Annons

Annons

Annons

Skåne län

Debatt
Skånska arbetsgivare bör skryta om tjänstepensionen

Nio av tio tycker att det är viktigt att arbetsgivaren erbjuder tjänstepension när de byter jobb – ändå nämner få arbetsgivare det i sina anställningsintervjuer.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Hela nio av tio personer som arbetar har tjänstepension och många utan att känna till det. När vi rankar anställningsförmåner hamnar tjänstepensionen i topp – sex av tio tycker att det är den viktigaste förmånen enligt en färsk opinionsundersökning som 20 ledande pensionsaktörer låtit Sifo genomföra. Arbetsgivarna, oavsett om man har kollektivavtal eller inte, spelar en viktig roll i att erbjuda tjänstepension och lyfta fram den som en viktig anställningsförmån gentemot befintliga och potentiella anställda.

Tjänstepensionen utgör ungefär 40 procent av den totala pensionen.

Bild: Fredrik Sandberg/TT

Annons

Tjänstepensionen utgör omkring 40 procent av den totala pensionen för höginkomsttagare och runt 25 procent av pensionen för medelinkomsttagare. Den som saknar tjänstepension och inte kan spara på annat sätt får bara allmän pension från staten och riskerar en låg pension.

Annons

Förutom mer pengar att röra sig med som pensionär innehåller tjänstepensionen ekonomiskt skydd för den som skulle bli sjuk under arbetslivet.

Trots att tjänstepensionen har så stor betydelse för den totala pensionen är det många anställda som inte känner till hur mycket arbetsgivaren betalar in. Genom att till exempel göra tjänstepensionen synlig i lönebeskedet skulle allt fler få möjlighet att få bättre koll på sin tjänstepension och engagera sig mer.

För den som är 30 år och arbetar fram till 67 års ålder med en snittlön på 36 000 kronor i månaden kan pensionsavsättningarna hamna på cirka 18 000 kronor per år. När det är dags att gå i pension kan man se fram emot ett samlat belopp på ungefär 1 100 000 kronor i tjänstepensionskapital. Att erbjuda tjänstepension är ingen skyldighet – det är en förmån som arbetsgivaren via kollektivavtal eller frivilligt väljer att erbjuda sina anställda.

I vissa branscher där många unga människor jobbar, som IT-, reklam- och spelbranschen, är förmånen mer ovanlig. För att kunna attrahera rätt kompetens kan det vara direkt avgörande att erbjuda sina medarbetare tjänstepension. Det ger en tydlig signal om att man är en ansvarstagande arbetsgivare som prioriterar medarbetarnas framtid. Att berätta om tjänstepensionen kan både stärka arbetsgivarvarumärket och underlätta möjligheten att behålla och rekrytera rätt medarbetare.

Annons

Den 27 september är det Tjänstepensionens dag. Därför vill vi uppmana fler arbetsgivare i Skåne att uppmärksamma era anställda på en uppskattad och värdefull anställningsförmån. Våga skryta om att ditt företag är en ansvarsfull arbetsgivare!

Annons

Staffan Ström, pensionsekonom, Alecta

Dan Adolphson Björck, Pensionsekonom, AMF

Niklas Hjert, vd, Avtalat

Shoka Åhrman, sparekonom, SPP och Storebrand

Johan Ljungqvist, kommunikationsdirektör på Afa Försäkring

Tomas Carlsson, pensionsexpert, Collectum

Katrin Röcklinger, chef affärsområde Liv, Folksam

Christoffer Jönsson, vd Folksam LO Pension

Thomas Billberger, pensionsspecialist, Fora

Tobias Lindhe, vd, Handelsbanken liv

Camilla Larsson, vd på KPA Pension Trifa Chireh, pensionsekonom, Länsförsäkringar

Kristina Kamp, pensionsekonom, minPension

Linnéa Ecorcheville, vd, Movestic

Cecilia Curtelius Larsson, pensions- och försäkringsexpert, OFR

Dan Wallberg, pensionsexpert, PTK

Mattias Munter, pensionsekonom, Skandia

Christina Lindh, kommunikationsstrateg Statens tjänstepensionsverk 

Monica Zettervall, pensionsexpert, Pensionsmyndigheten

Jonas Jonsson, vd, PRI

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan