Annons

Annons

Annons

Coronapandemin

Allt fler länder covidtestar resenärer från Kina

Kina tillåter utlandsresor igen – samtidigt som smittspridningen skenar. Oron för farligare varianter av covid-19 får flera länder att införa regler för resenärer från Kina, senast Frankrike och Storbritannien.

Text

Sjukvårdspersonal står redo att testa Kinaresenärer på Leonardo da Vinci-flygplatsen i Rom på torsdagen.

Annons

I Sverige är det i nuläget inte aktuellt att införa några åtgärder för inresande från Kina, såsom testning, enligt statsepidemiolog Anders Lindblom.

Inte heller på EU-nivå kommer åtgärder att införas. Frågan togs upp av en hälsokommitté under EU-kommissionen i torsdags och trots påtryckningar från Italien enades man om att avvakta med regler.

"Men vi är fortsatt vaksamma och är redo att sätta in nödåtgärder om det blir nödvändigt", skriver EU-kommissionen i ett uttalande.

Men fler och fler länder, även inom EU, inför inreseregler, under fredagen bland andra Frankrike och Spanien.

Dessa länder har infört testning för resenärer från Kina:

Storbritannien:

De som reser från Kina måste kunna visa upp ett negativt covidtest. Dessutom ska stickprov göras på upp till var femte resenär, för att kunna kontrollera om nya varianter kommer till landet.

Annons

Annons

Frankrike:

Ett negativt covidtest, högst 48 timmar gammalt, krävs för inresa till Frankrike från Kina. Samtliga resenärer på flygplan från Kina måste bära munskydd under hela resan.

Israel:

Alla som reser från Kina måste inför avfärd visa upp ett negativt covidtest. Dessutom erbjuds alla att frivilligt testa sig när de landat i Israel. Medborgare i landet rekommenderas att inte åka till Kina.

USA:

Alla resenärer över två år som flyger till USA från Kina måste visa upp ett negativt test innan de får gå ombord. Kravet gäller från och med den 5 januari och för alla som reser från Kina, Hongkong och Macau.

Testet får inte vara äldre än två dygn vid avfärd.

Spanien:

Personer som anländer till spanska flygplatser från Kina ska kunna visa att de har testat negativt för covid-19, säger hälsominister Carolina Darias på fredagen, enligt AFP. Ett alternativ kan vara att visa att man är fullvaccinerad.

Italien:

Alla resenärer från Kina måste göra ett obligatoriskt covidtest, även de som bara mellanlandar i Italien.

Japan:

Från och med fredagen den 30 december måste resenärer från Kina göra covidtest när de anländer till Japan.

Indien:

Indien har infört obligatoriska covid-19-tester för resenärer från Kina, Japan, Hongkong, Sydkorea och Thailand. Testet ska laddas upp på en officiell hemsida innan resan påbörjas. Dessutom görs slumpvisa tester på 2 procent av alla internationella resenärer som ankommer till Indien.

Annons

Taiwan:

Från och med 1 januari väntar ett obligatoriskt PCR-test för alla resenärer från Kina som ankommer via flyg eller båt till Taiwan. Resenärer från Hongkong eller Macau behöver inte testa sig. Ungefär 30 000 taiwaneser väntas resa hem från Kina efter den stora nyårshelgen som infaller 22 januari.

Sydkorea:

Sydkorea kräver covidtest för inresa från Kina.

Malaysia:

Har infört nya spårnings- och övervakningsåtgärder med anledning av den ökade smittspridningen i Kina.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan