Staffanstorp

Lyckad konstauktion drog in rekordsumma

Theodor Jönsson i ett självporträtt från utställningen i Staffanstorps konsthall.
Foto: Marianne Pernbro
Staffanstorp
STAFFANSTORP Auktionen i mellandagarna där Theodor Jönssons konstnärshem från Esarp såldes inbringade 1,6 miljoner kronor till Staffanstorps kommun. Det var mycket mer än någon hade trott och resultat överraskade både kommunen och Crafoords auktioner.

– Jag följde själv stora delar av auktionen på nätet och kände hur blodtrycket steg, säger Karin Palmqvist, politiker i Staffanstorp som fått ansvaret att sköta avvecklingen av konstnärshemmet.

Värderingen av de 261 föremål och tavlor som auktionerades ut landade på en totalsumma av 327 000 kronor.

Optimistisk

– Jag fick höra att jag var för optimistisk när jag hoppades på att det ändå skulle bli en halv miljon, säger Karin Palmqvist. Hennes förhoppningar skulle överträffas tredubbelt.

– Det har undrats om värderingen var för lågt satt, men det tycker jag inte. Många tavlor skulle ut på en gång och Theodor Jönssons målningar har aldrig sålts för några större summor.

Men auktionen blev en succé. Köparna kom både från närområdet men också från utlandet, från Gotland och Mälardalen.

Karin Palmqvist
Karin Palmqvist följde auktionen med spänning och är förbluffad över resultatet.
Foto: Marianne Pernbro

– Dels var något som sker en gång i livet, att ett helt konstnärshem auktioneras ut. Här var till exempel en målning som värderats till 5 000 som budades upp till över 44 000 kronor. En golvlampa i form av en kvinnogestalt i brons gick för 51 520 kronor.

Överraskade

Saker som både Karin Palmqvist och auktionsfirman var tveksamma till skulle intressera någon alls gick för höga priser.

– Det gällde exempelvis bilder och foton, gamla silverbromidplattor. Vi beslöt att lägga ut dem och testa. Hela samlingen, inklusive fotokopior, värderades till en tusenlapp men gick för 19 000 kronor!

1,6 miljoner slutade auktionen på men lagen om distansköp innebär att köpare har 14 dagar på sig att ångra köpet. Dagen efter att auktionen avslutats hade tre köp på sammanlagt 26 000 kronor dragits tillbaka. Dessa objekt kommer att läggas ut till försäljning igen.

– När allt är klart vet vi den exakta slutsumman, säger Karin Palmqvist.

Minnesfond

Pengarna ska läggas i en minnesfond för Theodor Jönsson att användas för att barn och ungdomar ska få utveckla sig inom bildkonsten.

Den största målningen, ett motiv från Båstadstrakten, är en av de sex målningar kommunen behållit. Den hänger nu i Pilegården.
Den största målningen, ett motiv från Båstadstrakten, är en av de sex målningar kommunen behållit. Den hänger nu i Pilegården.
Foto: Marianne Pernbro

– Troligen blir det inte via stipendier, vi vill komma bort från det elitistiska tänkandet. Jag kan personligen tänka mig någon form av konstkollo på sommaren där barn i åldern 14-16 år - då det är svårt att få sommarjobb - kan anmäla sig till aktiviteter i exempelvis konsthallen. Alla spelar inte fotboll eller idrottar, detta kunde vara något för dem.

Avkastning

Hur pengarna ska förvaltas måste också övervägas.

– Om slutsumman varit cirka 300 000 kronor hade kapitalet fått förbrukas, men 1,6 miljoner, eller därunder, kan kanske förvaltas och ge avkastning. Det måste vi diskutera, säger Karin Palmqvist.

– Theodor Jönsson fick själv stor uppbackning som ung och hjälp att bli konstnär. Jag ser en röd tråd här, att nu kan vi inspirera ungdomar igen, efter dagens förutsättningar. Jag tycker också att auktionen gjort Theodor Jönsson mer känd än han någonsin varit. Nu får fler ta del av hans konst.

Behåller

Kommunen valde innan auktionen ut sex målningar och flera föremål man ville behålla. Kommunen äger också den skulptur som man trodde var en Carl Milles, Dansande elefanter, men som visade sig vara en kopia.

De dansande elefanterna var inte en äkta Carl Milles utan en kopia. Kommunen äger den och funderar på att behålla den och gravera in att den är en kopia.
De dansande elefanterna var inte en äkta Carl Milles utan en kopia. Kommunen äger den och funderar på att behålla den och gravera in att den är en kopia.
Foto: Marianne Pernbro

– Vi kan behålla den eller skicka den till Millesgården som då placerar den i sin källare där de redan har några kopior. Mitt förslag är att vi behåller den men graverar tydligt in att den är en kopia och från Theodor Jönssons konstnärshem. Den är inte värd något och får absolut inte finnas på marknaden. Hur Theodor Jönsson fick den vet vi ju inget om heller. Vi får fundera på hur vi gör, säger Karin Palmqvist.

Staffanstorp

Stal batterier från lastbil

Staffanstorp
STAFFANSTORP

Någon gång mellan den 17 och 21 januari försökte tjuvar bryta upp hänglåset till en container på Husarvägen i Staffanstorp. Det lyckade inte gärningspersonerna med men däremot stal de två batterier från en lastbil.

Staffanstorp

Körde vårdslöst i rondell

Staffanstorp
STAFFANSTORP
PREMIUM

En man född på 40-talet misstänks för vårdslöshet i trafik sedan han körde över en refug och rakt ut i en rondell utan att väja för annan bil. och in i en annan personbil. Det hände i fredags mellan klockan 16 och 17 i rondellen vid Dalbyvägen/riksväg 108 i Staffanstorp. Polis kallades dit och Inga personer skadades men polis kallades dit och föraren misstänks nu för vårdslös körning.

Staffanstorp

Bråk med flera ungdomar

Staffanstorp
Staffanstorp Strax innan klockan 20.00 på fredagskvällen larmades polisen om ett bråk på Klågerupsvägen.

Flera patruller ryckte ut till platsen och enligt polisen har ingen varit i behov av sjukvård. Den drabbade är pojke under 15 år.

– Vi har anträffat en målsägande som kommer att höras och sedan har vi pratat med de andra som var på plats. Det var ett stort antal ungdomar på platsen, man nämner ett 30-tal men jag vet inte hur många som var inblandade i bråket, säger Evelina Olsson, presstalesperson på polisen.

En anmälan om misshandel kommer att upprättas.

Staffanstorp

Husrannsakan på Åkershus

En polisanmälan om misstänkt ringa narkotikabrott har upprättats.
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT
Staffanstorp
Staffanstorp

Vid en husrannsakan på Åkershus i torsdags eftermiddag påträffades narkotikaklassade tabletter i en bostad. Lägenhetsinnehavaren är nu misstänkt för ringa narkotikabrott.

Staffanstorp

Förskola har flyttat in i Skåningen under våren

En femårsavdelning på Borggårds förskola har tillfälligt flyttat in i före detta fritidsgården Skåningen.
Foto: Marianne Pernbro
Staffanstorp
STAFFANSTORP En femårsavdelning på Borggårds förskola har tillfälligt flyttat in i före detta fritidsgården Skåningen.

Orsaken till detta är en rockad som fick genomföras med anledning av att Kunskapsförskolan, som från våren 2023 ska husera i samma byggnad som Internationella Engelska Skolan, och som planerade att öppna i tillfälliga lokaler under våren 2022 skjuter fram detta.

Skjuter fram

– I höstas kom besked att de väljer att inte starta från 2023 i ordinarie lokaler, säger utbildningschef Krister Åkeson i Staffanstorp.

För att möta behovet av förskolelokaler har några av de kommunala förskolorna i Staffanstorps tätort öppnat tillfälliga avdelningar.

En femårsavdelning på Borggårds förskola huserar under våren i Skåningen för att frigöra plats för fler yngre barn på Borggårds förskola. Borggårds förskola har erfarenhet av att vara på Skåningen sedan vattenläckan för två år sedan.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Nordicbet

Skånska fotbollslag – framgång i Superettan

Nordicbet Skåne är en mäktig fotbollsregion. I Allsvenskan finner vi storheterna Malmö FF och Helsingborgs IF, men i superettan är det för närvarande bara Trelleborgs FF som håller de skånska ställningarna. Endast tre klubbar i de två högsta divisionerna. Är det i enlighet med den storslagna skånska fotbollshistorien?

Skånes senaste storhetstid

För femton år sedan spelade fyra skånska klubbar i allsvenskan och för nio år sedan – så sent som 2010 – utkämpade Malmö FF och Helsingborgs IF en duell om SM-guldet. Trelleborg slutade femma i allsvenskan medan Landskrona BOIS tog samma position i superettan där Ängelholms FF blev tolva. Året därpå vann Helsingborg allsvenskan medan Ängelholm kvalspelade för att ta steget upp i Sveriges högsta serie.

Kärvare tider

Skåne var att räkna med. Inte minst som intressanta spel i de absolut viktigaste matcherna. Idag präglas Superettan fotbollsodds knappast alls av Skåne. Kvar finns endast Trelleborgs FF. Helsingborg dras med ekonomiska problem och kämpar om att hålla sig kvar i allsvenskan. Landskrona befinner sig i division 1 medan Ängelholm kämpar på i division 2, där man möter andra klassiska skånestorheter som IFK Malmö, som en gång i tiden var Malmös förstalag och deltagit i spel i Europa, men har även många säsonger i allsvenskan och föregångsserier till superettan.

Malmö FF håller stilen och Trelleborg kämpar

Idag är det endast MFF som håller gammal god stil i allsvenskan, men för oss som älskar att följa superettan finns endast Trelleborgs FF och det går väl lite sisådär, där man får vara nöjd med en mittenplacering samtidigt som risken för att dras ned i kampen om kvalplatserna är överhängande.

Fortet Vångavallen

En gång i tiden var dock Vångavallen en plats som beredde många storlag svår ångest. Det var svårspelat och så sent som 2018 var TFF i allsvenskan, efter att ha varit ned och vänt i division 1 så sent som 2015. En serieseger som för övrigt säkrades mot Helsingborgslaget Eskilsminne IF och sedan följde två säsonger i superettan som kulminerade i kval mot Jönköping Södra, vilket gav en allsvensk plats 2018. Klubben var dock sedan länge ett rutinerat superettanlag och hade flera sejourer i allsvenskan bakom sig, där den första kom 1985 och den absolut bästa perioden i klubbens historia var under 1990-talet då man lyckades med konststycket att ta sig till UEFA-cupen.

Skrälleborg

Säsongen 1994/95 hackade sig Trelleborg förbi färöiska Götu i två inte alltför imponerande insatser och få trodde väl att äventyret skulle gå särskilt mycket längre när engelska Blackburn Rovers stod som motståndare i nästa omgång. Då med ett stjärnspäckat lag som kryllade av landslagsmän och internationella storspelare, såsom den engelske skyttekungen Alan Shearer. Rovers skulle samma säsong vinna hela Premier League, men att åka till Vångavallen visade sig betydligt tuffare än Old Trafford. Trelleborg – däremot – njöt för fulla muggar på Ewood Park, då man vann den första matchen med 1–0 efter mål av Fredrik Sandell. En seger som skapade stora rubriker i hela Europa och efter 2–2 hemma, så var avancemanget ett faktum. Skrälleborg var numera ett begrepp och man pressade dessutom italienska Lazio i följande omgång, där endast ett mål på övertid avgjorde dubbelmötet till Rom-klubbens fördel.

Bygga nytt och stanna kvar

Idag handlar det om att bygga på nytt efter uttåget från allsvenskan och att framförallt att inte falla igenom superettan till mörkret i division 1. En hel del talar för att den anrika föreningen kommer att klara uppgiften, men inget står skrivet i sten. Kampen kommer att bli hård säsongen ut. Men visst vore det märkligt med en superetta utan en skånsk klubb.

Inte mycket underifrån

Ja, om nu inte Helsingborg trillar ur allsvenskan igen. Även här kommer det handla om en fight ända in på målsnöret. Underifrån är det väl Torns IF - från lilla Stångby norr om Lund - som ligger bäst till tillsammans med klassiska Landskrona BOIS, men att avancera från division 1 till superettan är ett riktigt nålsöga och båda klubbarna befinner sig i mittenskiktet med hopp om att stabilisera sig på den övre halvan. Klubbar som Ljungskile SK, Skövde AIK, FC Trollhättan såväl som den lilla göteborgsklubben Utsiktens BK är nog alla starkare än Skåneklubbarna, åtminstone i dagsläget.

Skånederbyn

Skåne är kanske inte vad det en gång var i superettan, men Trelleborgs FF lär klara sig kvar och kanske få sällskap av Helsingborg nästa säsong, så visst finns det utsikter för Skånederbyn, även om Helsingborgsfansen knappast ser fram emot ett sådant scenario.

Staffanstorp

Stadsbyggnadschef slutar med omedelbar verkan

Rådhuset Staffanstorp.
Foto: Johan Nilsson/TT
Staffanstorp
STAFFANSTORP Efter en turbulent höst med anmälningar och utredning om trakasserier och kränkningar på arbetsplatsen har stadsbyggnadschef Ardiana Demjaha i Staffanstorp slutat sin tjänst med omedelbar verkan.

Efter att både företagshälsovård och arbetsmiljöverk konstaterat allvarliga brister i arbetsmiljön på förvaltningen blev situationen slutligen ohållbar och i förra veckan tog politiker beslut att kommunicera till kommundirektören att förtroende saknades. Anledningen till att förvaltningschefen slutar formuleras som att ”politiken vill se en annan inriktning i förvaltningen än vad som varit”.

Utredningar

Som SkD tidigare berättat har hösten och vintern varit turbulent med anmälningar från skyddsombud om kränkningar, trakasserier och rädsla för repressalier hos anställda på förvaltningen. Det resulterade i två utredningar, en som kommunen efter skyddsombudens anmälan gjorde med hjälp av företagshälsovården och en annan av arbetsmiljöverket efter anmälan även dit.

Brister

Båda utredningarna pekade på stora brister i ledarskapet och arbetsmiljön som lett till många anställdas stora missnöje, en arbetsmiljö som lett till ohälsa, flera sjukskrivningar och att personal har sökt andra jobb och att fler är på väg att lämna då man menar att det ändå återstår problem som gäller arbetsmiljön, i första hand på tekniska avdelningen, att lösa.

Ardiana Jemjaha hade på onsdagen redan avslutat sin tjänst i Staffanstorp. Hon får enligt uppgift i SDS ett avgångsvederlag på 734 680 kronor.

SkD har utan framgång sökt kommunföreträdare och stadsbyggnadschefen för en kommentar.

Staffanstorp

Skar av pumphandtag

Staffanstorp
STAFFANSTORP
PREMIUM

Pumphandtag till bensinpumpar på en mack vid Önsvala allé i Staffanstorp har av okända gärningspersoner skurits av från slangarna.

Det inträffade någon gång mellan måndag och tisdag och har orsakat skada. Händelsen är polisanmäld som skadegörelse. Pumphandtagen som skurits av från pumpslangarna fanns inte kvar på platsen.

Staffanstorp

Tomma skolor när barn och lärare flyttat till Gullåkra

Staffanstorp
STAFFANSTORP Staffanstorps kommun sitter just nu med två tomma skolor sedan elever och lärare på gamla Bråhögsskolan och Borggårdsskolan flyttat till nya Gullåkraskolan som officiellt invigs på fredag.

Nybyggda Gullåkraskolan kunde tas i bruk lagom till vårterminens start och det var en efterlängtad flytt för elever och pedagoger som länge hållit till i äldre, slitna lokaler i de andra skolorna.

Tomma lokaler

Konsekvensen av detta är dock att kommunen nu har två tömda, centralt belägna skolor som man måste fatta beslut om.

– Vi för just nu en dialog med kommunen om hur vi ska göra, säger Hampus Trellid, vd på Staffanstorps Centrum som ansvarar för kommunens fastigheter.

– Båda skolorna består till stor del av gamla moduler och en lösning kan vara att riva dem. Men något beslut är inte fattat. Om fastigheterna rivs är det oklart vad marken i så fall ska användas till, säger Hampus Trellid.

Kostnader

Klart är att kommunen inte är intresserad av att sitta med stora tomma skollokaler.

– Det innebär kostnader för oss eftersom vår personal måste åka dit och se till dem. Så vi behöver snabba beslut om vad som ska ske med dem, säger Hampus Trellid.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL