Eslöv

Flera fyrverkeribrott under nyårshelgen

Allt från sprängda brevlådor till fyrverkerier inne i vänthallen. Detta årsskifte var inget undantag från olaglig användning av fyrverkerier.
Foto: Arne Forsell
Eslöv
Höör
Hörby
Eslöv/Höör Sprängda brevlådor, raketskjutning på tågstation och olaga hot vid nekat fyrverkeriköp. De senaste dagarna har flera brott rapporterats till polisen som har koppling till fredagens nyårsfirande. Men jämförelsevis har det varit ett lugnt år i området, menar Anna Johansson på polisen.

– Generellt sett har det varit väldigt lugnt i vårt lokalpolisområde. Det har varit lite allmänt ofog och lite raketskjutningar men patrullerna rapporterar att det har varit generellt lugnt. Det är ingenting som sticker ut och det har inte varit särskilt många anmälningar heller mot vad det brukar vara, säger Höörs kommunpolis Anna Johansson som även har tittat på de senaste dagarnas anmälningar i Eslöv och Hörby.

Polisen har fått in följande anmälningar koppling till nyårsfyrverkerier de senaste dagarna:

Fyrverkerier inne i Höörs vänthall. En person som är inne i vänthallen i Höörs tågstation tänder på en fyrverkeripjäs. Detta leder till att det uppstår brännmärken i golv och tak. Enligt anmälan uppehåller sig flera ungdomar i vänthallen när en person i sällskapet tänder på en mindre fyrverkeripjäs som orsakar skador på byggnaden. Det har däremot inte rapporterats några personskador i samband med händelsen. Händelsen har fångats på film och en anmälan om skadegörelser har upprättats.

Fyrverkeriskjutning mot fastighet. Någon har skjutit raketer mot en fastighet när målsägande stod i entrén till huset. Enligt anmälan ska det ha kommit gnistor in i hallen men ingen person ska ha skadats av händelsen. Enligt anmälan har målsägande sett tre unga killar med mörka kläder springa från platsen. Händelsen inträffade på Tågarpsvägen i Eslöv klockan halv ett natten till nyårsafton. En anmälan om ofredande har upprättats.

Fyrverkeriskjutning mot person. Enligt anmälan öppnar målsägande dörren efter att någon ringt på i dörrklockan. Utanför står en okänd man i 20-årsåldern som springer från platsen när dörren öppnas. Ett antal personer stod på andra sidan vägen och skjuter en raket mot målsägaren. Sedan skjuts ytterligare en raket rakt upp i luften. Nyårsraketen som skjuts mot målsäganden smäller av i husväggen till höger om ytterdörren. Målsägande ska inte ha fått fysiska skador av händelsen. Även denna händelse inträffade på Tågarpsvägen i Eslöv klockan 20:20 på nyårsdagen. En anmälan om försök till misshandel och brott mot ordningslagen har upprättats.

Olaga hot mot butikspersonal. "Jag ska knivhugga dem". Orden uttalades av en kund, en kvinna i 25-årsåldern, i en butik i Eslöv vid halv två på nyårsaftons eftermiddag. En av butikspersonalen överhörde hotet som enligt en polisanmälan riktades mot dennes kollegor. Anledningen till hotet ska ha varit att kvinnan eller någon som kvinnan känner ska ha nekats att köpa nyårsraketer i butiken. En anmälan om olaga hot har upprättats.

Sprängd brevlåda. En brevlåda sprängdes på Odengatan i Eslöv under nyårsnatten. Det framkommer inte hur brevlådan sprängdes i anmälan. Händelsen inträffade under nyårsnatten mellan klockan 22 och 01.

Sprängd brevlåda. Genom att skjuta en raket mot en brevlåda på Arlidsvägen i Eslöv har denne blivit söndersprängd. En använd nyårsraket ska ha funnits intill brevlådan.

Sprängd brevlåda. En okänd gärningsperson ska ha orsakat skador på en postlåda på Fabriksgatan i Marieholm genom att lägga en smällare däri. Målsägande gick ut klockan 05:30 på måndagen för att hämta sin tidning. Målsägande upptäckte då att både tidningen och postlådan var förstörd. En anmälan om skadegörelse har upprättats hos polisen.

Brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. En patrull observerar en person som kastar fyrverkerier på Bryggaregatan i Eslöv klockan 20 på nyårsdagen. En pojke född 2006 är nu misstänkt för att ha använt fyrverkerier på allmän plats utan att ha tillstånd till detta.

Polisen har inte fått in några fyrverkerirelaterade anmälningar i Hörby.

Eslöv

Fortsatta krav om att busslinje 3 sätts in igen

Evert Andersson, Eslöv, vill att stadsbusslinje tre återinförs så att han kan ta sig enklare till sin vårdcentral, Tåbelund.
Foto: Henrik Lindahl
Eslöv
ESLÖV Protesterna mot att Skånetrafiken drog in busslinje 3 fortsätter att leva. Flera intresseföreningar kräver nu att busslinjen återkommer. För 94-årige Evert Andersson innebär busslinjens frånvaro bekymmer vid varje besök på vårdcentralen.

Ett stort antal intresseföreningar i Eslöv och Skåne vände sig nyligen till Region Skånes kollektivtrafiknämnd med kravet om att busslinje 3 ska sättas in igen.

”Funktionshindersföreningar och pensionärsföreningar i Eslövs kommun kräver bättre bättre bussförbindelser i Eslövs tätort”, inleds skrivelsen som tio föreningar står bakom.

I sin uppmaning om att busslinjen ska återkomma förklarar föreningarna att den saknas av många och att den betydde mycket för många som skulle besöka omsorgsboenden eller vårdinrättningar.

”Det är konstigt att man inte kan åka kollektivt till Tåbelunds vårdcentral, Specialisthuset och Rehab, skriver man, och uppmanar kollektivtrafiknämnden att prioritera den inför budgeten för 2022.

Tog strid

Busslinje 3 trafikerade sträckan Stinstorget - Fridasro, men drogs in i december 2020. Skånetrafiken hänvisade till att sträckan trafikerades av för få resenärer.

Kommunen invände mot beslutet och Vänsterpartiet i Eslöv tog strid i frågan och menade att busslinjen spelat en viktig roll för bland annat äldre som ska åka till vårdinrättningar eller till äldreboenden.

”Det är galet”

Trots att det gått ett år sedan busslinjen försvann lever alltså protestera. En som i sitt dagliga liv drabbas av indragningen är den 94-årige Eslövsbon Evert Andersson.

På grund av sin hälsa behöver han göra regelbundna besök på Tåbelunds vårdcentral. Men sedan busslinje 3 drogs in har det blivit betydligt besvärligare för honom att ta sig till sin vårdinrättning från sin bostad, som ligger nära järnvägsstationen i Eslöv.

– Jag tycker det var galet att bussen togs bort eftersom det är många människor som behöver ta sig till Tåbelund, precis som jag. Det är många med mig som tycker så.

Han har själv kontaktat Skånetrafiken som föreslagit att han i stället ska ta busslinje 2 och sedan promenera den sista biten till Tåbelund. Men den promenaden blir för kämpig för honom, inte minst eftersom han har rullator och framför allt eftersom det ligger en backe på vägen han då måste promenera.

Han menar att alternativet med buss 3 är så krångligt att det blir enklare för honom att promenera hela vägen hemifrån, trots att det är jobbigt.

– Annars får jag ta en taxi.

Evert Andersson, Eslöv, vill att stadsbusslinje tre återinförs så att han kan ta sig enklare till sin vårdcentral, Tåbelund.
Foto: Henrik Lindahl

Efter vad han har hört har bussproblemet lett till att vissa patienter på Tåbelund har listat om sig till andra vårdcentraler. Det har även han övervägt.

– Jag trivs så bra med personalen där. Annars hade jag bytt för länge sen, fortsätter han.

Precis som intresseföreningarna hoppas Evert Andersson att Skånetrafiken nu ska tänka om.

– Jag hoppas att de sätter in bussen igen. Annars får de dra om de busslinjer som redan går.

Skånskan har inte lyckats nå verksamhetsansvarig på Tåbelunds vårdcentral.

Carina Olesen som är verksamhetsansvarig på Kärråkra vårdcentral har inte upplevt att fler listat sig där efter att busslinje 3 drogs in.

– Vi har inte sett någon effekt av det. De senaste två månaderna har vi fått in tre nya, men det är första gången det händer under de sex år som jag har arbetat här.

Eslöv

Dubbla prissummor på fysisk prisgala

Senast prisgalan arrangerades med publik i Medborgarhuset var 2020. Det var 13 februari, veckorna innan allt stängdes ner på grund av corona-smittan.
Foto: ARKIV
Eslöv
ESLÖV Som det ser ut idag tänker Eslövs kommun genomföra prisgalan i Medborgarhuset 17 februari med publik. De sju pristagarna kan glädja sig åt att de får 10 000 vardera i pris istället för som tidigare utlovats 5 000 kronor.

Kultur- och fritidsnämnden beslutade i veckan att dubbla prissummorna, även till årets pristagare.

– Det är 15-års-jubileum för arrangemanget, och prissumman har hela tiden varit 5 000 kronor så det var verkligen dags, säger Christine Melinder (M), ordförande i Eslövs kultur- och fritidsnämnd.

Priserna det gäller är kulturstipendiet, kulturpriset, idrottsstipendiet, idrottspriset, ungdomsledarpriset, priset till årets eldsjäl samt jämställdhetspriset.

Genom att revidera summorna hoppas politikerna även höja statusen för nämndens utmärkelser. Nämndens budget övertrasseras i år med 35 000 kronor på grund av detta, men man hoppas få tillökning i nästa års budget.

Genomförs på plats

Själva prisgalan i Medborgarhuset ska, om inget händer med myndigheternas råd och restriktioner kring corona-smittan, att genomföras som planerats i Medborgarhusets A-sal 17 februari.

– Det kan bli så att antalet besökare i publiken begränsas, kanske till 150 personer, säger Christine Melinder som även berättar att man undersökt möjligheterna att göra galan digital.

– Det är lite svårt att få till det med ett helt kamerateam. Kanske gör vi det i lite mindre skala, och lägger ut mindre klipp på YouTube.

De nuvarande restriktionerna sträcker sig fram till 12 februari, bara dagarna innan Eslövs prisgala.

– Vi vet inte vad som händer sedan, säger Christine Melinder.

Martina Haag leder galan

Senast prisgalan arrangerades med publik i Medborgarhuset var 2020. Det var 13 februari, veckorna innan allt stängdes ner på grund av corona-smittan.

Förra årets prisgala sändes enbart digitalt på Eslövs kommuns YouTube-kanal. Programledare då var Mark Levengood.

Årets konferencier blir skådespelaren, krönikören och författaren Martina Haag och kvällens husband Balthazaar, ett åttamannaband från Ängelholm som gör tolkningar av Peps Perssons låtar.

Eslöv

Datorer stulna från skola i Eslöv

Eslöv
Eslöv Under natten till söndag krossade okända gärningsmän en ruta till en skola på Norregatan. Därefter plundrade man datorsalen.

Bytet blev flera datorer. När polisen anlände till platsen fanns inte några gärningsmän kvar. Händelsen utreds som stöld genom inbrott.

Eslöv

Ny chef tar över Medborgarhuset

Emil Ahlqvist är ny verksamhetschef för Eslövs Medborgarhus. Han har jobbat på kultur- och fritidsförvaltningen, senast som controller. Han har även spelat i Eslövsrevyn från vilken den här bilden hämtats.
Foto: ARKIV
Eslöv
ESLÖV Medborgarhuset i Eslöv har fått en ny chef. Ulrica Adelbris slutar och Emil Ahlqvist tar vid.

På Medborgarhuset hålls i nuläget i stort sett inga konferenser.

Nuvarande chefen Ulrica Adelbris har haft befattningen under två år och bara fått driva Medborgarhuset medan det i princip legat i malpåse på grund av coronan.

Normalt är schemat fulltecknat på Eslövs populära mötesplats.

– Det enda som hänt de senaste två åren har i stort sett bara varit att taket blåste av. Personalen har varit utlånad till biblioteket och servicenämnden så det har nog varit tråkigt, säger kultur- och fritidsnämndens ordförande Christine Melinder (M).

Emil Ahlqvist har jobbat som husvärd på Medborgarhuset tidigare. Han har sedan dess jobbat med olika sker inom kultur- och fritidsförvaltningen, senast som controller.

Han har även skådespelat i Eslövsrevyn och haft en mindre roll i teve-serien Bron.

Ulrica Adelbris stannar kvar i förvaltningen och kommer att arbeta med kultur.

– Det är helt hennes eget beslut. Det är kulturen hon brinner för tror jag. Jag hoppas att det inte ska bli så långrandigt för Emil, säger Christine Melinder.

Eslöv

Shahzia, 23, prisas för sin beslutsamhet

Rotarys Annika Lundeslöf delar ut stipendium till Shahzia Sarwari.
Foto: Rotary
Eslöv
ESLÖV Eslöv Sallerup Rotaryklubb har utsett Shahzia Sarwari till 2021 års stipendiat.

- Hon har visat ett engagemang att delta i samhället som ungdomsledare och i arbetslivet samt hon har med tydlig beslutsamhet valt att utbilda sig för kommande yrkesliv, skriver föreningens Annika Lundeslöf i ett mejl till Skånskan.

Shahzia Sarwari är 23 år och uppväxt i Eslöv sedan tolvårsåldern. Hon är född i Afghanistan och berättar att familjen flyttade till Pakistan, Quetta, på grund av inbördeskriget i Afghanistan. När Shahzia var tolv år flyttade familjen vidare till Sverige och Eslöv. I dag studerar hon till fastighetsmäklare och har en praktikplats på Svensk Fastighetsförmedling i Eslöv.

Eslöv Sallerup Rotaryklubb har sedan 25 år delat ut stipendier med ändamål att premiera yngre personer som är under 30 år och som har anknytning till Eslövs kommun. Stipendiet är på 10 000 kronor.

Stipendiaten ska genomföra studier, arbete eller på annat sätt i Rotarys anda verka för hög etisk standard inom affärs- och yrkeslivet, humanitär service eller kontaktskapande över gränserna.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Privatlån.com

Hur man hittar det bästa personliga lånet

Privatlån.com

När man ska ta ett privatlån vill man förstås få ett lån med bästa möjliga förutsättningar. Men hur bör man då bära sig åt för att kunna hitta bästa möjliga personliga lån, och vad är det viktigt att tänka på när man jämför olika lån? Just detta ska vi gå igenom i denna text.

Använd dig av en låneförmedlare

Ett av de allra bästa tipsen som vi kan ge dig för att du ska kunna hitta bästa möjliga personliga lån är att använda dig av en låneförmedlare. Genom att använda dig av en sådan kan du nämligen göra en låneansökan hos flera olika aktörer, detta genom att bara behöva ansöka en enda gång. När du ansöker om ett lån hos en låneförmedlare ansöker nämligen denna om lån hos flera olika aktörer åt dig. De låneansökningar som du får beviljade kommer sedan listas åt dig av låneförmedlaren. Du kan därefter välja det låneerbjudande som passar dig allra bäst.

Det finns alltså en mängd olika fördelar med att använda sig av en låneförmedlare. Först och främst ger det dig så stora chanser som möjligt att hitta bästa möjliga låneerbjudande, detta eftersom låneförmedlaren ansöker om lån hos flera olika aktörer åt dig. Dessutom sparar du väldigt mycket tid på att använda dig av en låneförmedlare. Genom att göra det räcker det nämligen med att du gör en enda ansökan i stället för att själv behöva sitta och ansöka om flera olika lån. Låneförmedlaren gör helt enkelt jobbet åt dig.

En annan mycket stor fördel med att använda sig av en låneförmedlare är att det då bara görs en enda kreditupplysning i ditt namn. Sitter du själv och ansöker om flera olika lån kommer det nämligen att göras flera olika kreditupplysningar på dig. Det vanligaste är att kreditupplysningar görs med hjälp av Upplysningscentralen, eller UC som det är mer känt som. Nackdelen med UC är att när de gör en kreditupplysning på dig kommer din kreditpoäng att försämras något. Sitter du då och ansöker om lån hos flera olika långivare som gör sina kreditupplysningar med UC kan det därför få allvarligt negativa konsekvenser för din kreditpoäng. Detta behöver du dock alltså inte oroa dig för om du gör en låneansökan via en låneförmedlare. Då räcker det nämligen med att göra en ansökan vilket innebär att det bara kommer att göras en kreditupplysning på ditt namn. Detta är därför något som inte kommer att påverka din kreditpoäng alltför mycket.

Jämför ränta och andra avgifter

En av de absolut viktigaste sakerna att titta på när man ska jämföra olika lån är räntan. Gör dock inte misstaget att bara fokusera på den nominella räntan, ett misstag som det tyvärr är vanligt för låntagare att göra. Den nominella räntan ger dig nämligen bara en delvis uppfattning om hur mycket pengar det kommer kosta dig att låna pengar. Just därför är det den effektiva räntan du bör fokusera på. Den effektiva räntan talar nämligen om för dig vad den sammanlagda kostnaden för ett lån kommer att bli. I den effektiva räntan ingår både den nominella räntan samt andra eventuella avgifter som kan tillkomma till ett lån. Detta kan röra sig om aviavgifter samt uppläggningsavgifter. För dig som ska låna pengar är det förstås bättre ju lägre ränta och ju färre avgifter som tillkommer till ett lån. Ju lägre ränta och ju färre avgifter desto billigare blir det nämligen för dig att låna pengar, något som av förklarliga skäl är en stor fördel.

Återbetalningstiden

Det är också viktigt att ta hänsyn till hur lång tid du har på dig att betala tillbaka ett lån. Här gäller det förstås att välja en återbetalningstid som ger dig en rimlig månadskostnad. När det gäller detta kan det vara lockande att dra ut på återbetalningstiden så mycket som möjligt för att ge dig lägsta möjliga månadskostnad. Det är dock inte någon bra idé, för ju längre du drar ut på återbetalningstiden desto dyrare kommer det nämligen bli för dig att låna pengar. Detta beror på att en lång återbetalningstid i de flesta fall innebär en högre ränta. Se därför till att välja en återbetalningstid som ger dig en månadskostnad som du har råd med, dock utan att dra ut på den alltför länge. Det gäller helt enkelt för dig som låntagare att hitta en bra balans mellan återbetalningstiden och månadskostnaden.

Lån med säkerhet

Ett av de alternativ du har när du ska låna pengar är att ta ett lån med säkerhet. Ett lån med säkerhet innebär att du måste lämna något i säkerhet till långivaren. Detta kan denne då ta ifrån dig om du inte klarar av att betala tillbaka lånet enligt den betalningsplan ni kommit överens om. Exempel på saker som man kan lämna i säkerhet är din bil eller din bostad. Faktum är att det är vanligt att använda samma sak som man lånar pengar till som säkerhet. Lånar du då till exempel pengar till att köpa en bostad lämnar du denna bostad i säkerhet. Klarar du då inte av att betala tillbaka lånet så som det är tänkt kan långivaren ta din bostad från dig. Detta kanske kan låta som en stor nackdel, men faktum är att det även finns stora fördelar med att ta ett lån med säkerhet. Dels brukar du kunna få lån på större belopp när det kommer till lån med säkerhet, detta eftersom långivaren tar en mindre finansiell risk när de ger dig ett sådant lån. På grund av att de tar en mindre finansiell risk kan de i de flesta fall också erbjuda en lägre ränta när det kommer till lån med säkerhet. Detta är förstås en stor fördel för dig som låntagare.

Lån utan säkerhet

Alternativet till ett lån med säkerhet är att ta ett lån utan säkerhet. Precis som namnet antyder är detta en typ av lån där du inte behöver lämna något i säkerhet till långivaren. Faktum att du slipper göra det är fördelen med dessa lån. Nackdelarna är att eftersom långivaren tar en större finansiell risk genom att ge dig ett lån utan säkerhet kan du i många fall inte låna lika stora belopp när det kommer till dessa lån. Dessutom innebär den större finansiella risk som långivaren tar att du får betala en högre ränta.

Snabblån

På senare år har det också blivit allt populärare med så kallade snabblån. Precis som namnet antyder är dessa lån där det går snabbt att få reda på ifall din låneansökan blivit godkänd eller ej. Blir den godkänd går det också snabbt att få dina pengar utbetalda. En av fördelarna med snabblån är att även du som har betalningsanmärkningar i många fall kan få denna typ av lån beviljade. Nackdelen med denna typ av lån är att de brukar ha väldigt hög ränta samtidigt som du i de flesta fall brukar ha kort tid på dig att betala tillbaka pengarna. Du bör därför endast ta denna typ av lån då det är absolut nödvändigt och då du är helt säker på att du verkligen kommer att kunna betala tillbaka det i tid. Detta är visserligen fallet med alla lån, men framför allt när det gäller snabblån eftersom det är lättare att få ett sådant lån beviljat samtidigt som det kan få allvarliga ekonomiska konsekvenser för dig om du inte klarar av att betala tillbaka det.

Eslöv

Eslöv passar om barns rätt ändra kön

Lagen ska ändras - men Eslöv avstår från att tycka till om nya lagar om könstillhörighet, som bland annat ger barn över tolv år rätt att ändra vilket kön hon/han/hen tillhör om målsman är med på det.
Foto: Johan Nilsson/TT
Eslöv
ESLÖV Eslövs kommun säger pass och avstår från att tycka något om en planerad lagändring som bland annat ska ge barn över tolv år rätten att ansöka om att få ändra sin könstillhörighet.

Då och då tillfrågas några av Sveriges kommuner om de vill vara med och tycka till om kommande lagändringar.

För några år sedan var exempelvis Eslövs kommun med och tyckte till om planerna på att göra FN:s barnkonvention till svensk lag, och presenterade som remissinstans åsikter om detta.

Men den här gången backar Eslöv från erbjudandet att lämna sina åsikter.

Skälet som kommunen anger är främst att den aktuella lagändringen inte i någon större utsträckning påverkar någon kommunal verksamhet.

Men kommunen tycker även att det skulle ta mycket tid att sätta sig in i frågan och komma med åsikter.

– Det är skillnad om man är Malmös eller Stockholms kommun - de har andra resurser att jobba med detta. Det händer ibland att vi avstår att tycka till om utredningar om vi inte påverkas och remissen inte är direkt ställd till oss, säger kommunstyrelsens ordförande Johan Andersson (S).

Det handlar om en så kallad könstillhörighetslag som bland annat ett antal svenska kommuner erbjudits att tycka till om. Det handlar om ett omändrat förslag efter en tidigare remissrunda.

I ett utkast föreslås att två nya lagar – lagen om vissa kirurgiska ingrepp i könsorganen och lagen om ändring av det kön som framgår av folkbokföringen – ska ersätta en nuvarande lag från 1972 om hur folks könstillhörighet ska fastställas i vissa fall.

Förslaget går ut på att processen för ändring av det kön som framgår av folkbokföringen särskiljs från processen för kirurgiska ingrepp i könsorganen.

Ett övergripande mål är att en ändring av det kön som framgår av folkbokföringen som huvudregel ska bygga på självbestämmande.

Det ska inte heller krävas något tillstånd från Socialstyrelsen för att få genomgå vissa kirurgiska ingrepp i könsorganen. I motsats till en tidigare lagrådsremiss gäller detta förslag dock inte längre barn.

I utkastet föreslås dock att den som har fyllt tolv år efter ansökan ska få ändra det kön som framgår av folkbokföringen.

För den som är under 18 år görs ansökan av barnets vårdnadshavare och en ansökan för ett barn får inte göras utan barnets skriftliga samtycke.

Vid en första ändring av det kön som framgår av folkbokföringen ska det inte ställas något krav på prövning av sökandens könsidentitet.

Lagförslagen föreslås träda i kraft den 1 januari 2024.

Tjänstpersoner vid Eslövs kommunledningskontor har provat att bläddra igenom luntorna som anlänt i ärendet från regeringskansliet i Stockholm.

– Vissa myndigheter är skyldiga att besvara remissen, medan Eslövs kommun endast är inbjuden att lämna eventuella synpunkter. Då det nya lagförslaget inte berör kommunal verksamhet på det sättet som andra lagar kan göra har Eslövs kommun inte några synpunkter att lämna, skriver kommundirektör Eva Hallberg och tillväxtchef Katarina Borgstrand i förslaget till beslut.

Politikerna i Eslövs kommunstyrelse beslutade enigt i tisdags att följa det förslaget.

Eslöv

Borgerlig vigsel kan kosta 1 000 kronor

Såväl borgerlig som kyrklig vigsel kan förrättas i romantiska Örtofta kyrka, på slottet eller dess privata kapell eller i slottsparken. Flera av de andra slotten i Eslöv har liknande arrangemang. För brudparen kommer det från förste mars att kosta 1 000 kronor om ingen av dem är skriven i Eslövs kommun.
Foto: ARKIV
Eslöv
ESLÖV Det kommer från förste mars att kosta 1 000 kronor att viga sig borgerligt i Eslöv för par där ingen är folkbokförd i kommunen.

Det har kommunstyrelsen beslutat.

Eslövs kommun erbjuder borgerlig vigsel, men tar i dagsläget inte ut någon avgift för administrativ service i samband med vigsel av personer som inte är folkbokförda i kommunen.

Ett antal skånska kommuner tar redan i dagsläget ut en administrativ avgift vid vigsel när en eller båda parterna inte är folkbokförda i kommunen.

Administration och bokning av vigsel hanteras idag av Eslövs kommuns Kontaktcenter, som uppmärksammat att antalet vigslar av personer som inte är folkbokförda i Eslövs kommun ökat på senaste tiden.

Det är bland annat på några av Eslövs slott som det arrangeras bröllop.

Lund, Landskrona och Ängelholm är exempel på kommuner som idag tar ut denna typ av administrativa avgift.

Avgiften uppgår till 1 000 kronor i de fall där ingen av parterna är folkbokförda i kommunen. I de fall där en eller båda parterna är folkbokförd i kommunen tas inte avgift ut.

Eslöv

Kvinna anklagas för att ha slagit sin man

Eslöv
ESLÖV En kvinna i Eslöv polisanmäls av en man och anklagas för att ha sparkat och knuffat honom.

Det har varit oroligt mellan de båda under en tid och det har lämnats in flera liknande anmälningar i vilka mannen påstår att hon slagit honom.

Brottet rubriceras som misstänkt misshandel i relation.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL