Lagfarter SkD

101 kvadratmeter stort hus i Eslöv sålt till nya ägare

Kategorier:
Lagfarter SkD
Lagfarter SkD Nu är det klart vem som köpt huset på adressen Tempelgatan 13B i Eslöv av Rezniqi & Fastighet AB. Nya ägare är Lazaro Araujo De Oliveira, 32, och Carla Poroca De Noronha, 34, sedan tidigare boende på just Tempelgatan. Priset blev 2 895 000 kronor och de nya ägarna tog över huset i december 2021. Husets byggår är 1988 och det har en boyta på 101 kvadratmeter.

Nyligen såldes en fastighet bara några hundra meter bort, på Västerlånggatan 51. Där blev priset 13 000 000 kronor.

De senaste tolv månaderna har det sålts 49 hus inom en kilometer från den här fastigheten. Det dyraste var Fäladsvägen 9, som gick för 6 100 000 kronor.

  • Datum: 2021-12-15
  • Överlåtelse: Vanligt köp
  • Pris: 2895000 kr
  • Taxeringsvärde: 2134000 kr
  • Adress: Tempelgatan 13B, Eslöv

Sport

Fel avslöjat i OS-app – kunde ge dataläckor

Forskare har hittat ett säkerhetsproblem i hälsoappen som alla OS-resenärer måste använda.
Foto: David J. Phillip/AP/TT
Sport
Sport Det finns en oro för dataintrång och spionage under OS i Peking och oron visar sig vara befogad.
För nu har ett litet men förödande fel i hälsoappen upptäckts, som kunnat leda till dataläckor.

I hälsoappen måste alla aktiva, ledare och medierepresentanter dagligen fylla i hälsotillståndet, för att man snabbt ska kunna upptäcka coronafall. Redan nu har OS-resenärerna börjat använda appen inför spelen som inleds den 4 februari.

Tidigare i veckan upptäckte forskare vid University of Torontos Citizen Lab ett säkerhetsproblem i appen som kunde medföra dataläckor, inklusive hälsoinformation och röstmeddelanden.

Peking-arrangören medger nu att ett enkelt men förödande fel i appen har åtgärdats och att alla buggar blivit fixade.

– Det finns definitivt inga dataläckor, säger Yu Hong, teknisk chef i arrangörsstaben.

– Kryphålen när det gäller it-säkerheten är redan lagade. Om de fanns i tidigare versioner har de fixats till i de nya.

"Kan finnas kryphål"

App-utvecklarna har varit i kontakt med Toronto-forskarna och Yu lovar att man ska följa upp med relevanta diskussioner med forskarna.

Yu förnekar inte att det kan ha funnits säkerhetsfel i tidigare versioner av appen, men säger att OS-arrangören i så fall inte varit medvetna om dem.

– I ny teknik kan felaktigheter upptäckas, det kan finnas kryphål, säger hon.

I rapporten från Citizen Lab i Toronto skriver man att appens krypteringsteknologi kan bryta mot lagar i Kina samt även Googles och Apples policys för mobila programvaror.

"Kina har en historia av att underminera krypterad teknologi för att skapa politisk censur och övervakning", skriver forskaren Jeffrey Knockel i rapporten.

Misstänkta koder

Forskarna har också upptäckt att appens koder för Android-produkter innehöll en inaktiv "svartlista" över 2 400 politiskt känsliga ordfraser och hade en separat funktion för att rapportera andra användares tal med politiskt känsligt innehåll.

OS-arrangören förnekar att man frågat efter en sådan funktion och att man bett en utvecklare att titta på saken. Man säger också att hälsoappens uppgifter i första hand ska delas med viruskontrollmyndigheter.

– Data kan bara användas efter att Internationella olympiska kommittén har godkänt det, säger Yu.

Kina har väldens mest sofistikerade digitala verktyg för att övervaka och censurera internet för sina invånare och som blockerar plattformar som Twitter, Facebook och Youtube.

Avfärdar oro

Den senaste tiden har flera olympiska organisationer, bland annat Sveriges olympiska kommitté (SOK), uppmanat aktiva och ledare i OS-trupperna att lämna mobiltelefoner och datorer hemma, av oro för dataintrång och spionage. SOK förser hela truppen med blanka telefoner.

OS-organisationen och Kinas regering avfärdar sådan oro.

– Regeringen kommer inte att övervaka personers mobiltelefoner på något sätt, säger Yu Hong.

Förutom hälsoöversynen innehåller OS-appen servicefunktioner som översättning, väderleksrapporter, transportscheman och boendebokningar.

Kultur och nöje

Ilska och besvikelse från norska kulturlivet

Företrädare för det norska kulturlivet demonstrerade tidigare i veckan utanför Stortinget. Arkivbild.
Foto: Javad Parsa/NTB
Kultur och nöje
Kultur och nöje De norska publikrestriktionerna lättas ytterligare. Men företrädare från kulturlivet uttrycker besvikelse och ilska och menar att regeringen kunde ha gått längre.

Från lunchtid fredag 21 januari kan norska kulturarrangörer ta emot en publik på upp till 1 500 inomhus och 3 000 personer utomhus så länge som besökarna har anvisade platser. För inomhusarrangemangen råder dock också en gräns på 50 procents kapacitet samtidigt som publiken måste delas upp i grupper på högst 200 personer. Mellan dessa krävs ett avstånd på två meter.

Olav Munch, administrativ chef i Grieghallen säger till Bergensavisen att det i praktiken inte blir möjligt att ta emot 1 500 personer.

– Om alla gäster ska hålla en meters avstånd, kan vi i teorin ta emot 820 personer. Men eftersom det nu också är snack om grupper, och avstånd mellan grupperna, kommer antalet besökare att bli lägre. I praktiken betyder det att vi har plats för ungefär 600 i publiken. Det är klart vi hade hoppats på mer.

En rad aktörer hade bett om att arrangörerna själva ska får göra en värdering av hur många som går att ta in, enligt samma princip som råder för butiker, träningslokaler med flera. I stället satte regeringen en ny övre gräns.

– Vi är besvikna och arga. Det är så orättfärdigt att jag mest har lust till att gråta, säger Atle Halstensen från musikalproducenten Scenekvelder till Aftenposten.

Tidigare i veckan arrangerade Scenekvelder en demonstration utanför Stortinget som samlade flera hundra personer från kulturlivet.

Den norska kulturministern Anette Trettebergstuen, Arbeiderpartiet, beskriver de nya restriktionerna som ett steg i rätt riktning.

Inrikes

Skolministern håller pressträff om lovskola

Skolminister Lina Axelsson Kihlblom. Arkivbild.
Foto: Jessica Gow/TT
Inrikes
Inrikes Regeringen vill utöka lovskolan och även studietiden. Skolministern kommer att hålla en pressträff på fredagsmorgonen om saken.

En pressträff om lagrådsremissen "Mer tid till lärande – extra studietid och utökad lovskola" kommer att hållas klockan 08.15 med skolminister Lina Axelsson Kihlblom.

Sedan 2017 är huvudmän skyldiga att erbjuda minst 50 timmar lovskola i juni för de elever som efter årskurs 8 eller 9 riskerar att inte vara behöriga till gymnasiet.

Det är frivilligt för eleverna att delta men elever som har tackat ja har närvaroplikt. Huvudmannen kan också frivilligt välja att erbjuda lovskola till dessa elever även under läsåret.

I oppositionens budget, som regeringen styr på, har 400 miljoner kronor tillförts för 2022 som ska användas till olika stödinsatser i skolan, exempelvis i form av utökad lovskola.

Sport

Mardrömssviten fortsätter för Philadelphia

Philadelphias James van Riemsdyk i orange krockar med Columbus Blue Jackets Elvis Merzlikins,till höger och Andrew Peeke. Matchen slutade med förlust för Philadelphia, den tionde i rad.
Foto: Matt Slocum/AP/TT
Sport
Sport Förlust igen. Den tionde raka för Philadelphia. Torsdagens hemmamöte med Columbus i NHL slutade 1–2.

Danske Oliver Björkstrand satte Columbus första mål och i tredje perioden sköt Patrik Laine mål nummer två. Philadelphia reducerade genom Gerry Mayhew med drygt sju minuter kvar att spela, men närmare än så kom de inte.

Mardrömssviten för Philadelphia är dessutom den andra för säsongen. Mellan den 18 november och 18 december förlorade Flyers också tio matcher på raken i den nordamerikanska hockeyligan – vilket ledde till att tränaren Alain Vigneault fick sparken.

Det senaste laget som förlorade tio raka NHL-matcher två gånger under en säsong var Colorado Avalanche år 2010.

Rasmus Dahlin hade däremot en framgångsrik dag för sitt Buffalo hemma mot Dallas – men det slutade ändå med en 4–5-förlust.

Den 21-årige backen gjorde 1–0 tidigt i första perioden efter ett läckert solonummer. Det följde han sedan upp med att spela fram till ytterligare två mål.

Buffalo hade ledningen med 4–3 efter två perioder, men gästerna lyckades vända i slutakten genom mål av Tyler Seguin och Jason Robertson.

Calle Järnkrok såg till att Seattle tog sin andra raka seger i NHL. I torsdags vann laget på straffar mot Chicago och natten mot fredag, svensk tid, hemmabesegrade man San Jose med 3–2.

Järnkrok tryckte in 3–1 i tredje perioden, och trots att bortalaget reducerade lyckades Seattle hålla undan och vinna.

Malmö

Avskedad polis förlorade i Arbetsdomstolen

Arbetsdomstolen menar att det var rätt att avskeda polisen och han medvetet tonat ner och förtigit kontakter han tidigare haft med kriminellt belastade och Bandidos.
Foto: Claudio Bresciani / TT
Malmö
MALMÖ Polisen som fick sparken efter att ha haft kriminella kontakter förlorade i Arbetsdomstolen. AD tycker det var befogat att avskeda polismannen som domstolen menar medvetet förtigit tidigare flitiga kontakter med Bandidosmedlemmar.

Enligt polisens utredning har han bland annat lånat ut pengar och agerat chaufför åt sina kriminella kontakter, varit på fest i Bandidos klubblokal och även suttit i stoppade fordon tillsammans med kända Bandidos-medlemmar. Det hände innan han fick anställning som polis.

Narkotika

Han ska även ha känt till att en person han umgicks med langade narkotika och brukade kokain.

Mycket av detta förteg polismannen när han frågades ut i polisens säkerhetsprövningar. Vissa saker berättade han om först på uppmaning. Detta ledde fram till att polismyndighetens förtroende för honom inte fanns kvar och han avskedades.

Polisfacket begärde att avskedsbeslutet skulle ogiltigförklaras och ärendet prövas i Arbetsdomstolen som emellertid avslår denna begäran.

Inte förtigit

Enligt polisförbundet saknades laga skäl för avskedandet. Facket begärde också ekonomiskt skadestånd till polisen som man hävdade inte medvetet förtigit uppgifter om att han känner personer med kriminell livsstil.

Men AD:s slutsats är att polisen grovt åsidosatt sina åligganden mot staten och att det därmed funnits laga skäl till avskedandet.

Borde ha berättat

Enligt AD borde den avskedade polisen redan vid den första säkerhetsprövningen 2015 självmant ha berättat om sin relation med en kriminellt belastad person och att han då kommit i kontakt med Bandidos. Han borde ha berättat hur dessa kontakter såg ut, att han vittnat i en rättegång mot en person han kände samt lämnat pengar till denne och en annan person, båda men anknytning till Bandidos, när de satt häktade.

Kriminella

Även vid en säkerhetsprövning 2019 borde polisen ha redogjort närmare för sina kontakter med personer inom Bandidos, vilket han inte gjorde, skriver AD i sin dom. Domstolen menar att polisen medvetet tonat ner sina relationer till personer med kriminell anknytning.

Arbete i säkerhetsklassad anställning ställer krav på lojalitet och pålitlighet och att agera på det sätt som polismannen gjort under säkerhetsprövningarna gör att hans pålitlighet med rätta har kunnat ifrågasättas, menar AD.

Lojalitet

Domstolen delar uppfattningen att mannens agerande inneburit att polismyndigheten inte på ett korrekt sätt har kunnat bedöma polisens pålitlighet, lojalitet och sårbarhet enligt säkerhetsskyddslagen och att avsked därmed var befogat.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Privatlån.com

Hur kan man jämföra lån i Norge?

Privatlån.com

När du ska låna pengar är det inte någon bra idé att nappa på det första bästa låneerbjudandet som du får. I stället är det bättre att ta din tid och jämföra olika lån för att försäkra dig om att du verkligen kommer att få ett lån med bästa möjliga villkor. Vi ska i denna artikel ta oss en titt på hur man kan jämföra lån i Norge.

Ta hjälp av en låneförmedlare

Ett av de absolut bästa sätten för att jämföra lån när man bor i Norge är att använda sig av en låneförmedlare. När du ansöker om ett lån via en låneförmedlare ansöker denna i sin tur per automatik nämligen om lån hos flera olika aktörer åt dig. Därefter listas de låneerbjudanden som du har fått, och du kan välja ut det som har de allra bästa villkoren.

Genom att ansöka om ett lån via en låneförmedlare kan du därför ansöka om lån hos flera olika långivare, detta samtidigt som du bara behöver göra en enda låneansökan. Det ger dig därför största möjliga chans att lyckas finna bästa möjliga lån samtidigt som det sparar dig oerhört mycket tid.

En annan fördel med att ansöka om ett lån via en låneförmedlare är det faktum att det då inte behöver göras flera kreditupplysningar i ditt namn, utan det räcker med en. Detta är en fördel eftersom kreditupplysningar kan försämra din kreditpoäng, och görs det då alltför många kreditupplysningar på dig kan det påverka din kreditpoäng allvarligt. Detta är alltså dock inte något som du behöver oroa dig för genom att göra en låneansökan hos en låneförmedlare.

Vad ska man tänka på när man jämför lån?

En av de saker du bör tänka på när du ska jämföra lån är om det rör sig om ett lån med eller utan säkerhet. Väljer du att satsa på ett lån med säkerhet kommer du att behöva lämna någon av dina tillgångar i säkerhet till långivaren. Denna kan långivaren då ta ifrån dig om det är så att du inte klarar av att betala tillbaka ditt lån så som ni har kommit överens om. Faktum är att man i många fall använder samma sak som man lånar pengar till som säkerhet. Lånar du då till exempel pengar till att kunna köpa en bil lämnar du då samma bil i säkerhet. Då kan alltså långivaren ta bilen ifrån dig om det är så att du inte klarar av att betala tillbaka enligt er överenskommelse.

Men varför ska man då ta ett lån med säkerhet om det kan resultera i att man kan bli av med någon av sina tillgångar kanske du undrar? Svaret på denna fråga är att långivaren tar en mindre risk när de ger dig ett lån med säkerhet än vad som är fallet när de ger dig ett utan. Men varför är då detta något positivt för dig som låntagare? Det är det eftersom faktum att banken tar en mindre ekonomisk risk innebär att de kan kompensera dig för detta på olika sätt och vis. Bland annat kan de erbjuda dig en lägre ränta när det kommer till ett lån med säkerhet. Dessutom kan de i många fall erbjuda lån på större belopp än vad de kan göra när det gäller lån utan säkerhet.

När det gäller lån utan säkerhet är detta alltså lån som du inte behöver pantsätta någon av dina tillgångar för att kunna få. Just detta är också fördelen med dessa lån, alltså att du inte behöver riskera att bli av med någon av dina tillgångar om det är så att du får problem med tillbakabetalningen av lånet. Nackdelen med dessa lån är att långivaren tar en större risk genom att ge dig ett sådant. Detta är därför något som du får kompensera för genom att få en högre ränta samtidigt som du i vissa fall inte kan ansöka om lån på lika höga belopp. Har du tillgångar som du kan lämna som säkerhet kan därför ett lån med säkerhet vara att föredra.

En annan sak som det är mycket viktigt att tänka på när man ska jämföra lån är räntan. Ju lägre ränta du får på ditt lån desto billigare blir det nämligen för dig att låna pengar. Gör dock inte misstaget att enbart fokusera på den nominella räntan. Tyvärr är detta nämligen ett misstag som många låntagare begår, och det är ett misstag att göra det eftersom den nominella räntan inte inkluderar samtliga kostnader som tillkommer till ett lån. Det är det i stället den effektiva räntan som gör. Den effektiva räntan inkluderar nämligen både den nominella räntan samt övriga avgifter som kan tillkomma. Genom att fokusera på den effektiva räntan får du därför reda på exakt hur mycket det kommer kosta dig att låna pengar. Här gäller det helt enkelt att välja ett lån som har en så låg effektiv ränta som möjligt.

En annan sak som kan spela en viktig roll är den tid som du har på dig för att betala tillbaka ditt lån. Först och främst gäller det här att välja en återbetalningstid som resulterar i en månadskostnad som du kommer att ha råd med. Är det då en bra idé att välja en så lång återbetalningstid som möjligt eftersom detta ger dig lägsta möjliga månadskostnad? Svaret på den frågan är att det är det tyvärr inte. Skälet till det är att ju längre återbetalningstid du väljer desto högre blir nämligen räntan. Det är därför bäst att välja en återbetalningstid som ger dig en månadskostnad som du kommer att ha råd med, detta utan att för den sakens skull vara längre än nödvändigt eftersom det ger dig en högre ränta. Du får helt enkelt göra ditt bästa för att hitta en passande balans mellan återbetalningstiden och månadskostnaden.

Numera har du som låntagare också alternativet att ansöka om ett så kallat snabblån. Detta är lån där det går snabbt att få ett svar på sin låneansökan. Är det så att din låneansökan beviljas går det dessutom snabbt att få pengarna utbetalda. Snabblån kan dessutom även du som har betalningsanmärkningar i många fall ansöka om. Nackdelen med dessa lån är dock det faktum att de har hög ränta och i de flesta fall även en väldigt kort återbetalningstid.

Malmö

Lyfta Malmö som dansstad kräver tid, pengar och lokaler

Skånes Dansteater har en unik position som Sveriges enda fristående dansinstitution och är viktig för utvecklingen av dansstaden Malmö. Bilden från deras dansföreställning The feeling of going
Foto: Foto: Malin Arnesson
Malmö
MALMÖ Att utveckla och sätta Malmö på kartan som dansstad är ett prioriterat område för kulturnämnden men det kräver tid, lokaler och pengar. Efter en kartläggning ska nu förslag på hur man arbetar vidare tas fram.

Ärendet finns med när kulturnämnden möts i nästa vecka och förslaget från ordförande Frida Trollmyr (S) är att en handlingsplan för dans tas fram i nära samarbete med Region Skånes kulturnämnd.

Myllrar av dans

I Malmö myllrar det av dans i alla dess former och uttryck, konstateras i kartläggningen. Många frilansande koreografer och dansare söker sig till Malmö och väldigt många unga anger att de vill dansa på fritiden.

En scen ur Small Acts av Ben Wright på Skånes Dansteater.
Foto: Foto: Mats Bäcker

Utvecklingen av Malmö som dansstad handlar både om ökade möjligheter för unga att utöva dans i olika former och om att stärka förutsättningarna för den professionella dansen. En möjlig ansökan till Europas kulturhuvudstad 2029 finns också med i tankarna.

Fördjupning

För att komma vidare har kulturförvaltningarna i Malmö och Region Skåne tillsammans gjort en kartläggning över dansfältet i Malmö. Syftet är att få en fördjupad nulägesbild som grund för det fortsatta arbetet och några punkter har utkristalliserats även om de ännu bara är förslag.

Många unga vill dansa på fritiden. Bilden visar streetdance från ett dansläger i Folkets park, arrangerat av bland annat Malmö stad.
Foto: Mattis Vindelman

Stark potential

Den samlade slutsatsen är att Malmö har en stark potential att utvecklas till en välrenommerad europeisk dansstad. Danslivet i Malmö har både bredd och spets och omfattar en mängd olika verksamheter som bedrivs inom Malmö stad. Här finns också flera dansscener med olika inriktning och Sveriges enda fristående dansinstitution Skånes Dansteater. Dessutom finns här dans för barn och flera urbana dansformer som streetdance med mera.

Fler lokaler

För att lyfta Malmö som dansstad krävs flera saker. Lokaler är väsentligt och behövs för träning, repetitioner, pedagogisk verksamhet och föreställningar. Bristen på repetitionslokaler är ett prioriterat behov.

Kulturstöd, det vill säga finansiering, är också grundläggande.

Skånes Dansteater har en viktig roll för Malmö som dansstad och behöver utökade lokaler. Det skulle ge möjlighet både för fler föreställningar och gästspel liksom för träning och repetitioner.

Barn och unga

En annan viktig bit för framtida fortsatt utveckling är dans för och med barn och unga samt semi-professionella dansformer.

Kartläggningen pekar på att dans är centralt för många människor och att det är viktigt behålla det stora utbudet och ta hand om alla unga, främst tjejer, som vill dansa. Dans bidrar också till både fysiskt och psykiskt välmående för alla åldrar.

Utrikes

Vägrade bära munskydd – plan fick vända

En Boeing 777, American Airlines, på väg från Miami till London tvingades vända efter att en passagerare vägrat ta på sig munskydd. Arkivbild.
Foto: Wilfredo Lee/AP/TT
Utrikes
Utrikes Ett passagerarplan från Miami på väg mot London tvingades vända om när det hunnit halvvägs eftersom en passagerare vägrade att ta på sig munskydd.

"American Airlines flight 38 från Miami till London återvände till Miami International Airport på grund av att en störande kund vägrade följa det federala påbudet att bära munskydd", meddelar flygbolaget i ett uttalande.

Polis var på plats när Boeing-planet med 129 passagerare och 14 besättningsmedlemmar landade i Miami i Florida.

Den munskyddsvägrande passageraren fördes sedan bort av polisen utan någon dramatik, rapporterar mediebolaget CNN.

American Airlines uppger samtidigt att i avvaktan på ytterligare utredning har passageraren satts upp på en lista över personer som inte tillåts flyga med bolaget.

Den amerikanska luftfartsmyndigheten beslöt redan i januari förra året att nolltolerans råder för passagerare som vägrar munskydd på inrikesflyg i USA.

Beslutet fattades efter att det inkommit flera rapporter från flygbolagsanställa om att de utsatts för aggressivt beteende och trakasserier av passagerare som vägrat sätta på sig munskydd.

Kultur och nöje

Tio filmer att se fram emot i vår

Gal Gadot, Emma Mackey och Armie Hammer i 'Döden på Nilen'. Pressbild.
Foto: Rob Youngson/2020 Twentieth Century Fox
Kultur och nöje
Kultur och nöje Restriktioner eller ej – vårrepertoaren är än så länge fylld av starka filmer av Kenneth Branagh, Maggie Gyllenhaal och Jacques Audiard som redan har prisats på olika festivaler. Och så är det äntligen dags för Tom Cruise att flyga riktigt vårdslöst igen i "Top gun"-uppföljaren.
Här är tio filmer att våga sig till biografen för.

"Döden på Nilen"

Kenneth Branagh tvinnar åter mustascherna i rollen som Agatha Christies detektiv Hercule Poirot. Den här gången blir hans små grå hårt prövade när en ung, vacker arvtagerska (Gal Gadot) blir mördad under en semesterresa på Nilen. Klassisk story full av stjärnor, även den skandaliserade Armie Hammer, men det kan bara bli bättre än "Mordet på Orientexpressen".

Premiär: 11 februari.

"Blue Bayou"

Justin Chon spelar en adopterad man som har bott i Louisiana i nästan hela sitt liv. När han står inför hot om deportering till Sydkorea, som han inte har någon relation till, skakar världen för honom, hans gravida fru (Alicia Vikander) och hennes lilla dotter. Belyser USA:s politik kring adoptioner och fick fina recensioner efter premiären i Cannes.

Premiär: 18 februari.

"Belfast"

Mera Brangah – skådespelaren och regissören återvänder till sin barndoms turbulenta och våldsamma arbetarkvarter i Belfast i det här redan hyllade svartvita dramat. Året är 1969 och "The troubles" präglar tillvaron för den lille fräknige Buddy. En dag förändras allt när konflikten mellan protestanter och katoliker trappas upp.

Premiär: 25 februari.

"The lost daughter"

Filmatiseringen av den här Elena Ferrante-historien har haft premiär på Netflix på många håll – och har hajpats rejält sedan dess – men i Sverige blir det biopremiär. Maggie Gyllenhaals regidebut är ett mörkt familjedrama med Olivia Colman, Jessie Buckley och Dakota Johnson i huvudrollerna. Filmen tilldelades pris för bästa manus i Venedig och den är en av lågoddsarna på vårens alla prisgalor.

Premiär: 25 februari

"Lamm"

Den här egensinniga filmen med manus av författaren och poeten Sjón har beskrivits som en cool och upprörande skräckkomedi, hopsnickrat av lika delar folkloristiskt drama som chockeffekter. Det finns också ett gulligt (?) litet lamm i centrum av historien. Alla talar isländska, inklusive Noomi Rapace, som spelar en av huvudrollerna.

Premiär: 11 mars

"Licorice pizza"

En Paul Thomas Anderson-film är alltid ett event, och den här gången har "Magnolia"-regissören livat upp sin rollista med Cooper Hoffman, son till den avlidne Philip Seymour Hoffman. Storyn utspelas i San Fernando Valley 1973 och handlar om ett möte mellan den 15-årige Gary och 25-åriga Alana.

Premiär: 18 mars.

"Drive my car"

Baserad på en novell av Haruki Murakami och en av de hetaste titlarna i vår, som spås gå långt i kategorin bästa internationella film på Oscarsgalan. Den japanska filmen är tre timmar lång men det verkar vara väl tillbringad tid. Detta bilburna drama om en man som flyr sitt sorgearbete har hyllats av kritiker och redan vunnit fina priser bland annat i Cannes.

Premiär 1 april.

"The Northman"

Mera Sjón – den isländske författaren har varit med och skrivit manus till det här vikingadramat. Räkna med blod, gegga, suggestiv stämning och avgrundsvrål när Alexander Skarsgårds vikingaprins är på jakt efter hämnd i Robert Eggers ("The lighthouse") nya film. Medverkar gör även Nicole Kidman, Anya Taylor-Joy och Björk.

Premiär: 1 april.

"Paris 13:e arrondissement"

Det är svartvitt, det är ett Paris bortom turiststråken och det är fullt av unga, vackra människor som söker sex och kärlek. Filmen bygger på en amerikansk serieroman av Adrian Tomine och har fått blandad kritik, men eftersom det ändå är oftast mästerlige Jaques Audiard ("Profeten", "Rust and bone") som står för regin är det nog bäst att ha ett öppet sinne och avgöra själv.

Premiär: 11 mars.

"Top gun: Maverick".

Den har skjutits upp på grund av pandemin, men nu ser det ut att bli av: Mer än 30 år sedan originalet är det dags för Tom Cruise att spela Pete "Maverick" Mitchell och reta överordnade, sjunga karaoke och flyga riktigt vårdslöst igen. Val Kilmer står också med i rollistan så man får väl hoppas på iskall munhuggning och minst en beach volleyboll-match.

Premiär: 27 maj.

Miranda Sigander/TT

Jessie Buckley spelar den yngre versionen av huvudpersonen i 'The lost daughter'. Pressbild.
Jessie Buckley spelar den yngre versionen av huvudpersonen i "The lost daughter". Pressbild.
Foto: Yannis Drakoulidis
I 'Lamm' syns Hilmir Snær Gudnason och Noomi Rapace, som förlöser ett mystiskt lamm. Pressbild.
I "Lamm" syns Hilmir Snær Gudnason och Noomi Rapace, som förlöser ett mystiskt lamm. Pressbild.
Foto: Triart
Cooper Hoffman och Alana Haim i en scen ur Paul Thomas Andersons 'Licorice Pizza'. Pressbild.
Cooper Hoffman och Alana Haim i en scen ur Paul Thomas Andersons "Licorice Pizza". Pressbild.
Foto: MGM/AP
Tom Cruise flyger igen, i uppföljaren 'Top gun: Maverick'. Pressbild.
Tom Cruise flyger igen, i uppföljaren "Top gun: Maverick". Pressbild.
Foto: Paramount pictures/AP
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL