Personligt

Hennes vision är fler gröna mötesplatser

Personligt
Malmö
Personligt I december blev Jane Olsson utsedd till Årets återvinningsinspiratör. Men hennes resa mot insikt och miljömedvetenhet inleddes redan 2013 – med en egen, för stor klädhög...

- När jag var 19 packade jag väskan för att ge mig ut och se världen. Jag började som backpacker och reste en hel del i Asien innan jag hamnade i Thailand, där jag så småningom fick jobb som engelsk konversationslärare, berättar hon.

På resorna blev det en hel del klädinköp – för hon har alltid varit intresserad av kläder och mode. Klädinköpen hamnade hemma i Sverige under mellanlandningarna. Men någonstans kring 2011 började hon fundera över varför en del av hennes thailändska elever sov på lektionerna.

- Det visade sig att de jobbade stenhårt helt enkelt. Då är det inte så lätt att hålla sig vaken på engelsk-lektionerna.

I december 2012 stod hon på Balzarsgatan och gjorde marknadsundersökningar till sig själv. De som tog sig tid att svara var visserligen intresserade av att kläder skulle användas mer än bara några gånger, men...

- 80 procent ville hyra ut sina kläder och tjäna pengar på det. Själv hade jag varit på en del klädbytardagar men tyckte inte att det kändes rättvist. Man tog kanske själv med sig fina märkeskläder och så fanns det bara sådant som var av mindre värde att byta mot.

Egen lokal valuta

Hon hade en idé men behövde slipa på sin affärsmodell. I dag ser man slutresultatet i Malmö. Modellen bygger på att allt värde i kläderna som lämnas in omvandlas till gröna hjärtan i butiken som i dag ligger på Stora Nygatan. De gröna hjärtana kan ses som en superlokal valuta, som bara går att använda i butiken. För att kunna bedriva verksamheten betalar kunden en avgift som ska täcka hyra och andra omkostnader.

– Många är stammisar här. Men glädjande nog kommer det också en hel del ”nybörjare”. De testar kanske konceptet genom att lämna in något enstaka plagg och lär sig snabbt hur det funkar.

Allra enklast har det visat sig vara för de riktigt unga. Framför allt unga tjejer i gymnasie- och högstadieåldern som knappt behöver någon förklaring, för att fatta galoppen.

– Det är Greta-effekten, helt klart. Latinskolan brukar till exempel vara här - det är kaos men kul! Jag började ju med den här idén för många år sedan nu. Ibland känns det lite tröttsamt att behöva förklara varför det är viktigt att vi börjar handla kläder med förstånd. Välja bra kvalitet och inte slit-och-släng.

För Janes del handlar det inte enbart om ett engagemang för miljön. Social hållbarhet är minst lika viktig, något som de där resorna i Asien gjorde att hon fick upp ögonen för.

– Vi måste fundera över vilka företag vi stöttar genom att konsumera. Om jag köper den här klänningen, är jag då säker på att den är sydd av människor som fått schysst lön och bra arbetsvillkor? Det tar tid att rensa och göra uppdateringar, men någonstans ska man börja. Det handlar om att göra aktiva val för både miljön och mänskligheten.

2013 öppnade hon dörrarna till en egen butik, där basen utgjordes av hennes egna, alldeles för stora klädhög. I dag har butiken alltså bytt adress och Jane håller på att utveckla lokalen till en grön mötesplats där aktiviteter och skratt ska få plats. Att handla miljövänligt ska vara kul och man ska även få en möjlighet att träffa likasinnade.

Kikar man lite närmare på alla klädställ, så ser man att de alla är hjulförsedda. När Jane håller i spakarna ska det gå undan, och klädställen kan snabbt rullas bort för att frigöra yta.

– Här finns plats för dans, fotografering, möhippor, bebishäng och yoga till exempel. Jag tycker att det är en sådan här miljö man ska växa upp i!

Hon beskriver uppväxten och sin egen familj som kreativ. Det handlade mycket om olika typer av hantverk, hantverksmässor och även en handelsträdgård.

– Kreativitet är bra nu när man måste göra allt själv, konstaterar hon.

Mer av projektlederi

I framtiden siktar hon på att bli ”världens bästa arbetsgivare” för att själv kunna koncentrera sig på att vara projektledare och handledare. Vid sidan av verksamheten vill hon gärna ägna sig åt konsultverksamhet och börjar det nya året med ett sådant uppdrag, hennes första.

– Om tio år ska jag vara en etablerad swop-konsult! Det handlar om att göra konsumenter till cirkulenter. Man kan börja med enkla saker. På en arbetsplats kan man till exempel ha en anslagstavla där man hänger upp smycken eller slipsar som man kan låna och byta med kollegorna. Och har man väl börjat brukar det komma nya idéer.

Hon har blivit utsedd till 2015 års Blåslampa av tidningen Råd och Rön tillsammans med Sveriges Konsumenter. I år var det alltså dags för senaste utmärkelsen, den som Årets återvinningsinspiratör.

Utmärkelsen delades ut på Återvinningsgalan i Stockholm, som arrangeras av branschtidningen Recycling och flera branschföretag. Jane Olsson utsågs till vinnare eftersom hon är ”en person som driver, engagerar och inspirerar andra” eller som juryn konstaterar ”någon som gör skillnad”.

– När man håller på med detta, att försöka höja medvetenheten om att vi måste ta hand om våra saker och om den här planeten, så är det lätt att bli trött och frustrerad. Man tycker att det handlar om självklarheter men ändå är det många som har svårt att förstå. Då blir det en energiboost att få ett sådant här pris.

Hon har förståelse för att inte alla orkar göra medvetna val hela tiden och att det är lätt att gå i fällan och tro att det man själv gör inte spelar någon roll. Medvetenhet kan vara smärtsamt.

– När man kommer till insikt om att den här planeten är ändlig och att vi håller på att förstöra den - det är en chock. Men den måste man komma ur snabbt!

Hon försöker undvika pekpinnar och beskriver sin egen väg till medvetenhet som en stegvis process. Som barn växte hon upp med föräldrar som inte själva hade vuxit upp i överflöd.

– Så de ville överösa barnen med prylar och saker. Jag hade hela My Little Pony-landet! När jag så småningom sedan försökte berätta att jag inte ville ha en massa saker så tyckte de att man var lite underlig.

Arbete ett bra verktyg

Ett sätt att tackla frustration och miljöchock är att omge sig med människor som delar samma erfarenheter och som vill jobba i samma riktning. Jane har ett stort nätverk och aktivt samarbete med en del andra miljöinriktade företag och organisationer. Hon ser framtiden an med tillförsikt, både för egen del och för hela planeten.

– I framtiden ska det finnas minst en grön mötesplats och swop-shop i varje svensk stad - ja utomlands också för den delen. Här ska man kunna träffas och vara kreativ på ett sätt som inte är skadligt för miljön och handla utan ångest.

– För det handlar om vad vi köper, inte att vi köper. Vi måste börja tänka på mer än oss själva.

Multifunktion är också klimatsmart och i butiken finns flera goda exempel. Spegelväggen en bit in i lokalen är förstås praktisk när man provar kläder, men den fungerar också utmärkt när man omvandlar lokalen till dansstudio.

– Jag håller på att utveckla ett hybridkoncept och har alltid gillat att dansa, särskilt bugg och fox. Det gäller att ta vara på stunden man har just nu.

FAKTA

Jane Olsson

Ålder: 38 år.

Bor: Malmö.

Familj: Pojkvännen Stefan.

Intressen: Ser mycket film, gillar friluftsaktiviteter och välmåendeaktiviteter. Dansar gärna bugg och fox.

Aktuell: Utsedd till årets återvinningsinspiratör 2021.

Kultur och nöje

Fransk skådespelare död i skidolycka

Den franske skådespelaren Gaspard Ulliel har omkommit i en skidolycka. Arkivbild.
Foto: Mosa'ab Elshamy/AP
Kultur och nöje
Personligt
Kultur och nöje
PREMIUM

Den franske skådespelaren och modellen Gaspard Ulliel har omkommit i en skidolycka i franska Alperna. Olyckan inträffade under tisdagen i skidorten La Rosière då Ulliel kolliderade med en annan skidåkare och ådrog sig svåra skallskador.

Hans familj bekräftar dödsfallet i ett uttalande till AFP via Ulliels agent. Ulliel blev 37 år gammal.

Ulliel uppmärksammades internationellt för sin roll som den unge Hannibal Lecter i "Hannibal rising" 2007 och för sitt porträtt av modemogulen Yves Saint Laurent i 2014 års biografiska film "Saint Laurent". Han har också en huvudroll i den kommande Marvelserien "Moon knight" tillsammans med Oscar Isaac och Ethan Hawke.

Gaspard Ulliel, som har en modellkarrär bakom sig, är ansiktet utåt för Chanels parfym Bleu de Chanel.

Sport

Legendarisk norsk fotbollstränare död

Nils Arne Eggen har gått bort. Arkivbild.
Foto: Ole Martin Wold/NTB/TT
Sport
Personligt
Sport Norsk fotboll har sorg.
Tränarlegendaren Nils Arne Eggen har gått bort, bekräftar Rosenborg på sin hemsida.
"Det är var med stor sorg Rosenborg i dag mottog beskedet att klubbens allra största legend är död", skriver klubben.

Han blev 80 år gammal.

– Det är förfärligt att höra. Han har betytt så enormt mycket för norsk fotboll och har drivit klubbfotbollen framåt och visat alla vad som är möjligt. Han är en gigant för alla norska fotbollstränare, säger Norges förbundskapten Ståle Solbakken till TV2.

Eggen ledde Rosenborg till stora framgångar mellan 1988 och 2002 och vann ligan hela 13 gånger under den perioden. Han tog också laget till en sensationell kvartsfinal i Champions League 1997.

Svenska hyllningar

Han gjorde senare comeback i klubben i två år mellan 2010 och 2011, efter att Erik Hamrén lämnat posten för att ta över det svenska landslaget.

– Det är Norges största och mest framgångsrika fotbollstränare genom tiderna, han var fantastisk och enormt stor i Rosenborg, Trondheim och hela Norge, säger Hamrén till Aftonbladet.

Eggen säkrade ytterligare en ligatitel med Rosenborg säsongen 2010, med spelare som Mikael Dorsin, Mikael Lustig och Rade Prica i laget.

– Det är så mycket man kan lyfta fram om Nils Arne, men Rosenborg, norsk fotboll och norsk idrott har Nils Arne att tacka för mycket. Han var banbrytande i sitt sätt att leda, tänka och vara på. Han skapade en tro i norsk fotboll och idrott att göra det omöjliga möjligt och en vi kan slå alla-mentalitet, säger Dorsin till Aftonbladet.

Norsk förbundskapten

Sedan 2019 står han som staty utanför Rosenborgs hemmaarena Lerkendal.

Utöver framgångarna med Rosenborg har han även varit norsk förbundskapten mellan 1974 och 1978.

De senaste åren har han haft bekymmer med hälsan och bland annat behövt amputera båda benen. Han genomförde även en njurtransplantation 2015.

Personligt

En urkraft mot våld och förtryck

Personligt
Personligt Som tvååring hamnade hon i fängelse eftersom hennes mamma och pappa ansågs farliga av det ungerska styret. Ett par år senare höll hennes styvfar sitt vapen mot hennes huvud och hotade trycka av. I dag arbetar Susanna Udvardi för frihet och mot våld och förtryck - och mot alla odds.

– Jag har upplevt så mycket våld, när jag var 13 år flyttade jag ifrån min mamma och min styvfar, som var militär och alkoholist, för att jag inte stod ut längre.

Susanna rymde till sin far och eftersom han bodde på landet tillsammans med sin flickvän, fick hon bo i hans lägenhet i Budapest. Det var ett ruffigt område dit inte ens den ungerska polisen begav sig.

– Och det kan jag säga dig, att den ungerska polisen är tuff!

Susanna Udvardi
Efter drygt 20 år i chefs- och vd-position inom IT-branschen bestämde sig Susanna Udvardi för att arbeta med något som hon upplever som mer meningsfullt.
Foto: Erika Udvardi

Susanna pluggade och jobbade som servitris för att kunna försörja sig. När hennes arbetskväll var slut hade bussarna slutat gå och hon joggade hem, en och en halv mil.

Många gånger hamnade hon i situationer där hon tvingades springa för livet och att hon i dag kan sitta ner vid arbetsbordet på Freezonen i Ystad med en kopp kaffe, det kan hon tacka sin snabbhet för.

– Jag har alltid varit snabb och var ungersk ungdomsmästarinna i sprint och på korta häcken i tre år, berättar hon. Min tränare var fantastisk, han fick mig att inse att man kan vända motgångar till något positivt.

Korsbanden i knäna orkade emellertid inte med påfrestningarna och hon fick ge upp den idrottskarriären. I stället sadlade hon om till bågskytte. Efter två år hade hon lyckats klättra upp på en ungersk silverplats bland damerna. På sätt och vis har hon idrotten att tacka för att hon finns i Sverige i dag.

– Jag skulle åka och tävla utomlands som 19-åring och min pappa skulle köra mig. Men vad myndigheterna inte visste var att vi tänkte fly till Frankrike.

Missade Frankrike

Susannas pappa kunde ingen engelska och Susanna kunde bara ungerska och ryska. De höll andan när de passerade landsgränserna, men till slut lyckades de ta sig till väst. Fast inte till Frankrike...

– Vi körde fel och kom aldrig till Frankrike, säger Susanna med ett litet leende. Vi visste inte riktigt hur det skulle vara vid franska gränsen, så när vi plötsligt körde över vatten tänkte vi inte så mycket på det. Men vi hamnade i Danmark i stället för Frankrike.

Susanna kom till slut till Sverige och fick flyktingstatus. Hennes pappa däremot återvände till Ungern, eftersom det blev för svårt för honom att lämna familj och vänner bakom sig.

På tre månader lärde sig Susanna svenska. Hon slet med sje-ljuden med hjälp av förinspelade kassettband lika målinriktat som hon tränat under sin elitidrottskarriär.

En stormig dag i Ystad. Susanna Udvardi och Snö söker lä strax utanför jobbet på Freezonen.
Foto: Jeanette Thelander

Hon pluggade, jobbade som diskplockare och funderade på att bli biolog. Men hon kom fram till att IT-branschen, som var dynamisk, kreativ och framtidsorienterad, var hennes plats i livet. Där stannade hon kvar i ett tjugotal år i ledande positioner som vd, marknadschef och försäljningschef.

– Men så småningom började jag fundera och kom fram till att jag ville göra något verkligt meningsfullt. När jag fick tips om att Freezonen annonserade efter en verksamhetsledare, så sökte jag jobbet och fick det.

Freezonen har sitt säte i Ystad men arbetar även i Sjöbo, Tomelilla, Simrishamn och Skurups kommuner. Men driver också en nationell jourlinje på telefon för våldsutsatta.

– Vårt fysiska verksamhetsområde sträcker sig över fem kommuner och är till för alla våldsutsatta. Vi bedriver kvinnojour, tjej-jour och brottsofferjour. Vi har enormt mycket att göra, men tyvärr väldigt lite pengar. Många kommuner hänvisar gärna till oss, men stryker oss sedan ur budgeten.

– Det är inte hållbart i längden, vi som jobbar här är volontärer på fritiden också. Ändå har vi långa väntetider och hinner sällan arbeta proaktivt.

Som hjärntvätt

Susanna hade gärna sett att kommunerna arbetade mer förebyggande mot våldet, speciellt bland unga. På Freezonen kommer man i kontakt med ungefär 500 personer varje år som utsätts eller har utsatts för våld i någon form. Bland flickor är det inte sällan tal om hedersvåld, omgivet av komplicerad problematik.

– Det fungerar nästan som hjärntvätt i en sekt. När en flicka - eller pojke för den delen - väl vågar söka hjälp måste den personen ha stöd runt omkring sig hela tiden. Men tyvärr fungerar det dåligt här. Inte sällan blir de isolerade och ensamma i någon lägenhet eller på något vandrarhem.

Enligt Susanna är det i sådana lägen tankarna på den egna familjen gör sig påminda. Även om man har varit ofri, levt under hot om tvångsgifte och kanske även blivit fysiskt bestraffad händer det att personen återvänder till sin familj.

– Man tycker helt enkelt att den situationen som man har i sin familj trots allt är bättre än att vara helt ensam.

Kunskapen om hedersvåld i kommunerna och andra organisationer kunde vara betydligt bättre, menar Susanna.

– Det har inte hänt mycket sedan mordet på Fadime, inte förrän de senaste åren. Okunskapen är skrämmande.

Konkreta verktyg i ny bok

För att råda bot på kunskapsbristen och ge personal i exempelvis skolan konkreta verktyg att jobba med har Susanna Udvardi skrivit boken som hon själv har saknat, ”Alla barn har inte samma rättigheter. En bok om hedersvåld.”.

– Många tror att de gör en bra sak när de låter flickor i nicab sitta utanför klassrummet när man pratar om sex och samlevnad till exempel. Men tack och lov ändras det i den nya skollagen. Från första juni måste man tala om hedersvåld i skolan.

Boken har hon gjort tillsammans med en SO-lärare och sista delen i boken är väldigt ”hands-on”. Här hittar man bland annat konkreta frågor man bör ställa och saker man bör vara uppmärksam på om man misstänker att någon befinner sig farozonen för hedersvåldet.

– Det handlar inte bara om flickor och unga kvinnor. Det finns pojkar och unga män som inte vill, men som känner sig tvingade att kontrollera sina systrar till exempel.

Vägen framåt

Susanna ser bara en väg framåt och det är upplysning och samtal bland ungdomarna. Nyligen beviljades Freezonen pengar från Sparbanksstiftelsen för att kunna nå ut i skolorna och arbeta förebyggande med sjätte- och sjundeklassare genom kreativt skapande på temat ”frihet från våld”.

– Det ska bli så skönt att få möjlighet att komma ut. Jag hade gärna börjat redan på dagis! Om man börjar tala om de här sakerna tidigt kommer vi att kunna sätta stopp för våldsspiralen.

– Som det är nu är vi där när huset brinner och drar ut den skadade. Men långt innan dess går killen i skolan och påverkas av det man talar om där och vilka ideal som lyfts fram, konstaterar Susanna.

FAKTA

Susanna Udvardi

Ålder: 54 år.

Bor: På landet i sydost.

Familj: En vuxen son och en vuxen dotter, båda konstnärer.

Fritid: ”Jag pluggar alltid och fördjupar mig i det jag gör för att få kunskap och förståelse.” Tycker om att ta promenader med hunden Snö och har en passion för konst.

Aktuell: Väntar på att hennes bok ”Alla barn har inte samma rättigheter. En bok om hedersvåld.” ska gå i tryck under våren.

Kultur och nöje

Obamas moderådgivare död

André Leon Talley, amerikansk modeprofil och tidigare domare i amerikanska 'Next top model' har avlidit.
Foto: Seth Wenig/AP/TT
Kultur och nöje
Personligt
Kultur och nöje
PREMIUM

Den amerikanske modejournalisten och tidigare Vogue-redaktören André Leon Talley har avlidit. Talley blev något av en pionjär inom den amerikanska modevärlden, känd för sin verbala förmåga och sina iögonfallande kaftaner, hattar och tunikor, skriver The Guardian.

Han föddes 1948, växte upp under Jim Crow-eran i North Carolina, och kom att ägna större delen av sitt liv åt just mode. Förutom arbetet på Vogue blev han domare i amerikanska "Next top model" och 2008 även familjen Obamas egen moderådgivare. 2020 kritiserade han dock familjen Obama offentligt efter att det tidigare presidentparet, trots pandemin, hade haft en födelsedagsfest. Intervjuad i New York Times jämförde André Leon Talley paret Obama med Marie Antoinette.

– Jag tycker att nyrika som Obamas är riktigt tondöva..., sade han till New York Times.

– De behöver komma ihåg sina enkla rötter.

André Leon Talley blev 73 år.

Kultur och nöje

"Chapel of love"-sångerska död

Kultur och nöje
Personligt
Kultur och nöje
PREMIUM

Rosa Lee Hawkins, sångerska i 1960-talsgruppen The Dixie Cups, har avlidit i samband med en operation, uppger NME. Trion hade stora framgångar med låtar som "Chapel of love", "Iko iko" och "People say".

I gruppen ingick förutom Rosa Lee Hawkins även hennes storasyster Barbara Ann och kusin Joan Marie Johnson. Med "Chapel of love" lyckades de till och med peta ned Beatles "Love me do" från Billboardlistan 1964.

"Chapel of love" har gjorts i många coverversioner sedan dess, bland annat av Elton John och Bette Midler och förekommer i filmer som "Brudens far" och "Full metal jacket".

Rosa Lee Hawkins blev 76 år gammal.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Native Skd

Oddsleverantören Kambis starka första kvartalsresultat 2021

www.casumo.com

Kambi Group, ett Maltabaserat företag som levererar odds till B2C-företag inom sportbetting, överträffade under det första kvartalet 2021 förväntningarna som hos många redan var höga. Bolaget har visat starka siffror flera år i rad, och rider vidare på den växande sportbettingvågen.

En stark inledning på 2021

Kambi Group startade 2010 och noterades på Stockholmsbörsen fyra år senare. Deras verksamhet fokuserar på att förse bettingbolag med oddstjänster, och har varit något av en framgångssaga sedan dess. Företaget har haft en vinstmarginal med över 10% i snitt per år sedan de noterades, och det senaste kvartalet visar en imponerande 25.8% för 2021. Intäkterna har ökat med över 200 miljoner kronor från samma kvartal förra året och även marknadsvärdet fick ett lyft under 2020, vilket kan ses som att investerare har höga förhoppningar om framtiden.

Den växande iGaming-industrin

Kambis framgångar det senaste decenniet följer den snabbt växande spel- och bettingindustrin, som har blivit en betydelsefull gren inom online-nöjen. När intresset för betting har ökat, har resultatet blivit att bettingbolagen vill göra sina tjänster mer tillgängliga och användarvänliga för kunden. Den efterfrågan har Kambi dragit nytta av, och förser då bolagen med de tjänster som krävs för att anpassa sig efter den växande populariteten. Dessutom har operatörer som historiskt sett är fokuserade på casino till exempel Casumo också börjat ta del av Kambis tjänster, för att utöka sin verksamhet till att omfatta sportbetting tillsammans med spel som blackjack och slots. Då iGaming som bransch går igenom en stor tillväxtfas kan man konstatera att Kambi varit rätt i tiden med sina tjänster.

Ljus framtid för bolaget

Kambi har under åren återinvesterat delar av sin vinst, och satsat på att stärka sin internationella närvaro. Idag har de kontor på olika ställen i världen, och ett nät som sträcker sig över flera kontinenter. En av de viktigaste händelserna i bettingvärlden var när USA legaliserade sportbetting på federal nivå 2018, efter att ha varit förbjudet i nästan 30 år. Sedan dess har flera delstater gjort planer på hur lyftandet av de lokala förbuden ska se ut.

Detta har så klart varit väldigt goda nyheter för företag som erbjuder bettingtjänster, och Kambi har varit en av de första att utnyttja den förändringen. De har inte bara kontor etablerat i Philadelphia, utan har redan involverat sig i bettingverksamhet i flera delstater. 2020 rapporterades 30-40% av gruppens intäkter har kommit från den amerikanska marknaden. Med en fot inne i den snabbt växande bettingmarknaden i USA ser framtiden intressant ut för bolaget, och den starka kvartalsrapporten för 2021 kan ses som ett kvitto på spel- och bettingindustrins framfart, så väl som en fingervisning för hur det kan komma att se ut framöver.

Kambi Group Plc. har sitt huvudkontor i Malta och börsnoterades 2014. Företaget ägnar sig främst åt att erbjuda tjänster inom odds till företag verksamma inom spel- och betting – och den växande industrin inom vilken de opererar har skördat stora vinster de senaste åren. Den första kvartalsrapporten för 2021 visar på en stark tillväxt för företaget, som har levererat flera positiva rapporter i rad, och med möjligheterna på den nyöppnade amerikanska marknaden kan detta bli ett framgångsrikt år.

Kultur och nöje

Earth, Wind and Fires hitmakare död

Jon Lind skrev hitlåten 'Boogie wonderland' åt Earth, Wind and Fire (bilden). Arkivbild.
Foto: Chris Pizzello/AP
Kultur och nöje
Personligt
Kultur och nöje
PREMIUM

Den amerikanske låtskrivaren Jon Lind har avlidit, rapporterar NME. Lind är mest känd för "Boogie wonderland" som 1979 blev en megahit med Earth, Wind and Fire. Han skrev också Madonnas "Crazy for you" och arbetade under sin karriär även med artister som Cher, Vanessa Williams och The Temptations.

ASCAP, den amerikanska motsvarigheten till svenska Stim, beskriver honom som "en stor låtskrivare och en vacker själ" i ett uttalande. Man sörjer förlusten men skriver också att Jon Linds humor, musik och "underbara, generösa själ lever i våra hjärtan".

Senare i karriären blev Jon Lind chef på Hollywood Records där han jobbade med bland andra Miley Cyrus och Selena Gomez.

Jon Lind blev 73 år.

Personligt

Björn Natthiko Lindeblad är död

Björn Natthiko Lindeblad blev 60 år. Arkivbild.
Foto: Claudio Bresciani/TT
Personligt
Kultur och nöje
Personligt Den tidigare buddhistmunken och föreläsaren Björn Natthiko Lindeblad är död. Han avslutade sitt liv under måndagen, efter flera år med den obotliga sjukdomen ALS.
PREMIUM

"Om du läser det här, så har jag gått ur tiden", skriver Björn Natthiko Lindeblad i ett inlägg som publicerades hans sociala medier under tisdagsmorgonen.

Av inlägget framgår att han avslutade sitt liv under måndagen, "omgiven av nära och kära". Björn Natthiko Lindeblad blev 60 år.

Han var civilekonom med ett chefsjobb inom näringslivet när han under 1990-talet valde att säga upp sig för att i stället leva som buddhistmunk. Under den tiden tog han sig namnet Natthiko, "Den som växer i visdom". Efter 17 år som munk lämnade han klosterlivet och återvände till Sverige.

Därefter har Björn Natthiko Lindeblad bland annat verkat som meditationslärare, föreläst och skrivit boken "Jag kan ha fel". 2012 valdes han till lyssnarnas sommarpratare i Sveriges Radio. Den 26 juni 2020 var han värd i Sommar i P1 för andra gången.

2018 diagnosticerades Björn Natthiko Lindeblad med den obotliga sjukdomen ALS.

"Tack alla ni som lyste upp mitt liv. Tack för att jag så ofta fick känna mig sedd, förstådd, uppskattad, litad på, stöttad, välkommen, ja till och med älskad", skriver han i sitt avskedsbrev.

Erika Nekham/TT

FAKTA

Fakta: Hit kan du vända dig om du mår dåligt

Vid akuta lägen eller vid tankar på självmord, ring alltid 112.

Här finns också hjälp:

Mind: chat.mind.se, mejlsvar@mind.se, telefon: 90 101.

Bris: Ring, mejla eller chatta. Telefon: 116 111.

Jourhavande präst: Telefon: 112.

Jourhavande medmänniska: Telefon: 08-702 16 80

Barn och ungdomspsykiatrin: Hitta närmaste mottagning på bup.se.

Källa: mind.se

Kultur och nöje

Skönsjungande doo wop-stjärna död

Kultur och nöje
Personligt
Kultur och nöje
PREMIUM

The Five Satins frontman Fred Parris har avlidit i en ålder av 85 år, skriver NME.

Den amerikanska doo wop-gruppen är mest känd för låten "In the still of the night" från 1956, som även spelats in av The Beach Boys och Boyz II Men.

Texten till klassikern skrev Parris medan han tjänstgjorde som vakt vid en amerikansk armébas nära Philadelphia och låten har förekommit i filmer som "Dirty Dancing", "The Buddy Holly Story" och "The Irishman".

The Five Satins blev invald i The Vocal Group Hall of Fame 2003.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL