Annons

Annons

Annons

Skåne län

Debatt
Arbetskraftsinvandring säkrar matproduktionen

Regeringens förslag om att höja lönegolvet för arbetskraftsinvandrare riskerar att slå undan benen för många branscher. Med regeringens nya lönekrav för arbetskraftsinvandrare blir det stopp för många av landsbygdens djurskötare och traktorförare som håller våra landskap öppna och som ser till så att vi kan hitta svensk mat i våra butiker.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Tack vare arbetskraftsinvandringen slipper vi äta importkött från andra sidan jorden – där antibiotikaanvändningen är ansvarslös och djur fixeras i bås.

Förslaget är dåligt för Skånes landsbygd, företag, vår arbetsmarknad, konkurrenskraft och inte minst för hela Sveriges BNP. Arbetskraftsinvandring bidrar med 34 miljarder till BNP och 12 miljarder i skatteintäkter. Tittar man på statistik från 2019 skulle regeringens förslag innebära att hälften av alla som hade arbetstillstånd i Sverige utvisas.

Utländsk arbetskraft behövs inom jordbruket.

Bild: Adam Ihse/TT

Annons

Över 12 700 personer skulle förlora sina arbetstillstånd. Att anställa utländsk arbetskraft är en tidskrävande process som kräver mycket av företaget. Företag genomgår den inte för att det är enkelt, eller billigt. Anledningen till att man är för att det råder kompetensbrist. En överväldigande majoritet av alla de arbetskraftsinvandrare som arbetar i Sverige gör det inom bristyrken. Ett lönegolv på 33200 kr som regeringen kommit överens om skulle påverka fler yrken inom de gröna näringarna, men även andra viktiga branscher. Det skulle till exempel innebära att tre av fyra arbetskraftsinvandrare inom vård och omsorg förlorar sina arbetstillstånd.

Annons

Det finns redan krav på att den som kommer till Sverige som arbetskraftsinvandrare ska ha en lön som är kollektivavtalsenlig. Det är bra. Kollektivavtalen är det primära instrument som används for lönereglering på̊ arbetsmarknaden. Att införa en politiskt bestämd lön på̊ den svenska arbetsmarknaden enligt förslagen i propositionen riskerar påverka hela den svenska lönebildningsmodellen.

Det finns missbruk av arbetstillstånd, vilket har uppmärksammats av flera myndigheter under de senaste åren. Ett antal reformer för att förhindra problemen har genomförts, och mer behöver göras. Det är dock viktigt att de reformer som genomförs är ändamålsenliga och leder till att fusket minskar utan att man slår sönder hela systemet – vilket införandet av ett höjt försörjningskrav skulle göra.

Annons

Regeringens förslag tjänar inte sitt syfte. Att ställa betydligt högre krav på lönenivån kommer inte att minska fusket, utan leda till att företagen får svårare att hitta rätt kompetens och att bristen på arbetskraft inom många yrkesgrupper kommer att öka. Om Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna vill vara en borgerlig, liberal och företagarvänlig regering är det ett gyllene läge att knyckla ihop förslaget, kasta det i papperskorgen, göra om och göra rätt. 

Jonny Cato

migrationspolitisk talesperson, Centerpartiet 

Niels Paarup-Petersen

talesperson för cybersäkerhet och digitalisering, Centerpartiet

Stina Larsson

miljöpolitisk talesperson, Centerpartiet

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan