Annons

Annons

Annons

Per Gahrton 1943-2023

Debatt
Vill du torka min rumpa, Jimmie?

Jimmie Åkesson har lagt fram ett 30-punktsprogram för att minska asylinvandringen till nästan noll. Tidigare har Sverigedemokraterna föreslagit en mängd åtgärder för att uppmuntra till så kallad återvandring. Att målet är att tömma Sverige på invandrare är uppenbart.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Det handlar om att minska Sveriges befolkning med flera miljoner personer. Ska man tro Jimmie Åkesson och SD skulle det vara en oerhörd lättnad för det svenska samhället eftersom invandrare överlag är en kostnad och en börda för det svenska samhället och förhindrar en effektiv och human vård av sjuka och gamla så kallade Sverigevänner.

När jag sitter i min rullstol och väntar på ett av de många dagliga besöken av hemtjänsten funderar jag en del över Åkessons och Sverigedemokraternas syn på förhållandet mellan invandring och en fungerande och human vård av sjuka och gamla.

Invandrare behövs inom vården, skriver Per Gahrton.

Bild: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Annons

Jag har hemtjänstbesök sex gånger per dygn - Kl. 9, 13, 16, 19, 23 och ungefär 04 av två stycken hemvårdare. Det blir hundraåttio vårdbesök per månad. Eller besök av trehundrasextio hemvårdare per månad. I den offentliga debatten hörs nu också ofta klagorop och larmsignaler om att vårdsektorn saknar personal. Lyckligtvis har jag inte besök av trehundrasextio olika personer varje månad. Men omsättningen är omfattande. Varje vecka kommer hemvårdare som aldrig har besökt mig förr. Eftersom personalen fortfarande har munskydd är det svårt att avgöra deras etniska bakgrund. Nästan alla talar god svenska. Men många visar sig när de lyfter på munskyddet ha en icke- svensk bakgrund. Jag vet inte exakt hur många av de trehundrasextio månadsbesökarna som är personer som enligt Sverigedemokraternas definitioner inte egentligen har rätt att vistas i Sverige men en kvalificerad gissning säger att minst hälften av de hemvårdaren som har ansvar för min hälsa är födda utomlands eller har minst en förälder som är född utanför Sverige. Inga av dessa personer skulle med Sverigedemokraternas politik finnas tillgängliga för att ta hand om mig. Hur tänker sig SD att klara den ekvationen?

Annons

Det är väl inte så att du tänker komma hem och torka min rumpa, Jimmie? Hur ska Sverigedemokraterna klara av både att uppfylla sina bombastiska löften om bättre vård för äldre och sjuka och samtidigt genomföra sin etniska utrensning av alla som inte har en godkänd svensk bakgrund.

Hemvårdens viktigaste uppgift är att sörja för min och alla andra behövandes grundläggande hälsa och livskvalitet, från att laga mat, handla, städa och hjälpa till med den personliga hygienen till att dela ut mediciner och utföra viss enklare sjukvård.

Annons

Men det finns också en annan aspekt - nämligen kontakt och ett kunskapsutbyte mellan olika kulturer.

Flera gånger i veckan befinner jag mig i den märkliga situationen att två tjejer i 20-årsåldern, med uppenbar muslimsk bakgrund, sysselsätter sig i flera minuter med mitt könsorgan för att sätta på en manick som gör att jag kan kissa i en plastpåse i stället för i mina byxor. Också invandrarkillarnas flinka handlag med intimt vårdarbete strider nog mot många föreställningar om muslimsk och afrikansk machokultur. Både tjejer och killar utan SD-godkännande som svenskar tycks ta det som världens naturligaste sak att dom ska syssla med sådana arbetsuppgifter. De lär sig på ett mycket radikalt sätt en liten bit av svensk jämställdhet och svensk rationalism.

Ibland avbryts vårdandet av diskussioner om läget i konfliktdrabbade länder som jag bara har gamla journalistkunskaper om men mina assistenter har barndomsminnen från och släktingar kvar i, som Palestina, före detta Jugoslavien och Ukraina. Jag får en mängd kunskap som är värdelös i SD-ögon men viktiga om man ser integration som en ömsesidig läroprocess, inte som enkelriktad indoktrinering.

Annons

Hemtjänsten är en underskattad integrationsmotor. Vi måste anställa massor med fler hemtjänstassistenter och hemvårdare. Som läget är kommer en mycket stor del av dem att ha en invandrarbakgrund. I varje ifall så länge SD inte har något avgörande inflytande på svensk politik. Därmed minskar man både ett allvarligt humanitetsproblem. Och ett livsfarligt och skrämmande integrationsproblem

Att påstå, som Jimmie ofta gör, att invandringen är skuld till alla Sveriges problem är fullständigt lögnaktigt. Sanningen är att utan invandring skulle vi ha varit ett oerhört fattigt land. Kanske inte fattigt på pengar, men fattigt på humanitet. Ett sådant Sverige vill jag inte ha.

Jag vill hellre bli torkad i rumpan av en tjugoårig tjej med rötterna i Irak än av Jimmie Åkesson eller någon annan i hans gäng.

Per Gahrton

Före detta riksdagsledamot, Miljöpartiet

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan