Annons

Annons

Annons

Debatt
Idrottens ansvar för sportwashing

Fotbolls-VM i Qatar har satt strålkastarljuset på det som kallas sportwashing, det vill säga hur ett land och en regim försöker använda idrott och idrottsevenemang som ett sätt att putsa upp vinna goodwill och framställa sig själva som motsatsen till vad de egentligen är. Det är bedrövligt när idrotten och dess organisationer låter det ske.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Qatar är en diktatur där grundläggande mänskliga rättigheter nekas många människor. Hbtq-personer förtrycks och riskerar långa straff bara för att vara sig själva. Till det kan läggas kvinnors ställning och naturligtvis de dåliga förhållandena för de 10 000-tals gästarbetarna som får landet att fungera. Hur många tusen som egentligen dött under tiden som fotbollsarenor och annat för VM byggts kommer kanske aldrig att bli känt.

Annons

Annons

Under turneringen har vi sett uttryck för landets attityd mot hbtq-personer och hur fotbollens makthavare i FIFA gått Qatars ärenden i stället för att stå upp för spelare, ledare och fans. Det är ett tydligt bevis på att FIFA som idrottsorganisation gör felaktiga prioriteringar och misslyckas med att stå upp för idrottens goda värden.

Dansk protest i Qatar

Bild: Aijaz Rahi, AP

FIFA hade kunnat använda VM som en språngbräda för positiva förändringar men blundar för verkligheten och gömmer sig bakom devisen att sport och politik inte hör ihop. Tanken att idrotten ska stå över politiken är vacker men är efter alla kollisioner med verkligheten endast en tom klyscha. Idrotten utnyttjas för politiska ändamål hela tiden.

Fotbolls-VM i Qatar är långt ifrån det enda exemplet. Hur länge kan det vara så här? Idrotten och idrottens organisationer behöver vara till för alla. Det kräver inkludering, mångfald, öppenhet och tolerans. Det kräver att man kan stå upp för de goda värden som idrotten är och ska vara byggd på.

Risken är att man undergräver förtroendet, varumärket och i förlängningen intresset genom att låna ut sig till den typ av sportwashing som sker i Qatar. Svenska idrottsförbund och nationella idrottsförbund runt om i världen har möjlighet att förändra tillsammans. Ta vara på den möjligheten och samla er för en renare och bättre idrottsvärld där alla är välkomna.

Annons

Annons

Fredrik Saweståhl

President, European Centre-Right LGBT+ Alliance

Rasmus Ericsson

Ledamot, European Centre-Right LGBT+ Alliance 1:e vice förbundsordförande Öppna Kristdemokrater

Sophia Ahlin

Internationell seketerare Öppna Moderater – Moderaternas hbtq-förbund

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan