Annons

Annons

Annons

Annons

Hörby

Bageriet i Önneköp – en pigg 80-åring

I år är det 80 år sedan Önneköpsbageriet startade. Det familjeägda bageriet har blivit en riktig besöksmagnet i Mellanskåne, och lockar folk från när och fjärran.

– Vi var tveksamma till att ta över först, men det blev helrätt! säger ägarna Anders och Noy Westphal.

Noy och Anders Westphal driver bageriet och thairestaurangen sedan 2007 då de tog över rörelsen.

Bild: Jonas Karlsson

Annons

Det är full fart i bageriet när Skånskan kommer på besök. En plåt med mazariner dekoreras med glasyr, och rykande färska toscakakor plockas ut ur ugnen.

I thairestaurangen, som ligger vägg i vägg med bageriet, förbereds för dagens lunchservering.

Var tvätteri

Från början var det ett tvätteri i huset. Men 1942 blev det andra bullar. Herta Andersson bestämde sig för att öppna ett fik i byn.

Det blev startskottet för Önneköpsbageriet.

80 år senare är det fortfarande i gång, och drivs idag av makarna Anders och Noy Westphal. De tog över 2007 när framtiden för bageriet såg oviss ut. Anders bror, som drev verksamheten en kortare tid, ville göra något annat och ingen annan i familjen var beredd att ta över.

– Fast jag och Noy var inte heller särskilt intresserade av att satsa på detta egentligen. Jag hade ju varit bilmekaniker i hela mitt liv, och hade inga planer på att jobba i bageri, säger Anders.

Annons

Annons

– Jag minns att jag tänkte, "oj, det är mycket ansvar, och mycket jobb, det här klarar jag inte". Jag hade inte varit i Sverige så länge då, och var inte så bra på språket heller, inflikar Noy, som har sina rötter i Thailand.

Började med thaimat

Att det finns en thailändsk restaurang i bageriet är för övrigt hennes förtjänst.

Hon började med att laga thaimat i en gatuköksvagn i Önneköp 2005, och några år senare flyttades tillagningen in på bageriet, som hon och Anders då hade tagit över. Här finns det numera ett fullt utrustat restaurangkök.

Aekkachai och Wanlaya Kolyanee fixar dagens bak på bageriet.

Bild: Jonas Karlsson

– Jag lärde mig att laga thaimat från grunden när jag jobbade på restaurang i Thailand, berättar Noy.

Bageriet drevs tidigare av Anders föräldrar Fritz och Cecilia Westphal, som i sin tur tog över efter Thea och Sven Olsson som hade rörelsen i över 30 år.

– Jag visste ingenting om Önneköp innan vi flyttade hit. Jag hade drivit hotell och restaurang med min svåger i Ockelbo i tio år, och letade efter något som låg närmare Tyskland där jag kommer ifrån, berättar Fritz, som är utbildad konditor och bagare.

Redan första gången han klev in på bageriet visste han att de hade hittat rätt.

– Här kände vi oss hemma direkt!

Mördegstårtan viktig

Mördegstårtan är bageriets specialitet. Men det var nära att den ströks ur sortimentet när Fritz och Cecilia tog över.

Annons

– Jag tänkte “vadå mördegstårta, den kan man väl lika gärna ta bort?”. Jag förstod inte att den ÄR Önneköp. Vi hade kunder som kom ända från Helsingborg för att handla mördegstårta hos oss. Så den fick vara kvar trots allt.

Annons

Receptet till mördegstårtan skapades redan på Herta Anderssons tid, berättar Anders.

– Förr hade folk inte kylskåp, men mördegstårta kunde de ha hemma ändå om de fick gäster till fikat eftersom den håller sig lika bra utanför kylen.

Laddar för 80-årsjubileet: Fritz Westphal, Cecilia Westphal, Mats Rosvall, Noy Westphal, JIntana Kolyanee, Wanlaya Kolyanee, Kerstin Westerling, Anders Westphal, Aekkachai Koluyanee och Lizzie Nilsén.

Bild: Jonas Karlsson

En 80-åring ska så klart firas stilenligt. Den 10 juli fyller Önneköpsbageriet jämnt, och då vankas det kakbuffé, livemusik och andra happenings i och utanför kaféet.

Anders Westphal berättar att omsättningen har sexdubblats sedan han och Noy tog över. Idag har bageriet och restaurangen flera anställda.

Ovanlig kombination

Kombinationen bageri, kafé och thairestaurang är de ensamma om i landet att erbjuda, tror han.

– Det är många av våra besökare som säger att det är en rolig kombination. Jag tror vi kom in i det här lite rätt i tiden. Idag är det jättepopulärt att gå på kafé och restaurang.

Bageriet har även blivit ett omtyckt utflyktsmål. På somrarna strömmar besökare till från alla håll i Skåne.

– Det är mycket cyklister och mc-folk som kommer hit, och många andra också. Önneköp har så mycket att erbjuda: lanthandeln, lanthandelsmuseet och Kannibalmuseet och allt annat som finns här ute.

Annons

Blir det 80 år till för bageriet?

– Det får vi hoppas. Inga av våra barn vill ta över. Men det skulle ju inte vi heller göra – men gjorde det ändå, och det blev helrätt! skrattar Anders och Noy.

Toscatårtorna brukar ha strykande åtgång.

Bild: Jonas Karlsson

Jintana Kolyanee och Noy Westphal lagar thaimat enligt konstens alla regler i köket.

Bild: Jonas Karlsson

Annons

Annons

Till toppen av sidan