Annons

Annons

Annons

Bilsport

TV-Svängen lockar årets största startfält

Inte sedan 2019 har SMK Hörbys rallyklassiker TV-Svängen kunnat köras som planerat på grund av pandemin, men på lördag är det dags för den 57:e upplagan.

Text: 

Det stora hemmahoppet i SMK Hörbys 57:e upplaga av TV-Svängen är Joacim Kristiansson/Roger Clausson som mycket väl kan blanda sig i segerstriden med sin Toyota.

Bild: SMK Hörby

Annons

I fjor smygstartade man med en kortare variant och till helgen är det nästan som vanligt, berättar tävlingsledaren Eva-Marie Hasslöf.

– Med ”nästan” menar vi att tävlingen är något kortare med fyra sträckor, i övrigt är allt som vanligt. Dessutom har vi fått ihop årets största startfält vad gäller rally i Sydsverige, säger hon i ett pressmeddelande.

Inget snack om att rally i likhet med många andra sporter fått känna av ett avbräck efter pandemin och startfälten i den här delen av landet har legat kring 100 ekipage.

Till Hörby på lördag kommer dock strax över, eller mer exakt, 114 tävlande för att tävla i Sydsvenska Rallycupen, DM för Södra och Småland samt det riktiga dragplåstret, Klassiska och Historiska Rallycupen.

Annons

– En siffra vi är klart nöjda med, berättar tävlingssekreteraren Bertil Gunnarsson.

Annons

– Vi planerade för ungefär samma antal startande som våra DM-kollegor och att det nu blev fler är så klart väldigt glädjande både för oss och sporten som sådan.

Riktigt som vanligt blir det inte då rallyt inte har Parktorget som tävlingscentrum för första gången på många år.

– Vi har i år bytt till närbelägna Hörby sportcenter/Lågehallarna och där parkeringen även kommer att bli den centrala serviceplatsen dit rallybilarna återvänder efter att ha kört de två örsta sträckorna, säger Eva-Marie Hasslöf.

– Vi hoppas att detta ska ge tävlingen ytterligare ett lyft med tävlingscentrumet i moderna lättillgängliga lokaler och en serviceplats i direkt anslutning.

Titelförsvararen lär missa tävlingen

I fjor vann hemmaföraren Victor Hansen TV-Svängen med sin Peugeot och det var första gången som en 2WD-bil segrat sedan 1986.

Nu ser det dock mörkt ut för Hansen att kunna försvara segern då han kraschade tungt i förra helgens EM-tävling i Tjeckien och står för tillfället utan bil.

Men det kan ändå bli en ny 2WD-seger enligt tävlingsledaren Eva-Marie Hasslöf.

– Blir inte förvånad om någon av Toyota-förarna Victor Karlsson, Johan Green eller vår egen Joacim Kristiansson lyckas slå fyrhjulingarna.

– Karlsson leder cupen, Green vann senast i Hässleholm och ”Jocke” är alltid snabb så varning för den här trion. Å andra sidan är Volvoföraren Thomas Grönberg minst lika snabb som de uppräknade så väldigt ovisst ...

I 4WD-klassen får hässleholmaren Ingvar Andersson bära favoritskapet med sin Subaru, men även Håkan Rönnebring, Karlskrona och Lessebos Skoda-förare Arvid Johansson kan överraska.

Annons

Annons

– Sedan måste jag så klart lyfta fram våra egna 4WD-åkare, Rickard Andersson, Pelle Larsson samt inte minst Sofia Sörensson, betonar Hasslöf.

Äkta paret Henrik Levin med kartläsande fru Ida toppar klassen i såväl DM som i Sydsvenska Rallycupen inför TV-Svängen.

Bild: SMK Hörby

En segermaskin

Några som även förtjänar lite uppmärksamhet är SMK Hörbys segermaskin i VOC-klassen, äkta paret Henrik och Ida Levin. Med sin turkos Volvo leder paret såväl DM som klassen i cupen.

– Dessutom har de klättrat upp till fjärde plats i totalen bara 14 poäng från ledaren Victor Karlsson. Ett gap som kan minskas betydligt i helgen, menar Eva-Marie Hasslöf.

Bland de drygt 20 som tävlar med klassiska rallybilar finns även TV-Svängens mest meriterade förare, östgöten Björn ”Nalle” Johansson som med kartläsare Håkan Lind kör en Opel Ascona.

– Nalle har massor av SM-guld och även tunga segrar utomlands, men detta var för runt 30 år sedan. Blir intressant att se om tempot från den tiden finns kvar, säger tävlingssekreteraren Bertil Gunnarsson.

TV-Svängen har första start från Hörby sportcenter klockan 10.00 och vid 11.15 kommer första bil tillbaka för service.

– Med vår kompakta bana räknar vi med målgång kring klockan 13.30 för de första och en dryg timme senare får vi se vem som kört snabbast i den här upplagan av TV-Svängen, konstaterar tävlingsledare Hasslöf.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan