Annons

Annons

Annons

Trygga hem - dyra hem

Snabb chockhöjning i nybygge – hyran höjs med 23 procent

Hyresgästerna lockades med bastubad och grillkvällar. Nu väntar istället en hyreshöjning på 23 procent som troligen bara är början. Därför kokar det av ilska och besvikelse i de 33 lägenheterna i kvarteret Bangårdsterrassen. Ett boende som Höörs kommun har gått i borgen för.

Text

Vivica Torstensson och Claes Torstensson trodde inte det var sant när beskedet om räntehöjningen anlände i brevlådan.

Bild: Tobias Lagerholm

Annons

– Jag hade aldrig flyttat hit om jag visste detta, säger en boende som vill vara anonym.

Spa och boulebana

I april hölls en invigning för det nya trygghetsboendet som Riksbyggen ligger bakom i samarbete med Höörs kommun. Ökad gemenskap, sparum, boulebana och en gemensam trädgård fick hyresgästerna att se fram emot sin inflyttning.

Under sommaren fylldes lägenheterna på med hyresgäster i de 33 lägenheterna och kölistan uppges vara lång. Boendet drivs som en kooperativ hyresgästförening med namnet Trygga Hem, ett upplägg som ger stora fördelar kan man läsa på Höörs kommuns hemsida.

Chock

En kooperativ hyresrätt förklaras som en blandning av hyresrätt och bostadsrätt, utan vinstintresse i boendet. "Man får en tillgänglig och bekväm lägenhet med hög standard utan att behöva satsa något eget kapital – insatsen är blygsamma 100 kronor", står det att läsa.

Annons

Annons

Bara månader efter inflyttningen drabbas de boende av en hyreschock. I ett brev som gått ut till hyresgästerna meddelar styrelsen att hyrorna kommer höjas med 23 procent från och med 1 november.

Når inte balans

Fler hyreshöjningar lär följa. I brevet kan man läsa att styrelsen följer ränteutvecklingen och kommer eventuellt att bli tvungen att justera hyran ytterligare efter nya räntebesked från Riksbanken som man påstår att styrelsen och bankerna inte kunnat förutspå. "Räntan har ju en direkt påverkan på din hyra", kan man läsa i brevet som är undertecknat utan namn.

Som anledning anges att den kooperativa hyresgästföreningens ekonomi inte når balans om inte hyrorna höjs snarast.

Claes Torstensson och Vivica Torstensson förstår inte hur hyreshöjningen kunnat bli så stor efter bara någon månad i huset.

Bild: Tobias Lagerholm

Kostnadsökningen för hyresgästerna stannar inte där. Elförbrukningen höjs från två kronor per kilowattimme till tre kronor från den 1 september. Ytterligare en höjning kommer vid årsskiftet då elförbrukningen höjs till fem kronor per kwh.

Upprördhet

Claes och Vivica Torstensson flyttade in på Bangårdsterassen i juni månad. De trodde knappt sina ögon när de informerades om hyreshöjningen.

– Det kom som ett bombnedslag, säger Claes Torstensson.

Under sin korta tid i huset har glädjen över närheten till Ica och Coop och tillgången till den gemytliga gemensamhetslokalen förbytts till något annat.

Annons

– Alla i huset är upprörda. Det finns boende som säger att de inte kan bo kvar, säger Claes Torstensson.

Lusten

För paret Torstensson väntar nu en hyreshöjning från 7 400 kronor till 9 061 kronor. Guldkanten på tillvaron, att kunna unna sig något extra, försvinner nu.

Annons

– Pengar som vi vill lägga på barnbarnen måste gå till hyran. Jag mister lusten för att bo här eftersom vi känner oss lurade, säger Vivica Torstensson.

Trygghetsboendet på Bangårdsgatan har beskrivits som ett framtidsläge. Nu mullrar det bland de boende.

Bild: Tobias Lagerholm

Skånska Dagbladet har varit i kontakt med ett par andra hyresgäster i huset.

– Det är skit. Alla känner sig fruktansvärt lurade, säger en kvinna som inte vill uppge sitt namn.

Fonder

En manlig hyresgäst som vill vara anonym reagerar på att styrelsen uppmanat hyresgästerna att sätta undan pengar i fonder till framtida behov.

– Det här är inte bostadsrätter. Vi får inte tillbaka en krona av pengarna som sätts av. Det är ju inte hyresgästernas fel att Riksbyggen och kommunen räknat fel men vi får ta hela smällen. De borde också gå in med pengar för att täcka upp, säger mannen och skakar på huvudet.

Skenande räntor

Ordförande i föreningens styrelse är Höörs kommunalråd Johan Svahnberg (M).

– Trygga Hem är en förening som ska bära sina egna kostnader och med anledning av detta har styrelsen fattat beslut om att göra en hyresjustering framåt. Det beror på omvärldssituationen med kraftigt skenande räntor som inte kunde förutspås bara för ett halvår sedan, säger han.

Annons

Det kommer mer utförliga svar från Johan Svahnberg i en kommande artikel.

Fakta

Så blir nya hyran efter chockhöjningen

2 rum och kök på 55 kvadratmeter på Bangårdsterrassen får en kostnad på 9 583 kronor per månad.

2 rum och kök på 61,5 kvadratmeter får en hyra på 10 716 kronor.

3 rum och kök på 71,5 kvadratmeter får en hyra på 12 458 kronor.

3 rum och kök på 80 kvadratmeter får en hyra på 13 940 kronor.

De nya hyrorna gäller från och med 1 november 2022.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan