Annons

Annons

Annons

Trygga hem - dyra hem

Statlig bostadsexpert sågar upplägg med kooperativ i Höör

Bostadsexperten Lars Malmgren som varit sakkunnig i statliga utredningar om bostäder för äldre ställer sig frågande till upplägget med kooperativa hyresrätter i Höör.
– Att kommunen gått in med en borgen är ett annorlunda sätt att hantera det på, säger han.

Text

Det råder stort missnöje bland hyresgästerna i kvarteret Bangårdsterrassen efter en aviserad chockhöjning av hyran. Bostadsexperten Lars Malmgren ifrågasätter upplägget i Höör.

Bild: Tobias Lagerholm

Annons

I sin roll som bostadsexpert och bostadsutvecklare har Lars Malmgren byggt och förvaltat flera huslösningar med kooperativa hyresrätter.

– Grundtanken är att skapa ett socialt hållbart boende där hyresgästen får en större påverkan över sin bostad, säger han.

Borgen

I fallet med föreningen Trygga Hem med 33 lägenheter på Bangårdsgatan frågar sig Lars Malmgren vad det är som Höörs kommun gått i borgen för.

Annons

– I regel borgar man för att ge medlemmarna ett skydd för sina insatser i kooperativet. Det handlar det inte om i Höör där insatsen endast varit 100 kronor per lägenhet. Frågan är varför hyresgästerna missgynnas när kommunen gått i borgen, säger han.

Annons

Exceptionell höjning

Hyreshöjningen på 23 procent som är på gång för medlemmarna i Trygga Hem kallar Lars Malmgren för exceptionell.

– Branschorganisationen Fastighetsägarna har flaggat för att det kommer krävas hyreshöjningar på mellan åtta och tio procent vid kommande förhandlingar. Det här är mer än dubbelt så högt, säger han.

Lagändring

År 2017 infördes en lagändring vad gäller hyressättningen för kooperativa hyresrätter.

– Tidigare sade lagen att det är styrelsen i föreningen som ska fastställa hyran. Numera är det medlemmarna som ska fastställa hyresnivån, säger Lars Malmgren.

– Väsentliga förändringar inom föreningen ska fastställas på en stämma. Det handlar det om i Höör och här måste medlemmarna begära en extrastämma så att frågorna som uppstått kan diskuteras.

Ifrågasätter representation

Med det stora borgensåtagandet förstår Lars Malmgren att kommunen vill ha insyn i föreningsstyrelsen med tre poster där kommunalrådet Johan Svahnberg (M) sitter som ordförande. Däremot förstår han inte varför Riksbyggen har en representant i styrelsen.

– Annat hade det varit om Riksbyggen ägt fastigheten. Istället sköter Riksbyggen den tekniska och administrativa förvaltningen. Tjänster som föreningen betalar för och då är det anmärkningsvärt att Riksbyggen har ett inflytande i styrelsen, säger Lars Malmgren.

Skånska Dagbladet har varit i kontakt med Maria Parmberg som är Riksbyggens representant i styrelsen och kundansvarig ekonom. Hon har hänvisat alla frågor till Johan Svahnberg.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan