Kävlinge

Långa dagar för Kävlinge Zoos ägare

30 av 48 akvarier har flyttats till den nya butiken. Nu ska de rengöras men det är oklart när tillstånd att sälja djur i Stationsstaden är klart.
Foto: Lena Breitner
Kävlinge
Kävlinge Utökade öppettider och med veterinär och djurskötare. I slutet på februari slår Fredrik Rexington upp Kävlinge Zoos portar i Stationsstaden. Tillstånd att flytta med djuren är ännu inte klara.

I flera år har tankarna gått om att utöka verksamheten för Kävlinge Zoo. För ett år sedan blev en tomt i Stationsstaden Fredrik Rexingtons. Bygget kom snabbt igång.

Nu är det drygt tre veckor till öppningen. Det är en mörk och småregnig morgon. Fredrik Rexington ser lugn ut, men förnekar att han är det.

– Det känns konstigt och fruktansvärt stressande, säger han. Det är så mycket runtikring som måste falla på plats.

Fler anställda och en ny butik med veterinär. Fredrik Rexington jobbar från tidig morgon till sen kväll för att bli klar inför öppningen.
Foto: Lena Breitner

Efter 8,5 år vid Unionstorget flyttas verksamheten. Skyltarna har kommit upp på den nya fasaden. En står det Kävlinge Zoo på. Den andra Kävlinge vet. Vet som i veterinär och en av anledningarna till det nya steget som företagare. En veterinär och en djurskötare som kopplades till butiken är en önskan som nu uppfyllts.

– Vi ska inte konkurrera med Kattens veterinär, understryker Fredrik Rexington och visar runt i lokalerna.

Varor beställda

Många butikshyllor har kommit upp.

– Vi har lagt vår första order på varor. Här ska vi ha kyl- och frysdiskar, säger Fredrik Rexington och pekar och visar.

Den första ordern är lagd på varor till butiken.
Foto: Lena Breitner

En bit bort står använda akvarier på högkant. Vi räknar och får dem till trettio stycken. Sammanlagt är det 48 stycken som ska flyttas och rengöras. Men om det kommer att simma runt fiskar i dem på öppningsdagen är oklart.

Fredrik Rexington trodde att han kunde ta med sig sitt tillstånd att sälja djur till den nya butiken, men det gick inte enligt ansvarig myndighet.

Kävlinge Zo och Kävlinge vet står det på skyltarna. Byggställningarna är kvar.
Foto: Lena Breitner

Nytt tillstånd har sökts men när klartecken kommer står skrivet i stjärnorna. Handläggningstiderna ligger på flera månader varför butiken kan stå med osålda fiskar, kaniner, marsvin och hamstrar vid stängningen av butiken vid Unionstorget den 28 februari.

Unga djur blir sålda

Fiskar kanske ska skänkas bort. Kaniner, marsvin och hamstrar kan tas hem tillfälligt.

– Men ju äldre de blir desto större risk att de inte blir sålda. Man väljer alltid det sötaste djuret, konstaterar Fredrik Rexington.

Underförstått: det ulligaste och gulligaste blir utvalt.

Butiken vid Unionstorget blir snart ledig.
Foto: Arkiv/Lena Breitner

En nyhet med nya butiken är att Kävlinge Zoo ska ha öppet även på söndagarna. En butiksanställd har tillkommit.

Fastigheten är i två plan. Vi går upp på ovanvåningen, som kommer att stå oinredd under lång tid. Tanken är att veterinärpraktiken ska kunna expandera om ett par år. Vi ser ut över Stationsstaden med många byggprojekt på gång.

– Här tänker jag ställa mitt skrivbord, ler Fredrik Rexington.

Fredrik Rexington kommer att sätta sitt skrivbord vid ett av fönstren på andra våningen.
Foto: Lena Breitner

Kävlinge

Lundaföretag ska kunna expandera i Kävlinge

Genovis utvecklar enzymer, som används av forsknings- och läkemedelsföretag för att ta fram biologiska läkemedel.
Foto: Genovis
Kävlinge
Kävlinge Lundaföretaget Genovis bygger nytt i Stationsstaden. Möjligheten att expandera och närhet till tåget var några av motiven till flytten.

För drygt tjugo år sedan grundades bioteknikföretaget Genovis. De första åren höll företaget till på Ideon. Därefter hamnade de på Active Biotech. Nu huserar de i Medicon village.

– Vi har växt mycket de senaste åren, säger vd Fredrik Olsson. Just nu är vi knappt trettio i Lund och drygt tio i USA, där vi har ett dotterbolag.

Fyrtio anställda 2023

År 2023 flyttar Genovis till Stationsstaden i Kävlinge. Troligen har företaget då ett fyrtiotal medarbetare.

Skalet av en flervåningsbyggnad med källare håller på att ta form intill Polishuset. Exakt när Genovis flyttar in är oklart. På grund av pandemin råder vissa förseningar på materialleveranser.

Er-ho Bygg uppför fastigheten där Genovis flyttar in 2023.
Foto: Lena Breitner

Det är inget vanligt kontorshus som byggs. Här ska egna laboratorier finnas.

– I Kävlinge ska vi kunna växa. Vi har nått den storleken på företaget att vi behöver ha mera kontroll på vår driftsmiljö. När vi fick möjligheten att få ett eget hus anpassade för våra behov blev det väldigt attraktivt.

Verktygsleverantör

På hemsidan framgår att de jobbar med smarta enzymer.

– Enkelt kan man säga att vi är en verktygsleverantör till forsknings- och läkemedelsindustrin, säger Fredrik Olsson. Våra verktyg består av enzymer som används vid produktion av biologiska läkemedel.

Den som har huvudvärk kan ta en tablett bestående av syntetiska eller kemiska molekyler. Biologiska läkemedel, som oftast består av större proteinstrukturer, injiceras i patienterna. Vanliga användningsområden är mot cancer och autoimmuna sjukdomar.

Så här ska det se ut 2023.
Foto: Marcus Sjöstrand/Nesso Arkitektur AB

Varför blev det då Kävlinge och Stationsstaden? De senaste tjugo åren har marknaden för proteinbaserade läkemedel växt. I Kävlinge ska företaget kunna expandera. Fredrik Olsson pekar också på närheten till tågen. Inte bara de anställda ska ha lätt att pendla till och från Kävlinge. Närheten till Kastrup är viktig.

– Besök av våra samarbetspartners blir lätt från Köpenhamn. Vår marknad finns i USA och resten av Europa och en del i Asien. Vi har bara någon procent i Sverige.

Även om Stationsstaden långt ifrån är färdigbyggd ser Fredrik Olsson området som attraktivt. Närheten till mat och friskvård, som padelhall och badhus, ses som attraktivt

FAKTA

Tre stora byggprojekt klara 2023

Polisen var först att flytta in i Stationsstaden. Konsum öppnade 2020 och padelhallen Padel2play för någon månad sedan. Det är de tre stora aktörerna som redan är verksamma i Stationsstaden.

Tre stora byggprojekt pågår som ska vara klara 2023. Kommunen och KKL uppför det nya Medborgarhuset vid stationstorget, dit kommunanställda, biblioteket och KKB ska flytta, samt det nya Harjagersbadet, som formellt sett ligger utanför Stationsstaden.

Den tredje stora aktören som flyttar in 2023 är Lundaföretaget Genovis. Er-ho Bygg är entreprenör och Mikael Hofmanns Selihof kommer att förvalta fastigheten.

Kävlinge

Fällde lyktstolpe i Hofterup

En polisanmälan om skadegörelse har upprättats.
Foto: Johan Nilsson/TT
Kävlinge
Hofterup

I lördags kväll upptäcktes att en lyktstolpe fällts på Pulpetvägen i Hofterup. Patrull kallades till platsen och det kunde konstateras att en okänd gärningsman fäst en kedja till lyktstolpen och sedan fällt den. Det finns ingen misstänkt till skadegörelsen.

Kävlinge

Demenssjuk hann 8,5 kilometer två gånger

Möllebacken ligger vid Lödde kors, som är en hårt trafikerad cirkulationsplats nära på- och avfarten till E6.
Foto: Lena Breitner
Kävlinge
Löddeköpinge En boende på Möllebackens demensboende i Löddeköpinge lämnade vid två tillfällen boendet. Trots gps-larm agerade inte personalen förrän den boende hunnit 8,5 kilometer.

Händelsen Lex Sarah-anmäls nu till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo. I anmälan framgår att gps-larmet finns för att varna om den boende kommer för långt från boendet.

I det här fallet hann den boende 8,5 kilometer innan personalen agerade. Den boende har inte fått några men av händelserna, men det noteras i anmälan att den boende rört sig längs med trafikerade vägar och att det har varit kallt.

Det fanns alltså risk för ett allvarligt missförhållande skulle ha kunnat inträffa, vilket är grunden för en Lex Sarah-anmälan ska ske. Syftet med Lex Sarah är nämligen att verksamheten ska utvecklas och komma till rätta med brister i verksamheten så att liknande missförhållanden inte inträffar igen.

En rapport kommer att sändas till myndigheten, men redan nu uppger sektorschefen Leila Misirli i anmälan att samtal skett med personalen, en översyn av rutiner har skett och nytt arbetssätt har införts.

Kävlinge

Stulen bil brann på Kvarngatan

Tjuven stal bilen på en parallellgata till Kvarngatan. Hur branden uppkom är oklart.
Foto: Lena Breitner
Kävlinge
Kävlinge

Någon gång mellan 01 och 02 natten till måndagen ska en bil ha börjat brinna på Kvarngatan i Kävlinge. Patrull på plats kunde konstatera att mer än en skadegörelse skett.

Bilen hade nämligen under natten stått parkerad på Timmermangatan där den blivit stulen. Timmermansgatan är en parallellgata till Kvarngatan, vilket betyder att biltjuven bara kom ett kvarter.

Enligt polisanmälan har en okänd gärningsman som satt eld på bilen. Det finns brännskador i motorutrymmet. Anmälan innehåller även ett misstänkt tillgrepp av fortskaffningsmedel.

Kävlinge

Stulen bil brann i centrum

Kävlinge
Kävlinge Det brann i en bil på parkeringen vid Kävlinge kommunhus under natten mot måndag. Bilen ska ha varit anmäld stulen.

Räddningstjänst och polis larmades till bilbranden kring klockan halv två på natten.

Branden släcktes och bilen bärgades från platsen. Enligt polisens presstalesperson Rickard Lundqvist ska elden inte ha spridit sig vidare.

En anmälan om skadegörelse har upprättats.

– Dessutom visar det sig att bilen som brinner är anmäld stulen, så det är också upptaget en anmälan om tillgrepp av fortskaffningsmedel, säger Lundqvist.

Några timmar innan brann det också i en bil i Landskrona, på Bredgatan. Polisen har skrivit en anmälan om skadegörelse.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

SUNBIRD WEBBYRÅ

Webbyråns bästa knep hur du skapar ett starkt varumärke

SUNBIRD WEBBYRÅ

Enligt Sunbird Webbyrå kan ett starkt varumärke vara en av de viktigaste faktorerna för att öka ert företags försäljning online:

Det finns för mycket information och för lite tid. Potentiella kunder som besöker er tenderar att ta snabba beslut som oftas baseras på en känsla och vilket förtroende de får för er.

Ett varumärke är någons magkänsla om er. Det är inte vad ni säger att det är. Utan vad era kunder säger att det är. Här kommer Sunbird Webbyrå med fyra riktlinjer för att stärka ett varumärke.

1. Var konsekvent

Det är viktigt att ni alltid är konsekventa och lever efter ert varumärke. Byt inte budskap och värdegrunder när vinden vänder.

2. Tänk långsiktigt

Förtroende byggs upp över tid och det är viktigt att ni är beredda att offra kortsiktiga vinster för de långsiktiga. Man ska varken göra eller säga för mycket, håll er till ramen och lägg inte lättvindigt till fler tjänster i er arsenal.

3. Differentiera er

Det är lättare att bygga ett varumärke om man är unik. Är ni nischade förstår man snabbare vad ni står för.

4. Var fokuserad

För många hemsidor försöker säga för mycket. Säg bara det viktigaste. Ska ni få fram ett budskap ska ni enbart ge informationen läsaren verkligen behöver - inte allt som är bra att säga.

Även om de flesta är medvetna om detta menar Sunbird Webbyrå att många företag ändå tenderar att lägga för mycket text på hemsidan. Vilket gör att besökaren får jobba för att förstå vad man gör.

Vill ni ha hjälp att ta fram skräddarsydd webbdesign som stärker ert varumärke - Kontakta Sunbird Webbyrå här.

Kävlinge

Kastade in smällare på skola

Smällarna kastades in på Korsbackaskolan.
Foto: Lars-Erik Gille
Kävlinge
Kävlinge

Vid halv tredtiden på onsdagen kastade ungdomar in smällare på Korsbackaskolan. Det blev svarta sot- och brännmärken på golv och väggar.

Händelsen är polisanmäld som framkallande av fara för annan. Det finns vittnen till händelsen och signalement på gärningsmännen.

Sport

Eslövs HF fick jubla i toppderbyt

En handbollsspelare som jublar
Foto: Thomas Persson/arkiv
Sport
Eslöv
Kävlinge
Handboll Eslövs HF höjde sig flera snäpp efter pausen och var klart starkast i lördagens Skånederby borta mot toppkonkurrenten Kävlinge HK. Till slut skilde det åtta bollar i lagets kraftigt försenade årspremiär, 33-25 (15-13).

– Skönt att känna segerns sötma igen och få den starten mot Kävlinge som är extra tufft att möta på bortaplan, myste spelande tränaren Henrik Hurtig.

– Riktigt roligt.

Hurtigs Eslöv gick upp i ledning vid 12-11 och släppte sedan aldrig greppet om tillställningen i Korsbackahallen.

Under den andra halvleken var det klasskillnad.

– Vi började lite trevande i första halvlek, men fick rätt på det ordentligt i andra där vi gjorde en väldigt bra prestation, summerade Henrik Hurtig som noterades för fyra fullträffar .

Extra plus ska gå till sexmålsskytten Philip Videll och Robin Carlberg som hittade rätt vid fem tillfällen.

Målbäst blev dock Jakob Berglund med sju fullträffar.

I Kävlinge kom Axel Friberg upp i tio nätkänningar.

På fredag spelar Eslövs HF hemma mot HK Ystapågarna.

Redaktionen tipsar

Vi har känt er i många år

Lena Philipson, chefredaktör för Skånska Dagbladet.
Foto: Ralph Bretzer
Malmö
Eslöv
Höör
Krönika Ett hundratal personer jobbar just nu med att förändra Skånskan. Låter det drastiskt? Både ja och nej, om du frågar mig.

Från den förste februari har Skånskan en ny sajt och en ommöblerad papperstidning.

Om vi börjar med det digitala: sajten skd.se och mobilappen.

På din skärm blir det från februari andra typsnitt (bland annat Tiempos i rubriker) och färger (mer orange och mindre blått), men också annan struktur och ordning. Den lokala journalistiken hamnar oftare högre upp, medan du får scrolla längre ner för att hitta allmänna nyheter som går att läsa i fler tidningar.

Sajten är uppbyggd i block som kommer i en viss ordning. Om du oftast vill veta vad som är nytt i just din kommun så kommer du snabbt att lära dig var du hittar det.

Även i papperstidningen kommer typsnitt och en del former ändras (rubriktypsnittet blir Lyon), men många signaler som hjälper dig hitta finns kvar. Exempel på det är färgerna som representerar olika delar av Skåne: grönt för Mellanskåne och Svalöv, lila för Sjöbo-Skurup och ljusblått för Malmö-Lund, Kävlinge, Staffanstorp, Svedala och övriga Skåne.

Så här ser Lyon, det kommande rubriktypsnittet i Skånskans papperstidning, ut.

Den största förändringen blir att lokalsidorna flyttar fram i tidningen. De allra första nyhetssidorna i A-delen blir Mellanskånes. Börssidan blir daglig, vi får fler sporttabeller. Även korsord kommer finnas varje dag, och dessutom gå att lösa även digitalt i e-tidningen!

Varför gör vi detta?

Det började i somras när koncernen Bonnier News Local köpte Skånskan av Skånska Tidningsföreningen.

I hela världen kämpar tidningar för att överleva i en tid när de allra flesta har en uppkopplad mobiltelefon i handen många gånger om dagen. Vi konkurrerar inte längre med varandra om varken uppmärksamhet eller annonsörer. Istället tvingas vi tävla med internationella jättar som Google och Facebook.

Vi konkurrerar inte längre med varandra om varken uppmärksamhet eller annonsörer. Istället tvingas vi tävla med internationella jättar som Google och Facebook.

Det kräver en enorm teknisk och digital utveckling, till den grad att det är oerhört svårt att klara på egen hand som lokaltidning. Med koncernen Bonnier News Local bakom sig kan Skånskan nu dela alla stödfunktioner med tidningar i hela landet. Vi har nu gemensam it-support, kundtjänst, ekonomisystem, utvecklare och experter och samma tekniska grund för sajt och papper.

Det gör att vi på Skånskan kan fokusera på det vi är unikt bäst på: er verklighet och vardag. De som hittar nyheterna, skriver artiklarna och planerar tidningen är samma journalister som ni har känt i flera år – som har känt era orter i många år.

Om en vecka ska jag berätta ännu mer om förändringen av papperstidningen. Ha en fin helg och ta hand om er!

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL