Annons

Annons

Annons

Annons

Skåne län

Debatt
Lägg skånskt på grillen

Doften av nygrillat luktar gott och får munnen att vattnas. Maten du väljer kan göra stor skillnad.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Foto: Anders Wiklund Svenskt kött

Annons

I början av 1990-talet producerade Sveriges bönder 75 procent av maten i Sverige. I dag är vi betydligt fler svenskar, men vi producerar inte mer mat. Vi litar på den importerade maten, som varannan tugga består av.

En stor del av importen utgörs av sådant som vi inte kan producera själva, som till exempel apelsiner, bananer och kaffebönor. Men vi importerar också mängder av mat som konkurrerar med den svenska produktionen, som i många fall produceras enligt andra regelverk än här i Sverige. Visste du att vi har en självförsörjningsgrad på 70% på mejeriprodukter, 46% på gurka, 56% på nöt och 17% på tomater?

Några anledningar till att välja svenska råvaror på grillen i sommar:

* Ett ambitiöst djurskydd och lägst antibiotikaanvändning i hela EU. Svenska djur är friskare än vad djuren är i många länder där vi importerar kött ifrån. Enligt statistik från SVA (Statens veterinärmedicinska anstalt) är användningen av antibiotika för djur i Sverige lägst i EU och antibiotikaresistensläget är gynnsamt. Det goda läget är resultatet av många års arbete med fokus på att förebygga sjuklighet. Samverkan mellan myndigheter, akademi, organisationer och djurägare gör att kunskapen kommer till användning i praktiken.

Annons

Annons

*Låg klimatpåverkan. Många växthus värms upp av förnybar energi, många ladugårdar har solceller på taket och stallar värms upp av biogas från gödsel. Svenskt kött ger betydligt mindre utsläpp av växthusgaser än kött som produceras i andra delar av världen, och enligt WWF (Världsnaturfonden) kan svensk broccoli påverka klimatet hälften så mycket som broccoli från andra länder.

* Fler naturvårdare. Enligt Naturvårdsverket behövs fler betande djur för att klara Sveriges miljömål. Djurens trampande, betande och gödslande är avgörande för att naturen ska kunna fungera och artrikedomen frodas.

Har vi bönder en året-runt efterfrågan på våra varor skapas en positiv spiral. Ökad produktion ger bättre konkurrenskraft i företagen, vilket också leder till ökade möjligheter att göra investeringar till nytta för hållbarhet och klimat.

Matproduktion är biologi och matproduktion tar tid. Att växla upp och producera dubbelt så mycket i händelse av kris görs inte på en dag. Att odla en gurka eller tomat vet de flesta tar några månader under goda förhållanden. Men hur lång tid tar det att göra ett bröd? Hur lång tid tar det att få fram en entrecote? I det förra fallet skulle jag vilja påstå ett år med plöjning, såning, växtperioden, skörd, malning av mjöl och bakning. I fallet med nötkött så tar det minst tre år.

Var förutseende. Välj svenska råvaror på grillen i sommar och på tallriken resten av året, så kan de svenska bönderna hålla i gång matproduktionen åt dig!

Hans Ramel

ordförande LRF Skåne

Annons

Annons

Till toppen av sidan