Annons

Annons

Annons

Debatt
Motion utan el

De flesta verkar vara överens om att motion och träning är bra för hälsan men trots det läggs det mycket energi på att uppfinna allt fler verktyg som konsumerar mycket el och som bara är till för vår bekvämlighet och som minskar vår rörlighet.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Vi skaffar robotgräsklippare för att slippa klippa gräset själva, vi sätter motor på cykeln och kick-biken för att själv slippa trampa, vi skaffar ”appar” som gör våra hem ”smarta”= så att vi slipper resa oss för att släcka ljuset, stänga spisen etc. Många köper robotdammsugare eller tjänster för städning och/eller fönsterputsning och väldigt få byter däcken själv på sin bil. All ”vardagsmotion” försvinner alltmer till förmån för vadå, jo ännu mer stillasittande med ”gam-nacke” djupt försjunkna i våra mobiler och datorer.

Cykelturer kräver ingen el.

Bild: Fotograferna Holmberg/TT

Annons

De flesta verkar också tycka att vi måste minska vår elförbrukning då elen inte kommer att räcka till allt men trots nämnda robotar, mobiler, cyklar med mera uppmuntras alla nu att lägga minst en kvarts miljon på att skaffa el-bil vilket ökar konsumtionen av el ganska radikalt. Allting ska laddas flera gånger i veckan och att t ex släcka lampor eller tvätta/diska mindre ofta i hemmet för att sänka förbrukningen känns ganska ”futtigt” i sammanhanget.

Annons

Fakta om elproduktionen är annars att Sverige producerar el så det räcker åt alla i landet men är samtidigt Europas största exportör av el vilket innebär att över 30 % av den el vi producerar säljs till andra länder som inte klarar sin egen försörjning. Borde då inte EU ställa krav på dessa länder att producera mer el i stället för att vi som egentligen har el ska tvingas stänga ner idrottsanläggningar, gatubelysning, bagerier mm till förmån för exporten. Kanske är det också dags för de stora företagen som dragit nytta av EU och rabatterade elkostnader under lång tid att betala tillbaka till samhället i stället för att, som vanligt, låta oss vanliga konsumenter stå för notan.

Fakta om el och kärnkraft är att Frankrike, som har flest kärnkraftverk i Europa, har den dyraste elen, vilket påverkar EU:s priser uppåt. Nästan hälften av dessa verk står still p g a tekniska problem och en del anses för dyra att åtgärda. Fakta om kärnkraften är att den ur ett livscykelperspektiv faktiskt är dyrare och medför ett mycket större koldioxidutsläpp än förnybar energi som sol, vind och vatten. Politiker i Sverige vill nu bygga fler dyra verk men frågan är om den produktionen gynnar den svenska konsumenten eller exporten.

Annons

Att det saknas strategier för vad som behöver göras för att minska vårt avtryck visar sig t ex genom beslut om att inte få plastpåsar i affären. Samtidigt finns färdigpackad/inplastad frukt, grönsaker, frysta varor i plast och kartong, ett överflöd av fordons-detaljer i plast, datorer/mobiler/kablar, reklamutskick med plastomslag o s v.

Annons

Ett sätt att spara el och samtidigt få en bättre hälsa kan vara att ta bort de saker som vi egentligen klarar oss. Om vi orkar cykla utan hjälp av ett batteri, klipper gräsmattan manuellt, avstår inköp av en ny mobiltelefon/dator och garderob varje år och vågar vägra el-bil kommer vi långt! Dessa små insatser som vi konsumenter kan göra, räcker dock inte.

Ledande företag måste också ta ett större ansvar. Varför behövs det olika laddare till olika mobiler? Varför behövs det olika bultar till olika bilmodellers däck? Varför bygger mycket av produktionen på att vi ska slänga och köpa nytt i stället för att reparera? Mer måste inriktas mot ett hållbarhets- och livscykelperspektiv för att vi ska kunna påverka klimatet och det känns som vi har ganska lång väg att gå…

Lars Liljekvist

Vill du medverka på Skånska Dagbladet debatt? Såhär gör du: https://prod.abbe.bonniernews.se/articles/b7d1eab8-e4ee-447b-8f98-fbb2b3fa61d7

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan