Annons

Annons

Annons

På Landet-podden

Forskaren: Därför ska vi inte bygga på jordbruksmark

Anders Larsson, forskare på SLU i Alnarp, är mycket kritisk till svensk stadsplanering i allmänhet och byggandet på jordbruksmark i synnerhet. Han vill se ett akut stopp för byggnation på jordbruksmark.

Text: 

Lägenhetshusen som just nu byggs vid Kronotorps gård i Burlöv är ett bra exempel på mindre lyckad stadsplanering, menar Anders Larsson, universitetslektor vid Institutionen för landskapsarkitektur, planering och förvaltning på SLU i Alnarp.

Inbäddat innehåll

Annons

Annons

Bättre hade varit att utnyttja de stora asfalterade ytor som finns i anslutning till Burlöv center.

– Här är otroligt stora parkeringsytor och vi är bara ett stenkast ifrån den nya stationen. Det här är ett typexempel på dålig svensk stadsplanering, säger han.

Bristande medvetenhet kring värdet av att bevara jordbruksmarken och en uddlös lagstiftning är några av förklaringarna till situationen menar Anders Larsson.

Under senare år har attityderna sakta förändrats till det bättre – det finns idag en annan diskussion om livsmedelsproduktion och självförsörjning. Men mycket arbete återstår, menar Anders Larsson.

– Vi bor glest men har anpassat oss efter ett mönster som inte är hållbart. Vi håller på att bygga metropoler, men inte av täta kompakta städer, utan metropoler av asfalt på före detta åkermark.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan