Annons

Annons

Annons

Skåne län

Debatt
Så sänker man energikostnaden

För många svenskar väntar en tuff vinter, med dyrare räntekostnader och kraftigt höjda energipriser. Genom energieffektivisering kan bostadsrättsföreningar i Skåne sänka energikostnaden med uppemot 40 procent.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Vi är många som oroar oss för stigande kostnader inför vintern. Maten har blivit dyrare, räntorna stiger och elpriserna väntas nå nya rekordnivåer.

Ekonomer varnar för att många bostadsrättsföreningar kan tvingas chockhöja avgifterna för att klara stigande kostnader. För de 1,6 miljoner svenskar som bor i bostadsrätt kan det svida rejält i plånboken. Elpriset, inflationen och räntan är svåra att påverka. När det gäller kostnaderna för el och uppvärmning finns det stora möjligheter att minska utgifterna. I de flesta fastigheter går det att sänka energiförbrukningen med upp till 40 procent genom att optimera systemen för värme, ventilation och styr- och reglerteknik.

Annons

Möblera inte in elementen, uppmanar skribenten.

Bild: TT

Annons

Här är våra fem bästa tips till bostadsrättsföreningar i Skåne för att sänka elkostnaderna:

1. Serva värmepumpen.

En värmepump är en fantastisk tillgång i en fastighet, men den behöver service och underhåll för att leverera optimalt. Det är väldigt klokt att se över värmepumpen inför vintersäsongen.

2. Balansera värmesystemen.

Värmeinjustering och avgasning av vätskan i elementen ger lägre energiförbrukning och bättre inomhusklimat. När systemen är rätt inställda kan man ofta sänka värmekurvan med 3–5 grader, vilket innebär en besparing på 5–15 procent.

3. Ta vara på den varma luften.

Genom att återvinna värmen ur ventilationssystemet med hjälp av en värmeväxlare kan ni förvärma varmvattnet och spara massor av energi.

4. Digitalisera och effektivisera.

Genom att uppgradera fastighetens styrsystem kan man spara 8–20 procent av energiförbrukningen samtidigt som man gör det möjligt att mäta och styra fastigheten digitalt.

5. Möblera inte in elementen.

Många gör misstaget att placera soffor, sängar och tunga gardiner framför element. Kanske vill man dölja elementen, men det är en riktigt dålig idé. Luften behöver cirkulera och sprida sig i rummet för att det ska bli en jämn temperatur.

Att spara energi är det absolut snabbaste sättet att få ner elpriserna i Sverige, visar en studie från Energiforsk. Att minska energiförbrukningen i Skånes bostadsrättsföreningar är därför inte bara en vinst för de som bor i fastigheten, utan utgör även ett viktigt bidrag för att lösa energikrisen för hela Sverige i vinter.

Mats Bjelkevik

vd Indoor Energy

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan