Annons

Annons

Annons

Torgstöket i Eslöv

Torggängen: Kokainhandel vid polisens kamera

Hotfulla ungdomar, öppen handel med kokain trots att polisens övervakningskamera är igång alldeles bredvid, unga som stirrar ilsket på hotellgäster och som blir aggressiva och käftar emot vid minsta tillsägelse.

Text

Hotellchef Saga Murbeck på Hotell Stensson tycker det känns synd att gäster som berömmer hotellets standard ändå känner sig tvingade att ge en negativ recension på grund av stirrande ungdomsgäng på torget utanför.

Bild: Hiram Li

Annons

Efter händelsen med de elva barnen som trängde sig in på Hotell Stensson i veckan fortsätter kritiken mot hur torglivet utvecklats, och som Skånskan skildrat i flera tidigare artiklar.

Stora Torgs största restaurang, Romeo Petkovskis restaurang Torget, ligger ute till försäljning på Blocket med sänkt prislapp.

Beröm men avrådan

En våning upp i byggnaden tycker hotellchefen Saga Murbeck på Hotell Stensson att det är synd att det nyrenoverade och fina hotellet drabbas av negativa recensioner på sajter som booking.com, Tripadvisor och Expedia på grund av barn- och ungdomsgängen på torget.

– Många av våra gäster berömmer hotellet och tycker att de har bott fint här med god standard, men skriver sedan att det sitter gäng med unga utanför entrén, som i och för sig inte gör så mycket mot dem – men som bara sitter och stirrar argt på dem. En del skriver att de inte vill åka hit igen, säger Saga Murbeck.

Annons

Annons

Varför stirrar de argt på era gäster?

– Jag vet inte, men även vi som jobbar här känner oss väldigt uttittade. Det blir väl så när det är ungdomsgäng som bara sitter och tittar. Det är mycket på sommaren såklart, säger Saga Murbeck.

Hon är inte rädd normalt, men känner ändå osäkerhet om det är lite äldre ungdomar som verkar hotfulla.

– Om man konfronterar dem så kan de nämna namn och säga att de känner den och den och att de kan komma hit.

Hotellets entré ligger bredvid Espresso Houses uteservering, där många unga gillar att ta plats i korgmöblerna, ofta utan att köpa något. Stenssons gäster måste ställa sig bredvid serveringen. Om de kommer sent, när hotellpersonalen gått hem på kvällarna, måste de ta upp mobilen och skriva en kod för att komma in.

Köpte kokain bredvid poliskameran

Andra gäster har reagerat över barngängen som letar sig in i hotellkorridorerna när personalen inte är där. Ibland kommer det in gäng med åtta-nioåringar för att leta godis.

Andra gånger är det 15-åringar som letar sig upp på tredje våningen och står och skriker efter sina kompisar på torget. Kommer det in gäng i de åldrarna är det jobbigt för hotellpersonalen att få ut dem.

– En gäst berättade igår att han suttit på en uteservering vid torget när det kom fram en kille och frågat om han sålde kokain. Han tyckte det var olustigt, vilket jag förstår. Sedan såg han samma kille köpa kokain av en annan på torget. Han fick en påse och den andre pengar. Helt öppet, säger Saga Murbeck.

Annons

Hon vet inte vad som ska göras. Securitas har varit där liksom polisen, i alla fall i perioder. Ändå fortsätter buslivet.

– Föräldrarna måste informeras i alla fall. Det är inte så att vi vill få bort folk på torget, det är trevligt att det nybyggda och fina torget används, men folk måste sköta sig här utan att förstöra för andra.

Annons

På Espresso House ockuperar ungdomar rottingmöblerna på uteserveringar utan att köpa något, och vägrar att flytta sig och käftar emot om de ombeds att flytta sig.

Bild: Hiram Li

Espresso House tvingas numera ta in utemöblerna på kvällarna. Det sitter unga i dem och dricker energidryck och käkar solrosfrön.

– Det är samma barn och unga som på hotellet. De sitter mest bara, de brukar ockupera uteserveringen utan att handla något, säger Olivia Ilkiwicz som jobbar på Espresso House.

När personalen säger till dem ifrågasätter de unga det, käftar emot och vägrar att flytta sig. Hon tycker inte själv det är obehagligt men en del kolleger gör det.

Senaste tre veckorna har man ringt polisen ett par-tre gånger för att få hjälp. Polisen kommer för det mesta.

Ibland kommer barnen tre, fyra på samma elscooter. Affärsidkarna vågar inte säga till dem på skarpen av rädsla för repressalier som insparkade skyltfönster. Säger de till snällt bryr sig barnen inte alls.

Bild: Hiram Li

En affärsidkare vid Stora Torg som Skånskan pratat med tror att många av barnen som hänger på torget bor i de sociala lägenheter i centrum som Eslövs kommun upplåter till dem som har försörjningsstöd.

Annons

– Det är stora familjer, ibland med sju-åtta barn i varje familj. Barnen samlas utomhus, stör, skriker och sparkar boll eller kommer farande tre-fyra på samma elscooter. De skräpar ner och slänger saker. Här är väldigt stökigt, säger näringsidkaren som vill vara anonym – av samma skäl som hen drar sig för att komma med skarpa tillsägelser till barnen.

– Jag vill inte att de sparkar sönder mina skyltfönster helt enkelt. Samtidigt bryr de sig inte alls om man bara säger till snällt. De struntar i att polisens kamera är igång. Var är deras föräldrar? Torget har blivit deras lekplats och det är klart att de ska få leka – men inte genom att störa och skräpa ner.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan