Annons

Annons

Annons

Debatt
Normaltid eller fel tid?

EU vill avskaffa tidsomställningen mellan normaltid(vintertid) och sommartid; vi ska alltså ha samma tid året runt. Men vilken tid?

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

De fördelar som införandet av sommartid 1980 skulle föra med sig har stämt dåligt med verkligheten. Vi har inte sparat någon energi och antalet trafikolyckor blev inte färre.

Omställning av klockan.

Bild: Marcus Ericsson/TT

Normaltid ligger mer i linje med människans naturliga biologiska klocka. Denna talar om för oss att när det mörknar är det dags att gå till sängs. När kvällsmörkret, och därmed sänggåendet, skjuts upp en timme blir följderna ganska uppenbara: många människor (givetvis inte alla) sover för lite. Sömnproblemen bland befolkningen har också vuxit markant sedan 1980-talet. Detta har naturligtvis flera orsaker men att sommartiden är en av dem är ingen långsökt gissning.

Annons

Annons

Vi har aldrig haft sommartid på vintern. Enligt Arne Lowden, sömnforskare vid Stressforskningsinstitutet i Stockholm, vore ständig sommartid ett oprövat experiment som riskerar att slå särskilt hårt i vårt land där hälften av befolkningen mår dåligt under vinterhalvåret. Förskrivningen av sömnmedel och antidepressiva medel kommer sannolikt att öka. (svt.se 211030)

”Men det är ju så trevligt med ljusa sommarkvällar” är ett argument som ofta används av sommartidsförespråkare. Visst är det, men Sverige hade ljusa sommarkvällar även före 1980. Den extra timmen kvällsljus kan heller inte kompensera för en utebliven timmes morgonljus. Ett annat argument som förts fram är att sommartiden skulle få folk vara ute och röra mer på sig. Med tanke på att såväl övervikt som stillasittande ökat under senare år verkar det mindre troligt.

Man kan även se frågan ur ett annat perspektiv. Permanent sommartid innebär att vi lämnar den tidszon (GMT+1) hela Sverige har legat i sedan slutet av 1800-talet. I stället skulle vi hamna i en östeuropeisk tidszon (GMT+2) där bl. a. stora delar av Ryssland ligger. Tidsförskjutningen skulle då även innebära att digitala möten med t. ex. Storbritannien och USA försvåras vilket kan få negativa följder för vår ekonomi.

Sammanfattningsvis: permanent sommartid kommer att för alltid beröva oss en timmes viktigt morgonljus som är väsentlig för vår hälsa. Vi kommer att hamna i en tidszon som vidgar gapet till våra viktigaste samarbets- och handelspartners. Så engagera dig och hjälp till att påverka våra makt-havare så vi stannar i den tidszon där vi hör hemma och alltid legat i.

Annons

Anders Borelius

Pia de Lerigon

Christina Svensson

Annicka Gunnarsson

för gruppen NormaltidAlltid

Vill du också medverka på Skånska Dagbladet debatt? Såhär gör du:

https://prod.abbe.bonniernews.se/articles/b7d1eab8-e4ee-447b-8f98-fbb2b3fa61d7

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan