Annons

Annons

Annons

Annons

krönika

Ingela Brovik
Bergmanvecka med filmsamarbeten i fokus

En festival med skånsk tyngd och med vikten av samarbete i fokus. Ingela Brovik rapporterar från årets Bergmanvecka på Fårö, som avslutades i helgen.

Text: 

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Bergmanveckan arrangeras varje sommar vid Bergmancenter på Fårö. Foto: Sören Andersson / TT

Annons

Affischbilden för årets Bergmanvecka på Fårö påminner om filmaffischen för Bergmans ”Persona”. Där bildar två ansiktshalvor, Liv Ullman och Bibi Anderssons, ett intensivt ansikte med en touch av skräckfilm. På festivalens affischbild är det istället Ingmar Bergman och hans fotograf Sven Nykvists ansiktshalvor som möts. Här syns det tydligt att det är två olika personer vilket symboliserar temat för årets vecka som är ”Better together”.

Många av de mest intressanta samtalen på filmfestivalen är också just berättelser om att skapa goda samarbeten. I ett av dessa samtal möts Malmöbaserade regissören Jenifer Malmqvist och likaledes Malmöbaserade filmfotografen Ita Zbroniec-Zajt. De träffades på polska filmskolan i Lódz, har samarbetat sedan 2010 och vunnit flera filmpriser. Under Bergmanveckan hade deras första långfilmsdokumentär "Döttrar" Sverigepremiär. Filmen har tidigare i år vunnit pris på filmfestivalen i München. På scen i samma samtal fanns också regissören Ahmed Abdullahi och skånska manusförfattaren Mona Masri som gjort kommande spelfilmsdebuten ”Amina” tillsammans. De två diskuterade sitt arbete där det varit mycket maktkamp mellan manus och regi, enligt Mona Masri. Så går det inte till i arbetet mellan Jenifer och Ita, berättar de två och lyfter fram vad de gillar hos varandra. ”Fint plåtat, perfekt och poetiskt!”, säger Jenifer om Itas filmfoto, och Ita gillar hur Jenifer arbetar med skådespelare.

Läs vidare med Digital!

8 kri veckan i 8 veckor

Läs dina lokala nyheter för 8 kr/vecka i 8 veckor - du betalar 32 kr/månad. Därefter tillsvidare 119 kr/månad.

Ingen bindningstid. Säg upp när du vill.

Visa vad som ingår i Digital

Det här ingår i Digitalpaketet

  • Alla lokala nyheter på vår sajt och nyhetsapp.
  • Nyhetsbrev med de senaste nyheterna – direkt i mejlen varje dag.

Annons

Annons

Till toppen av sidan