Annons

Annons

Annons

Coronapandemin

Nya besked: Unga behöver inte covidvaccineras

Friska barn mellan 12 och 17 år behöver inte längre vaccinera sig mot covid-19. Eftersom de sällan blir svårt sjuka av sjukdomen finns inte längre någon anledning, enligt Folkhälsomyndighetens nya besked.

Text: 

Unga mellan 12 och 17 år rekommenderas inte längre att vaccinera sig mot covid-19. Arkivbild.

Annons

Hittills har barn i åldrarna 12 till 17 år rekommenderats att ta två doser vaccin mot covid-19.

Men för grundfriska barn kan numera det nya coronaviruset betraktas som ett vanligt luftvägsvirus, bedömer Folkhälsomyndigheten och Svenska Barnläkarföreningen.

Därför tar myndigheten bort den allmänna rekommendationen att i övrigt friska barn i åldersgruppen ska vaccinera sig.

"Tillför inte så mycket"

Vårdbehovet till följd av covid-19 har varit lågt bland barn och unga under pandemin, och dessutom minskat sedan omikronvarianten av viruset började sprida sig, konstaterar myndigheten.

– Vi ser nu sammantaget att vaccinationerna inte tillför så mycket i den här gruppen när det gäller att minska risken för allvarlig sjukdom, säger Sören Andersson, enhetschef på Folkhälsomyndigheten.

Annons

Frågan är om det, med facit i hand, var onödigt från början att vaccinera barn och unga ner till tolv års ålder? Sören Andersson anser inte det.

Annons

– Det handlar om att vi haft olika lägen i pandemin med olika virusvarianter. Tidigare visste vi mindre om vaccinerna och konsekvenserna av infektionen. Nu har vi lärt oss mer och sett att vaccinationerna inte tillför så mycket i de här åldrarna, säger han.

Kan ändras igen

Beslutet gäller från och med den 1 november. Därefter ska vaccinationen endast erbjudas till barn som har en ökad känslighet för covid-19, skriver Folkhälsomyndigheten.

TT: Kommer barn mellan 12 och 17 som vill vaccinera sig fortfarande kunna göra det efter den 31 oktober?

– Det är något vi ser över nu och behöver återkomma om innan november, säger Sören Andersson.

Beslutet att slopa vaccinrekommendationen för unga kan dock komma att ändras ifall läget förvärras, till exempel om det dyker upp farligare virusvarianter.

– Skulle det inträffa så måste vi vara beredda att ompröva beslutet, säger Sören Andersson.

De barn och unga som fortfarande rekommenderas att vaccinera sig är grupper som bedöms vara mer känsliga för luftvägsinfektioner generellt, eller har påtagligt nedsatt immunförsvar. Vilka grupper det gäller specificeras närmare av Svenska Barnläkarföreningen.

Annons

Fakta

Fakta: Så ser rekommendationerna ut

Vuxna 65 år och äldre samt personer i riskgrupp från 18 års ålder rekommenderas ytterligare en påfyllnadsdos inför höst- och vintersäsongen. Rekommendation gäller även alla grupper som har ökad risk för allvarlig covid-19-sjukdom, exempelvis gravida och personer med hjärt- och lungsjukdom.

Barn 12–17 år har hittills rekommenderats vaccination med två doser, men den rekommendationen tas bort den 31 oktober. Barn i särskilda riskgrupper rekommenderas fortsatt att vaccinera sig från 5 års ålder. Barnläkarföreningen listar vilka grupper som är aktuella.

Vuxna 18–64 år rekommenderas vaccination med tre doser. Den som vill ta ytterligare en påfyllnadsdos, dos 4, kan göra det även om det inte är en rekommendation. Regionerna ska tillhandahålla vaccin för alla vuxna som vill ha en fjärde dos, och vaccin till dos 1–3 för den som inte har tagit dessa.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan