Annons

Annons

Annons

Debatt
Rekryteringen förvärrar bristen

Överallt försöker teknikbolagen framtidssäkra sin verksamhet genom att dra till sig kompetens, inte minst ingenjörer. Men för det behövs nya sätt att tänka, för Sverige har inte råd att inte ta vara på varenda ingenjör.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Häromdagen sände Ekot i Sveriges Radio en intervju med Mahmoud, nyutbildad civilingenjör. Han berättar att det tagit honom flera år att komma in på rätt jobb, trots att han tillhör en av landets mest eftertraktade yrkesgrupper. Han beskriver långa och krångliga processer som tagit många timmar i anspråk – för honom själv och för de inblandade företagen.

Skärmdump från Arbetsförmedlingen.

Tyvärr är han inte ensam. Sveriges Ingenjörer uppger i samma inslag att de ser anledning till oro: om inte rekryteringsprocesserna fungerar riskerar branschen att tappa värdefulla talanger som enkelt kan gå till andra branscher.

Annons

I april i år var arbetslösheten bland svenska ingenjörer lägre än på ett decennium och i SCB:s arbetskraftsbarometer för 2021 sticker ingenjörsutbildningarna ut. Hälften av utbildningarna som arbetsgivarna tror att de kommer att behöva rekrytera från är ingenjörsutbildningar.

Annons

Bristen på ingenjörer är strukturellt betingad, driven av digitaliseringen och behovet av en hållbar omställning. Det är en brist som får konsekvenser för Sverige som exportnation och innovatör på en global marknad. Det handlar om att få fler att gilla matte i skolan, att locka fler tjejer och kvinnor, att underlätta internationell rekrytering och premiera universitetsutbildningar som leder till anställning.

Men vi ser också behov av att företagsledningar vågar ifrågasätta sina egna processer och tänka nytt. I Svenskt Näringslivs rekryteringsenkät som publicerades tidigare i år uppgav arbetsgivare att hela tre av tio rekryteringar 2021 misslyckades.

Idag använder sig arbetsgivare av skarp säljretorik för att attrahera sökanden och skapa ett brett urval till rekryteringsprocessen. Sedan börjar själva gallringen genom utdragna, ineffektiva och tidskrävande processer där det allra viktigaste ofta inte är definierat: vad man egentligen söker för match.

Arbetsgivare lägger mycket tid på att formulera krav i jobbannonser, men färska undersökningar visar att för unga arbetstagare är kollegor och arbetsmiljön viktigast, inte hur själva arbetsuppgifterna är utformade.

Lön, förmåner och karriärmöjligheter är också viktigt, men alla eftersträvar inte samma förmåner och utveckling. Även här är det en fråga om att med smarta och kvalitativa metoder matcha rätt kandidat med rätt tjänst på rätt företag. Fokus måste flyttas från att sålla ut till att hitta rätt.

Annons

Annons

Som experter på matchning av ingenjörer ser vi behov av nya rekryteringsprocesser. Vi säger inte att det bara finns ett bra sätt att göra detta, vi är övertygade om att det finns plats för många nya och innovativa idéer när det gäller rekrytering.

Men att nyexaminerade studenter ska stå utanför arbetsmarknaden i flera år när hela branschen skriker efter kompetens visar att det finns potential för förbättring. Sverige har i nuläget inte råd att inte ta vara på varenda ingenjör.

Jacob Svensson

medgrundare och vd Xamera

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan