Annons

Annons

Annons

Gabriel Ehrling Perers

opinionValet 2022

Gabriel Ehrling Perers
SD:s bristande vandel

Text: 

Riksdagsledamot Björn Söder (SD).

Bild: Jonas Ekströmer/TT

Annons

Det är lätt att hålla sig för skratt när det nu råder sverigedemokratisk skördetid i svensk politik. Långt utanför landets gränser uppmärksammas att ett parti med nazistiska rötter dikterar villkoren. Sverigebilden har blivit en delvis annan.

Men det är inte partiet i sig – dess historia – som är det stora problemet. Det är att SD-politiker i alltför många fall står för en radikalt annorlunda syn på samhället. På demokratin. Det framträder inte minst när partiet kritiseras.

Ta partiveteranen Björn Söder, som nu ska leda den svenska delegationen till OSSE. Han har varit riksdagsman i tolv år och var vice talman 2014-2018. Han har haft alla chanser att lära sig hur en politiker bör agera och hur det svenska samhället fungerar (assimileras). Men det tycks omöjligt.

Annons

Förra veckan kom människorättsorganisationen Civil Rights Defenders (tidigare Helsingforskommittén) med skarp kritik mot Tidöavtalet. Regeringens handslag med SD avfärdades som straffpopulistiskt och stridande mot internationella konventioner. Det var ord och inga visor från en ideell och från staten fristående organisation – helt naturligt i en demokrati med stark yttrande- och föreningsfrihet. Så klart inget en kritiserad politiker gillar, men något den seriöse bemöter i sak, eller bara tuggar i sig.

Annons

Söders reaktion blev i stället: ”de statliga bidragen till denna oseriösa organisation borde omgående dras in”. Så agerar bara en politiker som tycker att det är okej att försöka skrämma civilsamhället till tystnad.

Samma vecka berättade Dagens Nyheter (27/10) att en tjänsteman på SD:s partikansli kontaktat en annan kritisk röst – Naturskyddsföreningen – och krävt att få veta ”exakt vem eller vilka (som) donerade exakt hur mycket”. SD var alltså helt öppet med ambitionen att kartlägga organisationens givare. Veckan före hade Naturskyddsföreningen offentliggjort en genomlysning där slutsatsen var att ”Tidöavtalet kommer inte ens i närheten av att leverera på miljö- och klimatområdet”.

I en förvånad kommentar till DN sade ordförande Johanna Sandahl: ”Jag har aldrig tidigare varit med om att ett parti efterfrågar vem eller vilka som till exempel testamenterar sitt arv eller ger gåvor till oss.”

Det är på goda grunder de andra partierna inte frågar. De har inte Ungern som idealsamhälle. Vi ska därför aldrig vänja oss vid detta osvenska beteende från SD. Om något är typiskt svenskt så är det vårt starka föreningsliv.

Ett parti som säger sig representera ”vanliga svenskar” borde förstå att sådana är engagerade i fotbollsföreningar, församlingar och hjälporganisationer – och att dessa organisationer vill ha partierna på armlängds avstånd. Så fungerar det, i vår demokrati.

En riksdagsledamot och före detta vice talman som Björn Söder borde helt enkelt veta bättre. Eller, om han föredrar ett mer SD-nära språk: Han borde veta hut.

SD:s bristande vandel ska inte tolereras.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan