Annons

Annons

Annons

Annons

opinionSkåne län

Nu är resurserna slut

Den 28 juli nås Overshoot day, dagen då mänskligheten beräknas förbrukat så mycket resurser som jorden kan producerar på ett helt år.

Vi lever som om det fanns fyra jordklot. Foto: NASA

Annons

Mer fisk fiskas, mer skog skövlas, mer koldioxid släpps ut än vad naturen kan generera och hantera. Människor tar skydd från extremvärme, översvämningar och skogsbränder. Forskarna fortsätter försöka få oss att lyssna och agera.

Det är inte för sent, men att det är väldigt bråttom. Att ställa om och göra samhället tillräckligt hållbart så att kommande generationer ska kunna må bra är en svår uppgift. Det är bara tillsammans vi kan hindra utsläppen och nå de mål vi satt upp för att inte klimatförändringarna ska spåra ur. Därför är det viktigt att visa att hindrade utsläpp kan gå hand i hand med förbättrad livskvalitet.

Den gröna revolution som pågår i industri-Sverige skapar nya jobb runt om i landet. Omställningen av fordonsflottan kommer med tiden göra det betydligt billigare att köra. Minskning av utsläpp kommer göra luften och haven renare och kroppen friskare.

Annons

Annons

Trots fördelarna med ett hållbart samhälle och forskarlarm och extremhetta verkar riksdagens sju andra partier slåss om vem som kan sänka priset på bensin och diesel mest. Egentligen är det rätt sjukt att andra partier kämpar om att göra det billigare att förstöra klimatet när det ser ut som det gör. När andra partier vill rikta satsningar till de som äger bil vill vi sänka priset på livsmedel och kollektivtrafik. Det är galet att storstadsbon som äger en stor bensinslukande Hummer får ta del av statens subventioner medan den billösa pensionären i Smedstorp blir utan stöd.

Miljöpartiet i Skåne går till val på att Skåne ska bli klimatneutralt senast 2030. Vi vill göra kollektivtrafiken bättre och billigare så fler får närmare till närmsta hållplats och det klimartsmarta valet blir det bästa valet för plånboken. Det ger mer utrymme på vägarna för de som är beroende av att ta bilen. Vi vill bidra till att Skåne blir ett centrum för innovation av byggteknik, som kommer kunna exporteras världen runt, genom att investera i klimatpositiva byggnader när vi bygger i Region Skånes regi.

Om alla hade levt och konsumerat som vi gör i Sverige hade Overshoot day nåtts redan den 3 april. Vi i Sverige lever som om det fanns fyra jordklot att nyttja. Det går därför inte att peka finger åt någon annan och säga att det är upp till dem att lösa miljö- och klimatkrisen. Vi ser Skånes och Sveriges roll i omställningen.

Annons

Den 11 september är en dag vi väljer väg. Miljöpartiet hoppas då får en starkare röst i riksdag och region för att visa på vinsterna med den gröna omställningen. Det är viktigt att det även framåt finns ett grönt parti där besluten fattas.

Mätta Ivarsson (MP)

gruppledare och listetta på regionlistan i mellankretsen

Emma Berginger (MP)

listetta på riksdagslistan Skåne södra

Annons

Annons

Till toppen av sidan