Malmö

”Viktigare än någonsin med musik”

Gunhild Carling, artist, musiker, jazzmusiker, multiartist.
Foto: Peo Möller
Malmö
Kultur och nöje
Kultur och nöje Gunhild Carling har landat i Skåne för sin januariturné. På lördag spelar hon tillsammans med Carling Family och Tomas von Brömssen på Palladium.
– Malmöpubliken är wow, det är fullt ös, den underbaraste publiken, säger hon.

I måndags landade Gunhild Carling åter på skånsk mark. Multiinstrumentalisten är sedan tre år tillbaka bosatt utanför San Fransisco i USA. Där har hon under hösten avverkat spelning på spelning, från östkust till västkust. Hon lever sin dröm och tack vare internet har både hon, familjen och den grupp av grannar hon startat band med fått både uppmärksamhet och fans.

– De är superstjärnor nu tack vare internet, säger hon med ett skratt när vi pratas vid på telefon.

– Jag har internet att tacka för typ allt. Det är så himla roligt och min familj som bor här i Sverige är nästan stjärnor i New York. Och mina grannar är superkändisar! Allt relativt så klart, men de är kända i de kretsarna.

När USA gick in i lockdown och samtliga spelningar och konserter ställdes in låg Gunhild Carling inte på latsidan. Tillsammans med sina grannar startade hon bandet ”Carlings darlings in the garden” och livestreamade sina spelningar. Visningarna tickade på till miljonsiffror. När så landet öppnades upp igen den kom också konsertförfrågningarna. Under sommaren och hösten har hon turnerat både med en orkester och solo.

– Det har varit fullt ös. Först var det turné med en amerikansk orkester som heter Post Modern Jukebox, vi turnerade från östkust till västkust. Vi sov på buss mellan platserna, det var turné på riktigt, en totalturné. Därefter hade jag min egen turné, en Gunhild Carling tour, och då betade jag mig i genom hela USA, jag spelade på 60 platser. I New York, Pennsylvania, New Jersey och Baltimore hade jag familjen Carling med, de kom över från Sverige. Det var väldigt kul.

Fina recensioner

I New York spelade de på jazzklubben Birdland, en klubb som Gunhild spelat flera gånger på efter att ha lyckats tjata sig till en spelning som sedan blev utsåld. Nu senast på Birdland fick Gunhild och familjen fina recensioner av musikkritiker.

– Det var helt fantastiskt, jag går och svävar på moln, säger hon.

Den hektiska hösten påminde om gamla tider, säger hon.

– Så här var det alltid innan pandemin. Man kan inte säga nej nu när alla teatrar bjuder in, och jag blir så glad och smickrad över det.

Gunhild Carling är tillbaka i Sverige för att turnera innan hon åter beger sig till nya hemlandet USA.
Foto: Peo Möller

Den första publiken som kom i början när allt öppnade upp var försiktig, sedan släppte det allt mer.

– I höstas var det fullt ös och väldigt god stämning innan jul. Sedan kom omikron.

Musik viktigare än någonsin

Ända sedan coronapandemin började har Gunhild Carling varit övertygad om att det snart skulle vara förbi.

– Jag tänkte att det skulle vara över efter två tre veckor men det drog ut på tiden. Nu är det 2022 och fortfarande pandemi. Man får finna sig i alla omständigheter, konstaterar hon och berättar att två års pandemi har gett upphov till mycket tankar.

– Jag känner på något sätt att när folk går ut för att roa sig ska det vara annorlunda, det ska inte som med jobbet eller skolan, och hur ska jag skapa detta? Att man plötsligt förflyttas till en annan värld? Jag har lagt mycket tankekraft på det.

Vad har du kommit fram till?

– Jag har inget svar. Men jag tänker mycket att de ska transporteras till en fantastisk värld och bara känna wow. Jag känner att det är viktigare nu än någonsin tidigare att vara konstnär. Levande musik är viktigare än någonsin. Nu har man som musiker en roll att spela, att öppna upp känslor när man spelar; glädje, nostalgi, tårar. Framför allt att göra folk glada och få dem att dansa.

Jazzvarieté med musik och humor

Nu har turen kommit till Malmö att husera Gunhild Carling när hon spelar på Palladium i helgen tillsammans med Carling family och Tomas von Brömssen.

– Vi brukar göra en stor turné i januari med storband och familj, en jazzvarieté. Det ska bli så jäkla roligt, vi har tränat in och förberett ett program och kommer att blanda musik och komik. Det blir en feelgoodblandning helt enkelt.

Samarbetet med skådespelaren, komikern och jazzklarinettisten Tomas von Brömssen är inte det första men det var längesedan. Han har bland annat varit presentatör till Hans Carling. När den första föreställningen på lördag blev utsåld bestämde de sig för att göra en till samma dag.

– Det är alltid underbart när publiken vill komma på ens föreställning. Och det är sådan bra stämning i Malmö! Malmöpubliken är wow, det är fullt ös, den underbaraste publiken!

Vad är den största skillnaden mellan den svenska och den amerikanska publiken?

– Det är väl fankulturen som är olika. Avstånden är större i USA, det är jättelångt mellan städerna, och det är väl det som gör att fansen åker runt.

Tröttnar du någonsin på det packade schemat?

– Nej, för mig är det en livsstil. Jag gör det för publikens och musikens skull.

Fotnot: Gunhild Carling, Tomas von Brömssen & Carling Family show framträder på Palladium på lördag den 8 januari, en show klockan 15 och en klockan 19.

Kultur och nöje

Gunhild Carlings hälsning till Skånskans läsare

Kultur och nöje
Webb-TV Gunhild Carling och The Carling Family Band bjuder Skånska Dagbladets läsare på en låt.

Kultur och nöje

Bredd och kvalitet på Palladium i vår

Kultur och nöje
Kultur och nöje Det blir en vår igen och på Palladium presenterar man i det första tryckta programmet på tre säsonger 68 akter med ett brett genrefält. Det bjuds på alltifrån jazz till klassiskt, familjeföreställningar och världsmusik.
– Vi har lagt programmet som att det verkligen ska bli av, för så känns det, säger Palladiums verksamhetschef Ann-Marie Ekman.

I februari 2020 firade Palladium 100-årsjubileum, ett firande de precis hann med innan coronapandemin slog till och stängde ned kulturevenemangen. Sedan dess har man på Palladium anpassat sig efter restriktionerna och försökt hitta nya lösningar för att kunna ge konserter i den mån det varit möjligt.

– Under våren hade vi helt nedstängt, sedan öppnade det för åtta personer så en dag i maj gjorde vi sex konserter á tjugo minuter med samma grupp för åtta personer varje gång bara för att göra något publikt, säger Ann-Marie Ekman med ett skratt.

– Vi har blivit väldigt bra på streaming under pandemin, det har spelats in en del på Palladium också under perioden så huset har i viss mån varit igång under våren 2021 även om vi inte hade publik verksamhet.

En hektisk höst

Från att man kunde vara 50 personer i publiken körde de igång och när det i slutet av september presenterades än mer lättnader i restriktionerna kunde de öppna upp på riktigt igen. Men det innebar också en hektisk period med mycket arbete för att ta igen alla akter som blivit framflyttade.

Ann-Marie Ekman, verksamhetschef på Palladium.
Foto: Eva Sjögren

– Vi har haft en väldigt intensiv och rolig höst. Mot slutet av hösten kom restriktioner om vaccinbevis och det var mycket nya saker att sätta sig in i. -Jag hade nog aldrig trott att vi skulle vara kontrollanter i den här branschen. Men det har fungerat ganska bra, de flesta är väldigt positiva och känner sig säkra då man vet att alla är vaccinerade, säger hon.

Några gånger har det också uppstått en del komplikationer och förvirring.

– Det är en del som inte tänkt på att de första vaccinbevisen bara varar i tre månader men då kan man oftast hämta hem det igen snabbt på plats. Folk glömmer att dom måste ha id-handlingar med sig, och att det måste gå 14 dagar efter andra sprutan har några missat och det har blivit lite extra moment och irritation, men det har verkligen inte varit mycket. Jag tror det blir lättare efterhand och alla vet att nu är det detta som gäller och de flesta tycker det är väldigt bra.

Folk och rackare.
Foto: Per Ole Hagen

Det som varit svårast med restriktionerna är inte själva omställningen i sig utan den korta tiden man haft på sig att ställa om, menar Ann-Marie Ekman

– Det vi gör nu, om restriktionerna ser ut som dom gör, är att vi fortsätter med vaccinbevis för att kunna ha 500 i publiken. Men däremot kan vi inte ha vår servering öppen då man måste ha sittplats till alla som äter och dricker och det har vi inte. Det blir lätt trängsel i vilket fall så vi har beslutat att inte ha några pauser i våra konserter den närmaste tiden.

68 punkter på programmet

Nu blickar Ann-Marie Ekman framåt och ser med tillförsikt fram emot 2022. Vårprogrammet innehåller 68 programpunkter från januari fram till sommaren.

– Vi dristade oss till att våga trycka programmet nu, det har vi inte gjort på tre säsonger. Det sista vi tryckte var till vårt 100-årsjubileum 2020. Så det är jätteroligt att kunna presentera vårt som vanligt breda och högkvalitativa program. Vi har lagt programmet som att det verkligen ska bli av, för så känns det.

Jazzpianisten Jacob Karlzon spelar med unik konsert.
Foto: Mats Backer

Först ut i vårens program är Gunhild Carlings konsert tillsammans med Tomas von Brömssen som du kan läsa om intill. Därefter bjuds det på jazz, klassiskt, dansföreställningar, familjeföreställningar och en hel del annat, däribland tre skivsläpp med artister från regionen. Dels är det Vivian Buczek Group med Seamus Blake med albumet Roots, Elisabeth Melander med albumet Notes from within och så jazzpianisten Jacob Karlzon som ger en högst annorlunda konsert från albumet Wanderlust.

– Det är extra spännande att han har spelat in skivan i ett nytt ljudlandskap där man känner att man sitter mitt inne i musiken och att vi får möjligheten att återskapa detta på just releasekonserten på Palladium.

Tekniken bakom det hela kallas immersive sound, eller rumsligt ljud eller spatial audio på svenska, och det gör att ljudet och musiken kommer från alla håll, snarare än från en riktning. Tekniken byggs upp på Palladium särskilt för Jacob Karlzons konsert vilket är helt unikt.

– Han har också en ljussättare med sig så det blir verkligen en helhetsupplevelse.

Lunchkonserterna tillbaka

Vidare blir det också folkmusik, bland annat med Folk och rackare som har återförenats, visor med Sofia Karlsson och Musica Vitae, dansföreställningar med bland andra Kenneth Kvarnströms Pianotopografier och så familjeföreställningar med Ludde B och Ayla med flera.

Marmen Quartet
Foto: Sam Cornish

– På den klassiska sidan har vi två stråkkvartetter, brittisk-svenska Marmen Quartet och David Oistrakh Quartet från Ryssland. Och så har vi en konsert med världspianisten Peter Jablonski. Vi fortsätter med vårt lunchkonsertprogram tillsammans med Musikhögskolan i Malmö med fri entré. För eleverna betyder det oerhört mycket att få framträda i den här formen. Vi har också Levande scen, där en ung producent plockat ut två unga lokala akter, dels Mattis som är väldigt ny och kritikerrosad och så är det Hater.

Vad ser du själv mest fram emot i programmet?

– Jag ser fram emot alla konserter, men Lucibela ska bli extra roligt att äntligen få höra efter att hennes konsert blivit framflyttad flera gånger. Jag lyssnade på henne på Womex (världsmusikmässan reds.anm.) 2018 och sedan dess har jag längtat efter att ha konserten här. Sedan är det så klart spännande med Jacob Karlzons konsert.

Lucibela från Kap Verde.
Foto: Pressbild

Vad har du för förhoppningar på 2022?

– Jag hoppas att vi åtminstone får ha det som vi har det nu och att vi snart kan öppna upp igen och kunna göra allt på det sätt som vi vill göra det. Med helhetsupplevelsen också med servering och kringsaker, som att man inte måste slussa in och ut folk snabbt. Åtminstone hoppas jag att vi kan fortsätta göra våra konserter, det är det viktigaste, för folk, inklusive jag själv, längtar verkligen efter dessa, säger Ann-Marie Ekman.

FAKTA

Palladiums vårprogram i urval

8 januari: Gunhild Carling, Tomas von Brömssen & Carling Family show

22 & 23 januari: [...It is containet in...] - Land before time (urpremiär)

29 januari: Stockholm Swing All Stars

1 februari: Flax

4 februari: P-Floyd - Coming back to life tour 2022

5 februari: The 60's concert med bl. a Anne-Lie Rydé

6 februari: Symfonikonsert med Öresunds unga symfoniker

12 februari: Dawda Jobarteh & Admeta string quartet

17 februari: Jag gör vad fan jag vill - en soloföreställning för kvinnor och extremt modiga män - Katrun Sundberg

18 februari: Moonica Mac - Kom till mig

22 februari: Lloyd Cole

25 februari: Božo Vrećo

28 februari: Pianotopografier - Kenneth Kvarnström

3 mars: Levande Scen - Hater

5 mars: Sam Outlaw with his band

11 mars: Vivian Buczek Group feat. Seamus Blake - Roots (Releasekonsert)

14 mars: Lunchkonsert på Palladium, Musikhögskolans pianoklass

17 mars: Claes Malmberg - "Liveshow"

18 mars: Loney Dear

20 mars: Hur gick det sen? - Teater Sagohuset av Tove Jansson

24 mars: Marinens musikkår möter Frida Öhrn

25 mars: Bob Hansson - Konsten att få mer wow!

26 mars: Malmö Scenfest

28 mars: Damien Jurado

31 mars & 1 april: An immigrant's story - Wanjiru Kamuyu

4 april: Lunchkonsert på Palladium - Musikhögskolans Sångklass

6 april: Lucibela - Den gyllene rösten från Kap Verde

19&20 april: Carpe Diem ... eller när är det försent att starta punkband? - S.O.J Scenkonstproduktion (urpremiär)

7 maj: Swing is in the air - Glenn Miller Orchestra med Meta Roos & Andreas Weise

12 maj: Miriam Aïda - One

18 maj: I paradisets skugga - premiär

28 maj& 29 maj: - Tillsammans igen - Dansstudion No.1

5 juni: Malmö music festival Concertino Internazionale

Malmö

Svårt att införa ett totalförbud för raketer

Folk samlas längs kajerna vid det offentliga fyrverkeriet vid fyren i Nyhamnen i Malmö på nyårsafton.
Foto: Johan Nilsson/TT
Malmö
MALMÖ Hur kan den personliga friheten gå före djurskyddet och risken för skador och att folk begår brott när man tillåter att det används smällare och raketer alla tider på dygnet kring nyårsafton. Det skriver en hundägare, som vill ha ett totalförbud, i ett mejl till kommunalrådet Andreas Schönström (S).

– Vi är mycket medvetna om problemet och reglerna kring fyrverkerier har skärpts i flera omgångar, bland annat har ju Malmös ordningsstadga ändrats med en begränsad tid, då det är tillåtet med fyrverkerier. Ett totalförbud skulle dock vara verkningslöst, skriver Andreas Schönström i ett svar.

Enligt Malmö stads ordningsstadga får fyrverkerier bara säljas till personer över 18 år och inte användas på en offentlig plats utan tillstånd från polisen – med undantag för nyårsafton klockan 18.00-02.00. Smällare är förbjudna överallt i hela Sverige.

Malmö

Krävs på avgift för ambulans med tatueringsservice

Edvin Abazagic måste betala 3000 kronor i avgift för att han inte har anmält sin tatueringsambulans till miljöförvaltningen, tycker Malmö stad. Fantasier och missförstånd, menar Edvin Abazagic.
Foto: Anna Lindblom
Malmö
Malmö Vad är egentligen en tatueringsambulans? Miljöförvaltningen och tatueringsambulansens ägare har helt olika åsikt om den saken. Ägaren krävs på straffavgift – men menar att allt är ett missförstånd.

Edvin Abazagic är den första att medge att berättelsen om hans tatueringsambulans är ganska snårig.

– Det är en lång och krånglig historia, som egentligen började redan 2015.

Det var då han råkade se en ambulans från insidan för första gången.

– Det var ju helt sterilt där inne, och jag tänkte att ”där skulle man ju faktiskt kunna tatuera”.

Blev för krångligt

Han drev tatueringsstudio redan på den tiden, nämligen, och det gör han fortfarande. I dag finns han bara i Malmö, men tidigare har han även haft verksamhet i Skurup.

– Så redan då, 2015, ställde jag frågan till miljöförvaltningen i Skurup. Tatuera i en ambulans, hur fixar man det?

Edvin Abazagic har ambulansen parkerad utanför sin tatueringsstudio i östra Malmö. Själva tatuerandet äger rum inne i studion, betonar han. Fast det spelar ingen roll, menar Malmö stad.
Foto: Anna Lindblom

Men det skulle bli krångligt, blev svaret. Det krävdes specifika ytor och plats för städutrustning och allt möjligt besvärligt, berättar Edvin Abazagic, så han lät hela saken rinna ut i sanden, tillsvidare.

Och det är här någonstans berättelsen börjar glida iväg åt två olika håll. När Edvin Abazagic berättar den låter den på ett sätt. När miljöförvaltningen berättar den låter den helt annorlunda.

Taxi och tatuering

Edvin Abazagic beskriver hur han noggrant har anmält sin tatueringsverksamhet till miljöförvaltningen vartenda år, precis som man ska, och att det är en verksamhet som i och för sig omfattar en ambulans, men där inga som helst behandlingar görs, eller någonsin har gjorts, i ambulansen ifråga.

– Jag har aldrig utfört en tatuering i bilen. Aldrig. Den har använts till att köra kunder i, och för att visa upp oss. Vi har ställt upp den på event och sålt presentkort i den.

Köra kunder?

– Ja, jag har kunder från många olika ställen, Göteborg, Ystad. Så slipper de köra själva.

Som en kombinerad taxi- och tatueringsservice?

– Ja, det kan man säga. Och marknadsföring, som sagt. Men jag har aldrig tatuerat någon inne i bilen.

Det kvittar om bilen bara har använts som marknadsföring, menar miljöförvaltningen och kräver Edvin Abazagic på miljösanktionsavgift.
Foto: Anna Lindblom

Att det har funnits tatueringsutrustning i bilen, något miljöförvaltningen har noterat på bilder som Edvin Abazagic lagt ut i sociala medier, beror på att han har fraktat utrustningen mellan gästspel i olika studier, förklarar han.

– Det är klart att jag vill använda mina egna grejer.

Marknadsföring räknas

Fast egentligen spelar det där ingen roll, menar miljöförvaltningen. Och nu blir det om möjligt ännu snårigare.

Låt oss säga att Edvin Abazagic har haft sin ambulans, inklusive utrustning, utan att någonsin tatuera någon i den. Enligt miljöförvaltningen har han gjort fel i alla fall, genom att använda ambulansen i marknadsföringssyfte. Han har i och för sig anmält sin stationära tatueringsstudie, och årligen haft miljöinspektör på plats enligt alla konstens regler, men genom att inte specifikt anmäla ambulansen har han brutit mot miljöbalken. Även om den bara har utgjort en rullande reklampelare.

– Ja. Det är praxis. Det finns rättsfall som visar att det räcker att marknadsföra en verksamhet för att det ska räknas som att man bedriver verksamheten.

Det förklarar David Lindsjö, enhetschef vid avdelningen för miljö- och hälsoskydd i Malmö stad som alltså nu har krävt Edvin Abazagic på 3 000 kronor i miljösanktionsavgift.

Han har överklagat beslutet, och tänker inte betala.

– Absolut inte. Det är ingen tatueringsbil, det är deras fantasi. Man kan inte betala för något man inte har gjort. Och jag fattar inte varför de lägger sin energi på det här? Lägg den på dem som sitter hemma och tatuerar istället, utan tillstånd. Jag har ju alltid haft tillstånd!

FAKTA

Kan alltså vem som helst köpa en ambulans?

Ja, det är jättelätt, försäkrar Edvin Abazagic.

– Det finns massor av avställda ambulanser på till exempel Blocket.

En snabb googling visar att han har helt rätt. På Blocket, och många andra annonssajter, finns mängder av ambulanser som för ett otränat öga ser helt nya och moderna ut, de billigaste för några enstaka 10 000, de dyraste för många 100 000 kronor.

Edvin Abazagic skulle egentligen vilja börja tatuera i bilen.

– Planen har alltid varit att komma dit, och det har jag också sagt till miljöförvaltningen. Det här är ett helt nytt koncept, jag har ingen kunskap om vad som krävs, vägled mig vidare! Jag är inte deras fiende, jag vill ha kommunikation och samarbete.

Annat perspektiv

Ur David Lindsjös perspektiv ser alltihop, som sagt, helt annorlunda ut.

– Vi anser ju att vi har haft den kommunikationen. Vi har varit tydliga med att han inte uppfyller kraven.

Finns det en möjlighet att det här slutar med att Edvin Abazagic faktiskt får tatuera i sin bil?

– Jag vill inte föregå den prövningen, men då får han ju komma in med information som visar att han kan göra detta på ett hälsosamt sätt, enligt de krav och regler som finns för exempelvis ventilation och hygien. Och så får vi titta på det då.

Malmö

Bilolycka på E65 i höjd med Jägersro

Malmö
Malmö En bil har kört av vägen på E65 vid avfarten mot Jägersro. Två ambulanser ska finnas på platsen.

Enligt SOS Alarm rör det sig om en singelolycka som inträffat vid 07.40-tiden på tisdagen. Två ambulanser var vid åttatiden på morgonen på plats.

Det finns ännu ingen information om skadeläget.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Kasinohai.com

Spellagstiftning - Finland vs Sverige

Kasinohai.com Om du är osäker på hur spellagstiftningen ser ut i Finland och Sverige och om det finns några större skillnader bör du fortsätta att läsa denna artikel där vi kommer att gå igenom de stora dragen i de båda ländernas spellagstiftning.

Spellagstiftningen i Sverige

Den 1 januari 2019 införde Sverige ny lagstiftning som avslutade dominansen från det av regeringen drivna onlinespelföretaget och öppnade sektorn för privata företag.

Under flera år var det statligt ägda Svenska Spel den enda verksamheten som tilläts att tillhandahålla onlinespel till medborgare i Sverige, vare sig det handlar om casinospel, betting på sport eller andra former av spel.

Naturligtvis kringgick de flesta företag denna lagstiftning och år 2018 hade privata företag fått en 29-procentig andel av spelmarknaden i Norden.

Delvis i ett erkännande av ett sådant nytt paradigm och delvis för att de var i behov av skattepengar, gick den svenska regeringen med på att införa nya spellagar. Under den nya lagstiftningen har myndigheten Spelinspektionen rätten att ge licens till privata företag. Hittills har myndigheten tillåtit cirka 100 företag att tillhandahålla sina tjänster till svenska spelare.

De största vinnarna på denna nya lagstiftning är de svenska medborgarna. På grund av lagarna för spel online kan svenskarna nu välja och vraka bland de bästa spelbolagen. Svenska spelportaler visar de bästa casinotjänsterna online och incitamenten för svenska deltagare.

Staten är också en stor vinnare på detta drag. Det är inget mysterium att legalisering av spel på internet är ett snabbt sätt till att generera mer skatteintäkter till statskassan. I hela Sverige måste licensierade företag betala en inkomstskatt på 18 procent av sin inkomst till svenska konsumenter.

Sådana skattebetalningar träder i kraft i år och vi hoppas att vi kommer att få se effekterna av denna inkomstkälla i Sveriges kommande budget.

De svenska spellagarna har hittat en balans mellan att ge spelare valfrihet och skydda dem mot bedrägliga spelbolag. Att främja spel utan tillstånd har varit förbjudet, och den svenska Spelinspektionen har nu fått mandat att blockera överföringar mellan deltagare och obehöriga operatörer.

Lagarna innehåller också strikta regler för etiskt spel. Spelinspektionen har befogenheten att tvinga privata operatörer att vidta sådana åtgärder för deltagarnas säkerhet. Dessutom måste alla speloperatörer erbjuda samtliga spelare ett val om att självuteslutning.

Det har bara gått ett år med de nuvarande svenska lagarna för spel online, och det är ingen tvekan om att vi kommer att se fler regler för att tillåta säkert spel i framtiden.

Spellagstiftningen i Finland

Onlinespel är en av de mest populära formerna av underhållning för människor över hela världen. Särskilt finländarna är människor som älskar att spela. Det har visats att finländarna kan spela för upp till 10 miljarder euro på lotter, spelautomater och sportspel varje år.

Republiken Finland har alltid haft ett regeringsstyrt spelmonopol och trots den senaste utvecklingen inom branschen verkar det som om det kommer att fortsätta vara så. Onlinespel och finska onlinecasinon har blivit en av de största inkomstkällorna under de senaste åren. Finland klassificeras också som den femte största spelnationen i världen, varför de flesta utländska operatörer nu försöker komma in på den finska spelmarknaden. Tyvärr verkar det som om det inte kommer att vara ett alternativ nu eller inom en snar framtid.

Under 2010 begärde Europeiska kommissionen att Finland skulle genomföra ändringar av deras spellagstiftning som skulle göra den mer överensstämmande med EU:s lagar. Trots påtryckningar från Europeiska Unionen förblir Finlands spelstruktur oförändrad. Även om spel i Finland är 100% lagligt är spelreglerna lite mer komplexa. Intressant nog visade statistiken under en nyligen gjord rapport från det finska bolaget Yle att 66% av de äldre finländska invånarna som intervjuades föredrar ett monopol.

Staten har monopol på alla former av spel oavsett om det är online eller offline. All spelverksamhet har alltid hanterats av tre statliga företag. RAY hade alltid haft kontroll över bordsspel och spelautomater i Finland. Nationella lotteriet, sportspel och instant win-spel kontrollerades och reglerades av Veikkaus Oy och alla spel på hästkapplöpning reglerades av Fintoto.

Dessa tre enheter reglerades och kontrollerades av staten och all vinst som gjorts på spel gavs tillbaka till landet oavsett om det är genom konst, vetenskap, sport eller utbildning. Under 2017 slogs dessa tre enheter samman för att skapa ett statligt monopol med namnet Veikkaus.

Slutsats

Som du kan se finns det ett par skillnader i spellagstiftningen hos de båda grannländerna. Efter de förändringar som skedde i Sverige 2019 så är den svenska spelmarknaden betydligt mer öppen och välkomnande för svenska spelare. Finländarna verkar dock inte vara så besvikna, de får goda skatteintäkter och merparten av den äldre befolkningen verkar vilja behålla det rådande monopolet.

Malmö

Personbil krockade med cyklist

Malmö
Malmö Vid sjutiden på tisdagsmorgonen krockade en bilist och en cyklist på Exercisgatan i centrala Malmö.

Larmet om olyckan som inträffade i korsningen med Kungsgatan i Rörsjöparken kom in till polisen 07.08.

En person har enligt SOS Alarm förts till sjukhus med ambulans. Personen ska ha varit vaken och talbar, uppger polisen.

Malmö

Bilbrand på Röda Höja

Malmö
Malmö Tidigt på tisdagsmorgonen brann två bilar på Högatorpsvägen i Malmöstadsdelen Röda Höja.

Larmet om branden kom in till polisen vid halv fem-tiden på morgonen. Enligt polisen har två bilar skadats.

Branden misstänks vara anlagd och polisen har upprättat en anmälan om skadegörelse genom brand.

Malmö

Berusad man slog kvinna på buss

Malmö
Malmö En man omhändertogs under måndagen av polis på en stadsbuss i Malmö. Anledningen var att manen ska ha slagit en kvinnlig medpassagerare.

Polis ryckte vid 18-tiden på måndagen ut till Lindeborg efter ett larm om att en man misshandlat en kvinna på en buss. Mannen ska ha varit berusad och polisen frihetsberövade honom enligt lagen om omhändertagande av berusade personer. Han är nu misstänkt för misshandel. Hur allvarligt skadad kvinnan blev är oklart men enligt polisen behövde hon inte ambulansvård.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL