Annons

Annons

Annons

Trygga hem - dyra hem

Trygga hems styrelse ändrade från bunden till rörlig ränta

När trygghetsboendet Bangårdsterrassen byggdes valde den kooperativa hyresföreningen Trygga hem att binda lånen. När sedan huset var på väg att bli klart fattades ett beslut i styrelsen att omvandla lånen till rörliga. Ett ödesdigert beslut med tanke på den hyreshöjning som är beslutad.

Text

Fem rörliga lån är knutna till trygghetsboendet Bangårdsterrassen. Det är oklart om styrelsen också har bundna lån.

Bild: Tobias Lagerholm

Annons

Bland lägenhetsinnehavarna i trygghetsboendet Trygga hem på Bangårdsgatan råder upprorsstämning och förtvivlan. Det var för två veckor sedan som hyresbomben i trygghetsboendet Bangårdsterrassen briserade.

Bära kostnader

I värsta fall väntar en hyreshöjning på 50 procent för de 33 hyresgästerna vid årets slut. Detta eftersom föreningen som äger huset helt och hållet måste bära sina egna kostnader.

Skånska Dagbladet har återkommande sökt Riksbyggens representant i den kooperativa hyresgästföreningens styrelse, ekonomen Maria Parmgren. Hon ligger bakom delar av det finansiella upplägget i det nybyggda huset.

Presentation

Vid det infekterade stormöte som hölls med hyresgästerna förra måndagen var det Parmgren som gjorde en presentation av det ekonomiska läget tillsammans med styrelseordföranden tillika kommunalrådet Johan Svahnberg (M).

Annons

Annons

Istället är det Maria Parmgrens kollega Yvonne Westerlund som hör av sig. Hon är konceptägare för Vivum som är Riksbyggens modell för kooperativa hyresrätter.

Yvonne Westerlund på Riksbyggen berättar om bolagets engagemang i Höör. Foto: Riksbyggen

När politikerna gav grönt ljus till trygghetsboendet i Höör bildades föreningen Trygga hem gemensamt av kommunen och Riksbyggen. Föreningen köpte in marken och fortsatte planeringen av bygget för att sedan upphandla en entreprenör.

– Då fick vi också ett verkligt pris på vad det skulle kosta. Sen tog föreningen beslutet att gå vidare. Eftersom kommunen har ansvaret för äldreomsorgen valde man att gå i borgen för banklånen vilket är vanligt förekommande i den här typen av projekt, säger Yvonne Westerlund.

Vilken information om föreningens ekonomi ges till hyresgästerna när de skriver kontrakt?

– De får en broschyr med lägenhetens utformning och vad hyran kan bli. När kontraktet skrivs har man en hyresnivå som är baserad på de kalkyler som är gjorda vid den tidpunkten.

Har en rösträtt

En kooperativ hyresrätt ägs inte av hyresgästen. Däremot är lägenhetsinnehavaren medlem i föreningen med en rösträtt per lägenhet. Föreningen har inget vinstintresse men måste ta ansvar för intäkter och kostnader och enligt Yvonne Westerlund måste föreningen göra avsättningar till en underhållsfond.

Uppsägningstid

Vill man som hyresgäst flytta så lämnar man tillbaka lägenheten. I fallet med Trygga hem har hyresgästen inte betalat någon insats. Istället gäller tre månades uppsägningstid som vid en vanlig hyresrätt.

Annons

Höörs ekonomichef Linda Andersson berättar att det fördes en diskussion i styrelsen om att ändra lånen.

Bild: Tobias Lagerholm

Annons

Yvonne Westerlund menar att de senaste årets förändringar i ekonomin inte gått att förutse.

– Jag tror man kan fråga vilken expert som helst innan Rysslands invasion att man trodde på stabiliserade räntenivåer. Ingen förutspådde att räntorna skulle stiga nu.

Varför har ni inte bundit lånen för att vara på den säkra sidan för hyresgästernas skull?

– Varje styrelse måste fatta beslut om det vid det enskilda tillfället. När räntan började dra i väg var det för sent att binda den. Då fanns risken att binda den på för hög nivå.

Men var det inte ett betydligt gynnsammare läge när styrelsen tog ut de första banklånen?

– Lyssnade man på experterna då så låg prognosen på låga räntor i många år framåt. När man bygger huset plockar man ut lånen allteftersom och då är det inte ovanligt med rörlig ränta. Sen brukar man fördela lånen lite olika.

Medlemmarna i hyreskooperativet Trygga hem har redan drabbats av en hyreshöjning på 23 procent.

Bild: Tobias Lagerholm

Enligt Höörs ekonomichef Linda Andersson har Trygga hem:s styrelse fem olika rörliga lån. Samtidigt meddelar hon i ett mejl att lånen från början var bundna.

– Vi band lånen på ett år i taget under tiden som fastigheten uppfördes. Lån motsvarande hela investeringsutgiften togs ju inte upp på en gång utan det gjordes i den takt som likviditeten krävdes. Jag kan inte svara på om något av lånen ligger kvar bundet eller om de alla är rörliga nu. Det är Maria Parmberg på Riksbyggen som har detaljerna, skriver Linda Andersson i ett mejl.

Annons

Vem fattade beslutet att göra om lånen från bundna till rörliga som du minns det?

– Det var en diskussion i styrelsen, skriver Linda Andersson.

Annons

Yvonne Westerlund på Riksbyggen säger att det generellt också finns bundna lån.

Hur kan kalkylen vara så snäv att det är hyreshöjningar på över 50 procent som hyresgästerna riskerar drabbas av?

– Även bostadsrättsföreningar och andra boendeformer får ökade kostnader och avgiftshöjningar när räntor och energipriser ökar. Jag tror inte det är ovanligt med hyreshöjningar på mellan 25 och 40 procent i andra typer av föreningar,, säger yvonne Westerlund.

När det gäller traditionella hyresrätter har man pratat om höjningar på 8-10 procent. Det är väl en väsentlig skillnad?

– Till början med ja. Sen vet vi inte vad som händer i nästa förhandling.

Här kan det ändå i värsta fall bli 50 procent på bara ett halvår.

– Blir det så pratar vi om toppar som måste gå ner men jag kan som sagt inte Höörs siffror.

Varför anlitas Riksbyggen som förvaltare i huset när ni samtidigt har en person i styrelsen?

– Vi bildade föreningen tillsammans med kommunen och vill bidra med vår kompetens i styrelsen. Därmed har vi en ledamot av sju personer. Vi har funnits i 80 år och menar att vi har en kompetens. Sen är vi leverantör av vissa tjänster under en viss tid. Det är en styrelsefråga vem som ska vara förvaltare.

Finns det inskrivet att föreningen måste anlita Riksbyggen som förvaltare under en viss tid efter att huset står färdigt?

– Ja, man gör ju en upphandling där man upphandlar en förvaltare. Det är lite olika. Det finns ju garantier de första fem åren sedan är det ett val för styrelsen att göra.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan