Sport

Duo ersätter Magnusson i Frosta HC

Ett hockeylag
Foto: Lola Nilsson/arkiv
Sport
Höör
Ishockey Joakim Nilsson och spelaren Erik Jakobsson. Där har ni duon som kommer att träna Frosta HC under resten av säsongen i Hockeytrean södra grupp C.

– En utmärkt lösning. Det finns ingen mening att plocka in någon utifrån som ändå inte hinner göra något på de tolv matcherna som återstår, säger sportchefen Jerker Påhlsson.

Mikael Magnusson valde att lämna sitt tränaruppdrag efter att Frosta slutat näst sist i Hockeytrean södra grupp E.

Nu är det klart att han ersätts med en intern lösning. Joakim Nilsson tar klivet upp från sin position som assisterande tränare och till sin hjälp kommer han att ha spelaren Erik Jakobsson.

– Båda har tränarutbildningarna som krävs för att leda ett division 3-lag, berättar Påhlsson som också kommer att stå i i båset under matcherna.

– Men det är inget nytt. Det har jag gjort hela säsongen.

– Vi kommer även att fortsätta med den spelidén som Mikael Magnusson införde i laget. Det finns ingen tid att ändra på något nu.

Från början var det meningen att fortsättningsserien skulle bestå av åtta lag, men så blir det inte. Då Motala AIF hoppat av Alltrean flyttas nämligen Glimma HK upp.

Därmed får också Frosta HC vänta på sin premiär till den 13 januari med bortamatch mot Rydaholms SK.

– Målsättningen är att slutföra säsongen och göra det så bra som möjligt mot något sämre motstånd för att få in en god känsla i truppen, säger Jerker Påhlsson.

– Det finns absolut kvalitet i laget.

Sport

VM-kval flyttas – för dyrt att spela i Globen

Storstjärnan Jonas Jerebko har öppnat för att göra landslagscomeback i det kommande VM-kvalet. Arkivbild.
Foto: Kenan Asyali/AP/TT
Sport
Sport Det blir ingen VM-kvalmatch i basket mellan Sverige och Kroatien på Avicii arena den 28 februari.
Matchen flyttas till Norrköping på grund av publikrestriktionerna.

"Nuvarande publikrestriktioner omöjliggör att få ekonomi i Avicii arena och då blir Norrköping ett perfekt val", säger Fredrik Joulamo, generalsekreterare i Svenska basketbollförbundet (SBBF), i ett pressmeddelande.

Restriktionerna, som trädde i kraft i onsdags, innebär att det bara tillåts 500 personer per sektion vid matcher och idrottsevenemang inomhus.

Alla som köpt biljetter till matchen i Stockholm kommer att återbetalas och en ny biljettförsäljning ska genomföras.

"Självklart ska arrangörsförening Norrköping Dolphins få tillgång till vissa (biljetter) men även de som redan hade köpt biljett ska få möjlighet att få förtur, efterfrågan överstiger tillgång när vi har ett så intressant läge och Jonas Jerebko är tillbaka", säger Johannes Wohlert, kommunikationsansvarig för SBBF.

Sverige ligger tvåa i VM-kvalgruppen, en poäng bakom ledande Slovenien.

Sport

Stängs av året ut efter hockeymisshandeln

Juniorspelaren stängs av året ut. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Sport
Sport En juniorspelare fick käken sönderslagen av en klubba under en ishockeymatch.
Spelaren som delade ut slaget stängs av från matchspel året ut, meddelar ishockeyförbundets disciplinnämnd enligt Expressen.

Det var i tredje perioden i en J20-match i lördags som en spelare blev slagen med en klubba i ansiktet, vilket resulterade i att käken gick av på flera ställen.

– Spelaren kan inte prata och kan bara dricka via sugrör, sade Jesper Hansson, tränare i den drabbade spelarens lag, till TT på torsdagen.

Händelsen har polisanmälts och utreds som grov misshandel, enligt förundersökningsledaren Helena Falkerby.

Men domen från ishockeyförbundets disciplinnämnd har redan fallit: Spelaren som delade ut slaget stängs av från matchspel året ut.

”Slaget var mycket kraftfullt och (spelaren) ådrog sig mycket allvarliga skador såsom frakturer i käkpartiet, utslagna tänder samt omfattande mjukdelsskador. Kommittén är av uppfattningen att skadorna kommer att kräva långvarig rehabilitering", skriver disciplinnämnden i sitt beslut.

Han är sedan tidigare avstängd från sin klubb.

"Denna typ av beteende från en av våra spelare är inget som vi som förening ställer oss bakom. Den aktuella spelaren är för närvarande avstängd från all verksamhet i föreningen", skriver klubben.

Sport

Fel avslöjat i OS-app – kunde ge dataläckor

Forskare har hittat ett säkerhetsproblem i hälsoappen som alla OS-resenärer måste använda.
Foto: David J. Phillip/AP/TT
Sport
Sport Det finns en oro för dataintrång och spionage under OS i Peking och oron visar sig vara befogad.
För nu har ett litet men förödande fel i hälsoappen upptäckts, som kunnat leda till dataläckor.

I hälsoappen måste alla aktiva, ledare och medierepresentanter dagligen fylla i hälsotillståndet, för att man snabbt ska kunna upptäcka coronafall. Redan nu har OS-resenärerna börjat använda appen inför spelen som inleds den 4 februari.

Tidigare i veckan upptäckte forskare vid University of Torontos Citizen Lab ett säkerhetsproblem i appen som kunde medföra dataläckor, inklusive hälsoinformation och röstmeddelanden.

Peking-arrangören medger nu att ett enkelt men förödande fel i appen har åtgärdats och att alla buggar blivit fixade.

– Det finns definitivt inga dataläckor, säger Yu Hong, teknisk chef i arrangörsstaben.

– Kryphålen när det gäller it-säkerheten är redan lagade. Om de fanns i tidigare versioner har de fixats till i de nya.

"Kan finnas kryphål"

App-utvecklarna har varit i kontakt med Toronto-forskarna och Yu lovar att man ska följa upp med relevanta diskussioner med forskarna.

Yu förnekar inte att det kan ha funnits säkerhetsfel i tidigare versioner av appen, men säger att OS-arrangören i så fall inte varit medvetna om dem.

– I ny teknik kan felaktigheter upptäckas, det kan finnas kryphål, säger hon.

I rapporten från Citizen Lab i Toronto skriver man att appens krypteringsteknologi kan bryta mot lagar i Kina samt även Googles och Apples policys för mobila programvaror.

"Kina har en historia av att underminera krypterad teknologi för att skapa politisk censur och övervakning", skriver forskaren Jeffrey Knockel i rapporten.

Misstänkta koder

Forskarna har också upptäckt att appens koder för Android-produkter innehöll en inaktiv "svartlista" över 2 400 politiskt känsliga ordfraser och hade en separat funktion för att rapportera andra användares tal med politiskt känsligt innehåll.

OS-arrangören förnekar att man frågat efter en sådan funktion och att man bett en utvecklare att titta på saken. Man säger också att hälsoappens uppgifter i första hand ska delas med viruskontrollmyndigheter.

– Data kan bara användas efter att Internationella olympiska kommittén har godkänt det, säger Yu.

Kina har väldens mest sofistikerade digitala verktyg för att övervaka och censurera internet för sina invånare och som blockerar plattformar som Twitter, Facebook och Youtube.

Avfärdar oro

Den senaste tiden har flera olympiska organisationer, bland annat Sveriges olympiska kommitté (SOK), uppmanat aktiva och ledare i OS-trupperna att lämna mobiltelefoner och datorer hemma, av oro för dataintrång och spionage. SOK förser hela truppen med blanka telefoner.

OS-organisationen och Kinas regering avfärdar sådan oro.

– Regeringen kommer inte att övervaka personers mobiltelefoner på något sätt, säger Yu Hong.

Förutom hälsoöversynen innehåller OS-appen servicefunktioner som översättning, väderleksrapporter, transportscheman och boendebokningar.

Sport

Mardrömssviten fortsätter för Philadelphia

Philadelphias James van Riemsdyk i orange krockar med Columbus Blue Jackets Elvis Merzlikins,till höger och Andrew Peeke. Matchen slutade med förlust för Philadelphia, den tionde i rad.
Foto: Matt Slocum/AP/TT
Sport
Sport Förlust igen. Den tionde raka för Philadelphia. Torsdagens hemmamöte med Columbus i NHL slutade 1–2.

Danske Oliver Björkstrand satte Columbus första mål och i tredje perioden sköt Patrik Laine mål nummer två. Philadelphia reducerade genom Gerry Mayhew med drygt sju minuter kvar att spela, men närmare än så kom de inte.

Mardrömssviten för Philadelphia är dessutom den andra för säsongen. Mellan den 18 november och 18 december förlorade Flyers också tio matcher på raken i den nordamerikanska hockeyligan – vilket ledde till att tränaren Alain Vigneault fick sparken.

Det senaste laget som förlorade tio raka NHL-matcher två gånger under en säsong var Colorado Avalanche år 2010.

Rasmus Dahlin hade däremot en framgångsrik dag för sitt Buffalo hemma mot Dallas – men det slutade ändå med en 4–5-förlust.

Den 21-årige backen gjorde 1–0 tidigt i första perioden efter ett läckert solonummer. Det följde han sedan upp med att spela fram till ytterligare två mål.

Buffalo hade ledningen med 4–3 efter två perioder, men gästerna lyckades vända i slutakten genom mål av Tyler Seguin och Jason Robertson.

Calle Järnkrok såg till att Seattle tog sin andra raka seger i NHL. I torsdags vann laget på straffar mot Chicago och natten mot fredag, svensk tid, hemmabesegrade man San Jose med 3–2.

Järnkrok tryckte in 3–1 i tredje perioden, och trots att bortalaget reducerade lyckades Seattle hålla undan och vinna.

Sport

Karlssons OS-besked – toppform i testlopp

Frida Karlsson visar toppform inför OS. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Sport
Sport Frida Karlsson är i toppform inför OS. Det visade en testtävling hon körde två dagar innan avfärden till OS-lägret i Livigno.
– Det såg mycket bra ut, avslöjar hennes tränare Per Nilsson.

Det var förra torsdagen som Frida Karlsson körde testloppet.

Distansen var 15 kilometer skiathlon, som också är damernas första OS-lopp i Peking den 5 februari.

Frida Karlsson körde själv, men upplägget var så tävlingslikt som möjligt. Hon kunde både mäta puls, laktat (blodprov som visar hur kroppen reagerar vid hög arbetsbelastning) samt själva åkkänslan, och byte mellan klassisk och fristil.

Efteråt var Per Nilsson lyrisk:

– Det såg väldigt bra ut. Hennes känsla och trycket i åkningen fungerade mycket bra, säger Per Nilsson.

TT: Hur uppfattade Frida Karlsson sin åkning?

– Hon var inte supernöjd, utan kände att det är lite kvar. Hon vill ha lite mer tryck och plåga ur sig. Men det är svårt att plåga sig på det sättet när hon kör själv. De procenten hon kan plocka ur sig när nummerlappen kommer på kan bli svår att mäta, svarar Per Nilsson.

Bra dagar

Testloppet bekräftade för Frida Karlsson och hennes team att träningen gått bra efter hemkomsten från Tour de Ski vid årsskiftet.

Per Nilsson konstaterade att det är första gången på två år som hon kunnat träna normalt i januari.

För två år sedan tvingades Karlsson ta en paus på grund av hälsoproblem. I fjol var hon skadad efter att ha ramlat i golvet i samband med styrketräning på hotellet under touren.

– Nu såg det bra ut, säger Per Nilsson, trots att Frida Karlsson inte gjort några jättelopp innan hon bröt touren efter sprinten.

Per Nilsson avslöjar att det berodde på hon tränade lite för hårt på hög höjd mellan tävlingarna i Davos och Tour de Ski, samtidigt som hon påverkades av att gå ner från 1 800 till tävlingshöjden 1 400 meter. Han berättar också att hon hade inte perfekta skidor på den andra etappen.

– För mig var detta inte något alarmerande. Hon skulle inte flyga fram på Tour de Ski. De senaste veckorna har träningen gått bra, säger Per Nilsson.

Undvika misstag

TT: Vilka misstag kan Frida Karlsson göra med sin form de sista veckorna före OS?

– Att hon tränar för mycket. Nu handlar det om att göra som tidigare, men ta bort 20 procent av allting i träningen, säger Per Nilsson.

Anders Hansson/TT

FAKTA

Fakta: Frida Karlssons preliminära OS-program

5 februari, skiathlon 15 km: Klar medaljchans, men tveksamt om Karlsson rår på Therese Johaugs distans.

10 februari, 10 km: Stora guldchansen för Frida Karlsson. Det är på denna distans, individuell start, som hon besegrat Johaug i vinter.

12 februari, stafett: Hon får nyckelroll. Kommer förmodligen åka andra eller tredje sträckan.

20 februari: 30 km: Många minns hur Karlsson slog Johaug i Holmenkollens världscup på den distansen 2020. Kan det hända igen?

FAKTA

Fakta Frida Karlsson

Född: 10 augusti 1999 i Sollefteå (22 år).

Klubb: Sollefteå Skidor IF.

Främsta meriter: VM-guld stafett 2019, VM-silver 10 km (klassiskt) 2019, VM-silver skiathlon 2021, VM-silver 10 km (fristil) 2021, VM-brons 30 km (f) 2019, VM-brons 30 km (k) 2021. Tre individuella segrar och ytterligare fem individuella pallplatser i världscupen.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Lånapengar

Fyra dyra misstag många gör när de lånar pengar

Lånapengar Att låna pengar kan ofta upplevas som svårt och krångligt. Att hitta det rätta lånet med den lägsta räntan och de mest förmånliga villkoren går inte fort. Det kan kännas som att kliva in i en snårig djungel där erbjudanden finns från banker och långivare både till höger och vänster. Hur ska man veta vilka som faktiskt är bra?

Det är lätt att begå misstag, speciellt om det är första gången som man tar ett lån. Det finns vissa misstag som är vanligare än andra – och det kan stå en dyrt. När du ska låna pengar – jämför alla typer av lån, på så sätt hittar du det bästa alternativet för just dig.

Du missar uppläggningsavgiften

Ett mycket vanligt misstag är att man inte undersöker vilka extra kostnader som tillkommer till lånet. Man kikar på den slutgiltiga kostnaden som informerar om vad man ska återbetala men man missar vad den faktiskt består av.

Förutom ränta så tillkommer det ofta extra avgifter för bland annat avier och uppläggning. En uppläggningsavgift är en engångsavgift som ofta kan vara mycket hög. Det är inte ovanligt att den ligger på 795 – 895 kr. Tänk därför på att alltid undersöka vilka extra avgifter som måste betalas och välj hellre ett lån med en avgift på mellan 0 – 395 kr för att sänka den totala kostnaden.

Du jämför inte räntorna

Att inte jämföra räntor tillräckligt kan vara ett av de största misstagen som görs. Det är också ett av de vanligaste. Att jämföra olika låns räntor är mycket viktigt, det är det här som du ska lägga mest tid på när du letar efter ett lån.

Det är räntan som bestämmer hur dyrt ditt lån blir. Ofta har snabblån en mycket hög ränta medan ett längre privatlån har låga räntor om du har rätt förutsättningar. Räntan du betalar på ett bolån över tid är vanligtvis en väldigt stor summa. Tänk därför noggrant över vilken typ av lån du behöver.

Jämför inte bara den nominella årsräntan utan även den den effektiva räntan. Se om räntorna är fasta eller rörliga och hur de ändras beroende på vilket belopp och vilken löptid du vill ha.

Du struntar i att ha en medsökande

Att ansöka om ett lån tillsammans med en medsökande är väldigt förmånligt. Med en medsökande som har en god ekonomi kan du få en betydligt bättre ränta. Det innebär helt enkelt att lånet blir mycket billigare.

Om man har dålig hälsa på sin ekonomi, dvs. en låg kreditvärdighet, så är det även enklare att få ett lån godkänt om man ansöker med en medsökande. Det gäller speciellt om man vill ansöka om ett stort privatlån för en större utgift eller investering.

Du amorterar inte tillräckligt

Något som många missar är att inte amortera tillräckligt mycket på sitt lån. Många långivare kan locka med långa löptider vilket ger en lägre månadskostnad. Men det här är inte ett alternativ att föredra, då det i slutänden kommer att ge ett dyrare lån.

Ju längre löptid du har desto mer ränta kommer du att totalt betala för ditt lån. Det allra bästa för låntagare är därför att välja en så kort löptid som möjligt samtidigt som man håller sig inom gränsen för vad ens månadsbudget klarar av att återbetala. Budgetera därför alltid för att amortera på ditt lån varje månad.

Om du får in en extra pengar en månad så kan det vara värt att göra en extra amortering på ditt lån. I längden sparar det dig ofta ganska mycket pengar. Om du känner att du kan betala mer än vad du gör – kontakta din långivare för att öka din månadsbetalning.

Det finns många tips att ta vara på när det kommer till att låna pengar som privatperson, här samlade vi några utav de viktigaste. Om du följer de ovanstående tipsen och jämför alla lånealternativ väl innan du lånar så kommer du att få en mycket bättre upplevelse av att låna pengar.

Det är lätt att begå misstag, speciellt om det är första gången som man tar ett lån. Det finns vissa misstag som är vanligare än andra – och det kan stå en dyrt. När du ska låna pengar – jämför alla typer av lån, på så sätt hittar du det bästa alternativet för just dig.

Sport

Hazard hjälte – första målet på åtta månader

Real Madrid-jubel efter att Eden Hazard gjort segermålet i cupåttondelsfinalen borta mot Elche.
Foto: Alberto Saiz/AP/TT
Sport
Sport Real Madrid var illa ute i åttondelsfinalen i den spanska cupen. Men trots underläge med 0–1 och spel med en man mindre i förlängningen lyckades storklubben vända och vinna mot Elche med 2–1.

Matchvinnare?

Eden Hazard, som därmed gjorde sitt första mål för "Los Blancos" på åtta månader.

Den numera 31-årige belgaren köptes för stora pengar från Chelsea sommaren 2019. Men tiden i Real Madrid har varit kantad av skador och dålig form. Det har förekommit flera rapporter om att Hazard ska lämna klubben, men så har inte blivit fallet.

Nu slog han alltså till med segermålet i en cuprysare.

Det var 0–0 efter full tid, varpå förlängning följde. Där blev vänsterbacken Marcelo utvisad efter att ha gjort omkull en motståndare som sista man – och i efterspelet av den efterföljande frisparken gav Gonzalo Verdú Elche ledningen.

Isco kvitterade dock, och med bara fem minuter kvar av förlängningen rundade Hazard Elches målvakt och satte 2–1.

Sedan tidigare är Real Sociedad, Mallorca, Rayo Vallecano, Cádiz, Valencia och Real Betis klart för kvartsfinal.

I den sista åttondelsfinalen möttes Barcelona och Athletic Club, där Athletic Club tog hem segern med 3–2 i förlängning.

Sport

Ex-allsvensk förstärker MFF:s damlag

En fotbollsspelare som poserar för ett porträtt.
Foto: Malmö FF
Sport
Malmö
Fotboll Division 2-nykomlingen Malmö FF har gjort klart med den tidigare FC Rosengård-mittfältaren Sofia Anker-Kofoed som närmast kommer från Borgeby FK.

– Det är jättekul att vara här. Jag har både spelat tillsammans med och mött ett par av tjejerna i laget, så jag vet att det är en grupp med väldigt höga kvaliteter som jag ansluter till, konstaterar 27-åringen i ett pressmeddelande från klubben.

– Jag kommer hit med stora ambitioner och vill bidra med min fina passningsfot och blick för spelet. Jag är stark i offensiven och vill leverera kreativitet och fart till vårt anfallsspel. Det är oerhört inspirerande att vara här och jag ser fram emot att föra Malmö FF vidare upp i toppen av svensk fotboll, även på damsidan.

Sofia Anker-Kofoed föddes i Ystad 1994 och började spela fotboll i den lokala föreningen Liga 96.

Spelförståelsen och vassa avslut förde henne till FC Rosengård där hon efter sina utmärkande insatser i ungdomslagen belönades med ett A-lagsavtal som 18-åring.

Med ett tiotal matcher i Damallsvenskan fortsatte spelarkarriären i division 1. Efter tre målrika säsonger i Hammenhögs IF tog Anker-Kofoed steget över till seriekonkurrenten Borgeby FK 2020 och svarade för åtta mål på tio matcher då laget avancerade till Elitettan.

Hon har även hunnit med att spela collegefotboll med Washington State Cougars samt har meriter från det svenska F17- och F19-landslaget.

– Vi är jätteglada över att Sofia valt att skriva på för oss. I år kliver vi in i division 2 med stora ambitioner och här har vi en spelare som vet vad som krävs för att för att avancera i seriesystemet. Hon kommer hit med stor rutin från sina år i FC Rosengård där hon tidigt, dagligen fick träna med några av världens största, säger sportdirektören Daniel Andersson.

– I Sofia får vi en central spelare som även trivs ute på en kant där hon kan driva in och gå på avslut utifrån. En vänsterfotad poängspelare som kommer göra stor nytta för oss framöver

27-åriga Sofia Anker-Kofoed är Malmö FF:s tredje nyförvärv inför säsongen. Tidigare har man värvat Linnea Svensson och Anna Plantin.

Säsongens första träningsmatch blir den 30 januari borta mot division 1-tillhörande FC Rosengård 1917. Knappt två veckor senare kommer Älmhults IF på besök till Limhamns IP.

Sport

Pantern föll i premiären

En ishockeyledare som poserar för ett porträtt
Foto: Björn Lindgren/TT/arkiv
Sport
Malmö
Ishockey Hårdsatsande IK Pantern åkte på en chockartad 3-4-förlust borta mot Glimma HK i lagets kraftigt försenade premiärdrabbning i Alltrean södra grupp B.

– Jag är så klart besviken. Vi var inte tillräckligt ödmjuka för att ta oss an den här uppgiften, suckade tränaren, tillika sportchef, Joakim Tillgren.

– Sedan hade vi matchen helt och hållet efter 0-2, men det hjälpte inte.

I upptakten av den andra perioden åkte Pantern på en utvisning efter att ha haft för många spelare på isen. Ett tillfälle som Glimma utnyttjade till att göra 1-0 genom David Svensson.

Och blott 55 sekunder senare sköt Felix Blennborn 2-0.

Efter målet vaknade Kirsebergs ishockeystolthet och hade vänt till 3-2-ledning elva sekunder in på tredje perioden. Målskyttar: Emil Turesson, Isac Eliasson och Filip Rubenson.

Glimma kvitterade dock genom Johan Rosenqvist och satte även 4-3 då Erik Jönsson hittade rätt med klockan på 57.57.

– Vi har inte spelat match på fem veckor. Det är ingen bortförklaring, men det syntes. Skärpan fanns inte riktigt där och vi bjöd på samtliga baklängesmål, analyserade Tillgren.

Ett annat bakslag var att rutinerade Jens Jakobs knockades, med en rejäl hjärnskakning som följd, och tvingades bryta efter drygt halva matchen.

Nu talar det mesta för att 36-åringen missar resten av säsongen.

– Det var en våldsam satsning där Jakobs fick en crosschecking i ryggen och åkte rakt in i sargen. Han kunde inte känna igen sina lagkamrater efteråt och mindes inget kring händelsen, sa Joakim Tillgren

Nästa match spelas på söndag hemma mot Virserums SGF. På torsdag kommer sedan Halmstad Ravens HK på besök till Kirsebergs ishall.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL