Annons

Annons

Annons

Trygga hem - dyra hem

Boende hotas av ny smäll – hyreshöjningen kan bli över 50 procent: ”Man känner sig grundlurad”

Det är redan tufft och ser ut att bli värre för hyresgästerna i nybyggda hyreskooperativet Trygga Hem. På måndagen gav styrelsen ny information på ett stormöte. I värsta fall kan den totala hyressmällen hamna på över 50 procent från årsskiftet.

Text

Bertil Granetoft var med på stormötet gällande krisen i den kooperativa hyresgästföreningen Trygga Hem.

Bild: Tobias Lagerholm

Annons

– Alla känner sig lurade, sade hyresgästen Bertil Granetoft innan han gick in till mötet med sin rollator.

Det var i förra veckan som Skånska Dagbladet kunde berätta att hyresgästerna i nybyggda trygghetsboendet Bangårdsterrassen åkt på en hyressmäll på 23 procent från och med 1 november.

Ordföranden i hyreskooperativet är kommunalrådet Johan Svahnberg (M). Han har meddelat att alternativet till hyreshöjningen är konkurs för föreningen som äger huset med 33 lägenheter.

Dåliga nyheter

När styrelsen i måndags informerade sina medlemmar om anledningarna till höjningen rådde det en upprörd stämning i lokalen. Hyresgästen Conny Svensson berättar att det uppkom fler dåliga nyheter.

– Vi fick veta att lägenhetsinnehavarna får betala 50 procent av hyran i de lägenheter som står tomma (i dagsläget står en lägenhet tom). Det var en nyhet för oss, säger Conny Svensson.

Annons

Annons

Conny Svensson är precis som många andra hyresgäster förtvivlad över situationen. Han har börjat titta efter ett annat boende.

Bild: Tobias Lagerholm

Söker lägenhet

Dessutom fick medlemmarna i föreningen veta att det i värsta fall väntar ännu en hyreshöjning på 27 procent vid årets slut när räntorna ser ut att höjas ytterligare.

– Det var milt uttryckt ingen munter stämning i lokalen. Man känner sig grundlurad och vi har börjat söka lägenhet på annat ställe, säger Conny Svensson.

Trygga Hems hyreskooperativ i Höör har fått många rubriker den senaste veckan.

Bild: Tobias Lagerholm

I dagsläget har Conny Svensson och hustrun Jytte Svensson en hyra på 8 713 kronor. I och med hyreshöjningen som träder i kraft får de betala 10 717 kronor. Kommer sen ytterligare ett påslag på 27 procent får paret en hyra på 13 610 kronor. Nästan 5 000 kronor mer i månaden än vad man tecknade hyreskontraktet för.

– Det har varit väldigt dålig information om vad det handlade om när man flyttade in. Går vitvarorna i ens lägenhet sönder eller om hissen slutar fungera så är det vi lägenhetsinnehavare som får ta alla kostnader. Hade vi vetat detta hade vi aldrig tecknat oss, säger Conny Svensson.

Hyreskooperativet Trygga Hem innehåller 33 lägenheter. En står för närvarande tom trots att nio intressenter tittat på bostaden.

Bild: Tobias Lagerholm

Annons

Om fem år försvinner garantin på huset och då är risken att kostnaden ökar ytterligare för hyresgästerna.

– Då får vi stå för eventuella kostnader i huset. Det finns ingen fond eller annat som täcker upp, säger Conny Svensson.

Annons

Margareta Johansson (KD) förstår hyresgästernas upprördhet.

Bild: Tobias Lagerholm

Ordföranden i socialnämnden Margareta Johansson (KD) sitter med i styrelsen för Trygga Hem och var med på mötet.

– Hyresgästerna är förtvivlade och jag förstår det. Vi hade behövt vara mer pedagogiska inför inflyttningen om vad en kooperativ hyresrätt är. Jag har ju lärt mig det ordet nu. Att föreningen äger huset och står för kostnaderna framöver, säger hon.

Vad är det som gjorts fel i den ekonomiska kalkylen?

– Det har inte gjorts fel. Det har inträffat en räntehöjning som ingen kunde räkna med, säger Margareta Johansson.

Varför har ni inte bundit lånen?

– Jag kan inte svara för det ekonomiska. När vi träffades vid styrelsemötet för två veckor sedan sade Johan (Svahnberg) att "det här är inte alls kul, vi måste göra en hyreshöjning". Jag kan inte detta.

Du sitter ju med i styrelsen.

Ja, men vad menar du att jag skulle ha gjort? Suttit en timme med kommunens ekonomichef för att förstå?

Vad tycker du att du borde ha gjort?

– Du menar att jag skulle tycka att vi inte borde genomdriva hyreshöjningen så att föreningen går i konkurs? Föreningen måste kunna betala sina räkningar. I maj hade ingen förutsett detta. Sen flyttade man in i juni och vi har nästa styrelsesammanträde i september. Då kom denna chock för de som tittat på siffrorna. Jag kom till det styrelsemötet och hade ingen aning om detta.

Annons

Hur tror ni i styrelsen att hyresgästerna ska klara av ytterligare en hyreshöjning på 27 procent vid ett värsta scenario?

Annons

– Jag har ingen tro kring detta. Det finns ju förhoppningar om att kunna undvika ännu en hyreshöjning genom att man pausar vissa saker. Ingen vill ju se detta, säger Margareta Johansson.

– Nu finns det en risk att rätt så många hyresgäster säger upp sig. Det hördes röster på mötet som sade att de bara kommer betala den gamla hyran i november. Vad som händer då har jag ingen aning om, möjligen sägs man upp från sin lägenhet, fortsätter hon.

Förvaltaren i huset är anställd av Riksbyggen. Något som bostadsexperten Lars Malmgren varit kritisk till eftersom Riksbyggen samtidigt har en representant i styrelsen.

– Jag förstår varför det ställs frågor om detta och jag vet inte varför Riksbyggen har en styrelserepresentant fortfarande. Samtidigt sköter ju Riksbyggen mycket av ekonomin, säger Margareta Johansson.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan