Annons

Annons

Annons

Debatt
Alarmerande elundersökning

Företagarna har en pågående undersökning bland medlemsföretag i Skåne och Blekinge om hur de drabbas av höga el- och drivmedelspriser. Resultaten visar en alarmerande situation för många företag.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Av de drygt 460 som har svarat upplever hälften en mycket kännbar påverkan från de höga elpriserna medan så få som fem procent inte upplever någon påverkan alls.

Tidigare undersökningar på Företagarna visar att det är ytterst få företag som har möjlighet att fullt ut föra vidare sina kostnadsökningar på kunderna. Det innebär att kostnadsökningarna från el- och drivmedel slår rakt mot företagens redan små marginaler i södra Sverige.

“Prisökningarna kommer att ta död på oss som företag om inget ändras snart”, säger en person.

Fyra av tio upplever en mycket kännbar påverkan från höga drivmedelspriser enligt Företagarna region syds senaste undersökning. Detta kommer utöver de allmänna prisökningar på andra insatsvaror som samtidigt drabbat företagen i en perfekt storm. De allra flesta företagen i undersökningen ser ett behov av att minska ner på andra kostnader i företaget för att kompensera för kostnadsökningar på el- och drivmedel. En betydande andel uppger också att de kommer att behöva bromsa alla eventuella investeringar framöver.

Annons

Annons

En fjärdedel av de som har svarat uppger att de kommer få en kostnadsökning – till följd av inflation, el- och drivmedelskostnader – på över 500 000 kronor 2022. Av dessa uppskattar mer än hälften att deras ökning överstiger en miljon kronor. Hur den här extra miljonen ska finansieras är det ingen som vet.

Det mest alarmerande resultatet är att nästan hälften av alla företag i undersökningen uppger att de kan komma behöva varsla personal till följd av inflationen, som främst kommer via stigande el- och drivmedelspriser. För en betydande del är situationen så illa att de kan behöva lägga ner hela verksamheten. Andra letar lösningar som inte innebär slutet för sitt bolag.

“Vår verksamhet kommer att flyttas till ett annat land med lägre energikostnader”, säger en företagare.

Väntetiden på solceller är lång.

Bild: Adam Ihse/TT

Energieffektivisering i all ära men när väntetiderna för solceller är så långa som de är och många inte har råd att göra större investeringar blir det svårt att hålla kostnaderna nere. Landets företagare är innovativa, det fick vi bevis på under pandemin. Men hur många smällar ska de behöva ta?

“Vi ser över all vår energiförbrukning och planerar produktion till tider med lägre elpriser. Eventuellt stänger produktionen vissa tider”, säger en person.

Annons

Det är dags för en energipolitik som inte stryper tillgången till skatteintäkter och välfärd. Företagarna drunknar i höjda utgifter. Många är överens om att de tvingas höja sina priser och då drabbas kunderna. Maten blir dyrare, elinstallationer, trädgårdsväxter och hantverkstjänster likaså. Har vi råd? Det är hög tid att agera. Våra politiker behöver fatta hållbara beslut för hela samhället.

Magnus N:son Engelbäck

regionchef på Företagarna region syd

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan