Annons

Annons

Annons

Skåne län

Debatt
Låt fler uppleva Skåne

Turism är en stor tillväxtkälla för skånska näringslivet och vi i Centerpartiet vill vidareutveckla besöksnäringen så att fler vill och kan upptäcka alla härligheter Skåne har att erbjuda.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Innan pandemin hade Skåne ca 6 500 000 gästnätter, varav hälften var i stormalmö. Under 2021 noterades ca 5 400 000 nätter, varav bara 42% var i stormalmö. Många kommer tillbaka för att se mer av Skåne och verkar i synnerhet vilja komma närmare naturen. Vi välkomnar naturintresset från såväl svenskar som våra utländska besökare.

Centerpartiet vill därför ta fler steg för att göra det enklare att upptäcka hela Skåne. För att kunna uppleva våra naturskyddsområden och nationalparker är det viktigt att det finns bra vägar och pendlingsmöjligheter även till avlägsna destinationer. Det ska också vara möjligt att göra resan till destinationen till en upplevelse i sig. Vi vill utveckla både Sverigeleden och Skåneleden så att de som vill kan upptäcka stora delar av länet gåendes eller cyklandes samt satsa på fler mountainbikestigar.

Annons

Annons

Kronprinsessan Victoria besöker Stenshuvud.

Bild: Johan Nilsson/TT

Centerpartiet vill se ett fortsatt arbete med en fast förbindelse mellan Helsingborg och Helsingör så att danska turister, som utgör Skånes största utländska besöksgrupp, får det lättare att komma hit med tåg och bil. Smidighet gör mycket för att sänka tröskeln till att ta en återhämtningshelg eller en vecka fylld med upplevelser och aktiviteter i Skåne, istället för någon annanstans.

Centerpartiet vill värna det skånska kulturlivet genom stöd till hembygdsföreningar, bättre nyttjande av regionala scener och utvecklande av regionala museum för att hålla besöksattraktionen hög för alla målgrupper.

Det är viktigt för oss att Skåne har blivit godkänt som testregion för gårdsförsäljning. Lokala bryggerier, caféer och restauranger kan bidra till att en semester till Skåne känns unik och annorlunda för svenska och utländska besökare som kan köpa med sig god dryck hem direkt från vinprovningen i stället för att beställa via Systembolaget.

Vi vill även se stöd för att bygga ut nattlivet så att Skåne blir ett mer attraktivt alternativ även för unga som söker stadspulsen.

Annons

Centerpartiet ser lokalt entreprenörskap som en stark tillväxtkälla och vi välkomnar om fler besökare söker sig mer spritt över regionen så att tillväxten och utvecklingen sker i hela Skåne och i både städerna och på landsbygden. Nu gäller det att hålla fast i trenden genom satsningar som stärker skånsk attraktionskraft och gör destinationerna mer tillgängliga för alla besökare.

Vi vill att fler ska kunna uppleva allt härligt Skåne har att erbjuda.

Annette Linander (C)

Regionkandidat i Mellankretsen

Leif Mohlin (C)

Regionkandidat i Sydväst 1

Ulrika Axelsson (C)

Regionkandidat i Sydost

Noah Englesson (C)

Regionkandidat i Nordost

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan