Annons

Annons

Annons

Skåne län

Pandemi, varsel och en googling – nu driver Charlotta egen webbutik och blomsterodling

Det började med en googling efter att Charlotta Persson varslades när pandemin slog till våren 2020.

Drygt två år senare driver hon eget med odling av snittblommor, en webbshop och håller onlinekurser - allt med snittblommor, lökar och fröer i fokus.

Text: 

– Gör jag inte detta och ser var det leder så vet jag att jag kommer att ångar mig, säger Charlotta Persson, som startade eget företag med blomsterodling.

Bild: Pernilla Nielsen Negrén

Annons

– När jag öppnade webbshopen för ett år sedan hade jag ingen aning om jag skulle sälja något alls. Jag tänkte att jag skulle bli väldigt nöjd om jag sålde för 10 000 kronor första dagen. Jag sålde för nästan 70 000 kronor, berättar Charlotta Persson, 35, när vi träffas hemma i villan i ett av Svedalas södra utkant.

I det öppna köket och vardagsrummet står mängder av lådor med tulpan- och narcisslökar i väntan på att de sista ordrarna för säsongen ska packas i mindre påsar. Sen ska de skickas iväg över hela landet.

Just nu pågår arbetet med att skicka iväg alla beställningar på lökar som Charlotta Persson tog emot för någon månad sedan. Mycket arbete gör hon själv, men sambo Dennis bistår i allt från bokföring till att köra släp och hämta grejer.

Bild: Pernilla Nielsen Negrén

Annons

– Det är väldigt fascinerande att kunderna finns överallt, från Piteå i norr till Trelleborg i söder. Det har verkligen exploderat, konstaterar Charlotta som på kort tid fått närmare 6 000 följare på sina tre Instagramkonton som hon driver i sitt företag Bloom and berså.

Annons

– Jag har verkligen jobbat mycket med Instagram på olika sätt. Jag kan verkligen bli mycket bättre på det, men hittills har det ändå gått bra.

En tillfällig butik i garaget till villan i bostadskvarteret i Svedala byggdes tillfälligt upp när Charlotta Persson under ett par helger sålde ut överskottet av fröer och lökar.

Bild: Pernilla Nielsen Negrén

Ny vän och företagspartner på Instagram

En del av verksamheten Blomma i tid, driver hon ihop med Anna Landström Dal från Nora. Henne träffade Charlotta just över Instagram där de blev vänner och är stöttepelare för varandra. Tillsammans håller de även onlinekurser för odlare som ”vill trappa upp sin odling till mer business”, som Charlotta själv uttrycker det.

– Det har också gått jättebra. Den senaste masterkursen vi höll hade 40 kursdeltagare.

Överallt i vardagsrummet står lådor fyllda med lökar i väntan på att packas till kunder som finns över hela landet.

Bild: Pernilla Nielsen Negrén

Webbutik håller liv i vintertiden

Det är nästan precis på dagen ett år sedan Charlotta Persson startade sin webbutik med idén att hålla liv i verksamheten även vintertid. Här erbjuder hon lökar och frön till framför allt yrkesverksamma snittblomsodlare.

– Gör jag inte detta och ser var det leder så vet jag att jag kommer att ångar mig, säger Charlotta Persson, som efter att ha varslats i pandemin utbildade sig till trädgårdsmästare, startade egen odling och eget företag.

Bild: Pernilla Nielsen Negrén

– Jag säljer även snittblommor direkt till florister. Som det är idag är det en enorm import på perfekt odlade snittblommor, men jag tycker medvetenheten bland kunderna har ökat. Det kostar lite mer, men är både mer hållbart och håller en betydligt högre kvalitet och står väldigt mycket längre än en tulpanbukett för 39 kronor i mataffären, säger Charlotta.

Annons

Annons

Odling på Hällåkra

Snittblomsodlingen finns nu på Hällåkra vingård i Norra Grönby där det första odlingsåret snart över. Så även i pallkragarna på husets framsida där Charlotta startade sin odling för snart två år sedan. I förrådet har hon två helger haft en tillfällig butik och sålt ut årets sista lökar, men även buketter.

– Jag har lärt mig hur mycket som helst det här året, konstaterar Charlotta Persson efter att bland mycket annat ha gått en match mot harkrankslarver som gav sig på de första plantorna hon satte på odlingen på Hällåkra vingård.

Bild: Pernilla Nielsen Negrén

– Jag har successivt byggt upp mitt eget sortiment och verkligen försökt vara lyhörd för vad som händer på sociala medier och vad folk letar efter, berättar Charlotta, som är fylld av idéer för hur hon ska fortsätta utveckla verksamheten under samlingsnamnet Bloom and seeds.

Av någon anledning fick jag upp ordet trädgårdsmästare i huvudet – och googlade.

Det hela startade i mars 2020 då hon i pandemins linda varslades om uppsägning från möbelföretaget hon vikarierade på. Där hade hon hamnat efter föräldraledigheten med sin och sambon Dennis andra son efter beslutet att inte återvända som butikschef inom handeln efter många år med helg- och kvällsarbete.

– När jag varslades tänkte jag – vad ska jag göra nu? Av någon anledning fick jag upp ordet trädgårdsmästare i huvudet – och googlade.

– Det behöver inte vara så avancerat. Jag började med att optimera framsidan av vårt hus för snittblomsodling, berättar Charlotta Persson, som odlar i pallkragar, både köpta och egentillverkade.

Bild: Pernilla Nielsen Negrén

Annons

Det ledde Charlotta till trädgårdsmästarutbildningen på Hvilan, en skola hon redan var väl bekant med efter att ha utbildat sig till florist när hon gick gymnasiet.

Examen i februari

– Jag har alltid haft en stor passion för trädgård och odling och jag är ju faktiskt florist i botten, trots att jag jobbat med service och försäljning i många år.

Annons

I februari i år tog Charlotta examen och efter sin totala omsvängning ångrar hon inte det minsta att hon tog steget.

– Jag har alltid känt att jag vill jobba för mig själv, jag vill bestämma själv.

Drömmen är en egen studio och butik, men än så länge funkar garaget till villan i bostadskvarteret i Svedala som ett kombinerat lager och butik för tillfällig försäljning.

Bild: Pernilla Nielsen Negrén

Var ser du dig själv om tio år?

– Drömmen är att ha en blomsterstudio nära odlingen där jag både kan ha kunder och hålla kurser. Jag drömmer stort om att utveckla min webbshop och vill sticka ut och vara ett förstahandsval för odlare av snittblommor. Det är ju inte så svenskt att säga det, men jag vill bli ett namn i den här branschen, avslöjar Charlotta och tillägger:

– Allt har gått fort, mycket har hänt på kort tid och jag känner verkligen att jag måste se var det leder. Gör jag inte det här fullt ut så vet jag att jag kommer att ångra mig.

Charlotta Persson ångrar inte en sekund att hon lämnade handels- och försäljningsbranschen för att satsa på odling och försäljning i egen regi.

Bild: Pernilla Nielsen Negrén

"Walk lightly in the spring, Mother earth is pregnant” står det på dekorplattan i grusen som också är entrén till villaträdgårdens odling hemma i Svedala.

Bild: Pernilla Nielsen Negrén

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan