Annons

Annons

Annons

Debatt
Frihet för alla

Sverige behöver en regering som inte snålar in på dem som behöver samhällets stöd allra mest.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

I två mandatperioder har vi sett hur den socialdemokratiska regeringens ljumma engagemang och intresse för funktionshinderspolitik har fått förödande konsekvenser. Allvarligast har förstås varit attackerna mot den personliga assistansen, frihetsreformen som ska ge personer med funktionshinder rätt till en egen stödperson. Regeringens neddragningar har ryckt undan friheten från alldeles för många familjer.

LSS-utredningen. LSS-utredningen. Foto: Tomas Oneborg

Liberalerna, som är det parti som en gång i tiden drev igenom LSS-reformen, vill att friheten ska gälla alla. I Liberalernas Sverige ska personer med omfattande funktionsnedsättningar ha möjlighet att leva, inte bara överleva. Den personliga assistansen måste återupprättas så att assistansanvändare och deras anhöriga får friheten tillbaka. För oss liberaler är det alltid prioriterat att ge människor makten över sina liv och att riva hinder så att var och en ska kunna bli sitt bästa jag. En stor andel av Sveriges befolkning påverkas av assistansen. Inte bara de som arbetar inom branschen eller de som själva omfattas, utan även föräldrar, syskon, vänner och familj.

Annons

Annons

Tack vare Liberalernas påtryckningar har en återuppbyggnad av det som raserats inom LSS inletts. Men vi ser fortfarande hur regeringen prioriterar ner detta politikområde och inte är beredd att avsätta de resurser som krävs för att förbättra LSS.

Vi vill exempelvis räkna upp det schablonbelopp, som ligger till grund för ersättningen till dem som arbetar inom assistansen, med 3,5 procent medan regeringen nöjer sig med 1,5 procent. Ett annat färskt exempel är reformen ”Stärkt rätt till personlig assistans” som nyligen behandlades i riksdagen. Här vill regeringen inte att reformen ska vara fullt genomförd förrän 2028 medan Liberalerna vill se en mer ambitiös tidsplan och har föreslagit att reformen genomförs inom tre år istället.

Vi liberaler vill ha ett samhälle där var och en får plats och där varje människa känner sig betydelsefull. Alla människor är olika men alla har rätt att vara med i samhället på lika villkor. Därför kommer vi att fortsätta kämpa för att stärka och utveckla den personliga assistansen. Friheten ska gälla alla.

Bengt Eliasson (L)

Talesperson för funktionsfrågor och LSS

Inger Tolsved Rosenkvist (L)

regionkandidat, Lund

Charlotte Hedendahl

regionkandidat, Malmö

William Hedendahl (L)

ordförande Funktionella Liberalerna

Charlotte Söderlund

Liberalerna Bromölla

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan