingen går inte ihop. Eller också kan man uttrycka det som Mulanovich högra hand Jose Plaza gör om Guerreros dåliga sällskap på hemmafronten: ”Sluta hänga med de där idioterna. Annars kommer du att dö”.

Men ändå, i slutänden vinner livet och det positiva i Into the storm. Mycket må vara jobbigt i det som skildras, men på det hela taget är det här en såväl upplyftande som genuin och livsbejakande film om att slå oddsen. Även för de som inte betraktar en massa tjusiga surfingsekvenser som en sorts livets vatten.

FAKTA

Filmrecension

Film

Into the storm

Regi: Adam Brown

Dokumentär med Jhonny Guerrero, Sofia Mulanovich, Jose Plaza, Diego Villaran med flera

Betyg: 4

Peter Eliasson

Kultur och nöje

Då får "The island" premiär

Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Dokusåpan "The island Sverige" har fått ett premiärdatum. Den 10 februari på Discovery+ och Kanal 5 får tittarna se hur kändisar som Maria Montazami, Thomas Wassberg och Magdalena Graaf klarar av att "överleva" på en enslig ö i Stilla havet.

Andra medverkande i realityserien är Klas Eriksson, stjärnkocken Daniel Couet, Mikael "Soldoktorn" Sandström och Alexandra Zazzi.

Premissen för programmet är att de tävlande ska klara sig i 14 dagar genom att samarbeta och hjälpa varandra. De måste söka föda på egen hand och bygga egna skydd mot naturens krafter – ungefär som i pionjären i genren, "Robinson".

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL