Annons

Annons

Annons

Covid-19

Covid-19 ökar igen - rekommenderar munskydd i vården

Region Skåne rekommenderar åter munskydd i vården efter att spridningen av covid-19 ökat.

Text

Covid-19 ökar igen. Nu rekommenderas vårdpersonal som jobbar med patienter att bära munskydd.

Bild: Johan Nilsson/TT

Annons

Rekommendationen rör vårdpersonal som arbetar nära patienterna. Även privatpersoner som ska besöka en patient uppmanas att ha skydd för munnen.

Enligt Region Skåne har man sedan i början av juni sett en ökning av covid-19 i länet. Ökningen sker från låga nivåer men man väljer ändå att strama åt reglerna.

– Vi måste se till att minimera risken att bli smittad i vården. Det gäller både besökande, personal och patienter, säger Eva Gustafsson, biträdande smittskyddsläkare i Region Skåne i ett pressmeddelande.

Annons

Annons

Fakta

Från 80 till 330 fall

Under vecka 22, i början av juni, rapporterades 80 fall av covid-19 i Skåne. Sedan dess har fallen ökat för varje vecka. Efter vecka 25 rapporterades 330 nya fall.

Även antalet positiva PCR-tester ökar. Bland Region Skånes personal har ökningen gått från 7 procent till 27,4 procent under samma period. En liknande tendens finns bland provtagna patienter.

Trots att pandemin har lagt sig uppmanas skåningarna att stanna hemma om de är sjuka och att vaccinera sig.

– Vaccinet stoppar inte smittan, men det lindrar symtomen. För att få ett fullgott skydd är det viktigt att ta alla de rekommenderade doserna, säger Eva Gustafsson.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan