Annons

Annons

Annons

På Landet-podden

Tillgång på vatten ett nytt problem för lantbrukarna

Vattenförsörjningen är en ödesfråga för svensk livsmedelsproduktion. Och mycket talar för att tillgången till vatten kommer minska framöver. Det menar Mattias Gustafsson, grundvattenexpert på Sveriges geologiska undersökning.

Text

Inbäddat innehåll

På många håll i Sverige har grundvattennivåerna ännu inte hämtat sig efter den svåra torkan 2018. Mattias Gustafsson säger i veckans poddavsnitt av På Landet att ”Det nya normala är mindre vatten att tillgå”.

Annons

Annons

– Vi har haft en period med ganska lite nederbörd och det är något vi har levt med under ett antal år, ett underskott. Då kan man se i flera län att nivåerna ligger lågt, inte bara för årstiden utan dessutom lägre än vad som är normalt.

För svenska lantbrukare med enskilda brunnar gäller det nu att se över sin vattentillgång och ta höjd för en framtida bristsituation, menar Mattias Gustafsson.

På Landets Jakob Hydén och Tobias Malmberg träffat grundvattenexperten Mattias Gustafsson (mitten) i veckans avsnitt.

Ett bra tips är att börja mäta nivån i sin brunn, föra statistik och få bättre koll på hur verksamheten på gården faktiskt påverkar tillgången. Sedan bör fler titta på möjligheten att gräva eller borra fler brunnar på sina ägor, säger Mattias Gustafsson.

– Man kanske ska titta om man ska ha en extra brunn, om den brunnen man normalt sett använder sinar. Finns det något ställe som är bättre eller sämre på mina ägor där jag skulle kunna göra en ny brunn?

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan