Annons

Annons

Annons

Annons

Eslövsfesten

Eslöv laddar för festen – sätter in extrabussar

Förberedelserna inför helgens Eslövsfest pågår för fullt. Nu är det klart att gratisbussar sätts in från Harlösa och Skånetrafiken kör extra turer till Löberöd.

Mohamed Abo-Sharkh, Helena Schönström och Lotta Pettersson jobbar med förberedelserna inför helgens stadsfest i Eslöv.

Bild: Henrik Lindahl

Annons

– Vi vill att inte bara Eslövsborna ska känna sig välkomna utan alla från hela kommunen. Vi sätter därför in en specialfestlinje med bussar från Harlösa, berättar Lotta Pettersson, kulturutvecklare och med i den projektgrupp som planerar festen.

Det handlar om en buss som går från Harlösa till Eslöv på lördagen (ej söndag) klockan 16 och 18, och tillbaka igen till Harlösa klockan 22 och 24. Den stannar Hammarlunda, Holmby, Flyinge, Gårdstånga och Borlunda. Det är gratis att åka med, men man uppmanas förhandsboka sin plats på eslovsfesten.eslov.se. Det går att boka vid bussen också, men bara om det finns platser lediga.

Dessutom sätter Skånetrafiken in extraturer på busslinje 436 mot Löberöd på samma tider. Här är det däremot ordinarie taxa som gäller.

Annons

Stor scen

Förberedelserna är nu synliga på Stora torg. Den stora scenen monteras på torgets norra sida. Där har man tagit höjd för att tiomannabandet Hoffmaestro ska få plats, så scenen mäter hela tolv meter i bredd och tio meter på djupet.

Annons

Det är första gången ett så här stort kultur- eller nöjesarrangemang ordnas i centrala Eslöv sedan 100-årsjubileet 2011, och ”efterfesten” året därpå, och det största på det ombyggda torget.

– Nu provar vi torget som plats för stora arrangemang. Vi hoppas att lusten hos Eslövsborna är lika stor som under 100-årsfesten, säger Lotta Pettersson.

Pandemin har gjort att festen fått skjutas upp. Det är skönt att den nu äntligen blir av, tycker projektgruppen som gått och väntat på att få trycka på startknappen och som jobbat allt mer intensivt det senaste halvåret.

Det här blir första gången som ett riktigt stort evenemang anordnas på Stora torg sedan ombyggnaden. Helena Schönström, Mohamed Abo-Sharkh och Lotta Pettersson håller i trådarna.

Bild: Henrik Lindahl

Ett arrangemang i den här storleksordningen innebär många praktiska utmaningar, särskilt som det är första gången man använder det nya torget på det här sättet. Vatten, avlopp och el är bara några av de saker som ska klaffa – samtidigt som man inte vill slita på torget i onödan.

– Torget är nytt och fint och det är viktigt att behandla det med respekt.

Efter 100-årsfirandet 2011 som drog jättepublik pratade många Eslövsbor om att det vore roligt med en återkommande, större stadsfest. Så har det inte blivit, men frågan kan komma att lyftas framöver eftersom kommunen beslutat att titta närmare på hur man ska tänka kring evenemang i Eslöv de kommande åren – ytterst en politisk fråga.

Annons

Annons

– Oavsett vilket har vi nu lärt känna torget och dess förutsättningar. Det är väldigt värdefullt, säger Lotta Pettersson.

Pingisdamerna på plats

Förutom Hoffmaestro kommer bland annat Klara Hammarström att uppträda. En rad föreningar visar upp sig, däribland 4H-gården som har med sig djur till torget på söndagen. Även restaurangerna runt torget håller öppet och blir en del av festen.

Tanken var att Eslövsborna även skulle få chansen att utmana stadens egen världsstjärna i bordtennis, Truls Möregårdh, på pingisbordet vid glasskiosken. Nu blir det inte så eftersom han måste spela en match i Kroatien. Däremot kommer pingisdamerna, svenska mästare i år, att ta sig an utmaningen.

Hela programmet för Eslövsfesten hittar du här.

Annons

Annons

Till toppen av sidan