Lagfarter SkD

Ny ägare till 30-talshus i Höör

Kategorier:
Lagfarter SkD
Lagfarter SkD Försäljningen av huset på Stanstorp 250 i Höör är nu klar. Ny ägare blir Louise Rebsdof Rostved från Köpenhamn Nv, Danmark som köper fastigheten av Lena Carina Elisabeth Ekberg. Huset är byggt 1937 och har en boyta på 140 kvadratmeter. Ägarbytet gjordes i december 2021 och priset blev 2 400 000 kronor.

I oktober förra året såldes ett annat hus ett par hundra meter bort, på Stanstorp Skogstorpsvägen 1. Priset blev där 2 275 000 kronor, för det 93 kvadratmeter stora huset.

De senaste tolv månaderna har det sålts 16 hus inom en kilometer från den här fastigheten. Det dyraste var Stanstorp Hasselstigen 5B, som gick för 5 000 000 kronor.

  • Datum: 2021-12-01
  • Överlåtelse: Vanligt köp
  • Pris: 2400000 kr
  • Taxeringsvärde: 1206000 kr
  • Adress: Stanstorp 250, Höör

Ekonomi

It-jättar ledde nedgång på Wall Street

Det svängde friskt på New York-börsen på torsdagen. Arkivbild.
Foto: Richard Drew/AP-TT
Ekonomi
Ekonomi

Kurserna steg brett på New York-börsen under torsdagens eftermiddagshandel. 85 procent av aktierna som ingår i det breda S&P 500-indexet ökade i värde. Men någon timme före stängning vände vinden – alla de tre ledande indexen föll och stängde på minus.

Åter var det aktierna i tekniksektorn som ledde utvecklingen för marknaden i stort. I branschen har stora dagliga kurssvängningar skett den senaste tiden i takt med att oron vuxit för kommande räntehöjningar.

Indextunga it-jättar som Alphabet och Apple, som på eftermiddagen amerikansk tid visade tydliga uppgångar, vände ned. Alphabet, Googles moderbolag, tappade 1,3 procent, medan Apple backade 1,0 procent.

På torsdagens kom också en rapport från arbetsmarknadsdepartementet som visade att antalet amerikaner som ansökte om a-kassa ökade i december – och att siffran var den högsta på tre månader.

Dow Jones industriindex gick ned 0,9 procent, tekniktunga Nasdaqs kompositindex tappade 1,3 procent och S&P 500 backade 1,1 procent.

Ekonomi

Albrecht föreslås som ny ordförande för Storytel

Hans-Holger Albrecht föreslås bli ny ordförande för Storytel. Arkivbild.
Foto: Linus Sundahl-Djerf/SvD/TT
Ekonomi
Ekonomi

Stefan Blom lämnar posten som styrelseordförande för Storytel Group efter endast fyra månader. Till ny ordförande föreslås Hans-Holger Albrecht.

Albrecht kommer närmast från rollen som vd för musikströmningstjänsten Deezer. Dessförinnan var han vd och koncernchef för telekom- och mediekoncernen Millicom och han har även varit vd för Modern Times Group, MTG.

"Hans-Holger Albrecht kommer att tillföra mycket relevant erfarenhet och kompetens till företaget. Han har en stark meritlista inom mediebranschen samt beprövad erfarenhet från internationell expansion”, säger Lars Bergkvist, ordförande i valberedningen, i ett pressmeddelande.

Sport

Fem timmars extra vila fördel mot Polen?

Sveriges förbundskapten Glenn Solberg jublar under segern mot Ryssland i handbolls-EM .
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Sport
Sport Bara drygt ett dygn efter segern mot Ryssland ställs Sverige mot Polen i handbolls-EM:s mellanrunda.
Polen får dock fem timmar mindre vila.
– Det ska vi ta med oss, absolut, sade förbundskaptenen Glenn Solberg.

Det är minst sagt tätt på given i herrarnas handbolls-EM; efter 29–23 mot Ryssland i torsdagseftermiddagens första match i mellanrundan ställs Sverige mot Polen 20.30 på fredagskvällen.

Men vilan blir fem timmar kortare för ett coviddrabbat Polen, som mötte Norge på torsdagskvällen – och föll med 31–42.

Och de extra timmarna kan vara till fördel för Sverige.

– Ja, lite grann, tror jag. Det är klart att de timmarna kan vi göra något nyttigt av, och återhämta oss så bra som möjligt för att vara förberedda inför matchen, sade högersexan Valter Chrintz – som fick chansen mot Ryssland och gjorde fem mål – på en presskonferens efter Sveriges seger.

– Såklart att det betyder en del. När det är tätt inpå med matcher gäller det att man får bra med vila, all behandling och allt annat, så klart att det är väldigt viktigt för oss, sade vänsternian Eric Johansson.

Balansgång för Solberg

Förbundskaptenen Glenn Solberg höll också med.

– Ja, det är absolut bra, vi får fem timmar (extra). Det ska vi ta med oss, absolut, sade han.

Solberg, som kunde kosta på sig att gå runt med flera spelare mot Ryssland, konstaterade att han har en balansgång i laguttagningen mot Polen.

– Det är viktigt i morgon (fredag), men det är viktigt hela tiden. Man måste tänka på match tre och fyra, men även nu, sade han.

Det är exempelvis tveksamt om målvaktsstjärnan Andreas Palicka, 35, kommer att starta även mot Polen efter sitt storspel mot Ryssland.

– Det är svårare för de äldre, sade Solberg.

– Vi får hem och vila och prata igenom och se vad som blir det bästa möjliga i morgon.

Palicka själv menade emellertid att han är redo att stå drygt 24 timmar senare.

– Ja, det kan jag. Det är inga problem, sade han.

Osäkert med Darj

Huruvida Sverige får förstärkning av försvarschefen Max Darj mot Polen är oklart.

"Vi har inga nya besked där eller kan säga om han är tillbaka eller inte i morgon", meddelade Sveriges presschef Daniel Vandor i ett sms till TT.

Darj testade positivt för covid-19 inför lördagens möte med Spanien och blev placerad i karantän. Det fanns ett visst hopp att 30-åringen skulle vara tillbaka mot Ryssland – men så blev inte fallet.

Minst fem dagars karantän följt av två negativa testsvar krävs för att komma tillbaka i spel. Men under torsdagsförmiddagen hade Sverige inte fått något provsvar, och Darj missade således matchen mot Ryssland.

Utöver Darj är även Daniel Pettersson och Niclas Ekberg isolerade efter att ha smittats. Men Sverige har i alla fall inte konstaterat några nya positiva fall.

"Alla på plats var tillgängliga i dag", skrev Daniel Vandor.

Fredrik Shayn Scherman/TT

Sport

Regerande mästaren utslaget: "Misslyckande"

Algeriet förlorade mot Elfenbenskusten – och är utslaget.
Foto: Themba Hadebe/AP/TT
Sport
Sport Regerande mästaren Algeriet är överraskande utslaget ur Afrikanska mästerskapen i fotboll. Redan i gruppspelet.
Däremot är skrällaget Komorerna klart för åttondelsfinal.

2019 tog Algeriet sin andra titel i Afrikanska mästerskapen. Men efter två förluster och ett kryss slutade laget sist i grupp E i årets upplaga i Kamerun, uppskjutet på grund av coronapandemin.

Inför den sista omgången i gruppspelet hade Algeriet fortfarande en plats i åttondelsfinalen i egna händer. En seger mot redan klara Elfenbenskusten hade skickat vidare laget som en av de bästa treorna.

"Ett misslyckande"

Men efter mål från Franck Kessié, Ibrahim Sangaré och Nicolas Pépé blev det förlust med 1–3 för algerierna som därmed blir femte regerande mästaren att inte ta sig till slutspel på de senaste sex turneringarna.

– Det är ett misslyckande, så enkelt är det, sade Algeriets förbundskapten Djamel Belmadi, som ledde Algeriet till titeln 2019.

– Från starten av turneringen har vi inte lyckats ta vara på våra målchanser. Till och med straffar har vi haft svårt med. Vi var helt enkelt inte tillräckligt bra.

I stället tog Ekvatorialguinea, via 1–0 mot Sierra Leone, andraplatsen bakom Elfenbenskusten, och avancerar till åttondelsfinal. Sierra Leone blev trea i gruppen.

Skrällaget mot Kamerun

Ekvatorialguineas seger innebar dessutom att skrällaget Komorerna – som gör sitt första framträdande i mästerskapet – sensationellt är klart för åttondelsfinal. Önationen var med sina 132:a-plats på världsrankningen det tredje sämst rankade laget på förhand, men skrällvann mot bjässen Ghana med 3–2 i den avslutande gruppspelsomgången. Det räckte för att Komorerna skulle ta sig vidare till åttondelsfinal, på Ghanas bekostnad, som en av de bästa treorna från gruppspelet.

I åttondelsfinal väntar emellertid tufft motstånd, i form av värdnationen Kamerun, som gjorde sju mål på tre gruppspelsmatcher.

För Elfenbenskustens del väntar tungviktsmöte med Egypten – den stora matchen bland åttondelsfinalerna.

FAKTA

Fakta: Åttondelsfinalerna i Afrikanska mästerskapen

23 januari: Burkina Faso–Gabon, Nigeria–Tunisien.

24 januari: Guinea–Gambia, Kamerun–Komorerna.

25 januari: Senegal–Kap Verde, Marocko–Malawi.

26 januari: Mali–Ekvatorialguinea, Elfenbenskusten–Egypten.

Sport

Wanne och Palicka glänste när Sverige vann i EM

Andreas Palicka stod för 15 räddningar mot Ryssland.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Sport
Sport Ett steg i rätt riktning, två välbehövliga poäng och tre matcher kvar.
Efter 29–23 mot tidigare obesegrade Ryssland har handbollslandslaget fått en perfekt start på mellanrundan i EM.
– En stabil seger, säger målvakten Andreas Palicka till TV6.

Det var med knapp marginal och utan att imponera som Sverige över huvud taget lyckades ta sig vidare till mellanrundan i Bratislava.

Ett av de stora frågetecknen inför matchen mot Ryssland handlade om kant- och kontringsspelet, som var så framgångsrikt vid VM-silvret för ett år sedan men nästan obefintligt hittills i EM.

Snabbt svar mot Ryssland: Vänstersexan Hampus Wanne kontrade in 1–0 direkt i första matchminuten.

Ett annat frågetecken var målvaktsspelet, bara tre räddningar (!) på hela matchen senast mot Tjeckien.

Snabbt svar mot Ryssland: Andreas Palicka var uppe i tre räddningar redan efter drygt sex minuter.

– Vi kommer in i matchen på ett helt annat sätt, brinner lite mer och får i gång spelet direkt, säger "Palle" till TV6.

Fyra raka mål

Så långt såg det bra ut, men en tidig 5–2-ledning åts upp av ryssarna som firade triumfer mot det svenska mittförsvaret och var ikapp till 12–12 i slutet av första halvlek. Straffsuveränen Wanne – hundraprocentig från sjumeterslinjen – gav då Sverige ledningen igen och när det följdes av ytterligare tre blågula mål lades grunden till en skön halvtidsledning med 16–13.

– Vi ska försöka hålla i det vi har påbörjat, det breda anfallsspelet som har funkat jäkligt bra och som vi på något sätt har hittat tillbaka lite till, sade assisterande förbundskapten Martin Boquist till TV6 i sin halvtidsanalys.

Tre coronasmittade

Coronaviruset härjar vilt i EM-turneringen och Sverige kom till spel utan isolerade trion Max Darj, Daniel Pettersson och Niclas Ekberg. Försvarsgeneralen Darj smittades först och är därför närmast en möjlig comeback.

Nu fick Ekbergs hastigt influgne ersättare Isak Persson, till vardags i Lugi, göra mästerskapsdebut och skicka in 21–16-målet när Sverige såg till att behålla kommandot mot ryssarna i andra halvlek.

När den briljante Wanne i tät följd gjorde sitt sjunde och åttonde mål – och gav Sverige 24–18 – kändes matchen avgjord. Wanne slutade på nio mål totalt.

– Det var skitkul i dag, det känns på planen i alla fall som att det syns vad vi har pratat igenom, säger Wanne till TV6.

Palicka noterades för hela 15 räddningar – och Sveriges medaljhopp i EM lever i allra högsta grad.

– Det var skönt att vinna i dag, det var en lite stabilare insats från oss allihop, säger Palicka.

– Jag håller prestationen som den bästa i det här mästerskapet så här långt, men det finns fortfarande saker att förbättra och det är glädjande.

Wanne säger att Sverige har fokuserat på att "inte göra det svårare än vad det är".

– Jag tycker att vi har bevisat senaste året vad vi kan göra. Vi har kollat video på hur vi har gjort det innan. Jag tycker vi tog ett litet steg i alla fall mot vår äldre form.

Blågult spelar igen redan på fredagskvällen, mot Polen, som föll med 31–42 mot Norge.

Carl Göransson/TT

FAKTA

Så fortsätter handbolls-EM

Sex lag spelar i Sveriges grupp i mellanrundan i Bratislava, där de två bästa lagen når EM-semifinal. Lagen tar med sig inbördes resultat från det första gruppspelet, vilket betyder att Sverige har med sig förlusten mot Spanien i bagaget.

+ Ställningen:

Spanien har fyra poäng. Norge, Sverige, Tyskland och Ryssland har två poäng. Polen har noll poäng.

+ Spelprogrammet:

Torsdag: Sverige–Ryssland 29–23, Tyskland–Spanien 23–29, Polen–Norge 31–42.

Fredag: Spanien–Ryssland (15.30), Sverige–Polen (18.00), Norge–Tyskland (20.30).

Söndag: Ryssland–Polen (15.30), Sverige–Tyskland (18.00), Spanien–Norge (20.30).

Tisdag: Polen–Spanien (15.30), Tyskland–Ryssland (18.00), Sverige–Norge (20.30).

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Smartstudies

Ökat intresse för läxhjälp i Skåne

SmartStudies Allt fler skånska familjer vill ha läxhjälp.

Det beskriver läxhjälpsföretaget SmartStudies som menar att intresset ökar i de flesta av de skånska kommunerna.

Fram till 2015 var det möjligt att få RUT-avdrag för läxhjälp. Men även fast RUT-avdraget för läxhjälp har avskaffats, så har det fortsatt funnits ett stort intresse för att anlita privat läxhjälp. SmartStudies är ett företag som särskilt profilerat sig på mattehjälp. SmartStudies identifierar att intresset för läxhjälp ökat avsevärt bland de skånska kommunerna, det gäller läxhjälp både för elever i grundskolan- och gymnasieskolan. Men SmartStudies får också in förfrågningar om att hjälpa elever med exempelvis tekniker för uppsatsskrivande, men även om att hjälpa elever med kurser på avancerad nivå på högskolor och universitet.

Undervisning både fysiskt och online

SmartStudies erbjuder både läxhjälp fysiskt, hemma hos eleven eller på ett bibliotek eller på annan plats. Men också digital studiehjälp, vilket det nu finns en stor efterfrågan på med anledning av Coronavirusets spridning. Det finns även elever och familjer som efterfrågar kombinationer av fysisk och digital studiehjälp. Ett annat företag som erbjuder mattehjälp både fysiskt och digitalt är Allakando, läs mer om Allakando läxhjälp här.

Läxhjälp som leder till förbättrade kunskapsresultat

Läxhjälp är en beprövad metod för att höja en elevs kunskapsresultat. Självstudier är bra, nyttigt och oundgängligt, men forskningen är samtidigt tydlig med att en av de viktigaste faktorerna för att en elev ska lära sig så mycket som möjligt i skolan är att den får tillbringa så mycket tid som krävs med en ämneskunnig lärare. Svenska elever har dessutom mindre undervisningstid än elever i jämförbara länder och läxhjälp kan på så sätt vara en möjlighet att få mer tid med en kunnig lärare. 9 av 10 av SmarStudies elever höjer sina betyg efter slutförd undervisning.

Privatlärare som kan ämnena och pedagogiken

En förklaring till att SmartStudies privatundervisning har varit så framgångsrik är att de har varit noggranna med att rekrytera de bästa privatlärarna. För att bli anställd som privatlärare, eller mattelärare, hos SmartStudies ska du genomgå en lång rekryteringsprocess som innefattar flertalet intervjuer, tester och en mycket noggrann referenstagning. SmartStudies ställer höga krav på att personen har en bra pedagogisk förmåga och djupa kunskaper i de ämnena som han eller hon ska undervisa i - för det är det som i slutändan avgör läxhjälpens kvalitet. Många av privatlärarna är studenter på framstående utbildningar på exempelvis Lunds Tekniska Högskola, Chalmers OCH Kungliga Tekniska Högskolan.

Ett upplägg som passar dig

SmartStudies anpassar ett upplägg på undervisningens som passar dig och din familj. Undervisningen kan ges i de allra flesta ämnena och oavsett var du bor i Skåne, eller var du bor i landet. Om du vill veta mer om SmartStudies läxhjälp, klicka här.

Sport

Powerplay tog Skellefteå till serieledningen

Skellefteås Rickard Hugg blev tvåmålsskytt i 5–2-segern mot Timrå. Arkivbild.
Foto: Pär Bäckström/TT
Sport
Sport Skellefteå spelade inte alls som ett topplag men lagets powerplay var högeffektivt.
Då blev det ändå seger med 5–2 mot Timrå och avancemang upp till serieledning i SHL.
– Kul. Vi har ju som målsättning att vara där uppe och ska försöka hålla oss kvar där resten av säsongen, säger tvåmålsskytten Rickard Hugg.

Passningarna satt inte där de skulle och farten på skridskorna saknades. Men spelet i numerärt överläge var exemplariskt. Lagets tre första mål kom med en man mer på isen och var i praktiken det som avgjorde matchen till Skellefteås fördel.

Andrakedjan med Rickard Hugg, Jonathan Johnsson och Linus Karlsson stod för fyra av Skellefteås fem mål, tre av dessa i numerärt överläge.

– Vi har spelat ihop hela säsongen och är ganska svårlästa i powerplay, säger Rickard Hugg.

Efter 6.12 i den första perioden kom det första powerplaymålet. Det var lagets bäste målskytt Linus Karlsson som fick en passning genom boxen från Jonathan Johnsson, tog emot pucken och drog sedan upp den i nättaket bakom Sami Rajaniemi i Timrås mål.

"Enkla men fina mål"

Timrå gjorde en blek insats senast mot Brynäs, nu såg det betydligt bättre ut och efter en snabb spelvändning kunde Timråbacken Joey LaLeggia kvittera till 1–1 i slutet av öppningsperioden.

Passningen kom från Robin Alvarez och sex minuter in i den andra perioden stod Alvarez för en ny målgivande passning när han rundade Skellefteåkassen och hittade en helt omarkerad Jacob Blomqvist som med ett direktskott gav bortalaget ledningen.

Men så var det det där med Skellefteås powerplay.

Tre gånger fick hemmalaget chansen att spela med en man mer på isen i mittenperioden. Två gånger gjorde Rickard Hugg mål.

– Det var två ganska enkla mål men fina att få. Och det är alltid kul att göra mål, säger Rickard Hugg, som hade chansen att göra hattrick men missade det tomma Timråmålet på slutet.

"Helt okej match"

Timrå stod för en stark slutperiod och pressade stundtals intensivt i anfallszonen men Skellefteåmålvakten Gustaf Lindvall storspelade. Mitt i Timrådominansen kunde hemmaforwarden Jonathan Johnsson sticka upp och skicka in 4–2-målet intill Rajaniemis högra stolpe.

Oscar Möller fastställde sedan slutresultatet i tomt mål.

Skellefteå har nu vunnit elva av sina senaste 14 matcher och tog sin tredje seger av lika många möjliga mot Timrå den här säsongen.

– Det var ingen perfekt match från vår sida. Vi är slarviga i neutral zon, får inte ner pucken på djupet utan ger dem momentum. Men totalt sett gör vi en helt okej match, säger Rickard Hugg som nu gjort 13 mål den här säsongen.

Thomas Eriksson/TT

Utrikes

Tuffa nätregler godkänns av Europaparlamentet

EU-kommissionär Thierry Breton. Arkivbild.
Foto: Kenzo Tribouillard/AP/TT
Utrikes
Utrikes Europaparlamentet godkänner ett förslag som ska kontrollera innehållet på internet.
I förslaget finns bland annat förbud mot vissa typer av annonsering, vilket är ett direkt slag mot internetjättarna Google och Facebook.

Förslaget kallas DSA (digital services act), och det innehåller även bestraffningar för de plattformar och webbsidor som bryter mot omfattande regler kring vilket innehåll som får visas på internet, med nya regler för hanteringen av olagligt och olämpligt material.

Parlamentet antog med stor majoritet förslaget. En skrivning av förslaget har redan godkänts av de ansvariga ministrarna inom EU:s medlemsländer.

Hög hastighet

Kompromissförhandlingar inleds nu för att få fram en slutgiltig lag, vilket kan ske redan i vår. Hastigheten på lagförslaget är mycket hög för att vara EU, då EU-kommissionen lade fram förslaget så sent som december 2020.

Parallellt med DSA finns förslaget DMA (digital markets act) vars mål är att reglera marknaden och tvinga de stora nätaktörerna att ge rättvisa villkor för andra företag och konsumenter som använder deras tjänster.

Måltavlorna för förslagen är tydliga: bland dem de amerikanska jättarna Amazon, Apple och Google med dess moderbolag Alphabet samt kinesiska Alibaba.

– De stora (digitala) plattformarna kan inte längre dölja sig bakom slöjor av ignorans. De tvingas nu att möta konsekvenserna av deras logaritmer, sade den danske Europaparlamentarikern Christel Schaldemose i samband med omröstningen.

Bolag som bryter mot reglerna kan komma att tvingas böta upp till sex procent av deras globala årsinkomster.

– Vi vet inte längre vad våra barn gör på internet. . . det är rena vilda västern, säger EU-kommissionären Thierry Breton som presenterade förslaget 2020. Breton har ansvar för den europeiska inre marknaden och flera digitala frågor.

FAKTA

Fakta: Nya nätregler i EU

EU-kommissionen lade i december 2020 fram förslag på två nya digitala lagar: om digitala tjänster (DSA) och digitala marknader (DMA).

Förenklat kan DSA liknas vid spelregler för det som händer på de digitala plattformarna medan DMA ses som ett regelverk för hur de största plattformarna konkurrerar med andra mindre aktörer inom sitt specifika område.

I DSA ingår skärpta krav på att plattformar agerar mot illegalt innehåll och även hantering av illegala varor. Digitala samordnare i medlemsländerna får en övervakande roll för att se till att plattformarna agerar.

Lagförslagen behandlas i sedvanlig ordning parallellt av EU-länderna i ministerrådet och av EU-parlamentet. Ministerrådet har enat sig om sin syn, medan parlamentet hoppas göra detsamma före årsskiftet. Därefter kan kompromissförhandlingar inledas under våren 2022.

Inrikes

Knarkfynd efter brand – man anhållen

Efter en brand i Gottsunda i Uppsala hittades en större mängd narkotika. Arkivbild.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Inrikes
Inrikes

Polisen har hittat en större mängd narkotika efter en brand i en radhuslänga i Gottsunda i Uppsala. En man i 30-årsåldern är anhållen misstänkt för grovt narkotikabrott, rapporterar lokala medier.

Branden inträffade i måndags och flera lägenheter drabbades. Vid den tekniska undersökningen efter branden hittades stora mängder narkotika i en av lägenheterna.

– I samband med att man tog sig in i lägenheten hittades cannabis och utrustning för att framställa narkotika, säger åklagaren Thomas Larsson till Upsala Nya Tidning.

En man greps och han anhölls senare. Hur mycket narkotika som hittades är inte känt.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL