Annons

Annons

Annons

Malmö

Debatt
Nyans är ett hot mot Malmö

Det finns ett parti i valet i Malmö vars ledare har försökt att samarbeta med utländska högerextrema organisationer.Ett parti med kandidater som kallar muslimer för grisar. Med kandidater som vill krossa huvuden på judar. Med kandidater som hejar på när bussar med civila bombas.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Det partiet är partiet Nyans.

Det är inte bara i Malmö att Nyans har kandidater som inte hör hemma i demokratiska församlingar. Nyans har kandidater på sina listor som stulit miljoner från svenska staten, som har lurat föräldrar och förstört barnens framtid när pengar har gått i kandidatens fickor istället för att gå till barnens skolgång. Kandidater som hittar på att Sverige bygger fängelser för 5 000 muslimska barn.

Valaffischer för Nyans i Malmö.

Bild: Johan Nilsson/TT

Det är faktiskt så pass illa att var 7e kandidat för partiet Nyans har dömds för brott. Det inkluderar partiledaren som dömds för misshandel. Låter det som ett parti som har Malmöbornas bästa för ögonen – eller bara sitt eget bästa?

Annons

Annons

Jag hade egentligen gärna lagt tid på att kritisera partiets program här i Malmö istället för att fokusera på dess kandidater. Men det går inte. För de har inget lokalt program för Malmö. De har politik för Palestina, men inte för Malmö. Blir Malmös skolor bättre, kommer hemtjänsten utvecklas, kommer fler bostäder byggas för att kandidater säger att de gillar Palestina? Nej. Det gör ingen skillnad alls.

Medan vi inte kan veta något om partiet Nyans politik för Malmö, kan vi veta att de ljuger för Malmös medborgare. Hälften av kandidaterna på kommunlistan i Malmö är inte ens valbara. De kan inte komma in i fullmäktige. De har inte tackat ja till att vara med på listan. Därutöver har Nyans kandidater på kommunlistan som inte ens kommer från Malmö och de kan inte heller väljas in. I Helsingborg är det bara 1 av listans 14 kandidater som faktiskt kan röstas in. Det är att fara med osanning mot väljarna.

Nyans sprider lögner om andra partier och svenska samhället gång på gång. Om förslag mot muslimer, förslag som inte lagts fram. Men först och främst om LVU. Att påstå att det svenska samhället försöker att ta muslimers barn är självklart en lögn. Men Nyans sprider den gång på gång. För att det ger dem uppmärksamhet.

En direkt effekt av den kampanj som Nyans och andra odemokratiska krafter sprider är bland annat att föräldrar inte längre vill vara med i föräldrastödsgrupper, att föräldrar säger nej till det förebyggande arbetet som kan hjälpa deras familjer. Det ökar risken för att barn far illa och i värsta fall omhändertas. Allt för att ge makt till personer utan känd politisk agenda för Malmö.

Annons

Annons

En politisk fråga vi vet att Nyans faktiskt driver är att minska yttrandefriheten i Sverige. Det är farligt. Att börja göra vissa uttryck olagliga är ett hot mot de minoriteter Nyans påstår sig skydda. Ska lagen ta hänsyn till att vissa blir kränkta är det minoriteternas uttryck som kommer försvinna först. Det har vi sett i alla länder som börjar rucka på de basala liberala rättigheterna.

Vi har redan ett stort parti här i Sverige som vill skapa splittring mellan muslimer och andra. Vi behöver inte ett till med Nyans. Ett som dessutom skapar splittring även mellan muslimer. Vi ska ha mindre rasism och hat mot olika religioner i Malmö – inte mer. Det finns all anledning att hålla ytterkantspartier och extremister från makten i våra demokratiska församlingar.

Och i detta valet är det Nyans som är det största hotet mot Malmö. Det gäller inte minst Malmös muslimska invånare som drabbas hårdast om yttrandefriheten minskar, om rasismen och misstroendet i samhället ökar. Att hålla detta partiet ute från våra demokratiska församlingar är kanske valets viktigaste uppgift för Malmöborna. Jag hoppas vi alla är den vuxen.

Niels Paarup-Petersen (C)

riksdagsledamot

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan