Personligt

Pålitlig eldsjäl har ryggen på kollegorna i Eslövsrevyn

Personligt
Eslöv
Personligt När Eslövsrevyns ensemble blev varse att Annica Skoglund kunde sy fångade de snabbt in henne i nätet av andra färgglada glittrande fiskar. Det är nu mer än 20 år sedan. I fjor diplomerades Annica Skoglund för sin långa karriär som ideellt revyarbetande utanför strålkastarljuset.
– Vi gör något tillsammans som är större än oss själva, det får jag energi av, berättar hon.

Hundratals timmar, på gränsen till tusentals timmar, gissar Annica Skoglund att hon har lagt på att sy kläder och dekor, laga mat åt ensemblen, ta emot människor i foajén och sälja biljetter till föreställningar - och inte en krona har hon fått för besväret. När det har varit som mest stressigt under åren, har hon tänkt att det kanske är sista gången, men sedan kommer topparna och den gemensamma euforin när allt går bra och blir lyckat. Då tänker hon om igen och så blir det ett år till med Eslövsrevyn.

– Festen sista kvällen, det är min betalning, säger Annica och ler:

– Då samlas allihop och vi dukar och äter på scenen och håller tal och utbrister, ja, vi klarade det! Det är mysigt att umgås med kompisarna.

Den 15 januari är det premiär i år. Allra först träffar publiken Annica Skoglund som förmodligen kommer att ta emot åskådarna redan utanför Medborgarhuset, på grund av att covid-pass ska kontrolleras innan besökare släpps in. Mötet med människor när hon säljer biljetter eller hälsar dem välkomna är också en belöning i sig, det är hennes arena, hennes scen i glittrande klänning, utan strålkastare, men likväl ett uppiggande möte med publiken.

FAKTA

Profilen

Ålder: 57 år.

Bor: I Eslöv.

Familj: Ja, sambon Mats och två vuxna barn, Adam och Frida.

Gör: Är ombudsman på fackförbundet Vision i Malmö.

Aktuell: Ingår i Eslövsrevyns ensemble som allt i allo-arbetare sedan två decennier. I fjor fick hon diplom av LIS, lokalrevyer i Sverige, för sitt idoga ideella arbete.

Intressen: - Jag gillar konst och teater och att vara utomhus, jag älskar att bada, året runt, umgås med familj och vänner, mina barnbarn, och att laga mat.

Annica Skoglund växte upp med sin lillasyster och sina föräldrar Kerstin och Evert Nilsson i Eslöv. Modern var sömmerska och fackligt och politiskt engagerad och fadern jobbade som försäljare och var också en händig man som tillitsfullt öppnade sitt garage åt mekande ungdomar i området. Hon växte upp i ett samhällsintresserat hem och gick med i RKUF, Röda Korsets ungdomsförbund, vilket kom att påverka hennes värderingar i hög grad. Det var inte bara lek och underhållning för de unga medlemmarna, de lärde sig också att ställa upp för behövande och arrangerade bland annat ett årligt läger i Sövde för intellektuellt funktionsvarierade barn. Därigenom lärde hon sig tidigt konsten att projektleda. De första åren hjälpte hon till med diverse uppgifter och med tiden blev hon lägerchef.

– Engagemanget i Röda Korset har präglat hela mitt liv, från idén om allas lika värde till att ta hand om varandra oavsett ras och religion, konstaterar hon.

Ville bli sömmerska

Men som barn drömde hon om att bli sömmerska, precis som sin mor. Annica fick från tidig skolålder låna sin mammas symaskin och sydde dockkläder, och senare plagg till sig själv. Så snart hon nådde ner till pedalen var hon där och trampade igång maskinen. Men det blev ingen designskola utan studier till socionom vid Lunds universitet när det var dags att utbilda sig. Under studieåren träffade hon sina blivande barns far, Michael Skoglund. De fick Adam och Frida tillsammans och det var Michael som avslöjade för Eslövs ensemble att Annica är en fena på att sy. Michael snickrade scendekor på sin fritid så varför kunde inte Annica sy kostymer? Så startade engagemanget i revyn och kostymtillverkningen höll Annica på med i cirka tio års tid. Efter att ha levt ut sin lust att sy fotlånga aftonklänningar och färgglada kavajer i ett decennium blev Annica ansvarig för foajén i stället. Då anlitade hon sin unge son att underhålla besökarna redan när de klev in på Medborgarhuset i Eslöv.

– Han satt inne på herrtoaletten och spelade tuba. Han tjänade en bra slant, männen hade växelpengar i byxfickorna på den tiden. Värre var det med flickan som spelade tvärflöjt på damtoaletten, hon fick i princip ingenting, minns Annica.

Kontakt med besökarna

Numer är biljettförsäljningen Annicas huvudsakliga ansvarsområde. Det går så klart att köpa biljetter till revyn via nätet, men två gånger i veckan sitter Annica Skoglund på klädbutiken O Nilssons i Eslöv och säljer entrébiljetter till dem som föredrar personlig service, iförd glittrande tröja och tiara så klart, för att sprida lite extra glädje. Annica Skoglund är en kreativ person som är bra på att leta upp olika sammanhang som kan ge gemenskap även utanför familje- och arbetslivet. Sedan 15 år tillbaka plockar hon skräp på Roskildefestivalen och under pandemin engagerade hon sig i Röda Korset igen genom att handla mat åt äldre som inte kunde besöka matbutiker på grund av risken att drabbas av coronaviruset.

Trots att hon arbetat som socionom i mer än 15 års tid på olika socialförvaltningar, som HR-ansvarig på Svalövs kommun och numer som ombudsman på Vision, verkar hon inte tröttna på att möta, stötta, peppa och utbilda människor, både på arbetstid och på fritiden. Annica Skoglund är en humanist och en eldsjäl, som tuffar fram i tillvaron likt en pålitlig oceanångare. När det är 24 timmar kvar innan premiär höjer hon inte på ögonbrynen när de sista frågorna med mer eller mindre omöjliga uppgifter dyker upp. Vem kan fixa detta? Hon är inte den som tittar bort.

Kultur och nöje

Fransk skådespelare död i skidolycka

Den franske skådespelaren Gaspard Ulliel har omkommit i en skidolycka. Arkivbild.
Foto: Mosa'ab Elshamy/AP
Kultur och nöje
Personligt
Kultur och nöje
PREMIUM

Den franske skådespelaren och modellen Gaspard Ulliel har omkommit i en skidolycka i franska Alperna. Olyckan inträffade under tisdagen i skidorten La Rosière då Ulliel kolliderade med en annan skidåkare och ådrog sig svåra skallskador.

Hans familj bekräftar dödsfallet i ett uttalande till AFP via Ulliels agent. Ulliel blev 37 år gammal.

Ulliel uppmärksammades internationellt för sin roll som den unge Hannibal Lecter i "Hannibal rising" 2007 och för sitt porträtt av modemogulen Yves Saint Laurent i 2014 års biografiska film "Saint Laurent". Han har också en huvudroll i den kommande Marvelserien "Moon knight" tillsammans med Oscar Isaac och Ethan Hawke.

Gaspard Ulliel, som har en modellkarrär bakom sig, är ansiktet utåt för Chanels parfym Bleu de Chanel.

Sport

Legendarisk norsk fotbollstränare död

Nils Arne Eggen har gått bort. Arkivbild.
Foto: Ole Martin Wold/NTB/TT
Sport
Personligt
Sport Norsk fotboll har sorg.
Tränarlegendaren Nils Arne Eggen har gått bort, bekräftar Rosenborg på sin hemsida.
"Det är var med stor sorg Rosenborg i dag mottog beskedet att klubbens allra största legend är död", skriver klubben.

Han blev 80 år gammal.

– Det är förfärligt att höra. Han har betytt så enormt mycket för norsk fotboll och har drivit klubbfotbollen framåt och visat alla vad som är möjligt. Han är en gigant för alla norska fotbollstränare, säger Norges förbundskapten Ståle Solbakken till TV2.

Eggen ledde Rosenborg till stora framgångar mellan 1988 och 2002 och vann ligan hela 13 gånger under den perioden. Han tog också laget till en sensationell kvartsfinal i Champions League 1997.

Svenska hyllningar

Han gjorde senare comeback i klubben i två år mellan 2010 och 2011, efter att Erik Hamrén lämnat posten för att ta över det svenska landslaget.

– Det är Norges största och mest framgångsrika fotbollstränare genom tiderna, han var fantastisk och enormt stor i Rosenborg, Trondheim och hela Norge, säger Hamrén till Aftonbladet.

Eggen säkrade ytterligare en ligatitel med Rosenborg säsongen 2010, med spelare som Mikael Dorsin, Mikael Lustig och Rade Prica i laget.

– Det är så mycket man kan lyfta fram om Nils Arne, men Rosenborg, norsk fotboll och norsk idrott har Nils Arne att tacka för mycket. Han var banbrytande i sitt sätt att leda, tänka och vara på. Han skapade en tro i norsk fotboll och idrott att göra det omöjliga möjligt och en vi kan slå alla-mentalitet, säger Dorsin till Aftonbladet.

Norsk förbundskapten

Sedan 2019 står han som staty utanför Rosenborgs hemmaarena Lerkendal.

Utöver framgångarna med Rosenborg har han även varit norsk förbundskapten mellan 1974 och 1978.

De senaste åren har han haft bekymmer med hälsan och bland annat behövt amputera båda benen. Han genomförde även en njurtransplantation 2015.

Personligt

En urkraft mot våld och förtryck

Personligt
Personligt Som tvååring hamnade hon i fängelse eftersom hennes mamma och pappa ansågs farliga av det ungerska styret. Ett par år senare höll hennes styvfar sitt vapen mot hennes huvud och hotade trycka av. I dag arbetar Susanna Udvardi för frihet och mot våld och förtryck - och mot alla odds.

– Jag har upplevt så mycket våld, när jag var 13 år flyttade jag ifrån min mamma och min styvfar, som var militär och alkoholist, för att jag inte stod ut längre.

Susanna rymde till sin far och eftersom han bodde på landet tillsammans med sin flickvän, fick hon bo i hans lägenhet i Budapest. Det var ett ruffigt område dit inte ens den ungerska polisen begav sig.

– Och det kan jag säga dig, att den ungerska polisen är tuff!

Susanna Udvardi
Efter drygt 20 år i chefs- och vd-position inom IT-branschen bestämde sig Susanna Udvardi för att arbeta med något som hon upplever som mer meningsfullt.
Foto: Erika Udvardi

Susanna pluggade och jobbade som servitris för att kunna försörja sig. När hennes arbetskväll var slut hade bussarna slutat gå och hon joggade hem, en och en halv mil.

Många gånger hamnade hon i situationer där hon tvingades springa för livet och att hon i dag kan sitta ner vid arbetsbordet på Freezonen i Ystad med en kopp kaffe, det kan hon tacka sin snabbhet för.

– Jag har alltid varit snabb och var ungersk ungdomsmästarinna i sprint och på korta häcken i tre år, berättar hon. Min tränare var fantastisk, han fick mig att inse att man kan vända motgångar till något positivt.

Korsbanden i knäna orkade emellertid inte med påfrestningarna och hon fick ge upp den idrottskarriären. I stället sadlade hon om till bågskytte. Efter två år hade hon lyckats klättra upp på en ungersk silverplats bland damerna. På sätt och vis har hon idrotten att tacka för att hon finns i Sverige i dag.

– Jag skulle åka och tävla utomlands som 19-åring och min pappa skulle köra mig. Men vad myndigheterna inte visste var att vi tänkte fly till Frankrike.

Missade Frankrike

Susannas pappa kunde ingen engelska och Susanna kunde bara ungerska och ryska. De höll andan när de passerade landsgränserna, men till slut lyckades de ta sig till väst. Fast inte till Frankrike...

– Vi körde fel och kom aldrig till Frankrike, säger Susanna med ett litet leende. Vi visste inte riktigt hur det skulle vara vid franska gränsen, så när vi plötsligt körde över vatten tänkte vi inte så mycket på det. Men vi hamnade i Danmark i stället för Frankrike.

Susanna kom till slut till Sverige och fick flyktingstatus. Hennes pappa däremot återvände till Ungern, eftersom det blev för svårt för honom att lämna familj och vänner bakom sig.

På tre månader lärde sig Susanna svenska. Hon slet med sje-ljuden med hjälp av förinspelade kassettband lika målinriktat som hon tränat under sin elitidrottskarriär.

En stormig dag i Ystad. Susanna Udvardi och Snö söker lä strax utanför jobbet på Freezonen.
Foto: Jeanette Thelander

Hon pluggade, jobbade som diskplockare och funderade på att bli biolog. Men hon kom fram till att IT-branschen, som var dynamisk, kreativ och framtidsorienterad, var hennes plats i livet. Där stannade hon kvar i ett tjugotal år i ledande positioner som vd, marknadschef och försäljningschef.

– Men så småningom började jag fundera och kom fram till att jag ville göra något verkligt meningsfullt. När jag fick tips om att Freezonen annonserade efter en verksamhetsledare, så sökte jag jobbet och fick det.

Freezonen har sitt säte i Ystad men arbetar även i Sjöbo, Tomelilla, Simrishamn och Skurups kommuner. Men driver också en nationell jourlinje på telefon för våldsutsatta.

– Vårt fysiska verksamhetsområde sträcker sig över fem kommuner och är till för alla våldsutsatta. Vi bedriver kvinnojour, tjej-jour och brottsofferjour. Vi har enormt mycket att göra, men tyvärr väldigt lite pengar. Många kommuner hänvisar gärna till oss, men stryker oss sedan ur budgeten.

– Det är inte hållbart i längden, vi som jobbar här är volontärer på fritiden också. Ändå har vi långa väntetider och hinner sällan arbeta proaktivt.

Som hjärntvätt

Susanna hade gärna sett att kommunerna arbetade mer förebyggande mot våldet, speciellt bland unga. På Freezonen kommer man i kontakt med ungefär 500 personer varje år som utsätts eller har utsatts för våld i någon form. Bland flickor är det inte sällan tal om hedersvåld, omgivet av komplicerad problematik.

– Det fungerar nästan som hjärntvätt i en sekt. När en flicka - eller pojke för den delen - väl vågar söka hjälp måste den personen ha stöd runt omkring sig hela tiden. Men tyvärr fungerar det dåligt här. Inte sällan blir de isolerade och ensamma i någon lägenhet eller på något vandrarhem.

Enligt Susanna är det i sådana lägen tankarna på den egna familjen gör sig påminda. Även om man har varit ofri, levt under hot om tvångsgifte och kanske även blivit fysiskt bestraffad händer det att personen återvänder till sin familj.

– Man tycker helt enkelt att den situationen som man har i sin familj trots allt är bättre än att vara helt ensam.

Kunskapen om hedersvåld i kommunerna och andra organisationer kunde vara betydligt bättre, menar Susanna.

– Det har inte hänt mycket sedan mordet på Fadime, inte förrän de senaste åren. Okunskapen är skrämmande.

Konkreta verktyg i ny bok

För att råda bot på kunskapsbristen och ge personal i exempelvis skolan konkreta verktyg att jobba med har Susanna Udvardi skrivit boken som hon själv har saknat, ”Alla barn har inte samma rättigheter. En bok om hedersvåld.”.

– Många tror att de gör en bra sak när de låter flickor i nicab sitta utanför klassrummet när man pratar om sex och samlevnad till exempel. Men tack och lov ändras det i den nya skollagen. Från första juni måste man tala om hedersvåld i skolan.

Boken har hon gjort tillsammans med en SO-lärare och sista delen i boken är väldigt ”hands-on”. Här hittar man bland annat konkreta frågor man bör ställa och saker man bör vara uppmärksam på om man misstänker att någon befinner sig farozonen för hedersvåldet.

– Det handlar inte bara om flickor och unga kvinnor. Det finns pojkar och unga män som inte vill, men som känner sig tvingade att kontrollera sina systrar till exempel.

Vägen framåt

Susanna ser bara en väg framåt och det är upplysning och samtal bland ungdomarna. Nyligen beviljades Freezonen pengar från Sparbanksstiftelsen för att kunna nå ut i skolorna och arbeta förebyggande med sjätte- och sjundeklassare genom kreativt skapande på temat ”frihet från våld”.

– Det ska bli så skönt att få möjlighet att komma ut. Jag hade gärna börjat redan på dagis! Om man börjar tala om de här sakerna tidigt kommer vi att kunna sätta stopp för våldsspiralen.

– Som det är nu är vi där när huset brinner och drar ut den skadade. Men långt innan dess går killen i skolan och påverkas av det man talar om där och vilka ideal som lyfts fram, konstaterar Susanna.

FAKTA

Susanna Udvardi

Ålder: 54 år.

Bor: På landet i sydost.

Familj: En vuxen son och en vuxen dotter, båda konstnärer.

Fritid: ”Jag pluggar alltid och fördjupar mig i det jag gör för att få kunskap och förståelse.” Tycker om att ta promenader med hunden Snö och har en passion för konst.

Aktuell: Väntar på att hennes bok ”Alla barn har inte samma rättigheter. En bok om hedersvåld.” ska gå i tryck under våren.

Kultur och nöje

Obamas moderådgivare död

André Leon Talley, amerikansk modeprofil och tidigare domare i amerikanska 'Next top model' har avlidit.
Foto: Seth Wenig/AP/TT
Kultur och nöje
Personligt
Kultur och nöje
PREMIUM

Den amerikanske modejournalisten och tidigare Vogue-redaktören André Leon Talley har avlidit. Talley blev något av en pionjär inom den amerikanska modevärlden, känd för sin verbala förmåga och sina iögonfallande kaftaner, hattar och tunikor, skriver The Guardian.

Han föddes 1948, växte upp under Jim Crow-eran i North Carolina, och kom att ägna större delen av sitt liv åt just mode. Förutom arbetet på Vogue blev han domare i amerikanska "Next top model" och 2008 även familjen Obamas egen moderådgivare. 2020 kritiserade han dock familjen Obama offentligt efter att det tidigare presidentparet, trots pandemin, hade haft en födelsedagsfest. Intervjuad i New York Times jämförde André Leon Talley paret Obama med Marie Antoinette.

– Jag tycker att nyrika som Obamas är riktigt tondöva..., sade han till New York Times.

– De behöver komma ihåg sina enkla rötter.

André Leon Talley blev 73 år.

Kultur och nöje

"Chapel of love"-sångerska död

Kultur och nöje
Personligt
Kultur och nöje
PREMIUM

Rosa Lee Hawkins, sångerska i 1960-talsgruppen The Dixie Cups, har avlidit i samband med en operation, uppger NME. Trion hade stora framgångar med låtar som "Chapel of love", "Iko iko" och "People say".

I gruppen ingick förutom Rosa Lee Hawkins även hennes storasyster Barbara Ann och kusin Joan Marie Johnson. Med "Chapel of love" lyckades de till och med peta ned Beatles "Love me do" från Billboardlistan 1964.

"Chapel of love" har gjorts i många coverversioner sedan dess, bland annat av Elton John och Bette Midler och förekommer i filmer som "Brudens far" och "Full metal jacket".

Rosa Lee Hawkins blev 76 år gammal.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

IG

Swedbanks lansering av Apple Pay visar på mobil trend

Källa: Pexels
IG Apple Pay har varit tillgängligt på den svenska marknaden sedan hösten 2017. Alla storbanker har dock inte varit lika snabba med att erbjuda den mobila betaltjänsten till sina kunder. Nordea var först ut och bland annat Klarna och Komplett Bank har därefter lagt till tjänsten i sitt utbud. Den 4 december hoppade även Swedbank till slut på tåget, efter två år av dagliga frågor från kunder på företagets Facebooksida.

Varför Swedbank väntat tills nu med att erbjuda betalsättet är svårt att svara på. Kanske lades allt fokus på den egenutvecklade Swedbank Plånbok som länge har haft stöd för Samsung Pay, men alltså inte förrän nyligen även stöder Apple Pay. Oavsett anledning så visar Swedbanks anammande av Apple Pay att mobila applikationer i den svenska finanssektorn är en trend som de största aktörerna inte kan ignorera.

Börshandel och fysisk handel följer trenden

Handel på finansiella marknader är också något som mer och mer görs i mobilen idag. Möjligheten att kunna handla turbowarranter, CFD:s och barriers dygnet runt och på resande fot, är något som alltfler kunder i dag efterfrågar. I Sverige och sex andra europeiska länder lanserades nyligen tjänsten Turbo24, som förutom en webbaserad plattform har lagt stort fokus på mobilappar som stöder alla de funktioner som webbversionen erbjuder. Det har helt enkelt blivit hårdare krav från kunder att appar ska vara lika kraftfulla och ha samma verktyg som desktop-baserade plattformar erbjuder.

I den fysiska handeln är övergången till mobila lösningar som mest påtaglig i Sverige. Det är ingen slump att brittiska nyhetssajten The Telegraph i oktober utnämnde Sverige till världsmästare när det kommer till kontantlösa samhällen. Värdet av de kontanter som cirkulerar i Sverige har sjunkit med 27.5 procent på fyra år. Endast 60 procent hävdar att de använt kontanter över huvud taget den senaste månaden – i Japan är siffran 79 och i USA 70 procent. En av de största vinnarna på privatpersoners preferens att betala med mobilen är Swish som fortsätter ta marknadsandelar. 2014 utfördes 21 miljoner betalningar med Swish och 2018 var siffran 394 miljoner.

Betalningar med kort fortfarande störst

Kortbetalningar är fortfarande det populäraste betalsättet bland svenskar, även om det är betydligt lägre i jämförelse med de flesta andra europeiska länder och framför allt USA. Kortjättarna VISA och Mastercard har försökt simplifiera kortköp online med det nya betaltjänstdirektivet PSD2. Direktivet gör det enklare för konsumenter att verifiera köp, men det har också lett till tekniska utmaningar för e-handlare och betalväxlar att implementera den nya typen av kortköp.

Huruvida de nya direktiven är tillräckliga, och hinner implementeras tillräckligt snabbt, för att på riktigt konkurrera med de mobila betalningsalternativens framfart återstår att se – just nu ser inte den mobila trenden ut att bromsa över huvud taget. Finanssektorn tycks alltså dras mer åt fokus på mobilappar både när det gäller bankärenden, handel på börsen eller betalningar generellt. I alla fall om man ser till de största aktörernas satsning på området och nu senast kundernas rop på bankerna att erbjuda stöd för Apple Pay.

Kultur och nöje

Earth, Wind and Fires hitmakare död

Jon Lind skrev hitlåten 'Boogie wonderland' åt Earth, Wind and Fire (bilden). Arkivbild.
Foto: Chris Pizzello/AP
Kultur och nöje
Personligt
Kultur och nöje
PREMIUM

Den amerikanske låtskrivaren Jon Lind har avlidit, rapporterar NME. Lind är mest känd för "Boogie wonderland" som 1979 blev en megahit med Earth, Wind and Fire. Han skrev också Madonnas "Crazy for you" och arbetade under sin karriär även med artister som Cher, Vanessa Williams och The Temptations.

ASCAP, den amerikanska motsvarigheten till svenska Stim, beskriver honom som "en stor låtskrivare och en vacker själ" i ett uttalande. Man sörjer förlusten men skriver också att Jon Linds humor, musik och "underbara, generösa själ lever i våra hjärtan".

Senare i karriären blev Jon Lind chef på Hollywood Records där han jobbade med bland andra Miley Cyrus och Selena Gomez.

Jon Lind blev 73 år.

Personligt

Björn Natthiko Lindeblad är död

Björn Natthiko Lindeblad blev 60 år. Arkivbild.
Foto: Claudio Bresciani/TT
Personligt
Kultur och nöje
Personligt Den tidigare buddhistmunken och föreläsaren Björn Natthiko Lindeblad är död. Han avslutade sitt liv under måndagen, efter flera år med den obotliga sjukdomen ALS.
PREMIUM

"Om du läser det här, så har jag gått ur tiden", skriver Björn Natthiko Lindeblad i ett inlägg som publicerades hans sociala medier under tisdagsmorgonen.

Av inlägget framgår att han avslutade sitt liv under måndagen, "omgiven av nära och kära". Björn Natthiko Lindeblad blev 60 år.

Han var civilekonom med ett chefsjobb inom näringslivet när han under 1990-talet valde att säga upp sig för att i stället leva som buddhistmunk. Under den tiden tog han sig namnet Natthiko, "Den som växer i visdom". Efter 17 år som munk lämnade han klosterlivet och återvände till Sverige.

Därefter har Björn Natthiko Lindeblad bland annat verkat som meditationslärare, föreläst och skrivit boken "Jag kan ha fel". 2012 valdes han till lyssnarnas sommarpratare i Sveriges Radio. Den 26 juni 2020 var han värd i Sommar i P1 för andra gången.

2018 diagnosticerades Björn Natthiko Lindeblad med den obotliga sjukdomen ALS.

"Tack alla ni som lyste upp mitt liv. Tack för att jag så ofta fick känna mig sedd, förstådd, uppskattad, litad på, stöttad, välkommen, ja till och med älskad", skriver han i sitt avskedsbrev.

Erika Nekham/TT

FAKTA

Fakta: Hit kan du vända dig om du mår dåligt

Vid akuta lägen eller vid tankar på självmord, ring alltid 112.

Här finns också hjälp:

Mind: chat.mind.se, mejlsvar@mind.se, telefon: 90 101.

Bris: Ring, mejla eller chatta. Telefon: 116 111.

Jourhavande präst: Telefon: 112.

Jourhavande medmänniska: Telefon: 08-702 16 80

Barn och ungdomspsykiatrin: Hitta närmaste mottagning på bup.se.

Källa: mind.se

Kultur och nöje

Skönsjungande doo wop-stjärna död

Kultur och nöje
Personligt
Kultur och nöje
PREMIUM

The Five Satins frontman Fred Parris har avlidit i en ålder av 85 år, skriver NME.

Den amerikanska doo wop-gruppen är mest känd för låten "In the still of the night" från 1956, som även spelats in av The Beach Boys och Boyz II Men.

Texten till klassikern skrev Parris medan han tjänstgjorde som vakt vid en amerikansk armébas nära Philadelphia och låten har förekommit i filmer som "Dirty Dancing", "The Buddy Holly Story" och "The Irishman".

The Five Satins blev invald i The Vocal Group Hall of Fame 2003.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL