Annons

Annons

Annons

Annons

Studenten 2022

Ensamma men ett härligt studentfirande tillsammans

– Det är glädje men samtidigt är jag ledsen för att mina föräldrar inte kan vara med.

Det sa Nasir Kazini, en av de ensamkommande studenterna som tillsammans fick ett hejdundrande firande på Malmö live.

Tal, studentsång, diplom och presenter bjöds alla studenterna på när Malmö Live tillsammans med en rad sponsorer och Ensamkommandes förening bjöd in till studentfest.

Bild: Pernilla Nielsen Negrén

Annons

Pluggandet på samhällsprogrammet i Kristianstad är äntligen i mål. Den tuffa insatsen har för Nasir Kazini skett parallellt som han samtidigt med studierna arbetat 75 procent.

Nu firar han, men tänker samtidigt på föräldrarna som finns kvar i hemlandet Afghanistan, som han flydde från för sex år sedan.

– Jag tänker att jag har fått en möjlighet att få väldigt mycket kunskap här i Sverige, och det vill jag ta vara på, säger Nasir Kazini.

Aminullah Nazari har läst vård- och omsorgsprogrammet och Nazir Kazini samhällsprogrammet träffade bland annat Amina Rafic och Sandra Jovanova från PRC, ett av företagen som är med och stöttar studentfirandet.

Bild: Pernilla Nielsen Negrén

Han berättar att han fått ledigt några dagar från arbetet hemma i Kristianstad för studenten, men sen fortsätter han att jobba med målsättning att få permanent uppehållstillstånd och senare plugga vidare.

Annons

Annons

Nazir Kazini är inte ensam om sin historia. Det är också därför Ensamkommandes förbund i samarbete med Malmö Live för tredje gången arrangerade ett studentfirande för just ensamkommande.

– Det har varit tufft och kämpigt, men nu känns det skönt att vara klar, sa Soheila Ahmadi som gratulerades av Martina Campart från föreningen Maracana, som stöttar ensamkommande på olika sätt.

Bild: Pernilla Nielsen Negrén

Det hela började redan 2014 då grundaren av organisationen, Omid Mahmoudi, frågade en ensamkommande kille hur det kändes att få fira och springa ut och ta studenten och fick svaret:

”Det var en väldigt sorglig dag. Alla mina kompisar hade familjer som tog emot dem, alla utom jag. Jag bara lämnade och gick hem”.

Sedan dess är frivilliga på plats för att tar emot de ensamkommande eleverna som inte har vänner, nätverk och kontakter på plats som kan fira deras studentutspring. Förutsättningarna ser olika ut, men gemensamt för dem alla är att de börjat från noll i ett främmande land, på ett främmande språk och dessutom med en traumatiska flykt i bagaget. Alla har de som väldigt unga tvingats lämna nära och kära för att bygga upp ett nytt liv helt på egen hand.

Idén till ett gemensamt studentfirande kom 2014 när Omid Mahmoudi insåg hur många ensamkommande som aldrig togs emot av någon vid sitt studentutspring. Nu arrangerar Ensamkommande varje år studentfirande, de senaste tre åren i samarbete med Malmö Live.

Bild: Pernilla Nielsen Negrén

– När jag såg bokstäverna och lyssnade på svenskan när jag kom hit tänkte jag: Hur fan ska jag klara det här? Men det gick, jag fick A i svenska 3, så nu tänker jag att inget är omöjligt, berättade Nazir Kazini.

Annons

Studenterna uppmärksammades rejält under tisdagskvällen. Det var med studentsång och konfetti, diplom och presentutdelning, livemusik och dans, samt en middagsbuffé som de fick njuta av tillsammans med vänner och för en del, nya familjemedlemmar. Men också organisationer och representanter från en handfull företag stöttar farrangemanget.

Annons

Hossin Rezai var lycklig och glad för ett firande i gemenskap. Någon familj har han inte kvar i Afghanistan och men nu tar han sikte på att plugga till ingenjör. Här vid buffén tillsammans med några av gästerna Araf Nuruzi och Fatme Ahmadpour.

Bild: Pernilla Nielsen Negrén

Studentfirandet på Malmö Live arrangeras för att uppmärksamma ungdomarnas studiebedrift, och för att helt enkelt ge dem ett fint firande och minne att ta med sig vidare ut i livet.

– Det här är kanske den programpunkt på året som vi är mest stolta över, sa Malmö Lives programansvariga Karin Karlsson, när hon önskade eleverna all lycka till in i framtiden.

18-årige Ali Hozana som pluggat ekonomi på Jensengymnasiet i Malmö ser nu fram emot att resa och arbeta i Australien för att utveckla sin engelska.

Bild: Pernilla Nielsen Negrén

En av dem, 18-årige Ali Hozana, som pluggat ekonomi på Jensen gymnasiet i Malmö är nöjd med hur livet blivit sedan han 2015 kom till Sverige. Han är nöjd med sin insats i skolan. Men nu vill han bara ta en paus och landa. Det han vet är att han ska resa.

– Jag ska resa till Australien och utveckla min engelska. Men jag måste jobba också för att klara mig. Sen när jag kommer hem får jag se, men jag ska plugga vidare. Men till vad det vet jag inte, det får vi se sen.

Annons

Helen Akrami tänker fortsätta läsa juridik på universitetet, det med sikte på att som advokat arbeta med kvinnorättsfrågor, något hon ser som extra viktigt eftersom kvinnor inte har samma rättigheter i hemlandet Afghanistan som hon lflydde från 2016.

Bild: Pernilla Nielsen Negrén

Afshin Bonyadi som bor i Kävlinge och har gått samhällsprogrammet på Carl Engström Gymnasiet i Eslöv har några ämnen kvar att komplettera på folkhögskola, men ser ljust på framtiden.

Bild: Pernilla Nielsen Negrén

Godman Jessica Johansson med make och son Niclas och Oliwer var inbjudna för att fira med Afshin Bonyadi som tillsammans med det tjugotalet ensamkommande uppvaktades med presentkort av sponsorer som stöttar initiativet.

Bild: Pernilla Nielsen Negrén

Annons

Annons

Till toppen av sidan