Annons

Annons

Annons

Debatt
Gör det möjligt att byta till elbil

Sverige är i ett läge med stora utmaningar: höga energipriser, inflation, klimatkris och en kraftig förlust av biologisk mångfald. Vi har skrivit under Parisavtalet, har klimatåtaganden genom EU och nationellt fastslagna klimatmål. Misslyckas vi med Parisavtalet är konsekvenserna oacceptabla och oåterkalleliga.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Trots detta har den nya regeringen aktivt valt att möta de ekonomiska utmaningar som hushåll och företag nu står inför med en enda sak: Sänka kostnaden för att köra fossil bensin och diesel. Detta ökar självklart utsläppen. Det står svart på vitt i regeringens egen budget att med den politik som gällde när MP satt i regeringen hade Sverige nått klimatmålen till 2030. Med de reformer som den nya regeringen genomför kommer Sverige inte nå klimatmålen.

Annons

Annons

Dessutom löser det inte hushållens ekonomiska problem. Även för den som kör riktigt, riktigt långt så ger regeringens sänkning av bränsleskatten (som man satsat nästan 7 miljarder på) bara hundralappar i skattelättnader på årsbasis.

Detta är pengar som Miljöpartiet istället vill lägga på en generell skattesänkning för alla som bor i gles- och landsbygd. Faktum är att vi satsar en mindre summa pengar, men kan fortfarande ge alla som bor i gles- och landsbygd 4000 kronor mer i plånboken varje år.

Elbil på laddning

Bild: TT, Arkivbild

Regeringen tar dessutom aktivt bort de stöd som ska möjliggöra för fler att byta från bensin- och dieselbil till elbil. Tack vare sina låga bränslekostnader är elbilen många gånger billigare än bensin- och dieselbilen i drift. Detta gynnar särskilt de som behöver köra sin bil mycket och ofta. Därför vill vi i Miljöpartiet istället satsa stort på riktade stöd till de grupper som med dagens priser inte har möjlighet att köpa en ny elbil.

Vi föreslår en leasingcheck på 1500 kronor i månaden för låg- och medelinkomsthushåll, men också en skrotningspremie för bilar som är äldre än 15 år. Med detta stöd, skulle de flesta som idag kör en gammal bensin- eller dieselbil tjäna tusenlappar varje månad på att byta till leasing av en ny elbil.

Annons

Annons

Det finns alla förutsättningar att stödja hushåll och företag som drabbats av de höga energipriserna och samtidigt fortsätta arbetet för att nå Sveriges klimatmål - om man vill.

Elin Söderberg (MP)

Riksdagsledamot och landsbygds- och klimatpolitisk talesperson

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan